Tysk verdensstjerne uropfører ny dansk violinkoncert i DR Koncerthuset

Den danske komponist Rune Glerup har skabt en ny violinkoncert specielt til stjerneviolinisten Isabelle Faust, som uropføres den 15. og 16. september af DR Symfoniorkestret.

  • Den tyske stjerneviolinist Isabelle Faust mødte den danske komponist Rune Glerupved et tilfælde. Hun blev så begejstret for hans musik, at hun nu skal uropføre hans nye violinkoncert, skrevet specielt til hende og DR Symfoniorkestret. (Foto: Felix Broede)
  • Komponisten Rune Glerup var igennem en større kunstnerisk krise, inden han mødte violinisten Isabelle Faust og blev inspireret til at skrive sin nye violinkoncert. Værket bliver uropført af DR Symfoniorkestret den 15. september i Koncertsalen. (Foto: Caroline Bittencourt)
  • I spidsen for koncerten står den danske dirigent Thomas Søndergård, som netop blevet udpeget som chefdirigent for det anerkendte amerikanske Minnesota Symphony Orchestra. (Foto: Martin Bubandt)
1 / 3

Hvad gør man, når man efter en kometagtig start på sin karriere pludselig løber ind i en større kunstnerisk krise?

Den danske komponist Rune Glerup blev tidligt udråbt som et af sin generations største komponisttalenter. Men midt i en strålende karriere blev han som 35-årig ramt af en skriveblokering, der satte musikken på pause og betød flere års aflyste koncerter og uropførelser.

Det blev et tilfældigt møde med den tyske violinist Isabelle Faust, der fik inspirationen til at vende tilbage hos den danske komponist, og nu kan DR Symfoniorkestret præsentere et længe ventet nyt værk af Rune Glerup – skrevet specielt til den tyske stjernemusiker.

Den nye violinkoncert med titlen ’Om lys og lethed’ bliver uropført den 15. og 16. september, hvor Isabelle Faust er solist med DR Symfoniorkestret og dirigenten Thomas Søndergård i DR Koncerthuset.

Tidligt gennembrud

Rune Glerup var yngre end de fleste andre klassiske komponister, da han fik sine første store priser og bestillinger.

Allerede da han gik på musikkonservatoriet, bestilte flere af Europas førende orkestre og ensembler nye værker hos ham. Og han blev tidligt belønnet med bl.a. Léonie Sonnings Talentpris og legater fra Statens Kunstfond.

Som 35-årig fik Rune Glerup uropført sin første symfoni af DR Symfoniorkestret – med flotte anmeldelser, der bl.a. skrev om en ’oprigtig og insisterende’ komponist (Berlingske) som ’formåede at sprænge rammen og samle den igen’ (Politiken).

Men samme år blev Glerup ramt af en kunstnerisk krise, der betød at han bl.a. måtte opgive at færdiggøre sin næste store bestilling, et orkesterværk til DR Symfoniorkestret.

Gensidig inspiration

Efter flere års udsættelse kan DR Symfoniorkestret nu alligevel præsentere et nyt, stort værk af Rune Glerup, nemlig violinkoncerten ’Om lys og lethed’, som uropføres i DR Koncerthuset den 15. september.

Rune Glerup fortæller selv, at det var et møde med den verdenskendte tyske violinist Isabelle Faust på en dansk musikfestival, der fik ham i gang med at komponere igen. Efter deres møde bad den tyske violinist ham nemlig om at sende hende nogle af sine værker, som hun blev meget begejstret for – ligesom den danske komponist blev dybt betaget over Fausts spillestil og musikalitet.

Den gensidige inspiration har ført til en ny violinkoncert, skrevet af Rune Glerup specielt til Isabelle Faust og til DR Symfoniorkestret.

- Min violinkoncert ville aldrig være blevet skrevet, hvis jeg ikke havde mødt Isabelle Faust. På et tidspunkt, hvor jeg i flere måneder ikke havde skrevet en eneste tone, og tvivlede på, om jeg nogensinde ville komme til det igen, gav hendes interesse og energi mig ny inspiration. Og da jeg senere oplevede hende spille, slog hendes personlighed og musikerskab en streng an i mig og i min musik, som gav mine tanker en ny retning.

Kunstnerisk vendepunkt

Rune Glerup er i dag 40 år og står med det nye værk ved et kunstnerisk vendepunkt. Hans nye violinkoncert er fuld af billedrige satser om et følsomt barndomsland, beskrevet med en orkestrering, der er lys og let – og derfor har værket fået titlen ’Om lys og lethed’. Rune Glerup forklarer:

- Violinkoncerten markerer en ændring i min musik mod et mere enkelt og let udtryk. Et udtryk, som rummer løsrevne glimt fra min barndoms uendelige somre ved Vesterhavet. Fugle, højt og langsomt på en blå himmel, og aftenen, som stille sænker sig. Det særlige lys, de fjerne lyde. Men også verdens forvirring, gentagelser og blindgyder. Et udtryk der i højere grad end i min tidligere musik handler "Om Lys og Lethed."

Anerkendt dirigent

I spidsen for koncerten med DR Symfoniorkestret er den internationalt anerkendte danske dirigent Thomas Søndergård, som også dirigerede uropførelsen af Rune Glerups første symfoni i 2016.

Ud over at være chefdirigent for Det Skotske Nationalorkester er Thomas Søndergård netop blevet udpeget som dirigent for det anerkendte amerikanske Minnesota Symphony Orchestra. Han har tidligere været chef for Norges Radiosymfoniorkester og for BBC Walisiske Nationalorkester, og har dirigeret mange af verdens bedste orkestre, bl.a. Berliner Filharmonikerne, London Filharmonikerne, Chicago Symfoniorkester og alle de førende orkestre i Norden.

Til koncerten den 15. september dirigerer Thomas Søndergård desuden to symfonier af Sibelius, nr. 6 og 7, som han har tidligere indspillet for BBC med BBC’s Walisiske Nationalorkester.