Solens rige

Steven Spielberg forener sine to store interesser - for barndommen og for krigen – i den Oscarbelønnede skildring af en ung drengs opvækst i en interneringslejr under 2. Verdenskrig, "Solens rige".

Steven Spielberg forener sine to store interesser - forbarndommen og for krigen – i den Oscarbelønnede skildring af en ungdrengs opvækst i en interneringslejr under 2. Verdenskrig, "Solensrige".

Den 11-årige Jim Graham er en rigtig drømmer, der hellere legermed sine modelfly end passer sin skolegang. Sammen med sineforældre lever han i den britiske del af Shanghai uden at mærkenoget til, at 2. Verdenskrig er brudt ud. Men efterhånden nærmerkrigen sig Shanghai. Jim og hans forældre gør klar til at tage vækfra den asiatiske storby, men de når det ikke inden den japanskeinvasion. I forvirringen bliver Jim skilt fra sine forældre, ogsammen med Basie og Frank, to amerikanske sømænd, ender han i enfangelejr. Sult og død bliver pludselig helt konkrete størrelserfor drengen, der lærer alt om at overleve, mens hans erfaringer ilejren forbereder ham på voksenlivets udfordringer.

Steven Spielberg har holdt stædigt fast i sin barndom. I sinefilm har han ofte som i "E.T." og "A.I." anlagt en ungdommeligsynsvinkel. Samtidig har han også været optaget af krigen og denskonsekvenser, som det senest blev set i "Saving Private Ryan" og itv-serien "Kammerater i krig". Med sin filmatisering af J.G.Ballards "Solens rige" forener han disse tendenser ved at skildreen drengs liv i en interneringslejr under 2. Verdenskrig. Filmen erbygget på en bestseller af J.G. Ballard.

Erindringer fra krigen

J. G. Ballard, hører til blandt Englands mest spændendeforfattere, og "Solens rige" er hans mest populære erindringsroman.James Graham Ballard er født og opvokset i det nuværende Kina, oghan har i flere bøger skildret sin barndom, ungdom og soldatertid iAsien. Forinden skabte han i tresserne sammen med Brian Aldiss ogMichael Moorcock en ny bølge inden for science fiction ved atskifte fokus fra videnskaben og det tekniske til fiktionen ogteksten selv. En af hans klassiske fortællinger fra denne periodeblev i halvfemserne filmatiseret af den kontroversielle og visueltudfordrende canadiske instruktør David Cronenberg som "Crash". Rentvisuelt står "Solens rige" dog på ingen måde tilbage for "Crash",og filmen blev da også nomineret til en Oscar for den finefotografering, mens Spielberg og hans producere satte alle kræfterind på at gengive bogens miljø og stemninger så trofast som muligt.Som den første vestlige instruktør fik Spielberg lov til at filme iShanghai, hvor han bl.a. fik lukket og ændret storbyens hovedgadeunder filmoptagelserne. Scenerne fra fangelejren er dog ikkeoptaget i Asien, men derimod i Spanien, hvor man lavede en nøjagtigkopi af fangelejren ved Soochow Creek.

"Solens rige" blev et gennembrud for den unge Christian Bale,der siden medvirkede i "Mio Min Mio" og spillede Hamlet i GabrielAxels "Amled, prinsen af Jylland", inden den alsidige skuespillerblev serimorderen Patrick Bateman i filmatiseringen af "AmericanPsycho". Som Jims mentor ses John Malkovich, som siden har spilletsammen med Bale i "Portræt af en kvinde", og i de øvrige roller sesbl.a. Miranda Richardson, Joe Pantoliano og Nigel Havers.

Næste onsdag vises tredje og sidste film i DR 2s minikavalkademed Spielberg-film, nemlig "Amistad".

Originaltitel: Empire Of The Sun

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter