Spot - Lars Ulrich

Lars Ulrich tog til USA for at spille tennis, men endte med at spille trommer i et af verdens største, mest sejlivede og bedst sælgende rockbands. DR2 sætter spot på danskeren bag Metallica.

Lars Ulrich tog til USA for at spille tennis, men endte med atspille trommer i et af verdens største, mest sejlivede og bedstsælgende rockbands. DR2 sætter spot på danskeren bag Metallica.

I over tyve år har danske Lars Ulrichmanifesteret sig som en af rockens mest iøjnefaldende ogindflydelsesrige musikere, selvom hans vante plads er bagtrommerne. Sammen med de andre bandmedlemmer har Lars Ulrich ogMetallica for længst sat en tyk streg under deres position somverdens største rockband - noget af en titel at bryste sig med foren dansker, som i virkeligheden tog til USA for at spilletennis.

Lars Ulrich er indbegrebet af ensucceshistorie. Mere end 90 millioner albums er på tyve år langetover pladediskene over hele verden, og Lars Ulrich har som bådesangskriver, producer og en af bandets mest fremtrædendepersonligheder, en stor andel i succesen. Lars blev mangemillionæri sprøde amerikanske dollars.

Beskyldt for grådighed

Den senestehåndfuld år har været lange og hårde for Lars Ulrich. I 2000 blevhan involveret til op over begge ører i en, i USA, meget eksponeretsag, hvor han gik forrest i en kampagne imod filbytte-portalen Napster, for at forsvare kunstnernes ophavsret. Sagen endte i entv-transmitteret høring i det amerikanske senat og skaffede LarsUlrich og Metallica masser af fjender på halsen, selv blandt demest inkarnerede Metallica-fans. De beskyldte bandet for at væregrådige.

Stærkt comeback

Året efter skredMetallicas bassist Jason Newsted. Han havde fået nok af at stå iskyggen af de evige rivaler, trommeslager Lars Ulrich og forsangerJames Hetfield. De to altdominerende kræfter i Metallica, tillodikke Newsted at blande sig i hverken de kunstneriske elleradministrative aspekter i Metallica og det blev altså for meget forham.

Da James samme år, på ubestemt tid, røg påafvænningsklink for sit massive alkohol-misbrug, stod Lars Ulrichnærmest ene mand tilbage.    

Men alligevel lykkedes det Metallica at kommestærkt tilbage. I juni 2003 udgav de et af deres allerbedste albumstil dato, og en måned senere står Lars og Metallica på Orange Scenepå Roskilde Festivalen foran mere end 60.000 danske fans.

Tæt på Lars Ulrich

Jacob Kofler ogHelene Hansen fra DR Kultur har fulgt Lars op til koncerten påRoskilde Festivalen 2003. I Spot-udsendelsen på DR2 taler LarsUlrich ud om de svære år, hvorfor han pludselig stod i detamerikanske senat og gik imod sine egne fans. Han fortæller om detendeløse had/kærlighedsforhold han igennem tyve år har haft til sinbedste ven og ærkerival, forsanger James Hetfield.

Desuden har tilrettelæggerne fundet enperlerække af arkivklip til at illustrere Lars Ulrichs historie,fra tennisdreng i Hellerup til feteret rockstjerne i SanFrancisco.

Tilrettelæggelse: Jacob Kofler og HeleneHansen.

Facebook
Twitter