Tema: DR undersøger ’Maden mellem os’

I forårets tema ’Maden mellem os’ ser DR nærmere på, hvilken rolle mad spiller mellem os mennesker – i familier, i parforholdet, blandt forskellige kulturer og ude i de danske landskaber.

 • Maddystens seks tilbageværende familier skal denne gang lave fast food. Og de får travlt, da de skal servere friturestegt street food for 100 sultne gæster. Familierne skal også vise, at de kan tænke kreativt i en fart, når de skal lave en hurtig-ret udelukkende med ingredienserne fra et halvtomt køleskab. Til sidst skal familierne nyfortolke fast food-klassikeren: grillkylling med pommes frites. Maddystens dommertrio består af Michelin-kok Dak Wichangoen, madnørd Timm Vladimir og kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. (Foto: Carsten Mol)
 • Den tyrkiske kok og entreprenør Umut er i fuld gang med at opbygge et restaurant- pølsevogn- og bodegaimperium i København. Der er fart over feltet, store armbevægelser, og gå-på-mod: Den danske gris kan gøre Umut til en rig og stor mand – men Umuts drive er ikke uden omkostninger. Han har vendt store dele af sin familie ryggen og nægter at følge råd fra forældre og ældre, som det ellers er praksis i Tyrkiet. Så selvom Umut umiddelbart er en succes, så er succesen faretruende tæt på at koste ham både familien og forbindelsen til hans kulturelle baggrund. Helliger målet midlet? Og hvad er prisen for at bryde med familie og traditioner, for at bygge et imperium af danskhed og grisekød? Er det muligt for Umut at finde en balance, hvor hans bror og resten af familien, kan være i hans liv, uden at han føler at de vil holde ham nede? (© Pipeline Production A/S)
 • Parforholdseksperimentet begynder at gøre ondt på parrene, der nu er godt to måneder inde i forløbet. Jane og Morten kæmper med at få sex tilbage i deres forhold efter Mortens ærlige udmelding om, at han ikke tænder på Janes ydre. Ditte bryder sammen, da hun får et voldsomt tilbagefald med et gigantisk ædeflip - og hvad siger Dietmar til det? Alle tre par skal være med i et forsøg, hvor vi skal finde ud af, om de har svært eller let ved at tabe sig. Camilla og Martin har stor succes med kostplanen, men ikke med sexlivet. Til parterapi har de fået forbud mod at have sex, og det er ikke just det, som Martin drømmer om. (© STV)
 • Noget af det mest kraftfulde i det traditionelle danske køkken kommer fra det lille bitte sennepsfrø. Morten Lindberg også kendt som Master Fatman er taget til Nyord ved Møn for at lære at lave sennep helt fra bunden. Han har taget urtesamleren Thomas Laursen med - der går på jagt efter spiselige planter. Sammen skal de to tilberede et måltid, der både er helt traditionelt - og meget moderne. (© Eddy Media ApS)
1 / 4

Mad er ikke bare en vigtig nøgle til mæthed – også historisk, kulturelt og socialt har maden en central plads i vores liv. I forårets tema ’Maden mellem os’ ser DR nærmere på, hvilken rolle mad spiller mellem os mennesker – i familier, i parforholdet, blandt forskellige kulturer og ude i de danske landskaber.

Mad giver os minder - om barndom, bedsteforældre og begivenheder. Mad binder os sammen. Til tider kan maden også komme på tværs og tydeliggøre alle vores forskelligheder. Mad er en del af os alle uanset, hvem vi er, og hvad vi er formet af. Men hvad betyder mad for måden, vi er sammen på? Det sætter DR fokus på i forårets tværgående tema ’Maden mellem os’.

- Vi sender et bredt spekter af programmer inden for madkultur- og traditioner og ser på, hvordan mad kan bygge bro mellem mennesker. Vi dykker ned i Danmarks lokale spisekamre, møder medrivende madnørder, familier med flair for hverdagsgastronomi og kærestepar, der er blevet mad-magelige – alt sammen for at blive bevidste om, hvad mad betyder for samværet mellem os, siger Nikolaj Vitting Hermann, der er redaktør for tværgående temaer i DR Medier.

’Maddysten’

DR1 præsenterer fra uge 11 ’Maddysten’, der handler om glæden ved at lave mad sammen med andre og det fællesskab, der opstår omkring gryderne. Danmarks bedste madfamilie skal findes blandt otte vidt forskellige og dybt passionerede familier, der elsker at tilberede – og spise – mad sammen. Familierne dyster dels i basale færdigheder i køkkenet, men først og fremmest viser de deres særlige bud på kendte og populære retter. En nedlagt togfabrik i Randers danner rammen om ’Maddysten’, hvor dommerne Louisa Lorang, Timm Vladimir og Dak Wichangoen hver uge afgør, hvem der skal fortsætte i programmet, og hvem der skal sendes hjem. Hver familie stiller med tre personer, som repræsenterer forskellige kompetencer og passioner. Familieholdene er et mix af søskendegrupper og forskellige generationer i diverse konstellationer, og de bliver testet i kogekunst, kreativitet, teknik og samarbejdsevner - både når det gælder hverdagsretter og lidt finere madlavning.

Maddysten har premiere den 13. marts klokken 20.00 på DR1 og kan følges på DRTV.

'Maden mellem os' ude i landet

For at fremme samværet omkring maden indgår DR et samarbejde med ’Folkebevægelsen mod ensomhed’ og landets biblioteker om at invitere til fællesspisning rundt om i landet. Her er både samvær og mad på menuen. På syv udvalgte biblioteker vil en familie fra ’Maddysten’ deltage i fællesspisning i netop deres nærområde. Fællesspisningerne, som også bliver en del af initiativet ’Danmark spiser sammen’, skal være med til at synliggøre, at maden og måltidet ikke blot er en kilde til mæthed, men et godt middel til at danne nye sociale relationer. Fællesspisninger kan altså være med til at bygge bro på tværs af generationer og kulturer og måske bidrage til at afhjælpe ensomhed. På flere end 50 biblioteker landet over kan brugerne blandt andet møde temaet ’Maden mellem os’ på udstillinger, til foredrag og ved fællesspisninger.

Fællesspisningerne finder sted på landets biblioteker fra den 24. april til den 30. april og på nedenstående biblioteker kommer deltagerne fra ’Maddysten’ forbi:

 • Svendborg Bibliotek

 • Biblioteket Frederiksberg

 • Aalborg Bibliotekerne

 • Thisted Bibliotek

 • Gentofte Bibliotekerne

 • Taastrup Bibliotek

 • Roskilde Bibliotekerne

 • Brønderslev Bibliotek

For yderligere information om fællesspisningerne gå til de lokale bibliotekers arrangementskalender.

’Tyrkersvin’ på DR3

Den dansk-tyrkiske kok Umut Sakarya har fuldt fokus på at skabe en profitabel restaurant-forretning, der hovedsageligt serverer flæsk, sovs og fernet branca. Han er en kompromisløs ener, der er elsket ubetinget af sine stamkunder, venner og kæresten Clara. Men hans provokerende humor og stædige gemyt kaster ham også ud i opgør med fordomme, kulturkløfter og forholdet til sin egen familie. Han har mistet kontakten med dele af sin familie, men efter flere års tavshed rækker Umuts far dog hånden frem, og Umut tager modvilligt turen tilbage til Tyrkiet, for at give forholdet en sidste chance. Samtidig er han ved at blive syg af stress, fordi hans egne ambitioner sender ham i knæ. Men er egenrådige Umut overhovedet i stand til at tilgive, og hvad gør han, når resten af verden ikke altid arter sig, præcis som han vil?

’Tyrkersvin’ har premiere den 17. april klokken 22.00 på DR3. Serien kan følges på DRTV.

’Smagen af Danmark’ på DR K

I ”Smagen af Danmark” på DR K ser vi på hvilken mad, der kendetegner de forskellige egne af Danmark. Overalt i Danmarks landskab findes naturens egne spiselige råvarer. Vi er et lille land med stor forskellighed i flora og fauna fra egn til egn. Morten Lindberg - a.k.a. Master Fatman og kok og urtesamler Thomas Laursen rejser ud i landet og tilbage i historien at skabe et måltid baseret på den mad, vi selv kan finde i landskabet, i jorden og på havet.

’Smagen af Danmark’ kan følges på DRTV.

’Fede forhold’ på DR2

Allerede nu kan man på DRTV i ’Fede forhold’ se, hvordan mad kan have betydning i vores parforhold. Vi følger tre par, der har taget en del kilo på, siden de faldt for hinanden. Dårlige madvaner og et dødt sexliv har taget over, og den gnist, der var engang, er ved at falme. Parrene har sagt ja til at deltage i et eksperiment, hvor de i løbet af otte måneder skal forsøge at smide de dårlige vaner og de overflødige kilo og genfinde den gode energi. De har sagt ja til at lægge krop til en række videnskabelige forsøg, hvis resultater overrasker og understreger nødvendigheden af store ændringer. Nu skal de leve sundere, ændre kost, motionere, gå i parterapi og gennemføre coachforløb for i sidste ende at finde ud af, om et presset parforhold med ekstra kilo på sidebenene igen kan omdannes til et værdifuldt forhold.

’Fede forhold’ kan følges på DRTV

’Kødkrigen’ på P1

I P1’s podcast-serie ’Kødkrigen’ undersøger DR to fronter i den verserende kamp om kødet på danskernes tallerken. Vege- og flexitarerne, der ønsker at danskere, forbrugere og politikere prioriterer grøn mad over kødelskerne. Og kødfortalerne, der nyder kød på spisebordet, og i mange tilfælde også lever af at producere det. Og under det hele følger vi de mange og store følelser, der er på spil.

’Kødkrigen’ har premiere i uge 14 og kan findes i DR’s radioapp.

P3 og P4

På P3 er der blandt andet fokus på madklubber og på 'Formiddag på 4’eren' spiser værterne Lotte Friis og Kasper Harboe sammen med programmets gæster og lyttere. Snakken går ofte rigtig godt over et måltid mad. Spørgsmålet er, om snakken er bedst over medbragte madpakker, en brunch ude i byen, eller når man inviterer gæster? Det tester ’Formiddag På 4’eren’ i uge 11.

Sundhedsmagasinet på DR1

Vi spiser sammen: Det er ikke maden – men dem vi spiser maden sammen med – der er vigtigst. Hvorfor betyder det så meget at have selskab af andre, mens vi spiser - både for børn og voksne? 'Sundhedsmagasinet' følger en ældre kvinde, der skal til fællesspisning – og en børnehave, der har organiseret frokosten som en café, hvor børnehavebørnene kan gå ned og spise, når de er sultne, og så kan de spise i så lang tid, de har brug for og så hoppe fra bordet igen.

Sundhedsmagasinet kan følges på DRTV

Forskelle i dansk madkultur på dr.dk

På dr.dk tager ’Maden mellem os’ udgangspunkt i samværet omkring maden. Det er ikke ingredienserne, men menneskene og relationerne, der er i fokus. Vi undersøger hvordan vores madkultur er forskellig fra landsdel til landsdel, fra kultur til kultur og hvordan vores forhold til mad af og til kan splitte os. Vi har blandt andet fulgt en række familier fra forskellige kulturelle baggrunde i deres hverdag, og ser på deres tilgange til at lave vidt forskellig mad ud fra de samme ingredienser.