DR Symfoniorkestret åbner sæsonen med storværk og nyt album

Det bliver en eksplosion af farver, lys og musik i Koncertsalen, når DR Symfoniorkestret åbner sæson 2023-24 med chefdirigent Fabio Luisi, den franske stjernepianist Pierre-Laurent Aimard og storværket ’Prometheus’. Samtidig udsender orkestret et nyt album med egne solister på Deutsche Grammophon.

Fabio Luisi står i spidsen for DR Symfoniorkestrets sæsonåbning den 31. august i Koncertsalen – og for orkestrets indspilninger for pladeselskabet Deutsche Grammophon. (Foto: © Per Morten Abrahamsen)

Der er altid en særlig stemning i Koncertsalen, når de allerførste toner lyder i en ny koncertsæson.

Men i år kan DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi præsentere en sæsonåbning, der i mere end én forstand er ud over det sædvanlige.

Orkestret opfører nemlig det spektakulære orkesterværk Prometheus af Alexander Skrjabin, som realiseres med en avanceret farvebelysning efter komponistens egen, visionære idé.

Opførelsen er del af et nyt, stort indspilningsprojekt for pladeselskabet Deutsche Grammophon – og samtidig udkommer det sidste album i orkestrets Nielsen-serie, hvor to af DR Symfoniorkestrets egne solospillere er solister.

Verdens første multimedieværk

Komponisten Alexander Skrjabin (1872-1915) havde store visioner og en stærk tro på kunsten og på fremtiden. Til sit store orkesterværk, Prometheus fra 1910, forestillede han sig en symbiose af musik, farver og lys, skabt af et imaginært instrument, som han kaldte et ”lys-orgel”. Med andre ord skabte han for over 100 år siden verdens vel nok første multimedieværk.

Desværre var Skrjabin så meget forud for sin tid, at han aldrig kom til at opleve sit lysorgel i virkeligheden, men til DR Symfoniorkestrets sæsonåbning vækkes hans drøm til live med en stor LED-lysinstallation i hele Koncertsalen og særligt omkring salens store orgel, skabt i samarbejde med lysfirmaet Vertigo.

– Vi har sat lysende LED-stænger omkring orglet, inde mellem orgelpiberne og rundt i salen, hvor de tegner salens arkitektoniske linjer op og rækker ud mod publikum, fortæller DR’s producent Nicolai Abrahamsen.

– Lysstængerne er cirka to meter lange og kommer til at blende ind med orgelpiberne, så vi på den måde inddrager det ’rigtige’ orgel i lysklaveret. Vi følger selvfølgelig farveangivelserne i Skrjabins noder, og lysklaveret spilles på et keyboard af en pianist, som er en del af orkestret.

Nyt album og indspilningsprojekt for Deutsche Grammophon

DR Symfoniorkestrets opførelse af Skrjabins Prometheus er åbningen på en sæson, hvor orkestret har fokus på himmelrummet og det himmelske, hvilket også kommer til udtryk i aftenens øvrige værker af Strauss og Wagner.

Samtidig er sæsonåbningen startskuddet på en ny, stor indspilningsserie for pladeselskabet Deutsche Grammophon, hvor DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi skal udgive Alexander Skrjabins samlede orkesterværker.

Desuden udkommer det fjerde og sidste album i orkestrets anmelderroste Nielsen-serie den 25. august. Her kan man blandt andet opleve to af DR Symfoniorkestrets egne solospillere, fløjtenisten Ulla Miilmann og klarinettisten Johnny Teyssier, som solister i Nielsens koncerter for henholdsvis fløjte og klarinet.

International anerkendelse

Serien med Carl Nielsens værker har indbragt DR Symfoniorkestret en lang række internationale anmelderroser og udmærkelser, bl.a. nomineringer til dette års Gramophone Awards og Preis der deutsche Schallplattenkritik.

Kim Bohr, som er chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2, siger om sæsonåbningen:

– Det, at vi kan åbne sæsonen med et sjældent storværk, et nyt prestigefyldt indspilningsprojekt og endnu et album for Deutsche Grammophon viser, DR Symfoniorkestret er blandt verdens førende orkestre lige nu. Både individuelt og sammen står vores musikere utroligt stærkt, hvilket både kommer til udtryk i de internationale udmærkelser og på det nye album, hvor to musikere er udvalgt som solister på en højt profileret udgivelse.

DR Symfoniorkestrets sæsonåbning kan høres på DR P2 og i DR Lyd