Det er efterhånden blevet en tradition, at DR Pigekoret fylder Holmens Kirke i København med forårstoner i marts måned. Sådan bliver det også i år, hvor koret den 11.-13. marts synger tre udsolgte koncerter, som samtidig bliver sendt på både P2 og DR2.
Det er dog langt fra et traditionelt forårsprogram, de unge sangere præsenterer ved forårskoncerterne. Tværtimod er forårskoncerterne blevet lig med nye toner, eksperimenter og værker, som giver publikum mulighed for opleve nye sider af koret i samspil med forskellige gæstekunstnere.
I år er det den internationalt anerkendte barokviolinist Bjarte Eike, der medvirker som gæstemusiker ved DR Pigekorets forårskoncerter, og koncerterne byder på både ny og ældre kormusik med bl.a. helt nyt værk skrevet specielt til DR Pigekoret af chefdirigent Phillip Faber.
Det er også nyt, at DR Pigekoret tager deres forårskoncert på turné til flere danske byer, så endnu flere har mulighed for at opleve koret live. I år gælder det publikum på både Jylland og Fyn, som kan opleve koret i henholdsvis Viborg Domkirke og Vor Frue Kirke i Svendborg.
Nyt værk af Phillip Faber
De fleste af korværkerne ved de i alt seks forårskoncerter med DR Pigekoret vil være ukendte for de fleste lyttere, men særligt ét værk vil med garanti være et helt nyt bekendtskab for både sangerne og publikum.
Det er Phillip Fabers korværk 'Hvis nu lyset', skrevet specielt til koret, som han er chefdirigent for indtil sommeren 2023. Det nye værk har tekst af den unge danske digter Helene Johanne Christensen, og Phillip Faber fortæller om værket:
– Teksten handler om kontrasten mellem lys og mørke, om at kigge indad og om at insistere på at lære noget af det, man finder der. Jeg fandt en stor energi i at skrive et værk til sangerne, som jeg har arbejdet så intenst med de sidste 10 år, med netop dette emne om lys som omdrejningspunkt.
Violinist og spillemand
En ny samarbejdspartner for DR Pigekoret er den internationalt anerkendte norske violinist Bjarte Eike, som er kendt for at arbejde på tværs af musikalske genrer, epoker og formater.
Det kan man opleve til de seks forårskoncerter, hvor Bjarte Eike dels akkompagnerer koret med egne arrangementer og improvisationer, og dels spiller solo i traditionel engelsk og norsk folkemusik, som han har indspillet på flere kritikerroste soloalbums. Undervejs i koncerten vil han spille på tre forskellige instrumenter, nemlig violin, hardangerfele og den dybere bratsch, som giver et modspil til korets lyse stemmer.
Bjarte Eike siger om mødet med DR Pigekoret:
– Jeg er, som så mange andre, gang på gang blevet betaget af de mange smukke, kreative og forskelligartede projekter, som DR Pigekoret har præsenteret i de senere år. Det er en ære og en fornøjelse at få lov til at krydre korets forårskoncerter en smule, både med ekstra melodistemmer og harmonisk og rytmisk modspil til koret. Der kommer også til at være en god portion improvisation fra min side, for at holde udtrykket friskt og legende og overraske både publikum, Phillip og koret lidt undervejs.
Om DR Pigekoret
DR Pigekoret består af 50 sangere i alderen 16-22 år og anses som et af verdens bedste pigekor. Siden grundlæggelsen i 1938 har korets klang været et velkendt lydbillede i danskernes liv – fra faste tv- og radioindslag i hverdagen til festlige begivenheder som nytårsaften, hvor millioner af danskere synger det nye år ind sammen med koret.
DR Pigekoret fornyer den danske sangtradition med autenticitet, originalitet og nysgerrighed – igennem ambitiøse musikalske og visuelle greb. Den moderne tilgang til kormusikken, nye sceniske udtryk, det høje musikalske niveau og den danske sangskat gør DR Pigekoret til en attraktiv spiller i mange forskellige musikalske sammenhænge.
De danske sange er DR Pigekorets DNA, men korets repertoiret spænder fra Grundtvigs salmer over popsange til moderne klassiske værker. DR Pigekoret optræder ofte ved officielle begivenheder i både ind- og udland, for eksempel ved OL i Rio de Janeiro i 2016, i Strasbourg under det danske formandskab for Europarådets Ministerkomité i 2018 og i Paris ved et stort dansk erhvervsfremstød med Kronprinsparret i 2019. I 2019 tryllebandt DR Pigekoret også – sammen med Den Danske Strygekvartet – et begejstret amerikansk publikum i Californien, og herhjemme har sangerne gennem de sidste par år lagt stemmer til TV-serierne Vilde, vidunderlige Danmark, Grænseland og På sporet af julens sange, som kan ses på dr.dk/tv. DR Pigekoret var også en del af soundtracket til OL i Tokyo med den officielle danske OL-sang 'Vi kommer alle et sted fra' med bandet Carpark North
Om Phillip Faber
Phillip Faber (f. 1984) er uddannet komponist og dirigent fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han blev chefdirigent for DR Pigekoret i 2013, og har lige fra begyndelsen sat sit særlige præg på korets klang og udtryk. Phillip Faber optræder jævnligt som gæstedirigent for bl.a. DR Vokalensemblet og landsdelsorkestrene, og han er en ivrig formidler af klassisk musik i mange sammenhænge. I 2017 modtog han DR’s Sprogpris, bl.a. for sin indsats som TV-vært i musikprogrammer som Den klassiske Musikquiz (DR2) og Vidunderbørn (DR1). I 2020 modtog Phillip Faber og DR Pigekorets kunstneriske leder Anne Karine Prip N.F.S. Grundtvigs Pris 2020 for deres indsats for den danske sang som initiativtagere til Morgensang på DR1. Senest har Phillip Faber modtaget hæder fra Kongehuset og er nu Ridder af Dannebrogsordenen.
Om Bjarte Eike
Den norske violinist Bjarte Eike flytter grænser indenfor klassisk musik, søger konstant nye projekter i genrernes grænseland og rækker ud til nye målgrupper. Ud over at være musiker og spillemand indgår komposition og musikalsk ledelse som grundsten i hans virke.
Som kunstnerisk leder og idémand til ensemblet Baroksolisterne har Bjarte Eike skabt prisvindende koncepter såsom The Early Joke (en musikalsk tidsrejse med afsæt i forholdet mellem humor og musik) og The image of Melancholy (der blander norsk folkemusik med engelsk renæssance og eksperimenterende musik).
Han står også bag kritikerroste The Alehouse Sessions, som henter inspiration fra 1600-tallets engelske pubkultur og har spillet for begejstrede publikum verden over. I foråret 2023 har en helt særlig Alehouse-koncertfilm premiere på BBC. Alehouse-projektet er fulgt op med albummet The Playhouse Sessions, som udkom i efteråret 2022.