DR Vokalensemblet tager på sommerturné med skandinavisk program

Tre jyske byer får besøg af DR Vokalensemblet og den svenske dirigent Jakob Hultberg, inden de indtager hjemmebanen i DR Koncerthuset med et skandinavisk sommerprogram.

  • Tre jyske byer får besøg af DR Vokalensemblet og den svenske dirigent Jakob Hultberg, inden de indtager hjemmebanen i DR Koncerthuset med et skandinavisk sommerprogram. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
  • Den svenske dirigent Jakob Hultberg dirigerer for første gang DR Vokalensemblet på årets sommerturné. (Foto: Mathias Bojesen)
1 / 2

Hvis der er noget, vi har til fælles i Skandinavien, er det de lyse sommernætter. De fleste af os har stærke minder fra sommerens milde nætter, og mange skandinaviske kunstnere har skildret sommernattens særlige stemning – fra malere til komponister og digtere.

Nu er de lyse nætter ved at være ovre for i år, men ikke desto mindre er de omdrejningspunktet for DR Vokalensemblets sommerturné, som i år fører koret fra Skjern over Aalborg til Rebild for at ende på hjemmebanen i DR Koncerthuset.

Danske og svenske komponister

Til årets sommerturné har DR Vokalensemblet sammensat et program, som kredser om både sommerdage og sommernætter i en række perler for kor af danske og svenske komponister – med en enkelt finsk komponist imellem.

Den danske komponist Svend S. Schultz er kendt for at ramme selve essensen af den danske sommer med sine tre stykker for kor, hvoraf ’Yndigt dufter Danmark’ er en af de mest kendte og elskede danske korsatser overhovedet.

Svenske komponister som Alfven, Steenhammar og Åhlén har deres eget, romantiske greb om folkeviser om sommer og kærlighed, og nyere toner for kor af Rautavaara og Rehnqvist tager skridtet ind i selve sommernatten.

Svensk dirigentdebut

I spidsen for DR Vokalensemblets sommerturné er den svenske dirigent Jakob Hultberg, som er ekspert i at dirigere sangere og er fast tilknyttet Malmø Operaen.

Jakob Hultberg har også været tilknyttet bl.a. Det Kgl. Teater, Copenhagen Opera Festival og Den Jyske Opera, men det bliver første gang, han dirigerer DR Vokalensemblet, når han drager på turné med koret i det jyske, inden de giver koncert i DR Koncerthusets Studie 2.

Kirker og udendørs opera

Mens de to første koncerter på DR Vokalensemblets sommerturné foregår i jyske kirker, nemlig Skjern Kirke og Aalborg Klosterkirke, bliver den tredje i mere landlige omgivelser. Koret besøger nemlig for første gang festivalen Opera i Rebild, hvor de både skal medvirke i koncerten ’Stjernestunder’ og samtidig give deres egen, selvstændige koncert.

Det glæder DR Vokalensemblets kunstneriske leder Michael Emery, at det igen er muligt for koret at tage på turné i hele Danmark uden at skulle tage særlige forbehold eller forholdsregler, som det har været tilfældet i de sidste to sæsoner.

– Det er en meget vigtig del af DR Vokalensemblets virke, at vi sideløbende med vores koncerter i København kommer rundt og synge i hele landet, både i kirkeregi og i samarbejde med lokale samarbejdspartnere. På den måde deler vi musikken og sangen med mange flere, og jeg håber at vores skandinaviske program i år vil glæde og inspirere både publikum og radiolyttere her i årets smukkeste tid.