Mange kulturer rummer myter om orakler og profetier, fortalt og overleveret gennem årtusinder.
Flere af myterne kan man dykke ned i med egne øjne og ører, når DR Vokalensemblet den 22. september omdanner DR Koncerthusets Studie 2 til en magisk verden af drømme, syner, hallucinationer og varsler.
Aftenens hovedbegivenhed er opførelsen af storværket Oracle, skabt i samarbejde mellem tre finske kunstnere, blandt andre aftenens solist, den unge slagtøjsspiller Kalle Hakosalo.
Hakosalo er også solist i Per Nørgårds korværk Orfeus’ Dansevise, som indleder koncerten sammen med blandt andet en uropførelse af den danske komponist Else Marie Pade (1924-2016).
Finsk orakel
Koncerten Drømme og profetier er bygget op omkring opførelsen af det nye, tværkunstneriske værk Oracle, skabt i samarbejde mellem tre finske kunstnere: Komponisten Lauri Supponen, slagtøjsspilleren Kalle Hakosalo og videokunstneren Irene Suosalo. Her bliver idéen om profetier foldet ud i en total integrering af lyd og billede.
Oracle er tænkt som en ny fortolkning af den klassiske instrumentalkoncert med to solister, Kalle Hakosalo på slagtøj og Irene Suosalo, der står for den live-opførte 'videostemme'. Slagtøjet består primært af asiatiske gonger og trommer, og det traditionelle symfoniorkester er erstattet af DR Vokalensemblets 16 sangere, der også optræder scenisk som figurer i bevægelse.
Både live-elektronik og live-video er en del af opførelsen, så slagtøjssolisten og videokunstneren optræder ligeværdigt som både skabere og fortolkere af oraklets visioner.
Uropførelse af Else Marie Pade
En anden – og måske overraskende – premiere til DR Vokalensemblets koncert er uropførelsen af et værk for kvindestemmer af danske Else Marie Pade. Komponisten gik bort i 2016, men kigger med fra væggen i DR Koncerthusets Studie 2, hvor hun er portrætteret sammen med andre musikalske ikoner.
Else Marie Pades værk Völo-spa hov est fra 1956 kredser om de kvindelige orakler vølver i den nordiske fortid – spåkvinder eller seere, som på grund af deres magiske evner havde særstatus i samfundet.
I Vølvens spådom, som blev nedskrevet i 1200-tallet efter flere hundrede års mundtlig overlevering, får vi en sammenhængende beskrivelse af asatroens verdensbillede, afsluttende med spådommen om ragnarok, hvor verden går under. Det kan man opleve i Else Marie Pades korværk, hvor vølven beskriver den afsluttende fase af ragnarok, inden hun falder om af udmattelse efter sine trancesyner.
Værket er skrevet i en personlig, minimalistisk middelalderstil, som Else Marie Pade udviklede i midten af 1950’erne – parallelt med, at hun også begyndte sin bane som pionér inden for elektronisk musik.
Antik mystik
Også i antikkens Grækenland havde man kvindelige orakler og sandsigere. De blev kaldt sibyller, og da renæssancen blomstrede i Europa 1000 år senere, var kunstnere og komponister som nederlænderen Orlando di Lasso vildt fascineret af alt romersk og oldgræsk.
I sit korværk Prophetiae Sybillarum ('Sibyllernes profetier') fra midten af 1500-tallet brugte Orlando di Lasso udvalgte citater af sibyllernes tekster og satte dem i mystisk, avanceret musik.
Hvordan det lyder, når de gådefulde profetier omsættes til renæssancetoner, kan man opleve i en del af DR Vokalensemblets koncert Drømme og profetier den 22. september. Her danner Lassos værk en historisk ramme om aftenens nye værker, der både kan opleves live i DR Koncerthuset og senere på DR P2 og i DR Lyd.