Ny chefdirigent for DR Vokalensemblet vil udvide vores syn på kormusik

Den slovenske dirigent Martina Batič bliver ny frontfigur for DR Vokalensemblet og drømmer blandt andet om at udvide korets udtryk gennem nye koncertformer. Hun tiltræder som korets chefdirigent i sæson 2023-24.

Den slovenske dirigent Martina Batič bliver ny frontfigur for DR Vokalensemblet. Hun er ekspert i at dirigere radiokor og har senest været chefdirigent for koret i Radio France. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Hun har stået i spidsen for nogle af verdens førende professionelle kammerkor. Hun er ekspert i at dirigere radiokor og efterspurgt blandt Europas største mediehuse. Og hun har vundet adskillige priser for sin enestående evne til at fænge både korsangere og publikum.

Den 44-årige slovenske dirigent Martina Batič har en imponerende musikalsk karriere, og de sidste fire år har hun haft den prestigefyldte stilling som chefdirigent for koret i Radio France.

Nu får danske lyttere, seere og koncertgængere også mulighed for at opleve den dynamiske kordirigent, for Martina Batič overtager posten som ny chefdirigent for DR Vokalensemblet i august 2023. Her efterfølger hun engelske Marcus Creed, der fortsætter som korets æresdirigent.

Musikalsk og menneskeligt match

Selvom valget af Martina Batič som ny chefdirigent for DR Vokalensemblet er prestigefyldt for begge parter, understreger korets kunstneriske leder Michael Emery, at Batič først og fremmest er udvalgt i kraft af den særlige og umiddelbare kemi mellem hende og de danske sangere:

– Vi havde Martina Batič som gæstedirigent i DR Vokalensemblet for første gang i maj 2022, og det var tydeligt fra første øjeblik, at der var en særlig kontakt mellem hende og korets sangere. En stærk gensidig kemi er et helt uvurderligt fundament, når man skal skabe musik sammen, fortæller Michael Emery, der fortsætter:

– På det musikalske plan har Martina en unik evne til at gøre musikken levende gennem spontane og dynamiske fortolkninger. Hendes nærvær, energi og åbenhed skaber en særlig vågenhed hos både sangere og publikum, der er utroligt inspirerende og giver mulighed for store musikalske oplevelser.

En prestigefyldt stafet

For Martina Batič skaber udnævnelsen til ny chefdirigent for DR Vokalensemblet både begejstring og ærefrygt:

– Jeg er både begejstret og beæret over at være blevet udnævnt til chefdirigent for DR Vokalensemblet, ikke mindst fordi jeg overtager posten efter den anerkendte Marcus Creed, som jeg selv beundrer dybt, siger Martina Batič, der fortsætter:

– DR Vokalensemblet er internationalt kendt for deres høje kunstnerisk niveau og den særlige rene, slanke, skandinaviske korklang, som jeg er meget begejstret for. Desuden har de et utrolig stærkt fællesskab, og jeg er allerede blevet budt varmt velkommen i denne flok af vidunderlige sangere, som jeg ser frem til at dele mange spændende musikalske eksperimenter og eventyr med i de kommende år.

Nye udtryk og koncertformer

Blandt de visioner og idéer, som Martina Batič har for sit danske kor, er lysten til at udforske kormusikkens muligheder – både på traditionel vis og på nye præmisser:

– Noget af mit yndlingsrepertoire for kor er den romantiske musik med dens lange linjer og den nye musik, hvor man virkelig kan arbejde i dybden med både ord og toner, siger Martina Batič og tilføjer:

– Men det jeg drømmer allermest om at gøre med DR Vokalensemblet er at udvide, hvad vi traditionelt forstår ved kormusik. Jeg vil gerne arbejde med samspil mellem flere forskellige sanser, bl.a. ved at afprøve nye koncertsteder og udtryksformer, som inspirerer publikum til at opleve musikken på en ny måde. En koncert med kormusik må gerne føles som at komme med på en rejse, hvor alt kan ske.

Martina Batič tiltræder som DR Vokalensemblets chefdirigent i august 2023.