Sådan dækker DR folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet

To partilederdebatter og en valgtest skal være med til hjælpe danskerne til at beslutte, hvor de skal sætte deres kryds den 1. juni. DR er nu klar med programmer og værtshold for slutspurten i dækningen af folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Vært for begge partilederdebatter inden afstemningen er Kåre Quist,. Han er også DR's vært for partilederrunden, når resultatet af afstemningen er kendt om aftenen den 1. juni. (Foto: DR)

DR lægger op til to partilederdebatter som en del af dækningen af folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, som for alvor går ind i slutfasen nu, hvor der snart kun er tre uger tilbage. Det er onsdag den 11. maj og dagen før afstemningen, tirsdag den 31. maj.

- Vores hovedambitioner med dækningen er, at DR skal give danskerne en grundig og troværdig information om, hvad afstemningen handler om, så de har det bedst mulige grundlag for at tage stilling og engagere sig i afstemningen. Nu, hvor der ikke er så længe til, at vi skal til stemmeurnerne, intensiverer vi vores dækning med blandt andet de to partilederdebatter på DR1, hvor vi kritisk vil udfordre partiernes argumenter for, hvor de anbefaler, at vi skal sætte vores kryds, siger Sandy French, der er nyhedsdirektør i DR.

Fokus på konsekvenserne af afstemningen

Folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet er den niende afstemning om Danmarks forhold til EU. Denne gang sker afstemningen i skyggen af krigen i Ukraine, som også er den direkte anledning til, at et politisk flertal på Christiansborg har besluttet at høre danskernes holdning til, hvad de mener om forsvarsforbeholdet.

- Som ved andre valg er det også vores ambition ved denne afstemning at gøre spørgsmålet om forsvarsforbeholdet relevant for alle danskere. Derfor har vi særligt fokus på, hvad resultatet af den konkret betyder for Danmark og danskerne herunder de danske soldater, siger Sandy French og uddyber, at der er masser af vigtige spørgsmål at tage fat på som for eksempel: Hvad kan EU i et forsvarssamarbejde, som vi ikke allerede kan med Nato? Hvordan vil EU-samarbejdet udvikle sig i skyggen af Ruslands krig mod Ukraine? Er der tale om en ny tid i dansk politik – flytter partierne sig?

Valgtest på dr.dk og i DR’s nyhedsapp

DR’s kandidattest har ved tidligere valg været et af de mest brugte tilbud på dr.dk og DR’s nyhedsapp.

På dagen for den første partilederdebat onsdag den 11. maj lancerer DR derfor en valgtest på dr.dk/folkeafstemning og i nyhedsapp’en, hvor brugerne kan se, hvilken partileder, de er mest enige med i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet.

Dr.dk og nyhedsappen er også vigtige indgange til at få et overblik over prognoser og det endelige resultat af afstemningen. Derudover er der opbygget et helt område på dr.dk/folkeafstemning, som løbende bliver opdateret med historier om afstemningen.

To partilederdebatter

Som nævnt sender DR to partilederdebatter henholdsvis onsdag den 11. maj og tirsdag den 31. maj. De kan følges på DRTV og DR1. Vært for begge debatter er Kåre Quist.

Den første debat sendes i historiske rammer direkte fra Krigsmuseet i København den 11. maj klokken 19.30. Med i studiet er også 10 danskere, der er i tvivl om, hvad de skal stemme, og undervejs svarer DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg, DR’s forsvarsanalytiker Mads Korsager og DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen på spørgsmål på dr.dk.

Den anden debat afvikles og sendes live fra studie 2 i DR Koncerthuset med et stort publikum. Det er den 31. maj klokken 20.00 - dagen inden selv afstemningen onsdag den 1. juni.

Valgaftenen og morgenen efter

Selve valgaftenen onsdag den 1. juni afvikles på DRTV og DR1 fra klokken 18.55 til klokken 23.00 med valgstudie i DR Byen og reportere ude hos partierne. Værter er Johannes Langkilde og Astrid Berg, som flankeres af DR’s politiske analytiker Jens Ringberg, der udlægger valgets tendenser og resultater.

Når resultatet af afstemningen er kendt, samsender DR og TV 2 fra Folketingssalen på Christiansborg, hvor partilederne samles. Her er Kåre Quist DR’s vært.

P4 dækker også valgaftenen på Christiansborg. Det er fra klokken 18.00 til midnat. Her er Bente Hansen og Ralf Dahl værter.

Dagen efter, torsdag den 2. juni, blænder DR op for en stor valgmorgen, hvor aftenens hovedpersoner kommer forbi DR’s valgstudie, som i dagens anledning er placeret i Altingets gård – et stenkast fra Christiansborg. P1 Morgens faste værter, Bjarne Steensbeck og Julie Toft, byder indenfor allerede fra klokken 6 og fire timer frem. Der vil være interviews, analyser og perspektiv på aftenens resultat i en hyggelig morgenstemning. Det hele kan følges både på DRTV, DR1, DR Lyd og P1.

Sammen dag fra klokken 20.00 til 21.00, sendes en ’dagen derpå-udgave’ af ’Debatten’, hvor vælgere, meningsdannere og politikere samles om spørgsmålet: Hvad vil danskerne?

P3 skaffer svar på de unges spørgsmål

Det kan være svært at finde ud af, hvad der egentlig er op og ned på folkeafstemningen. Det gælder også, hvis man er ung og måske ikke specielt interesseret i den. Mange unge kender ikke Danmarks muligheder for forsvar og slet ikke, hvad Danmarks forsvarsforbehold i EU betyder.

Det vil P3 være med til at skabe klarhed over ved i ugen op til valget at invitere unge til at komme med alle deres spørgsmål, og P3 lover at skaffe svar. Og stopper ikke, før de unge forstår, hvad de stemmer om og ved, hvor de skal sætte deres kryds den 1. juni.

Selv om emnet er svært og tungt, sætter P3 alle kræfter ind på, at det bliver både sjovt og interessant at være med. Det sker i ’Go’ Morgen P3’, ’Påstand mod Påstand’, ’Weekendmorgen på P3’, ’P3 Essensen’ og ikke mindste på P3’s Instagram.

For de lidt ældre børn og helt unge, der endnu ikke har stemmeret, følges folkeafstemningen på ’Ultra Nyt’.

Dækning i DR’s faste programmer

DR’s dækning af folkeafstemningen indgår også i en række af de faste DR-programmer.

På P1 gælder det for eksempel nyheds- og aktualitetsprogrammet ’P1 Morgen’ samt ’P1 Debat’ og ’Ugens gæst’.

Mandag den 30. maj er forsvarsminister Morten Bødskov gæst i ’Ring til regeringen’ på P1. Fra klokken 12.15 til 13.30 kan lytterne ringe og stille spørgsmål til ministeren på 70 21 19 19.

Og dagen efter folkeafstemningen, torsdag den 2. juni, sender ’P1 Debat’ en udvidet udgave fra klokken 12.15 til 14.00.

På DR2 følger ’Deadline’ løbende folkeafstemningen, ligesom ’Debatten’ også har haft den på dagsordenen.