Shubidua - tanketorsk eller stjerneskud

De er et nationalt klenodie, men vil bare ikke indrømme det. Sidste år rundede Danmarks mest berømte fritidsband de 30 år i fin form. Nu er der mulighed for et gensyn med dokumentarprogrammet om Shubidua.

I 30 år har Shubidua været en institution i dansk kulturliv. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

De er et nationalt klenodie, men vil bare ikke indrømme det.Sidste år rundede Danmarks mest berømte fritidsband de 30 år i finform. Nu er der mulighed for et gensyn med dokumentarprogrammet omShubidua.

Det hele begyndte som en spøg dengang i 1973, og alligevel er defor længst blevet en institution i dansk kulturliv. De flestedanskere har personlige minder om mindst én af deres mange sange -det være sig Hvalborg, Knuden, Vuffeli-Vov eller Den røde tråd.

Shubidua kunne sidste år fejre 30 års jubilæumsom storleverandør af muntre sange og vrøvlerim til det danskefolk.

- Nogle husker, hvor de var, da Kennedy blevskudt. Jeg husker, hvor jeg var, da jeg første gang hørte Shubidua,siger journalist Jens Blauenfeldt, der er manden bag dokumentaren”Shubidua - tanketorsk eller stjerneskud?”

Egen niche

Der har været op- og nedture, og flere af deoprindelige medlemmer har taget afsked undervejs. Senest var detMichael Hardinger, som i 1998 sagde tak efter 25 år.

- Men de har stadig et stort publikum, somkræver at høre de gamle hits, når Shubidua dukker op påfestivalerne. De ved, hvad de kan, og de giver sig ikke ud formere. Shubidua leverer sangbar og sjov musik med gang i. Og blandtpublikum er der både dem, som var med fra begyndelsen, og deresbørn, der er vokset op med sangene. I dansk pop har Shubidua frastarten haft en niche, som er helt deres egen, og hvor de aldrigfor alvor har fået konkurrence, siger Jens Blauenfeldt.

Musik for sjov

Shubidua kom til verden for sjov. I 1973 varde herrer Bundesen og Hardinger begge tilknyttet P3, hvor de bl.a.morede sig med at sætte vrøvletekster til udenlandske hitmelodier.Bandets første single var ”Fed rock”, det første album fulgte snartefter, og vejen til succes var lagt.

Op og ned

Shubiduas absolutte storhedstid var periodenfra 1977 til begyndelsen af 1980erne, eller regnet i plader fraalbum nummer 4 til og med nummer 7. Derfra gik det mere trægt, ogda Michael Bundesen en overgang forsvandt ud af gruppen, tvivledemange på Shubiduas fremtid.

- Men han kom tilbage, og med spillefilmen”Den røde tråd” signalerede bandet, at de var sammen igen. Filmener en af de dårligste danske film, der nogensinde er lavet, men denvirkede, siger Jens Blauenfeldt.

Trods gruppens muntre fremtoning har derselvfølgelig også været uenigheder, økonomiske nedture ogkunstneriske katastrofer. I programmet fortæller bl.a. MichaelBundesen, Michael Hardinger, den tidligere keyboardspiller JørgenThorup, eks-trommeslageren Bosse Hall og guitaristen Claus Asmussenom at være med i et orkester, der altid har betragtet sig selv somet fritidsband. Livet med Shubidua har dog langt hen ad vejen ogsåværet et fuldtidsjob, i hvert fald for nogle af medlemmerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk