DR Symfoniorkestret skruer op for gæstekunstnerne fra 2024

Fra 2024 kan publikum, lyttere og seere opleve en række af den klassiske musikverdens allerstørste navne i stor symfonisk musik sammen med DR Symfoniorkestret.

Fra 2024 kan publikum, lyttere og seere opleve en række af den klassiske musikverdens allerstørste navne sammen med DR Symfoniorkestret. (Foto: © Per Morten Abrahamsen)

Alle i Danmark skal have mulighed for at opleve de største internationale kunstnere inden for den klassiske, symfoniske musik. Og hvis man har lang vej til de store koncertsale, bliver det snart også muligt at opleve dem i biograferne rundt om i hele landet.

Det er visionen bag en større indsats, som over fire år skal bringe lyden af store klassiske kunstnere og DR Symfoniorkestret ud til publikum i hele Danmark. En bevilling på 13,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden har gjort projektet muligt.

Indsatsen har titlen ’De største kulturoplevelser for alle’, og omdrejningspunktet er koncerter med en række af den klassiske musiks helt store navne, som det ellers sjældent lykkes at få til Danmark. En helt ny ting bliver, at koncerterne med de internationale stjernekunstnere ikke bare kan opleves på radio, tv og digitalt, men også i biografer over hele landet.

– Det er helt afgørende for os, og en del af vores eksistensberettigelse, at dele musik af højeste kvalitet, så alle der har lyst får de bedst mulige oplevelser live i Koncerthuset, på radio og TV, digitalt – og gerne i den lokale biograf. For i biografen er oplevelsen næsten som at være der selv, siger Kim Bohr, der er DR Koncerthusets chef.

En gave til musikliv og publikum

Det er ikke i sig selv nyt, at store kunstnere lægger vejen forbi DR Symfoniorkestret. Men ifølge Kim Bohr vil ’De største kulturoplevelser for alle’ få en afgørende betydning for orkestrets kunstneriske udvikling såvel som for det danske publikum:

– Med den generøse støtte fra A.P. Møller Fonden får DR Symfoniorkestret mulighed for at invitere kunstnere i en liga, som normalt er uden for vores rækkevidde. Det vil dels inspirere og løfte orkestret, og dels være med til at styrke vores position i det internationale kulturliv. Men frem for alt vil det være en fornem gave til publikum i hele landet, som vil få en unik mulighed for at opleve tidens store navne.

I samarbejde med de danske biografer er det ambitionen at nå et publikum, som ellers typisk ikke har mulighed for at opleve de store klassiske koncerter.

– Vi er lige nu i dialog med biograferne om, hvordan vi kan dele musikken rundt omkring i landet. De danske biografer har nemlig installeret fremragende lyd- og billedanlæg, og her vil man som besøgende kunne få en stor musikalsk oplevelse og komme meget tæt på den samme stemning som i koncertsalen. Oven i selve koncerten vil vi tilbyde biografpublikummet et unikt kig bag scenen før og efter koncerterne og møde kunstnere og dirigenter på tætteste hold, siger Kim Bohr, som glæder sig over de nye samarbejdsmuligheder.

Derudover vil DR også forsøge at aftale med verdensstjernerne, at de møder og underviser unge danske musiktalenter, så de musikstuderende kan komme helt tæt på de store mestre inden for deres fag.