Spor i vandet - historien om den jødiske sportsklub i Wien, Hakoah

Den legendariske, jødiske sportsklub Hakoah i Wien blev grundlagt i 1909, som svar på forbuddet mod optagelse af jødiske medlemmer i de østrigske sportsklubber.

Den legendariske, jødiske sportsklub Hakoah i Wien blevgrundlagt i 1909, som svar på forbuddet mod optagelse af jødiskemedlemmer i de østrigske sportsklubber.

I løbet af ti år lykkedes det Hakoah at vinde det østrigskemesterskab i fodbold, men i 1930'erne var Hakoah mest berømt forkvindelige mestersvømmere som Fritzi Loewi og Hedy Bienenfeld, somblev en af de første, kvindelige superstjerner i moderne sport.

Slettet af rekordlisterne

De kvindelig stjernevømmere fik frataget deres medaljer ogslettet af det østrigske sportsforbunds annaler, da de nægtede atrepræsentere Østrig ved De Olympiske Lege i Berlin i 1936.

Nazisterne lukkede klubben

Efter Anschluss i 1938 lukkede nazisterne klubben og mange afdens medlemmer var i fare for at blive deporteret, men takket væreen redningsaktion fra Hakoahs side lykkedes det  mirakuløst allesvømmerne at flygte ud af landet.

65 år efter har instruktøren Yaron Zilberman samlet deoverlevende Hakoah-medlemmer til en bevæget genforening i deresgamle svømmehal i Wien.

Originaltitel: Watermarks

Produktion: Yaron Zilberman, Israel 2004

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk