Radio Drama og det høje nord

Oktober måneds tema i Radio Drama er 'Det høje nord'. Og i den forbindelse byder vi bl.a. på grønlandske skrøner og guld fra arkiverne.

  • Otte af Jørn Riels Grønlandske skrøner er blevet dramatiseret for radio (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
  • Otte af Jørn Riels grønlandske skrøner er blevet dramatiseret for radio. Ghita Nørby er en af stemmerne i radiospillene. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
1 / 2

Oktober måneds tema i Radio Drama er 'Det høje nord'. Og i denforbindelse byder vi bl.a. på grønlandske skrøner og guld fraarkiverne.

Fredag den 3. oktober har Radio Drama premierepå den første af i alt otte radiodramatiserede skrøner franordøstgrønland af Jørn Riel. De fabulerende ogfantastiske skrøner er blevet nydt i bogform af et stort publikum ibåde ind- og udland siden 1974, hvor det første bind af Riels nu ialt 11 bind med skrøner udkom.

I skrønerne hører vi bl.a. om denkolde jomfru fra Aalborg, der nok er god og varm i sengen,men som uforvarende får sendt fangstmanden Jalle i den koldegrav. Lytterne stifter senere også bekendtskab medløjtnanten, der vil grundlægge en hårdtslåendemilitærenhed, men som bringes på bedre tanker, da han fires ned tilafkøling i en gletscherspalte i et døgns tid. Og i sidste afsnithar en magister fra København skumle hensigter,men rammes af en grum skæbne i den store grønlandskenatur.   

Henrik Wivel fra Weekendavisen har udtalt om skrønerne:  "At være i Grønland med Jørn Riels flok af lystne anarkister erlige så godt som at være der i virkeligheden. Mindst. Jørn Rielsskrøner er gjort af det stof drømme gøres af. Og hvad kan manforlange mere?"

Palle Kjærulff-Schmidt, der lige som Jørn Rielselv nærer stor kærlighed til Grønland, har instrueret, ogFuzzy har nykomponeret musik til alle 8afsnit.

De grønlandske skrøner er desuden centrale itemasøndagen 'Den gode fortælling', som løber afstablen den 5. oktober kl. 20 på P2. Temasøndagen forsøger atkortlægge, hvilke elementer der skal være til stede i enfortælling, for at den fanger publikum optimalt. Under temaaftenfår skrøne 2, 3 og 4 premiere. Medvirkende er bl.a. Martin Zerlangog Kirsten Drotner. Temasøndagen tilrettelægges af Karsten Pharaofra Alfabet og Jesper Bergmann fra Radio Drama.  

Oktober måned i Radio Drama byder også på etgenhør med Ibsens Peer Gynt i to afsnit fra 1956.Produktionen har ikke været sendt siden 1960, og indeholder lutterstjernestemmer såsom Clara Pontoppidan, Johannes Meyer, LilyWeiding, Mogens Wieth, Birgit Sadolin og Asbjørn Andersen. TorbenAnton Svendsen har instrueret og komponisten er HaraldSæverud.   

1. del af Peer Gynt sendes den 15. oktober kl. 20 påP22. del af Peer Gynt sendes den 22. oktober kl. 20 påP2   

FacebookTwitter