Rosenkjærprisen uddelt: Eva Smith får DR’s store formidlingspris

DR’s Rosenkjærpris går til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Prisen på 50.000 kroner er siden 1963 blevet uddelt til en person, der evner at gøre vanskeligt stof tilgængeligt og formidle forståeligt og levende.

  • DR’s Rosenkjærpris for 2021 er netop blevet givet til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Prisen blev uddelt direkte i P1-programmet ’4. division’. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • DR’s Rosenkjærpris for 2021 er netop blevet givet til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Prisen blev uddelt direkte i P1-programmet ’4. division’ den 6. maj 2022. Det var redaktionschef i DR Kultur, Debat og Lyd Mette-Line Thorup, der motiverede valget af Eva Smith som årets modtager af Rosenkjærprisen, og efterfølgende blev hun interviewet af Nynne Bjerre, Poul Nesgaard og Adam Holm i studiet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • DR’s Rosenkjærpris for 2021 er netop blevet givet til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Prisen blev uddelt direkte i P1-programmet ’4. division’ den 6. maj 2022. Det var redaktionschef i DR Kultur, Debat og Lyd Mette-Line Thorup, der motiverede valget af Eva Smith som årets modtager af Rosenkjærprisen, og efterfølgende blev hun interviewet af Nynne Bjerre, Poul Nesgaard og Adam Holm i studiet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • DR’s Rosenkjærpris for 2021 er netop blevet givet til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Prisen blev uddelt direkte i P1-programmet ’4. division’ den 6. maj 2022. Det var redaktionschef i DR Kultur, Debat og Lyd Mette-Line Thorup (billedet), der motiverede valget af Eva Smith som årets modtager af Rosenkjærprisen, og efterfølgende blev hun interviewet af Nynne Bjerre, Poul Nesgaard og Adam Holm i studiet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Jens Rosenkjær var DRs foredragschef gennem en årrække, og hvert år uddeler DR nu Rosenkjærprisen. Her er han fra 1948. (© DR Arkiv)
1 / 5

DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, er i snart 60 år blev tildelt en person, der evner at gøre vanskeligt stof tilgængeligt for et bredt publikum og formidle det i en forståelig og levende form.

Fredag eftermiddag blev prisen for 2021 uddelt direkte på P1 og DR Lyd i programmet ’4. division’. Og her skulle det vise sig, at modtageren denne gang blev professor emerita Eva Smith, 79, der i en årrække har været aktiv i den offentlige debat i læserbreve og kronikker og som flittig gæst i radio- og TV-programmer.

Her har hun været en ihærdig fortaler for både det enkelte individ og statens retssikkerhed og haft et særligt fokus på børn og unge. Senest har hun for eksempel været fortaler for at hente danske børn hjem fra fangelejrene i Syrien og været modstander af forslaget om nedsættelsen af den kriminelle lavalder til 12 år. Under corona-nedlukningerne har hun også jævnligt gjort blandt andre politikerne og befolkningen opmærksom på, at corona-særlovene ikke måtte blive permanente, fordi det kunne udfordre retssikkerheden.

Eva Smith blev i 1990 landets første kvindelige professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet. Hun er æresdoktor ved Lunds Universitet og har blandt meget andet siddet som formand for Det Kriminalpræventive Råd og som dansk medlem af Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance.

Medvirker i en serie programmer

Rosenkjærprisen er på 50.000 kroner og med prisen følger en forpligtelse til at deltage i en serie radioprogrammer i DR om ens professionelle virke. Derfor har lytterne på P1 og DR Lyd også udsigt en programserie med Eva Smith i løbet af det kommende år.

Det var redaktionschef i DR Kultur, Debat og Lyd Mette-Line Thorup, der motiverede valget af Eva Smith som årets modtager af Rosenkjærprisen.

- Eva Smith får Rosenkjærprisen for gennem et helt liv at gøre svære juridiske problemstillinger tilgængelige for os alle og for evnen til at gøre de større, indviklede samfundsproblematikker forståelige, så vi som almindelige borgere fornemmer, at juraen ikke bare er regler og love, der skal overholdes, men er hele grundlaget for og beskyttelsen af både det enkelte individs og samfundets retssikkerhed, sagde Mette-Line Thorup blandt andet, da hun begrundede valget.

Her lød det videre, at Eva Smith også for prisen for at være en forsker, der har været bannerfører for ordentlighed og rimelighed – både i udøvelsen af sit fag og i formidlingen af det.

- Hun har aldrig forskanset sig i sit professorkontor. Eva Smith svarer altid høfligt, klart og velovervejet – uanset om det er en højprofileret tv-vært eller en aktivist på et lokalblad, der interviewer hende, sagde Mette-Line Thorup.

’Er med til at sikre vores demokrati’

Afsluttende understregede hun, at Eva Smiths kritik aldrig alene falder for kritikkens skyld, men som en påmindelse om retssikkerheden som grundlæggende princip for vores folkestyre.

- Hun insisterer på at beskytte det enkelte menneskes rettigheder med en enestående troværdighed og sans for oplysning og formidling. Hendes person og virke har længe været – og er stadig – med til at sikre vores demokrati, lød det i motiveringen fra Rosenkjærprisens komité.

Priskomiteen har haft udviklingsredaktør Hanne Barslund fra DR som formand og har derudover bestået af DR’s trosredaktør Christoffer Emil Bruun, vært og tilrettelægger Carsten Ortmann, vært og tilrettelægger Alberte Clement Meldal og journalist Steen Nørskov.

Rosenkjærprisen har sit navn efter Jens Rosenkjær, der fra 1937 til 1953, var foredragschef i Danmarks Radio, og han blev allerede medlem af Radiorådets programudvalg i 1926 – året efter DR’s start. Som foredragschef var han ansvarlig for foredrag og kulturelle programmer, og han var selv en ivrig foredragsholder over hele landet. Jens Rosenkjær (1883-1976), der oprindeligt var uddannet kemiker, mente, at radioforedragene skulle være ’tidens spejl’, hvor alle kunne få lige adgang til information, og han lagde vægt på ’gennem radioen kulturelt at underbygge demokratiet’.

Rosenkjærprisen har været uddelt siden 1963, hvor professor Bengt Strömgren fik den som den første. Sidste år gik Rosenkjærprisen til historikeren, forfatteren og foredragsholderen Birgitte Possing.