Professor i klimaforandringer får Rosenkjærprisen 2018

Lørdag blev årets modtager af DR’s formidlingspris afsløret i DR Koncerthuset. Det blev hovedforfatteren på den kommende FN-klimarapport Sebastian H. Mernild.

  • Modtageren af Rosenkjærprisen 2018 blev Sebastian H. Mernild, der er professor i klimaforandringer og glaciologi og hovedforfatteren på den kommende FN-klimarapport. Det var P1’s kanalchef Thomas Buch-Andersen, der uddelte den, og til venstre er det energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: Henrik Frydkjær)
  • Modtageren af Rosenkjærprisen 2018 blev Sebastian H. Mernild, der er professor i klimaforandringer og glaciologi og hovedforfatteren på den kommende FN-klimarapport. Han medvirkede i P1's program direkte fra DR Koncerthuset. (Foto: Henrik Frydkjær)
  • Årets Rosenkjærpris blev uddelt i Studie 4 i DR Koncerthuset - og afsløringen skete for åben mikrofon i et program på P1 med Adam Holm og Alberte Celment Meldal som værter. (Foto: Henrik Frydkjær)
  • Sebastian H. Mernild er professor i klimaforandringer og glaciologi og hovedforfatteren på den kommende FN-klimarapport. (Foto: Asle Steiestøl Wingsternes.)
  • Jens Rosenkjær var DRs foredragschef gennem en årrække, og hvert år uddeler DR nu Rosenkjærprisen. Her er han fra 1948. (Foto: DR Arkiv)
1 / 5

Det blev en mand, der ved mere om klimaet og klimaforandringerne end de fleste, som lørdag eftermiddag fik overrakt DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen 2018, i DR Koncerthuset. Årets modtager af prisen, som P1 står for uddelingen af, blev danske Sebastian H. Mernild, der er professor i klimaforandringer og glaciologi – det vil sige viden om naturligt forekommende is. Til daglig er han administrerende direktør for Nansen Centeret i Bergen i Norge, ligesom han er hovedforfatter på den kommende FN-klimarapport fra FN’s klimapanel (IPCC). Med Rosenkjærprisen følger 50.000 kroner og samtidig kommer Sebastian H. Mernild efter planen til at medvirke i P1-programmer om klimaet i 2019.

Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær, der var foredragschef i Statsradiofonien fra 1937 til 1953. Prisen har været uddelt i hans navn og ånd siden 1963, og den bliver givet til en person, ”der har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form”, som det hedder.Fremragende formidler Det var P1’s kanalchef Thomas Buch-Andersen, der uddelte årets Rosenkjærpris på direkte radio ved et arrangement i DR Koncerthusets Studie 3 med Adam Holm og Alberte Clement Meldal som værter. ”Med Rosenkjær-prisen hylder vi en fremragende formidler. Sebastian Mernild sætter ikke bare dagsorden internationalt med sin forskning i klimaforandringer. Han formår også at fortælle, hvad han når frem til på en enkel og appellerende facon, og på en måde så mange danskere bliver klogere. Ikke bare på P1, men også mange andre steder. På P1 glæder vi os over det hele, fordi vi brænder for god formidling af troværdig viden. Jeg er meget glad for, at Sebastian Mernild har accepteret hæderen og ser frem til at høre mere til prismodtageren på P1,” sagde Thomas Buch-Andersen.

Selv siger Sebastian H. Mernild, at han er beæret og positivt overrasket over at modtage Rosenkjærprisen. ”Jeg må erkende, at jeg ikke lige havde set den pris komme. Jeg har gjort, hvad jeg føler, der ligger mit forskerhjerte nært – nemlig at formidle til offentligheden uden at gå på kompromis med fagligheden,” siger han og fortsætter: ”Jeg er glad for, at jeg med min faglighed kan informere om de udfordringer, vores samfund står overfor – her og nu og forventeligt i fremtiden. Klimaforandringer har behov for synlighed, og specielt nu i en tid, hvor vi hyppigere og hyppigere ser klimaekstremer og -rekorder,” siger Sebastian H. Mernild.Vil bruge pris som springbræt Professoren kalder det et enormt skulderklap og en ære at få tildelt Rosenkjærprisen. ”For om noget sted i Danmark ved man i DR, hvad formidling handler om. Rosenkjærprisen vil jeg anvende som et springbræt mod yderligere formidling om klodens tilstand – en klode under hastige klimaforandringer, og hvor viden skal bringes os videre mod smarte teknologiske løsninger og innovation og i sidste ende mod et samfund med et lavere carbon-fodaftryk,” siger Sebastian H. Mernild. Årets Rosenkjærpris-modtager er 46 år, og han blev ph.d. i klimaforandringer, glaciologi og hydrologi fra Københavns Universitet i 2006. Siden har han arbejdet på et universitet i Fairbank i Alaska, på Los Alamos National Laboratory i New Mexico i USA og på Centro de Estudios Científicos i Chile frem til 2016. Efterfølgende er Sebastian H. Mernild så blevet professor i klimaforandringer og glaciologi i Norge, ligesom han forsvarede sin doktorafhandling på Københavns Universitet – ligeledes i 2016. Derudover er Sebastian H. Mernild også kaptajn af reserven fra hæren – noget, han selv siger, han bruger erfaringerne fra i sit daglige arbejde som administrerende direktør. Sidste år gik Rosenkjærprisen til terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen.