Tema-aften: Shubidua

Danmarks mest berømte fritidsband runder de 30 år i fin form. DR2 siger til lykke med dokumentaren ”Shubidua - tanketorsk eller stjerneskud”, og bagefter synger Shubberne duet med et henrykt publikum ved en koncertoptagelse fra Plænen i Tivoli.

I 30 år har Shubidua været en institution i dansk kulturliv. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Danmarks mest berømte fritidsband runder de 30 år i fin form.DR2 siger til lykke med dokumentaren ”Shubidua - tanketorsk ellerstjerneskud”, og bagefter synger Shubberne duet med et henryktpublikum ved en koncertoptagelse fra Plænen i Tivoli.

De er et nationalt klenodie, men vil bare ikkeindrømme det. Det hele begyndte som en spøg dengang i 1973, ogalligevel er de for længst blevet en institution i dansk kulturliv.De fleste danskere har personlige minder om mindst én af deresmange sange - det være sig Hvalborg, Knuden, Vuffeli-Vov eller Denrøde tråd.

Shubidua kan i år fejre 30 års jubilæum somstorleverandør af muntre sange og vrøvlerim til det danskefolk.

- Nogle husker, hvor de var, da Kennedy blevskudt. Jeg husker, hvor jeg var, da jeg første gang hørte Shubidua,siger journalist Jens Blauenfeldt, der er manden bag dokumentaren”Shubidua - tanketorsk eller stjerneskud?”

Egen niche

Der har været op- og nedture, og flere af deoprindelige medlemmer har taget afsked undervejs. Senest var detMichael Hardinger, som i 1998 sagde tak efter 25 år.

- Men de har stadig et stort publikum, somkræver at høre de gamle hits, når Shubidua dukker op påfestivalerne. De ved, hvad de kan, og de giver sig ikke ud formere. Shubidua leverer sangbar og sjov musik med gang i. Og blandtpublikum er der både dem, som var med fra begyndelsen, og deresbørn, der er vokset op med sangene. I dansk pop har Shubidua frastarten haft en niche, som er helt deres egen, og hvor de aldrigfor alvor har fået konkurrence, siger Jens Blauenfeldt.

Musik for sjov

Shubidua kom til verden for sjov. I 1973 varde herrer Bundesen og Hardinger begge tilknyttet P3, hvor de bl.a.morede sig med at sætte vrøvletekster til udenlandske hitmelodier.Bandets første single var ”Fed rock”, det første album fulgte snartefter, og vejen til succes var lagt.

Op og ned

Shubiduas absolutte storhedstid var periodenfra 1977 til begyndelsen af 1980erne, eller regnet i plader fraalbum nummer 4 til og med nummer 7. Derfra gik det mere trægt, ogda Michael Bundesen en overgang forsvandt ud af gruppen, tvivledemange på Shubiduas fremtid.

- Men han kom tilbage, og med spillefilmen”Den røde tråd” signalerede bandet, at de var sammen igen. Filmener en af de dårligste danske film, der nogensinde er lavet, men denvirkede, siger Jens Blauenfeldt.

Trods gruppens muntre fremtoning har derselvfølgelig også været uenigheder, økonomiske nedture ogkunstneriske katastrofer. I programmet fortæller bl.a. MichaelBundesen, Michael Hardinger, den tidligere keyboardspiller JørgenThorup, eks-trommeslageren Bosse Hall og guitaristen Claus Asmussenom at være med i et orkester, der altid har betragtet sig selv somet fritidsband. Livet med Shubidua har dog langt hen ad vejen ogsåværet et fuldtidsjob, i hvert fald for nogle af medlemmerne.

Shubberne i Tivoli

Jubilæumsfesten slutter med 50 minuttersklassisk Shubidua af bedste årgang, optaget en solrig septemberdagi 1992. Stedet er Plænen i Tivoli, hvor et titusindtalligt og megetveloplagt publikum synger med på eviggrønne hits som McArine, KæreLone, Den røde tråd, Familien kom til kaffe, Hvalborg, Står på enalpetop, Sexchikane, Dogshit In My Garden og Stærk tobak.

FacebookTwitter