Svensk sender sikrer dansk DAB

En sender i Helsingborg sikrer, at lytterne i Helsingør og ved Øresundskysten også kan høre DAB-radio. Nu er 90 procent af Danmark dækket med DAB-signaler, så lyttere med digitalradio kan høre DRs tilbud.

Martin Erslev er vært på BoogieRadio. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

En sender i Helsingborg sikrer, at lytterne i Helsingør og vedØresundskysten også kan høre DAB-radio. Nu er 90 procent af Danmarkdækket med DAB-signaler, så lyttere med digitalradio kan høre DRstilbud.

23En ny sender i Helsingborg skal fremover sikre, at lyttere iHelsingør og langs den nordlige del af Øresundskysten kan høre dedigitale radiokanaler fra DR.

Efter at de svenske myndigheder har sagt god for det, åbnede DRtirsdag nemlig en DAB-sender fra Helsingborg, der løste et stortmodtageproblem i dette område.

”Området skulle have været dækket af senderen fra Hillerød, menbakkerne og skrænterne omkring Helsingør og Ålsgårde har gjort detumuligt for os at ramme området med de digitale signaler,”forklarer Niels Sennicksen, der er DR Teknologisk Stabsmedansvarlige for etablering af DAB-sendenettet.

Også i andre tilfælde har DR været nødt til at ty tiludenlandske master og sendere for at få Danmark radiodækket.FM-senderen i Flensborg er således placeret på  tysk grund for atsikre, at det sydligste Sønderjylland kan få en ordentligradiomodtagelse.

Udbygningen af det landsdækkende DAB-sendenet nærmer sig nu sinafslutning. På nuværende tidspunkt kan omkring 90 procent afbefolkningen modtage DAB med en stationær, digital radio. For atsikre en dækning i nærheden af 100 procent mangler der nu sendere iSønderborg, Kalundborg, Nykøbing Sj. og i Svendborg-området.

”Af de resterende er der specielt én sender, der driller, nemligsenderen ved Svendborg. Det har vist sig, at senderen ikke vildække området godt nok fra dét sted, vi oprindeligt havde regnetmed at stille den op. Derfor leder vi nu efter en alternativplacering - blandt andet på Ærø,” siger Niels Sennicksen.

Hele landet er formentlig DAB-dækket i løbet af tredje kvartal2004.