DR kaster nyt lys på Carl Nielsen med 10 koncerter og 50 timers radio, tv og VR-film

Alle DR’s kor og orkestre er i spil, når DR gennem hele april hylder Carl Nielsen med live-koncerter, VR-film og udsendelser på radio og tv samt en længe ventet international udgivelse.

Alle DR’s kor og orkestre er i spil, når DR gennem hele april hylder Carl Nielsen med live-koncerter, VR-film og udsendelser på radio og tv samt en længe ventet international udgivelse.

'Som et barn, der leger med dynamit!' Sådan skrev pressen om Carl Nielsens første symfoni i 1894.

I dag, mere end 100 år senere, virker Nielsens musik lige så eksplosiv, energisk og fængende som dengang. Det kan man opleve med egne øjne og ører, når DR Koncerthuset hylder komponisten med 10 live-koncerter og mere end 50 timers radio og tv i april under titlen ’Nielsen, Nielsen, Nielsen!’.

Omdrejningspunktet er seks koncerter med DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi, som opfører Nielsens vigtigste værker for kor og orkester, men også DR Big Band, DR Koncertkoret, DR Juniorkoret og DR Vokalensemblet giver deres særlige bud på Nielsens musik.

I DR Koncerthusets foyer kan man tage 3D-briller på og opleve nye sider af komponisten og hans musik med tre nye VR-film, og samtidig udkommer DR Symfoniorkestrets længe ventede indspilning af alle Nielsens symfonier i en ny cd-boks for Deutsche Grammophon, som allerede har vundet international anerkendelse.

Aftryk i verden

Bag DR Koncerthusets store Nielsen-hyldest ligger et ønske om at kaste nyt lys på vores store, danske komponist og vise ham som en kunstner og et menneske, der satte sit stærke, personlige aftryk i verden.

Ifølge Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset, er der en rød tråd gennem alle april måneds aktiviteter, både live og på radio, tv, VR og streaming:

- Med DR Symfoniorkestrets nye udgivelse har vi fået hul igennem til et nyt, internationalt publikum, og vi kan se, at tiden er inde til en ny forståelse af Nielsen og hans musik. Han var ikke bare en komponist med stor integritet og stærke, nordiske rødder, men også en kunstner, der sugede en bred vifte af kulturelle indtryk til sig og selv satte aftryk langt ud over Danmarks grænser, siger Kim Bohr.

- Allerede i Nielsens egen levetid blev hans musik opført i metropoler som Berlin, Paris og Tokyo. Det brede vingefang, som også går igen i selve musikken, vil vi gerne afspejle i vores meget vidtfavnende musikalske hyldest, hvor stort set alle DR’s kor og orkestre medvirker – fra DR Big Band til DR Juniorkoret, siger Kim Bohr.

Radio, tv og streaming

En vigtig del af DR’s Nielsen-hyldest i april er de mange timers radio, tv og streaming, der vil blive udsendt fra DR Koncerthuset.

Ud over de mange transmissioner af selve koncerterne, som sendes på henholdsvis P2 og DR2, vil en række nye medieproduktioner se dagens lys i forbindelse med koncerterne.

Dokumentaren ’Carl Nielsen – Mellem himmel og jord’ får premiere på DR2 den 6. april og sendes desuden på en række europæiske tv-stationer, mens seks korte tv-programmer og tre nye VR-film inviterer DR Koncerthusets publikum ind i komponistens liv i samarbejde med bl.a. det kommende Carl Nielsen Museum i Odense.

Også internationalt publikum kan kigge med, når DR Symfoniorkestrets koncerter i løbet af efteråret udsendes til internationalt tv og streaming i samarbejde med Deutsche Grammophon og EuroArts.

Fællessang, kormusik og bigband

Carl Nielsen var ikke bare en stor symfoniker, men en lige så stor sangkomponist, som satte sit eget, stærke præg på den danske sangskat. Det kan man opleve ved flere af DR Koncerthusets arrangementer, hvor sangen er i fokus.

DR Vokalensemblet inviterer til Nielsen-fællessang i Studie 2 og præsenterer også Nielsens vigtigste korværker ved koncerten ’Underlige aftenlufte’ i Trinitatis Kirke den 29. april.

Et par dage inden er det DR Big Band, der giver deres særlige ’take’ på Carl Nielsens musik i DR Koncerthusets Studie 2. Sammen med bl.a. sangerinden Tuva Semmingsen kaster de et jazzet skær over en samling af Nielsens tidløse sange, men også hans virtuose klarinetkoncert får en ny lyd i værket ’Reflections’ af Peter Jensen.

International konkurrence

Første fase af DR Koncerthusets Nielsen-hyldest finder sted allerede den 12.-16. april, hvor unge kammermusikere fra hele verden kommer til København for at dyste om priserne i Carl Nielsen Chamber Music Competition.

Her er det bl.a. Nielsens strygekvartetter og hans blæserkvintet, der er på programmet i den fem dage lange konkurrence, som live-streames internationalt og sendes på DR P2.

Fra Danmark deltager strygekvartetterne Novo Quartet og Absalon Quartet, som begge tidligere har vundet P2’s Kammermusikkonkurrence.

Nielsen, Nielsen, Nielsen! er muliggjort ved generøs støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat og Augustinus Fonden.