Springflod - Trine Dyrholms gennembrudsfilm

Springflod er filmen, der i 1990 gav den da 18-årige Trine Dyrholm et gennembrud og en Bodilpris for årets bedste kvindelige hovedrolle-præstation.

Springflod er filmen, der i 1990 gav den da 18-årige TrineDyrholm et gennembrud og en Bodilpris for årets bedste kvindeligehovedrolle-præstation.

Hun spiller provinspigen Pouline, der opleverden første store kærlighed med københavnerdrengen Franco. Han ersendt i pleje i Poulines sønderjyske hjem, hvor de to unge færdessom en slags søskende. Men for Pouline bliver mødet med Franco ikkeblot en stærk erotisk oplevelse, men også et afgørende spring ind ide voksnes verden.

Trine Dyrholm er nu 13 år efter bedst kendtsom radiopigen Stine i tv-serien Taxa, men hun blev allerede som14-årig et populært navn, da hun placerede sig som nummer tre iDansk Melodi Grand Prix 1987 med sangen "Danse i måneskin". Og iforlængelse af denne succes udgav hun to CD’er.

Men det var ikke sanger, men skuespillerinde,den langbenede, ranke blondine ville være, og succesen medSpringflod steg hende ikke til hovedet. Hun tog sin uddannelse påStatens Teaterskole og er siden blevet en respekteretscenekunstner, blandt andet i Dr. Dante-forestillinger.

I Springflod viser hun både det temperament ogden følsomhed, der sandsynliggør, at hun kan tage skæbnen i sinegen hånd på tværs af forældrene. Og frem for alt lægger hun etskær af poesi over sine sarte kærlighedsscener, der tolkes medførstegangsoplevelsens betagende kraft.

Følsomhed, varme og nænsom lydhørhedkendertegner i det hele taget Springflod, der var den jysk fødte ogopvoksede Eddie Thomas Petersens debut som instruktør (han lavedesiden bl.a. tv-serien Strisser på Samsø). Filmen er stærk imiljøskildringen, hvad enten den bevæger sig i det jævneNørrebro-kvarter, hvor Franco i starten bor med sin enlige mor,eller den skildrer en sønderjysk diskrimination af de fremmede, derkommer som flygtninge sydfra.

Jesper Gredeli Jensen er Franco og spiller medubesværet naturlighed op til Trine Dyrholm. Og Kirsten Olesen ogPeter Schrøder er i al stilfærdighed meget træfsikre som Poulinesforældre. Jannie Faurschou fik en birolle-Bodil for sinnervesitrende præstation som Francos uligevægtige mor, og i andremindre roller ses Lars Lohmann og Mille Lehfeldt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter