Sagen genåbnet - Emmy-belønnet engelsk krimiserie

Nu kommer den til en tv-skærm nær dig - serien der vandt sidste års internationale Emmy-pris for næsen af Krøniken.

Nu kommer den til en tv-skærm nær dig - serien der vandt sidsteårs internationale Emmy-pris for næsen af Krøniken.

Da den internationale Emmy-pris for bedstedramaserie blev uddelt i november sidste år, måtte DR se sig slåetaf BBC. I 2002 modtog DR en Emmy for ”Rejseholdet”, i 2003 vandt DRmed ”Nikolaj og Julie”, mens ”Krøniken” i 2004 altså ikke formåedeat skaffe DR den tredje Emmy i træk. Den eftertragtede statuettegik i stedet til BBC-krimiserien ”Waking the Dead”.

Om BBC-serien – der har fået den danske titel”Sagen genåbnet” - er en bedre serie end ”Krøniken”, er måskedybest set et spørgsmål om smag. Men at ”Sagen genåbnet” erintelligent og toptunet krimiunderholdning af bedste britiskeskuffe, hersker der ingen tvivl om. Det kan seerne konstatere vedselvsyn, når serien dukker op på DR2 som afløser for ”Taggart”torsdag aften fra den 31. marts.

Teknologi og benarbejde

Kriminalkommissær Peter Boyd (Trevor Eve)leder et hold af specialister, der genoptager gamle uopklaredesager. Ved hjælp af den nyeste teknologi og moderne psykologisketeorier gennemgår holdet de gamle beviser for at finde nye spor.Grundighed er et nøgleord. I det første afsnit genskaberkriminalteknikeren dr. Frankie Ward (Holly Aird) såledesgerningsstedet for et 25 år gammelt dobbeltmord på grundlag affotografier og de tekniske beviser fra politiets righoldige arkiv -komplet med blodindsmurt sengetøj, tapet og legetøj. Foruden Boydog dr. Ward udgøres holdets faste kerne af adfærdspsykologen dr.Grace Foley (Sue Johnston), der er ekspert i at tegne psykologiskeprofiler, og kriminalassistenterne Spencer Jordan (Wil Johnson) ogMel Silver (Claire Goose), der foretager det meste af det hårdebenarbejde.

”Sagen genåbnet” tilstræber en høj grad afrealisme, og en række af politiets eksperter har fungeret sområdgivere på serien. ”Holdet samler de forskellige grene af detmoderne politiarbejde”, forklarer seriens producer Joy Spink.”Nogle af de ting, de gør, ville ikke have været mulige for bare etår eller to siden. Det er kriminalefterforskning, som det gøres idag, og jeg tror, at seerne vil finde det fascinerende”.

Gamle sår

Nogle gange er holdets sager blot nogle få årgamle, mens de i andre tilfælde har flere årtier på bagen. I denførste historie, ”Et offer”, genoptager holdet som allerede nævnten 25 år gammel sag om et dobbeltmord. Annie Keel afsoner tolivstidsdomme for det blodige knivdrab på sin mand, advokaten Jeff,og naboens 8-årige søn, Giles Mantel, der overnattede i familienKeels hus. Nu får en anonym henvendelse med nye oplysningerkriminalkommissær Boyd og hans folk til at genåbne sagen. Til storbestyrtelse for Giles’ forældre, der stadig er dybt berørt af deressøns død.

Inden længe synes det klart, at beviserne ikkestemmer overens med kendelsen. Efterforskningen rejser en langrække ubesvarede spørgsmål. Har Annie Keel siddet 25 år i fængselfor en forbrydelse, hun ikke har begået? Hvorfor har hun tilståetmordene, hvis hun er uskyldig? Hvilken rolle spiller Annies søn isagen? Og hvem er det mystiske, anonyme vidne, der sender politietnyt bevismateriale - og som tilsyneladende ved en hel del mere omsagen, end han eller hun afslører?

Få svarene på DR2 torsdag den 31. marts.

Originaltitel: Waking the Dead.

Facebook
Twitter