Hun roder med sangskatten: Ny DR2-serie med Miho Hazama og DR Big Band

Hvordan oplever en ung japansk jazzkomponist vores danske sangskat – og hvad sker der, når hun får lov til at rode med den? I en ny programserie på DR2 kommer seerne tæt på DR Big Bands chefdirigent Miho Hazama, som udforsker de kendte sange sammen med en række danske kulturpersonligheder.

  • I en ny programserie på DR2 kommer seerne tæt på DR Big Bands chefdirigent Miho Hazama, som udforsker de kendte sange sammen med en række danske kulturpersonligheder – blandt andet Frank Erichsen, også kendt som 'Bonderøven'. (Foto: © Sebastian Ottenstein)
  • I en ny programserie på DR2 kommer seerne tæt på DR Big Bands chefdirigent Miho Hazama, som udforsker de kendte sange sammen med en række danske kulturpersonligheder – blandt andet Frank Erichsen, også kendt som 'Bonderøven'. (Foto: © Sebastian Ottenstein)
  • Miho kaster sig over Kloden drejer stille rundt og besøger guitarist Franz Beckerlee, som fortæller om den unikke Gasolin-sangs tilblivelse for 50 år siden. Dengang så Christianshavn helt anderledes ud end i dag. Franz bor her stadig, og han husker tilbage på en tid, hvor gaderne var fyldte med alkoholikere og slumstormere besatte de tomme, faldefærdige huse. Franz viser Miho dæmonernes port. Og så spiller DR- Big Band Miho’s version af nummeret. (Foto: © Sebastian Ottenstein)
  • DR Big Bands saxofonist Hans Ulrik har hjulpet Miho Hazama med at udvælge de danske sange, som er med i tv-serien. (Foto: © Sebastian Ottenstein)
1 / 4

Vi synger dem i skolen, på børneværelset, til højtider og familiefester. De danske sange binder os sammen i mange forskellige situationer og er en del af vores fælles, musikalske historie.

Men hvordan lyder melodierne og tonesproget for en kunstner, som kommer fra den anden side af kloden? Og hvad sker der, når hun får frie hænder til at bearbejde dem for et moderne jazzband?

Det kan man få svar på i en ny programserie for DR2, hvor DR Big Bands unge, japanske chefdirigent Miho Hazama dykker ned i fem forskellige danske sange sammen med bandets saxofonist Hans Ulrik.

Undervejs i serien møder Miho Hazama kendte danske kulturpersonligheder som Franz Beckerlee fra Gasolin, Frank Erichsen (også kendt som 'Bonderøven') og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, som hjælper hende med at forstå sangene og deres kontekst. Og som afslutning på hvert program hører vi Miho Hazamas eget bud på en ny version af de kendte sange, som hun har arrangeret specielt for DR Big Band.

Kulturhistorie og folkesjæl

Den nye programserie har fået titlen ’Hun roder med den danske sangskat’ og har premiere 9. maj på DR2 og DRTV. Her dykker Miho Hazama ned i fem kendte og elskede danske sange og historierne bag dem, mens hun drager rundt i hele landet for at blive klogere på den danske kulturhistorie og folkesjæl.

I løbet af programmerne besøger Miho Hazama Frank Erichsen på Kastanjegården, hvor hun blandt andet hører om havren og bliver jagtet af en flok gæs. Hun kommer også til Christianshavn, hvor guitaristen Franz Beckerlee fortæller om bydelen på Gasolins tid, og ud i foråret til de blå anemoner, som fik en symbolsk betydning i modstandskampen under Anden Verdenskrig takket være den kendte forårssang af Kaj Munk.

I de to sidste programmer går turen ud i kolde danske vinterlandskaber med sangen ’Det er hvidt herude’, og ind i skoven med den klassiske melodi til ’I skovens dybe, stille ro’, som viser sig at minde Miho Hazama om en japansk folkemelodi, der også handler om aftenro.

Udvikle uden at ødelægge

Producent Fimmer Engel fra DR Big Band siger: – Miho Hazama er som chefdirigent for DR Big Band et friskt pust på den danske musikscene. Som ung og toneangivende kunstner inspirerer hun bandets musikere og resten af musiklivet til at se på vores traditioner med nye øjne, og derfor syntes vi det var en spændende udfordring at lade hende rode med noget af det mest rodfæstede danske vi har, nemlig vores fælles sangskat.

Selv siger Miho Hazama, der er seriens hovedperson, om sit møde med den danske sangskat:

For mig, som oprindeligt er japaner, var det en ny oplevelse at lære de gamle danske sange at kende, og det har været en spændende udfordring at forsøge at udvikle dem uden at ødelægge den originale melodi. I forbindelse med tv-serien har jeg haft det privilegium at møde eksperter, som kunne lære mig om sangenes baggrund og deres betydning, og sammen med input fra DR Big Bands medlemmer gav det mig inspiration til at forme dem på en ny måde.