Solobassist og soloharpenist indledte koncert med at få mindepris

Både solobassisten Joel Gonzalez og soloharpenisten Zachary Hatcher fra DR Symfoniorkestret modtog fredag aften Peter Varmings Mindepris, allerede inden de havde spillet en tone i Koncertsalen.

  • Soloharpenist Zachary Hatcher og solobassist Joel Gonzalez fra DR Symfoniorkestret (Foto: © Kim Matthäi Leland)
  • Solobassist Joel Gonzalez, DR Symfoniorkestret. (Foto: © Kim Matthäi Leland)
  • Soloharpenist Zachary Hatcher, DR Symfoniorkestret. (Foto: © Kim Matthäi Leland)
1 / 3

Allerede inden DR Symfoniorkestret var i gang med fredagens koncert med Johannes Brahms’ store korværk ’Ein deutsches Requiem’, havde to af orkestrets markante musikere fået rosende ord med på vejen og hver modtaget 25.000 kroner i DR Koncerthuset.

Det havde de, fordi koncerten, som var en gentagelse af ugens Torsdagskoncert, lidt utraditionelt startede med en prisuddeling.

De to, der særligt blev kaldt op på scenen, før de havde spillet en tone, var solobassist Joel Gonzalez og soloharpenist Zachary Hatcher fra DR Symfoniorkestret. Og priserne, der blev uddelt, var Peter Varmings Mindepris for henholdsvis 2022 og 2023.

Advokat Peter Varming var en stor musikelsker, og indtil sin død i 2015 var han direktør for Beckett-Fonden, som i dag er den glade giver af mindeprisen. Peter Varming rejste ofte med, når Beckett-Fonden var med til at støtte DR Symfoniorkestrets turneer rundt omkring i verden. Samtidig var han den første formand for dét, der i dag hedder Venneforeningen for DR’s Kor og Orkestre.

Har bidraget til højt internationalt niveau

Ifølge fundatsen går mindepriserne, der er på 25.000 kroner hver, til en musiker, som i særlig grad har bidraget til DR Symfoniorkestrets udvikling frem til dets nuværende høje internationale niveau, som det hedder. Med på scenen til at uddele priserne var blandt andre Peter Varmings enke - pianisten, tidligere TV-vært og forhenværende rektor på Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg Anette Faaborg.

Peter Varmings Mindepris bliver som regel uddelt ved en koncert med DR Symfoniorkestret tæt på Peter Varmings fødselsdag, der var den 7. januar. Imidlertid har coronarestriktioner og forsamlingsforbud ’drillet’ uddelingerne de seneste år. Derfor er der ved de to seneste uddelinger blevet delt priser ud for to år ad gangen.

Peter Varmings Mindepris for 2022 gik til solobassisten Joel Gonzalez.

Han stammer fra Yucatan-halvøen i Mexico, hvor han som 14-årig blev introduceret til kontrabassen af sin musiklærer. Som 21-årig kom Joel Gonzalez til Danmark i 2001 for at studere på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og allerede året efter spillede han sig til en plads som alternerende solobassist i DR Symfoniorkestret.

Det var, som det blev fremhævet fra scenen, fire år før Joel Gonzalez afsluttede sin solistuddannelse på konservatoriet med en meget rost debutkoncert. Siden modtog han eksempelvis også Ungdommens Sonningpris på 200.000 kroner, som blev brugt til studier i Berlin.

Mindeprisen for 2023 gik til DR Symfoniorkestrets soloharpenist Zachary Hatcher, der har spillet på det store strengeinstrument, siden han var fire år gammel.

Zachary Hatcher, der er født i USA, blev 16 år gammel optaget på det velrenommerede Juillard-konservatorium i New York. Som 18-årig flyttede han til Europa for at gå på konservatoriet i Paris og efter kun et års studie modtog han den store ærespris ved den internationale Léopold Bellan-solistkonkurrence i netop byernes by. Zachary Hatcher spillede sig til en plads i DR Symfoniorkestret allerede som 20-årig i 2016, hvor han har spillet lige siden.

Havde aldrig set en harpe

Som han selv tidligere har sagt:

- En dag kom jeg hjem og sagde til min mor, at jeg ville spille harpe. Jeg havde aldrig set en harpe, men jeg havde hørt dens fantastiske lyd, og siden da har harpen været mit instrument.

Efter prisoverrækkelsen fik koncertgæsterne i Koncertsalen rig mulighed for at høre Joel Gonzalez, Zachary Hatcher og resten af DR Symfoniorkestret, dirigeret af chefdirigent Fabio Luisi, i Brahms’ 70 minutter lange Requiem.

Modtagerne af Peter Varmings Mindepris bliver udpeget af en priskomité, der består af formanden for Venneforeningens bestyrelse, en repræsentant for DR Symfoniorkestret, chefen for DR Kor & Orkestre samt en repræsentant for Beckett-Fonden.