Sidste nedtælling - actionfilm med Jeff Bridges og Tommy Lee Jones

5, 4, 3, 2, 1 ... nedtællingen er først lige begyndt.

5, 4, 3, 2, 1... nedtællingen er først lige begyndt.

Der er en scene i ”Sidste nedtælling”, der isin opfindsomhed og afdæmpethed er noget af det mest uhyggelige,man har set på film. En kvinde og hendes datter er netop kommethjem. De ved ikke, at kort forinden har en gal bombemand forladtderes hjem. Nu går de så i gang med dagens dont. Åbner køleskabet,tænder ovnen og begynder på de huslige pligter uden at vide, athver eneste bevægelse i princippet kan udløse en dødbringendeeksplosion. På overfladen er det trivielle hverdagshandlinger, mennedenunder er hvert øjeblik, hver bevægelse ladet med spænding.Scenen er en eksemplarisk demonstration af den Hitchcockske’suspense’.

Det er scener som denne, der gør, at det ikkebare er ren action, når Jeff Bridges og Tommy Lee Jones tørnersammen i action-thrilleren ”Sidste nedtælling”.

Jimmy Dove, politiets dygtigste og mestafholdte bombeekspert, beslutter sig af hensyn til sin familie forat trække sig tilbage. Fremover vil han kun undervise i, hvordanman desarmerer bomber, mens hans arbejde med de virkelige bomberovertages af den unge Anthony. Den uerfarne efterfølger har en mereafslappet indstilling til sprængstoffer end Jimmy, og det kan kostemenneskeliv.

Da en bombemand gør det ellers fredeligeBoston usikker, bliver Jimmy nødt til at vende tilbage tilarbejdet. Meget tyder nemlig på, at den ukendte bombemand er Jimmysgamle læremester. Pludselig står Jimmy ansigt til ansigt med enfortid, han har forsøgt at lægge bag sig, samtidig med at hanbliver fanget i et dødbringende spil, der kan koste ham familien oglivet.

Jeff Bridges har i ”Sidste nedtælling”hovedrollen som bombeeksperten, der har skabt sig en ny tilværelsefjernt fra fødeøen Irland, mens Tommy Lee Jones er terroristen, derhar et opgør med sin tidligere elev. Med sit forstenede, furedeansigt er Tommy Lee Jones altid god som skurk, og han giver sinbombemand med en koldblodig grusomhed, der indbragte ham ennominering som årets bedste skurk ved MTV Awards. Desuden medvirkerForest Whitaker som Jimmys afløser og hjælper. Man skulle ellerstro, han havde fået nok af irske terrorister efter ”The CryingGame”, men han bliver et af bombemandens første mål. I de øvrigeroller ses Suzy Amis som Kate og Lloyd Bridges som Jimmys irskeven.

”Sidste nedtælling” er instrueret af StephenHopkins, der siden har instrueret science fiction-filmen ”Lost inSpace” samt en lang række afsnit af spændingsserien ”24 timer”.Senest har Hopkins instrueret dramaet ”The Life and Death of PeterSellers”, der, som titlen afslører, skildrer komikeren ogskuespilleren Peter Sellers’ liv.

Originaltitel: Blown Away

Facebook
Twitter