DR Vokalensemblet sætter fokus på værker af kvindelige komponister og lyrikere

I anledning af kvindernes internationale kampdag præsenterer DR Vokalensemblet koncerten ’Fra Hildegard til Alma’ med værker af kvindelige komponister og lyrikere fra middelalderen til i dag.

  • Komponisten Adrianna Kubica-Cypek er den yngste af de kvindelige komponister, som er på programmet til DR Vokalensemblets koncert 'Fra Hildegard til Alma' den 10. marts. Koncerten sendes på P2 mandag den 13. marts. (Foto: © Niklas Ottander)
  • DR Vokalensemblet har værker af kvindelige komponister på programmet ved samtlige koncerter i løbet af sæsonen, men koncerten 10. marts er første gang, et helt program er sammensat af kvindelige komponister og lyrikere. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 2

DR Vokalensemblet inviterer den 10. marts til koncert i Trinitatis Kirke i København med musik skrevet af kvindelige komponister og digtere fra middelalderen til i dag.

På programmet er musik af mere end tusind års kvindelige komponister og digtere, og koncerten ledes af den unge dirigent Krista Audere fra Letland, som forrige år vandt verdens fornemste pris for kordirigenter, Eric Ericson Award.

Kvindelige komponister til alle koncerter

Selvom det vil være første gang, at DR Vokalensemblet synger et program af udelukkende kvindelige komponister og lyrikere, er det ikke usædvanligt for koret at rette blikket mod kvindelige kunstnere.

Faktisk har koret i flere sæsoner haft det som et kunstnerisk dogme, at der til samtlige koncerter er mindst et værk skrevet af en kvinde – uanset hvilken historisk epoke eller tema, koncertens program ellers kredser om.

- Gennem hele historien har der været interessante kvindelige komponister, digtere og kunstnere, som levede mere eller mindre i skyggen af deres mandlige kolleger eller partnere. Derfor har vi sat os for, at de kvindelige autorer altid er repræsenteret, når vi holder koncerter med DR Vokalensemblet, siger Michael Emery, som er kunstnerisk leder for DR Vokalensemblet.

Han ser dog særligt frem til koncerten ’Fra Hildegard til Alma’, hvor hele programmet er bygget op om kvindelige komponister og digtere for at sætte fokus på kvindernes internationale kampdag.

- Sammen med dirigenten Krista Audere er vi spændt på at udforske det enorme skatkammer af korværker, hvis tekst eller musik er skrevet af kvinder fra middelalderen til i dag, og vi er særligt glade over at kunne præsentere uropførelsen af et helt nyt værk af den unge komponist Adrianna Kubica-Cypek, siger Michael Emery.

I skyggen af ægtemanden

Aftenens første komponist, Alma Mahler, er et eksempel på en komponist, der aldrig rigtig kom til at udfolde sig. Hendes mand, Gustav Mahler, forbød hende nemlig at komponere, da de blev gift – selvom hun havde studeret komposition privat i flere år og var et stort talent.

DR Vokalensemblet synger tre af Alma Mahlers lieder i arrangementer for kor af dirigenten Clytus Gottwald, der mener, at fru Mahler var en mere moderne og fremadskuende kunstner end sin mand, både som komponist og i sit forhold til blandt andet litteratur.

Nye og gamle pionerer

Ligesom Alma Mahler har flere andre kvindelige komponister været pionerer i deres tid. En af de mere berømte er middelalderens tyske nonne Hildegard fra Bingen, som har status som en af middelalderens vigtigste kvinder – og i øvrigt er en af de allertidligste komponister, man kan sætte navn og identitet på.

Blandt aftenens nyere pionerer er den lettiske digter og kvindesagsforkæmper Apazija, som deltog i den russiske 1905-revolution mod tsarstyret og måtte flygte i eksil, indtil hun i 1920 vendte tilbage og blev valgt ind i det lettiske parlament.

Nulevende stemmer

Mens flere af værkerne ved DR Vokalensemblets koncert er skrevet af stærkt religiøse komponister som slovenske Nana Forte og den ukrainsk fødte komponist Galina Grigorjeva, er koncertens to nyeste værker skrevet af komponister, som kredser om fred og naturkræfter.

Svenske Karin Rehnqvist har sat musik til et gribende udsagn om at drømme om fred, og den kun 26-årige polske komponist Adrianna Kubica-Cypek skildrer vinterens landskaber i sit nye korværk L’Hiver:

- Hver årstid har sin egen karakter med særlige karakteristika. Jeg har udfordret mig selv til at genskabe mit personlige indtryk gennem strukturer, klange og artikulation, som kan frembringes af den menneskelige stemme. At skrive musik om årstiderne er en naturlig forlængelse af opfattelsen af varme og kulde i musik, som jeg fordybede mig i, da jeg studerede musikteori i Polen, fortæller Adrianna Kubica-Cypek.

Prisvindende dirigent

Koncerten ’Fra Hildegard til Alma’ med DR Vokalensemblet dirigeres af den 33-årige Krista Audere fra Letland. Hun bor i Holland, hvor hun er dirigent for VU Kammerkoret og Venus Kammerkor. Desuden gæstedirigerer hun ofte Hollands Radiokor, Det Nederlandske Kammerkor og Cappella Amsterdam.

Krista Audere er uddannet i Riga, Stuttgart og Amsterdam, og i 2021 vandt hun den fornemme Eric Ericson Konkurrence i Stockholm for unge kordirigenter. ”Med stor energi og poetiske kvaliteter gav hun en magisk opførelse”, udtalte dommerkomiteen. ”Krista Audere inspirerede sangerne med stor fantasi og mod.”

Ud over en pengepræmie vandt Krista Audere også engagementer hos ti af Europas førende radiokor. Derfor skal hun i denne og næste koncertsæson dirigere ikke bare DR Vokalensemblet, men også bl.a. Sveriges Radiokor, Bayerns Radiokor, det britiske BBC Singers, koret fra Radio France og WDR Radiokoret i Köln.