Prinsesse og minister præsenterede Børnenes U-landskalender – og spiste græshopper til

Græshoppesværme er et stort problem i Kenya, der får pengene fra årets U-landskalender, som torsdag blev præsenteret foran 160 børn på Heibergskolen i København.

  • Børnenes U-landskalender 2021 blev præsenteret på Heibergskolen i København. Ved lanceringen deltog blandt andre Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen samt DR-vært Anna Lin. Med til præsentationen var også omkring 160 børn fra 2.-4. klassetrin på Heiberg Skolen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie fortalte blandt andet skolebørnene om nogle af sine rejser til u-lande med Folkekirkens Nødhjælp, som hun har været protektor for i 10 år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen serverer her græshopper til børnene på Heibergskolen i København, som overværede lanceringen af Børnenes U-landskalender. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen stod for præsentationen af Børnenes U-landskalender 2021. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Børnenes U-landskalender 2021 blev præsenteret på Heibergskolen i København. Ved lanceringen deltog blandt andre Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen samt DR-vært Anna Lin. Med til præsentationen var også omkring 160 børn fra 2.-4. klassetrin på Heiberg Skolen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • DR's vært Anna Lin var også vært for lanceringen, og hun delte kalendere ud sammen med Prinsesse Marie til sidst. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 6

Serveringen var ganske utraditionel, da Børnenes U-landskalender 2021 torsdag formiddag blev præsenteret på Heibergskolen på Østerbro i København.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, generalsekretæren for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen samt flere af børnene fra 2.-4. klasse på skolen spiste nemlig græshopper i forbindelse med lanceringen af kalenderen, som DR’s Anna Lin var vært for.

Græshoppesværme er et stort problem i Kenya. På den ene side spiser græshopperne afgrøderne på markerne. Omvendt er nogle af indbyggerne nu begyndt at spise græshopperne eller omdanne dem til mel, og det var ét af emnerne, der var fokus på ved lanceringen.

Har hjulpet med 195 millioner kroner

I nu 59 år har DR og Udenrigsministeriet/Danida arbejdet sammen om Børnenes U-landskalender, og ved at købe kalenderen op til jul har danske børn og deres forældre siden 1962 sikret et overskud på næsten 195 millioner kroner. Gennem en lang række projekter gennem årene er pengene gået til at skabe en bedre tilværelse for fattige børn i Afrika, Asien eller Latinamerika.

I år går overskuddet fra kalendersalget til et Folkekirkens Nødhjælp-projekt for børn i et af Kenyas fattigste og tørreste områder, den nordlige Turkana-region.

- I dag må nogle børn gå 5-10 kilometer for at komme i skole, og med projektet vil vi blandt andet bygge skoler tættere på, hvor de bor, så børnene får nemmere ved at komme i skole og færdiggøre den. I dag kommer mange børn i Turkana slet ikke i skole. I stedet må de hjælpe med at finde brænde og arbejde, så familien kan få mad nok i det meget tørre område, hvor grøntsager også har svært ved at gro, forklarede generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen blandt andet.

Prinsesse Marie har været protektor for Folkekirkens Nødhjælp i 10 år, og ved lanceringen fortalte Hendes Kongelige Højhed om nogle af rejserne med organisationen – blandt andet til Uganda og Cambodia. Prinsesse Marie hjalp også med at dele Børnenes U-landskalender ud til de omkring 160 børn fra 2.-4. klasse på Heibergskolen, som deltog i lanceringen.

Det er Line Malling Schmidt, som har tegnet årets kalender og brugt en stor del af foråret på at udtænke den. Motivet på forsiden er fra årets DR1-julekalender ’Tidsrejsen’, som er en genudsendelse fra 2014.

God mulighed for at lære om andre børn

På scenen på skolen blev Børnenes U-landskalender præsenteret af udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

- Børnenes U-landskalender hjælper i år børn i Kenya, og blandt danske børn er det en god mulighed for at lære om børn i andre lande og deres hverdag. Det er også en fin måde at lære på, at der er børn, som har det sværere og andre udfordringer end børn i Danmark, sagde Flemming Møller Mortensen.

Næsten 150.000 danske elever skal faktisk i den kommende tid lære om Kenya i dansk, naturfag, matematik og billedkunst og flere andre steder i undervisningen. Traditionen tro er der skabt et helt Kenya-univers på www.u-landskalender.dk, hvor skoleelever og lærere kan lære meget mere om Kenya. Her er der for eksempel små film om Kenya, quiz om Kenyas dyr, man kan lære ord på swahili, som er sproget i Kenya, høre lydbøger, finde et interaktivt Kenya-kort, deltage i liveshows med Anna Lin i den kommende tid samt se årets musikvideo til Børnenes U-landskalender. Det er en genindspilning af Lotte Kærsås klassisker ’Her bor jeg’ med sangeren Wafande, der også synger på swahili undervejs.

To DR-programserier om Kenya

Både i 2020 og 2021 har DR – på grund af coronasituationen - været nødt til at aflyse sine reportagerejser til landene, der modtager pengene fra Børnenes U-landskalender. Alligevel får børnene – også på Ramasjang og Ultra – rig mulighed for at lære mere om Kenya i den kommende tid.

DR Ramasjang og på u-landskalender.dk indleder Motor Mille og Hr. Skæg ’Jagten på regnbuens farver’, mens vært Jonas Madsen fra ’Ultra Nyt’ oplever ’Kenya på egen krop’ og fortæller en masse, man måske ikke vidste om det afrikanske land. Programmerne er allerede nu at finde på DRTV:

  • 'Jagten på regnbuens farver' fra Ramasjang her

  • 'Kenya på egen krop' her

FacebookTwitter