Spot - Claus Ryskjær

Claus Ryskjær elsker nætternes ro og går først i seng, når vi andre står op. DR2 sætter spot på den folkekære skuespiller, de fleste danskere kender fra bærende roller i lystspil og revyer.

Claus Ryskjær som Væsel (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Claus Ryskjær elsker nætternes ro og går først i seng, når viandre står op. DR2 sætter spot på den folkekære skuespiller, defleste danskere kender fra bærende roller i lystspil og revyer.

Den 19. november står Claus Ryskjær endnu engang klar på Privat Teatrets scene - bl.a. sammen med Lisbet Dahl,der også instruerer - når der er premiere på farcen ”Tak, så er detnok for i aften”.

Steen Henriksen, DR Kultur, har fulgt et paraf prøverne, besøgt barndomskvarteret i Vanløse og kigget indenforom natten hjemme hos Claus Ryskjær - som til næste år faktisk kanfejre 50 års skuespiller-jubilæum i en alder af 59 år!

Claus Ryskjærs karriere begyndte med, at hansammen med sin lidt ældre bror Søren og nogle kammerater stjalblommer i naboens have. Det blev naboen nu ikke vred over. Haninviterede tværtimod børnene på saftevand og kager og spurgte dem,om de ikke kunne benytte havelågen i stedet for og så ellersforsyne sig med al den frugt, de ville.

Bidrog til familieøkonomien

Naboenhed Kaj Rosenberg. Han skrev bl.a. hørespil for børn til DanmarksRadio og stod faktisk og skulle bruge nogle børn i sine stykker.Først begyndte storebror Søren så at medvirke i hørespillene, ogkort tid efter fik Claus, i en alder af ni år, sin første rolle -og blev fast tilknyttet radioens Juniorscene. Voksenstykker iRadioteatret blev det også til. Skulle der bruges en dreng, var detofte Claus, der blev spurgt - han var nemlig god til at læse. Ogpenge tjente han tilmed, hvilket var et kærkomment tilskud tilfamiliens beskedne økonomi. Begge forældre var syge og pengene småi den 21/2 værelses lejlighed i Vanløse, som Claus og hans trebrødre boede i sammen med forældrene.

Ryskjærs to sider

Fremtiden blevskuespillerfaget - en beslutning Claus Ryskjær traf, da han var 13år og havde spillet sammen med datidens store koryfæer påRadioteatret og set og oplevet, hvad faget kunne indeholde.

Claus Ryskjær udgik fra PrivatteatrenesElevskole som 21-årig i 1966 og blev tilknyttet Ungdommens Teater,hvor han i 1970 fik sit gennembrud som ”Nuser” i musicalen”Radiserne”.

Selv om Claus Ryskjær har spillet flerealvorlige roller, sidst i Nikoline Werdelins ”Boblerne i bækken” påAveny-T i 2002, er det mest det komiske rollefag, han er kendt for.Farcer og revyer, Huset på Christianshavn og satire i tv,makkerskab med Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl. Alle danskere har på eteller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Claus Ryskjærs kunnenog komiske talent - som bare er een side af mennesket ClausRyskjær. En anden side er den stille, ind imellem lidt melankolskemed let til latter, der elsker hjemmelivet og nætterne med deresro.

Han arbejder bedst med sine roller ud på desene timer og kan aldrig slippe en god bog, hvis han først fårbegyndt - og det sker tit, for Claus Ryskjær er en læsehest medhang til islandske sagaer og leksika.

Og inden han så går i seng, når vi andre -inklusive hans kone, Elisabeth - står op, er der lige tid til atlægge en kabale eller spille et spil terninger - med sig selv.

Der er desuden mulighed for at opleve ClausRyskjær på DR1 i rollen som den anløbne Væsel i ”Edderkoppen”.

Tilrettelæggelse: Steen Henriksen, DRKultur.

I næste uge er der Spot på Elisabeth GjerluffNielsen. Læs mere om dethér.

Facebook
Twitter