- Den musik, jeg gerne ville høre, var der ikke. Så enkelt har komponisten Per Nørgård forklaret grunden til, at han i sin tid valgte at blive komponist.
Gennem sit lange liv har Per Nørgård skabt hundredvis af visionære værker, og han er blevet anerkendt over hele verden for sin dybe originalitet og sine banebrydende musikalske idéer, som har indbragt ham nogle af musikverdenens fornemste priser og udmærkelser.
Den 13. juli i år fylder den store danske komponist 90 år, og det fejrer DR’s kor og orkestre med to koncerter, hvor Nørgård hyldes gennem opførelser af nogle af hans største milepæle side om side med helt nye værker, der sætter fødselaren i musikalsk relief.
Lyse orkesterværker og uropførelse
Den første af de to Nørgård-koncerter bliver første koncert i DR Symfoniorkestrets nye koncertsæson torsdag 25. august. Her har DR Symfoniorkestret fundet to af Nørgårds mest lyse og maleriske værker frem, nemlig violinkoncerten ’Helle Nacht’ (’Lyse nat’) og Symfoni nr. 8, som oprindeligt er tilegnet og uropført af DR Symfoniorkestret.
Inden de to værker uropføres det nye værk ’ØR’ af komponisten Line Tjørnhøj, som har navngivet værket efter følelsen af at være ’ør’, forstået som ’en vild, abstrakt lykkefølelse’ – og samtidig er det de to bogstaver, som komponisternes navne har til fælles.
Line Tjørnhøjs værk er tænkt som en hyldest til Per Nørgård, og hun fortæller selv om sin inspiration til værket:
– Per Nørgårds musik har et særligt potentiale til at fortrylle, og med den affortryllelse, der er i vores samfund, er fortryllelsen en evne, vi skal værne om, siger hun.
Orkestrets egne solister
Når DR Symfoniorkestret spiller værker af Per Nørgård og Line Tjørnhøj den 25. august, vil det være velkendte ansigter, der er på scenen foran orkestret. Tre af orkestrets egne solospillere er nemlig koncertens frontfigurer – fra åbningsværkets to slagtøjssolister Jakob Weber og Gert Sørensen til koncertmester Christina Åstrand, der er solist i Nørgårds violinkoncert ’Helle Nacht’ (’Lyse nat’).
Christina Åstrand opførte første gang Nørgårds violinkoncert i 1999, hvor hun havde mulighed for at samarbejde med komponisten selv. Hun fortæller om samarbejdet:
– Da jeg første gang dykkede ned i violinkoncerten, havde jeg lange samtaler med Nørgård, hvor vi talte om følelser og stemninger. Titlen ’Helle Nacht’ siger det hele for mig: Jeg tænker naturstemning, jeg tænker lys og mørke, jeg prøver at lade mig inspirere af de lyde, der kommer fra resten af orkestret.
Klassikere og nye toner for kor
Nogle uger efter DR Symfoniorkestrets Nørgård-fejring følger DR Vokalensemblet trop med en hyldestkoncert, som har fået titlen ’Syngende haver’ efter et af Nørgårds kendte korværker, ’Singe die Gärten’ med tekst af Rainer Maria Rilke. I spidsen for koncerten står DR Vokalensemblets chefdirigent Marcus Creed, og ud over titelværket har koret valgt at hylde Nørgård gennem blandt andet hans berømte korværk ’Wie ein Kind’, der er en milepæl inden for moderne kormusik.
Ud over 90-års fødselarens egen musik, som er koncertens omdrejningspunkt, har DR Vokalensemblet bestilt fire nye værker hos Nørgårds yngre komponistkolleger, som uropføres til koncerten. De fire komponister er alle tidligere elever af Per Nørgård og har benyttet anledningen til at skrive deres egne, musikalske fødselsdagshilsner til en af dansk musiks store mestre: Britta Byström, Louise Alenius, Bent Sørensen og Niels Rosing-Schow.
En fremadskuende fødselsdagsfejring
Ifølge Kim Bohr, som er chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2, er der en god grund til, at man i DR har valgt at markere Per Nørgårds runde fødselsdag med mere end bare musik af hovedpersonen selv:
– Per Nørgård har haft utrolig stor betydning for vores kor og orkestre i DR. Flere af hans vigtigste værker er skrevet specielt til vores ensembler, og mange af vores musikere og sangere har også dyrket hans musik på egen hånd. Men netop fordi Nørgård selv er en så original og visionær komponist ønskede vi, at hans høje alder skulle fejres ved ikke kun at se tilbage, men også at skue fremad og lade andre kunstnere kaste nyt lys på hans musik. Vi ser meget frem til at præsentere de nye værker samtidig med, at publikum kan genopleve Nørgårds egen fascinerende, musikalske verden.
Tema og transmissioner på P2
Også på DR P2 vil Per Nørgårds 90-års fødselsdag blive markeret i flere omgange.
På selve dagen den 13. juli vil formiddagens sendeflade være dedikeret til fødselaren med titlen ’Nørgård for evigt!’ med blandt andre gæster, lytterhilsner og musikindslag. Desuden sender P2 de to koncerter med DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet live, ligesom juli og august byder på fire andre koncerttransmissioner med Nørgårds musik er i fokus.
De fire koncerter, som finder sted på festivaler rundt omkring i Danmark, er en koncert med Athelas Ensemble fra Hindsgavl Festivalen den 15. juli, en koncert med bl.a. cellisten Jakob Kullberg fra festivalen i Djurs og Mols den 29. juli og to koncerter fra Langgaard Festivalen i Ribe, som i år har Per Nørgård som hovedperson, den 5. og 12. september.