Se dagens lys

DR1 fejrer pinsen med Wikke & Rasmussens nye film, frit efter Svend Åge Madsens roman, om det såkaldte udskiftnings-samfund, hvor alle hver dag vågner til et splinternyt liv. Men en dag forelsker to mennesker sig i hinanden og vil være sammen for altid.

  • Elef (Jens Jørn Spottag) og Maya (Kaya Brüel) må konstant være på vagt, da de beslutter sig for at forsøge at bryde ud af systemet. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Det lykkes Maya (Kaya Brüel) og Elef (Jens Jørn Spottag) at finde frem til nogle mennesker, som lever isoleret udenfor udskiftningssamfundet. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • John (Lars Mikkelsen), Gunhild (Charlotte Fich) og deres børn er en familie, som en aften skal komme på besøg hos Elef og Maya. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • En dag får Maya (Kaya Brüel) og Elef (Jens Jørn Spottag) en gammel mor (Elin Reimer), som de skal besøge på plejehjemmet - hun er en klog kone, som har sine egne tanker om udskiftningssamfundet. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Om natten sørger natholdet og et sindrigt transportsystem for, at alle næste morgen vågner op til et nyt liv. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  • En dag kommer Elef (Jens Jørn Spottag) til at arbejde sammen med Snorre (Nicolaj Kopernikus), som kan fortælle Elef nogle interessante ting om samfundscomputeren Madam Datam. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
1 / 6

DR1 fejrer pinsen med Wikke & Rasmussens nye film, fritefter Svend Åge Madsens roman, om det såkaldteudskiftnings-samfund, hvor alle hver dag vågner til et splinternytliv. Men en dag forelsker to mennesker sig i hinanden og vil væresammen for altid.

Det er længe siden, der har væretdanskproduceret science fiction i tv, men nu er tiden inde. MichaelWikke & Steen Rasmussen har udviklet Svend Åge Madsensfremtidsroman ”Se dagens lys” til en tv-film, som har tv-premiere på DR1 mandag9. juni, 2. pinsedag, kl. 21.15.

Filmen, der har Kaya Brüel og Jens Jørn Spottag i hovedrollerne, erden første filmatisering nogensinde af en af Svend Åge Madsensromaner. Samtidig er den Kaya Brüels debutfilm. Visuelt er "Sedagens lys" en fantastisk oplevelse, og stemningsmæssigt svingerden på sin egen specielle facon mellem det komiske og detmareridtsagtige fremtidsscenarie.

Nyt liv hver dag

I en ikke så fjern fremtid er voresnuværende samfund erstattet af udskiftnings-samfundet, som i al sinenkelhed går ud på, at alle får et nyt liv hver eneste dag.

Når hovedpersonen Elef om morgenen slår øjnene op, starter ensplinterny dag - med ny bolig, ny kone, nye børn, nyt arbejde ognye venner. Han lever en dag igennem med dette liv og tager så tilaften en såkaldt natpille, som lægger ham i dyb søvn. Om nattentransporteres han og alle andre rundt af samfundets nathold til enny adresse og et nyt liv - og sådan lever han, som alle andre, ievigt skiftende livsomstændigheder.

Alle er tilsyneladende lykkelige i udskiftningssamfundet, hvorsamfundscomputeren Madam Datam sørger for, at ingen kommer til attilbringe mere end en enkelt dag med samme familie, job og bolig -alt er friskt og uprøvet, ingen dagen dør hen i rutiner. Her findesingen jalousi og ingen stræben efter materielle goder. Overfladiskebekymringer om status og penge er fejet til side, mens glæden vedat møde nye spændende mennesker er sat i stedet.

De elskende mod Madam Datam

Elef lever såledeslykkeligt i udskiftningssamfundet, indtil han en dag vågner vedsiden af Maya.

De to oplever straks en samhørighed - deresbetagelse af hinanden udvikler sig til dyb forelskelse, og deønsker at leve sammen mere end den ene dag, som er tilladt af MadamDatam. Da det lykkes Elef at snyde sig til en dag mere sammen medMaya, beslutter de sig for at følge deres hjerte og bryde ud afsystemet, trods omverdenens fordømmelse. Og så starter Elefs ogMayas kamp for at være sammen, deres søgen efter ligesindede ogderes flugt fra de indbyggede kontrolinstanser.

Systemets hævn

Da de møder en mystisk ældre kvinde,Varinka, som hjælper dem til en lejlighed, som skulle ligge udenforudskiftningssamfundet, ser deres plan om et fortsat liv sammen udtil at lykkes for dem - men systemet tager en grusom hævn over dem.Det store spørgsmål er nu, om de magter at tage kampen modudskiftningssamfundet op igen - og om de i givet fald overhovedethar mulighed for at vinde den?

Stjernebesat rolleliste

De to hovedroller som Elef ogMaya, som må kæmpe for deres kærlighed, spilles af JensJørn Spottag og Kaya Brüel, mensVigga Bro har rollen som den mystiske ældre kvindeVarinka, og Elin Reimer spiller en ganske specielmor, som har sin egen måde at tackle systemet på. Blandt de mangeøvrige medvirkende er Ole Thestrup, Helle Virkner, VeraGebuhr, Anders W. Berthelsen, Marina Bouras, Helene Egelund, BirgitSadolin, Thomas Bo Larsen, Charlotte Munck, Trine Pallesen, NicolajKopernikus, Stine Stengade, Steen Stig Lommer, Lars Mikkelsen ogCharlotte Fich.

Det skæve makkerpar

Michael Wikke & SteenRasmussen har skrevet manuskriptet frit efter Svend Åge Madsensroman og har også selv instrueret. Wikke & Rasmussen ervelkendte film- og tv-kunstnere med en lang række ’knækkedekomiske’ film og programmer bag sig - bl.a. tv-serierne på DR”Tonny Toupé Show” (85), ”Sonny Soufflé Chok Show” (86), ”RonnieRosé si’r helt go’nat” (88), ”Johansens sidste ugudelige dage”(88), ”Søren Kierkegaard roadshow” (90), og TV 2 Zulus ”Den rødecitron” (2001) samt spillefilmene ”Russian Pizza Blues” (92),”Hannibal & Jerry” (97), ”Motello” (98) og ”Flyvende farmor”(2001). På det seneste er de to vendt tilbage til radiomediet medderes autoradiodrama ”Særløse Overdrev”, hvor man frem til påskekunne følge dem dagligt på DR P4 som kriminalassistenterneRosenkrans og Gyldenstjerne.

Arne Jacobsens fingeraftryk

”Se dagens lys” har enganske speciel scenografisk ide. Hele fremtidsscenografien er sat idansk klassisk arkitektur, idet alle benyttede locations er skabtaf arkitekten Arne Jacobsen. Scenograferne

Søren Breum

 og TanjaLauridsen har ligeledes ladet sig inspirere af ArneJacobsen ved opbygningen af filmens interiører, hvor langtstørstedelen af de benyttede rekvisitter og møbler er design fraArne Jacobsens hånd. Filmen byder således, som en sidegevinst, påen hyldest til en af vores største arkitekter gennem tiderne.

”Se dagens lys” er fotograferet afDirk Brüel, mens musikken er komponeret afPelding med Kaya Brüel somsolist.   

Facebook
Twitter