Premiere: Ny fløjtekoncert til DR Symfoniorkestrets solofløjtenist

Den fransk-libanesiske komponist Bechara El-Khoury har skrevet en fløjtekoncert specielt til DR Symfoniorkestrets solofløjtenist Ulla Miilmann, som uropfører koncerten den 24. november i DR Koncerthuset.

Ulla Miilmann er 1. solofløjtenist i DR Symfoniorkestret, men den 24. og 25. november optræder hun som solist med orkestret i en ny fløjtekoncert, skrevet specielt til hende. (© DR Musik)

Når man er klassisk musiker, kender man de fleste store værker, der er skrevet for ens instrument.

Men af og til opstår muligheden for at føje et helt nyt værk til samlingen af soloværker. Sådan en mulighed har DR Symfoniorkestret givet til fløjtenisten Ulla Miilmann, der er et af orkestrets kendteste ansigter efter mange hundrede koncerter og tv-optagelser som orkestrets solofløjtenist.

Ulla Miilmann har haft frie hænder til at vælge komponisten til den nye fløjtekoncert, og hendes valg er faldet på den fransk-libanesiske komponist Bechara El-Khoury, hvis fløjtekoncert ’Nordiske drømme’ uropføres i DR Koncerthuset den 24. november.

Tilbage til rødderne

Ulla Miilmann fortæller selv om baggrunden for, at hun ønskede at bestille en ny fløjtekoncert hos netop Bechara El-Khoury:

– De senere år har jeg haft en stigende trang til at søge tilbage til vores fælles musikalske rødder. Så da jeg fik mulighed for at bestille et nyt værk for fløjte og orkester, ønskede jeg et værk, som taler bredt til følelserne frem for at for at fokusere på instrumentet, fortæller Ulla Miilmann. Hun fortsætter:

– Det var vigtigt for mig, at man tydeligt kan høre den musikalske arv fra tidligere generationer i det nye værk – frem for, at musikken skal sprænge grænser, eksperimentere og imponere publikum. Måske er det en reaktion på corona-tiden, hvor fællesskabet og det nære fik en ny betydning, også i vores forhold til kunst og musik, siger hun.

Musik til stjernerne

Komponisten Bechara El-Khoury er ikke et kendt navn i dansk musikliv, men uden for Danmark er hans musik opført i utallige lande af orkestre som bl.a. Det Franske Nationalorkester, Londons Symfoniorkester, Oslo Filharmonikerne og Tjekkisk Filharmonisk Orkester.

Flere klassiske stjernesolister har bestilt nye, skræddersyede værker hos Bechara El-Khoury, som er kendt for sin romantiske og udtryksfulde stil. Han har bl.a. skrevet en ny fløjtekoncert til den franske fløjtenist Emmanuel Pahud, og både violinisterne Shlomo Mintz og Daniel Hope har spillet nye soloværker af El-Khoury, som bl.a. er blevet indspillet for pladeselskabet Deutsche Grammophon.

Inspireret af Ulla Miilmann

I løbet af den tid, Bechara El-Khoury har arbejdet på sin nye solokoncert til Ulla Miilmann og DR Symfoniorkestret, er den fransk-libanesiske komponist blevet meget inspireret af den danske fløjtenist og hendes særlige spillestil – bl.a. ved at lytte på hendes mange indspilninger.

– Fløjtevirtuosen Ulla Miilmann har inspireret mig meget, og musikken er en slags refleksion over hendes personlighed. Som et spejl, der reflekterer lyset fra et hjerte, vendt mod andre mennesker, fortæller han.

– Koncerten er fyldt af poesi om en bedre verden, fuld af kærlighed og universel fred.

En stor personlighed

Også DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi, som dirigerer uropførelsen af den nye fløjtekoncert, har rosende ord om Ulla Miilmann, som han har dirigeret gennem en årrække:

– Ulla Miilmann er en af DR Symfoniorkestrets stjerner, en fantastisk personlighed og en fantastisk musiker. Hun er vigtig for orkestret, fordi hun har en magnetisk udstråling, som både publikum og kolleger kigger på og orienterer sig efter. Hun har alt, hvad et orkester kan ønske sig af en fløjtenist, men for mig som dirigent er det vigtigste, at hun altid sætter musikken og samspillet først frem for at fokusere på sin egen præstation og instrumentet.

Koncerten med Ulla Miilmann, DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi den 24. november byder også på Anton Bruckners 9. symfoni. Koncerten sendes direkte på DR P2 og optages til senere udsendelse på TV.