’Sammen om sorgen’ – temadag på DR

Døden kan være grusom hård, når en elsket forsvinder. De fleste efterladte ønsker at tale om den afdøde, men alt for ofte møder de tavshed og fortielse. Det forsøger DR at gøre noget ved med temadagen ’Sammen om sorgen’.

  • 23-årige Pauline mistede sin mor for lidt over to måneder siden i forbindelse med en lungeoperation. Pauline er i dyb sorg og kæmper imod at indse, at moren er død. Pauline er med på P3 og DR3. (Foto: © DR Ung, Type 2)
  • I serien 'Kunsten at miste' på DR K undersøger journalist Esben Kjær, som selv har mistet en lille søn, hvordan det egentlig er at være i sorg. Om vi kan blive bedre til at lytte til hinanden, gå igennem sorgen sammen og komme ovenpå igen, når verden ramler? Kan vi sammen lære (Foto: © DR Produktion, Type 2)
  • Hvad er døden egentligt? Og hvorfor synes vi, at det er så svært at tale om den? DR Ultra prøver at finde svaret på nogle af livets svære spørgsmål i dokumentaren 'Døden og jeg'. (Foto: © High Wire Aps, Type 2)
  • På P6 Beat behandler Mikael Simpson i ’Formiddagen med Simpson’ også sorgtemaet sammen med en gæst. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
1 / 4

Omkring 200.000 danskere bliver hvert år ramt af dødsfald, og nye tal fra Det Nationale Sorgcenter viser, at 75% af folk i sorg skjuler sorgen for ikke at belaste deres omgivelser. De savner at kunne tale om den afdøde, og de savner anledninger til at mindes. DR har derfor valgt at sætte fokus på sorg en hel dag: ”Onsdag d. 29. november er vi ”Sammen om sorgen”. Vi vil gerne give danskerne anledning til at få talt sammen om, hvordan vi skal være der for hinanden, når sorgen rammer. Hvis DR kan bidrage til at danskerne kan tale om sorgen fremfor at skjule den, vil vi være meget tilfredse med temadagen, ” siger Nikolaj Vitting Hermann, redaktør i DR.Den svære omsorg Særligt på P1 vil sorgtemaet være gennemgående hele dagen. Programmerne ser på, hvorfor det er svært for mange at vise den omsorg, sørgende har brug for. DRs Esben Kjær, der selv mistede sin 7-årige søn, diskuterer lytternes oplevelser med sorg sammen med Rigshospitalets præst Lotte Blicher Mørk og direktøren for Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrecht. Også i programmerne Kejser, Brinkmann på P1, Mennesker og tro og Skønlitteratur på P1 undersøger værter og gæster sorgens betydning og dødens indflydelse på livet. Samme Esben Kjær er også vært om aftenen på DR K-programserien ’Kunsten at miste’, hvor han undersøger danskernes forhold til sorg. Man kan læse mere om serien her. Temaet fortsætter klokken 18.00, når P2 overtager efter P1. Aftenen både starter og slutter med muligheden for at ønske et stykke musik og dele sin fortælling, om den man savner. Midt på aftenen er der P2 Koncert med titlen ’En trøst til de levende’. Lytterne får Brahms ’Ein Deutsches Requiem’ og Pärts ’Lamentate’, og koncertens dirigent, Herbert Blomsted, fortæller i koncertpausen om musikkens kraft i en sorgproces. Også P7 og P8 åbner i løbet af dagen for lytterønsker og lader musikken styrke mindet.Børn og unge rammes også På P6Beat behandler Mikael Simpson i 'Formiddagen med Simpson' også sorgtemaet med en gæst, mens der er flere små personlige historier om sorg på dr.dk fra blandt andet Kira Skov. På dr.dk/ultra og på DR Ultras app kan man finde de to dokumentarer ’Den er til dig, far’ og ’Døden og jeg’, som begge vil være gode udgangspunkter for, at børn kan tale sammen eller med en voksen om sorg. På dr.dk og DR TV findes en række programmer om sorg. De er samlet her. P3 og DR3 tager forskud på temadagen allerede søndag og mandag. Søndag aften får ’Tværs’ på P3 besøg af Pauline, der dagen efter er hovedperson i DR3-programmet ’Tværs på DR3’. Den 23-årige kvinde har for nylig mistet sin mor. På DR3 møder seerne en Pauline i dyb sorg, som kæmper imod at indse, at moren er død. For at være tæt på sin mor, sover hun i morens lejlighed hver nat. Men udlejeren har opsagt lejemålet, og derfor står Pauline overfor et uundgåeligt farvel til lejligheden - og til sin mor.