Stort tegnefilms-tema i DR Koncerthuset til juni

Til juni kan publikum opleve musik og tegninger mødes live over tre dage i DR Koncerthuset – med over 200 sangere og musikere fra DR’s kor og orkestre, kendte værter og mange gæstekunstnere.

Jakob Stegelmann er blandt værterne, når DR Koncerthuset slår dørene op for i alt syv koncerter under titlen 'Streger & toner'

Musik og tegninger hører sammen – i hvert fald på film. Lige fra de første tegnefilm så dagens lys for over 100 år siden, har streger og toner spillet tæt sammen, og det gør de stadig i vor tids imponerende animationsfilm.

Men hvorfor er det, at musik og levende tegninger passer så godt sammen – og hvordan påvirker lyd, billeder og bevægelse hinanden? Det bliver der rig mulighed for at opleve, når DR Koncerthuset inviterer publikum i alle aldre til tre dage med titlen ’Streger & toner’, hvor musik og tegninger mødes på scenen på vidt forskellige måder.

På scenen til de syv koncerter er i alt 200 sangere og musikere fra fire af DR’s kor og orkestre, som er sat sammen på helt nye måder, og i front er to erfarne guides, nemlig TV-værten Jakob Stegelmann og tegneren og forfatteren Carl Quist-Møller.

Samtidig stiller DR P2 skarpt på temaet Streger & toner med over 20 timers radio, som i løbet af uge 23 dykker ned i forholdet mellem musik og levende tegninger.

Stegelmann og klassikerne

For det store publikum, der elsker de klassiske tegnefilm, er der god mulighed for en tur ned af tegnefilmenes memory lane med en erfaren guide i front, når DR Koncerthuset og Troldspejlet inviterer til koncerten ’Så er der tegnefilm – i symfonien’.

Her vil Jakob Stegelmann, som søsatte DR’s populære familieprogram ’Så er der tegnefilm’ i 1980erne, præsentere musikken til en bred vifte af kendte tegnefilm – fra historiske perler som 'Snurre Snup' og 'Tom & Jerry' til moderne klassikere som 'Up', 'Min nabo Totoro' og 'De utrolige'.

Ved koncerterne medvirker 140 sangere og musikere fra DR Symfoniorkestret, DR Big Band og DR Vokalensemblet, og med på scenen i Koncertsalen er sangerne Sinne Eeg og Jimmy Jørgensen, der vil synge hits fra blandt andet 'Junglebogen' og 'Lady & Vagabonden'.

Live-animation og tegneserier i Studie 2

Vil man dykke dybere ned i den særlige dynamik mellem lyd, billeder, tegning og bevægelse, er koncerten ’Streger & Toner – Tre musikalske fortællinger’ i Studie 2 et oplagt valg. Her er 45 sangere og musikere fra DR’s kor og orkestre gået sammen med to af nutidens store danske tegnere om at præsentere tre vidt forskellige musikalske fortællinger i samarbejde med KLANG Festival.

På et stort lærred over scenen i DR Koncerthusets Studie 2 vil der være både videokunst, motion-tracking og levende tegninger, mens scenen vil være fuld af medvirkende fra DR Big Band, DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret. I løbet af aftenen kommer man med på en rejse tilbage i tiden med tre korte fortællinger, som alle har et tæt samspil mellem streger og toner: Bella Ballerina, Frisind & Anarki og Karen, Leo og Liva.

Musikken til de tre forestillinger er af blandt andre Kurt Weill, Leo Mathisen, Kai Normann Andersen og Karen Jønsson, og blandt de medvirkende er tegneren Rasmus Bregnhøj, sopranen Signe Asmussen, slagtøjsspilleren Mathias Seibæk og kongelig balletdanser Astrid Elbo.

Levende tegninger for de mindste

Flere toner og tegninger bliver der, når DR Musikariet inviterer til et sjældent møde mellem live-tegning og levende musik i DR Koncerthusets store Studie 1. Her vil tegneren Carl Quist-Møller tegne live fra sin nye børnebog 'Læsepadden Pede', mens musikere og sangere fra DR’s kor og orkestre sætter levende musik til.

Koncerten er for børn i alderen 4-7 år og har musik af blandt andre Sjostakovitj, Piazzolla og Grieg, arrangeret for børn af Nikolaj Busk fra folkemusiktrioen Dreamers’ Circus.

20 timers radio og live-koncerter på DR P2

Samtidig med, at DR Koncerthuset bliver fyldt med streger og toner til de i alt syv koncerter, bliver der sendt masser af radio, som dykker videre ned i samme tema. DR P2, som også har studier i DR Koncerthuset, sender nemlig godt 20 timers radio med fokus på forholdet mellem musik, tegninger og bevægelse.

I løbet af ugen vil kendte P2-programmer som 'Hej P2', 'Foyeren', 'Mesterværker', 'Udsigten' og 'Aftryk' alle stå i de levende stregers tegn, og selvfølgelig bliver ugens koncerter fra Koncertsalen og Studie 2 sendt live i radioen, ligesom de bliver optaget til senere udsendelse på tv.

Dynamik mellem lyd og billeder

I spidsen for den store temauge med musik og tegnefilm i DR Koncerthuset og på DR P2 står DR Koncerthusets producent og redaktør Nicolai Abrahamsen, der også er manden bag DR Symfoniorkestrets succeskoncepter med musik fra blandt andet westerns, mafiafilm, rumfilm og computerspil.

Han ser frem til at præsentere det nye projekt, som henvender sig til mange forskellige koncertgængere og radiolyttere: - Vi har alle oplevet den særlige magi, der opstår, når lyd og billeder virkelig spiller sammen i de bedste tegnefilm. Den magi vil vi gerne dyrke for fuld udblæsning i DR Koncerthuset – samtidig med at vi samtidig med at vi udforsker nye og anderledes krydsfelter mellem lyd, tegninger og bevægelse.

Producent Nicolai Abrahamsen fortæller, at der er mange nye takter i samarbejdet, som ligger bag koncerterne med musik fra tegnefilm og andre levende streger:

- I ugen med tegnefilmskoncerter kombinerer vi tre af vores kor og orkestre på en helt ny måde, sådan at der medvirker musikere og sangere fra både DR Big Band, DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet til hver af de syv koncerter. Oprindeligt spirede idéen frem under corona-nedlukningen, hvor vi var nødt til at tænke alternativt og kombinere vores sangere og musikere på nye måder. Nu kan vi virkelig folde idéen ud i det store format, og det giver os helt nye muligheder, som vi helt sikkert også vil benytte i fremtiden.