Temalørdag: Back in USSR

Dagen før det russiske præsidentvalg er Temalørdag tilbage i Moskva. Denne gang med Paul McCartneys koncert på Den Røde Plads, aktuel reportage om valget og forfatteren Leif Davidsens og Frank Esmanns beretning om det evige Rusland.

Dagen før det russiske præsidentvalg er Temalørdag tilbage iMoskva. Denne gang med Paul McCartneys koncert på Den Røde Plads,aktuel reportage om valget og forfatteren Leif Davidsens og FrankEsmanns beretning om det evige Rusland.

Den 14. marts går russerne til præsidentvalg.Dagen før er DR2s Temalørdag tilbage i Moskva, blandt meget andetmed en aktuel reportage om valget. Ifølge samtlige iagttagere erder ingen tvivl om udfaldet. Putin vinder. Faktisk er der så lidttvivl, at mange er begyndt at blive bekymret for, om detdemokratiske system overhovedet fungerer. Frank Esmann har spurgtsig for.

I løbet af aftenen kan også opleve forfatterenLeif Davidsens og Frank Esmanns beretning om det evige Rusland - ogden gamle Beatle Paul McCartneys koncert på Den Røde Plads i2003.

Det evige Rusland                 

I 2002 inviterede Temalørdags Frank Esmannforfatteren Leif Davidsen på en flodrejse op ad Volgafloden ogkanalsystemet nord for Moskva med det gode skib AlexanderVertjenko. Med flodrejsen og samtalerne ombord på skibet som denrøde tråd prøver Davidsen og Esmann i fællesskab at finde de evigeelementer i den russiske kultur. Det blev til programmet "Det evigeRusland".

I programmet besøger Davidsen og Esmann ogsådet gamle sovjetimperiums grænseegne, nemlig det nu befriede ogselvstændige Estland, for at spore forskellene mellem dengangrusserne holdt landet besat og så nu, hvor landet står foranmedlemskab af EU.

De to korrespondenter trodser ogsåoversvømmelser i Perm nær Ural og når frem til de frygteligefangelejre, hvor de kommunistiske diktatorer i Kreml arbejdede folktil døde og holdt deres politiske modstandere indespærrede.

En personlig rejse

Det er en personlig rejse gennem Ruslandsblodige, tragiske og heroiske historie - flettet sammen med enrække samtaler med en række fascinerende russere og Leif Davidsensoplevelser som DR-korrespondent i Moskva under kommunismen og deverdenshistoriske omvæltninger i 1980erne og 90erne, efterGorbatjov kom til magten.

Mens båden adstadigt arbejder sig frem gennemvandet og de mange sluser, springer vi ud i det russisk samfundsfortid og nutid. Davidsen genser mennesker, han kendte i sin tidsom korrespondent, og indtrykkene fra det nye Rusland møder osundervejs.

Undervejs bringer Temalørdag klip fraDavidsens tidligere udsendelser, deriblandt helaftensudsendelse fra1984, hvor Leif Davidsen i selskab med andre DR-korrespondenterrejste gennem det daværende Sovjetunionen.

Paul McCartney på Den Røde Plads

Aftenens slutter med Paul McCartneys koncertpå Den Røde Plads i Moskva i maj 2003.

Mens kampvognene rullede frem over Den RødePlads hver den 1. maj, dansede Moskvas unge i det skjulte til TheBeatles - hvis nogen havde smuglet en plade ind. Og som tiden gik,sejrede sangene over våbnene. Nu træder Paul McCartney op på selvedet helligste af kommunismens steder. ”The Ukraine girls reallyknock me out, the Moscow girls make me sing and shout, I'm back inthe US, back in the US, back in the USSR”.

Aftenens forløb:

19.30 Temalørdag: Back in USSR 19.35 Det evige Rusland - 1.del                                                            20.25 Om rejser i Rusland 20.30 Det evige Rusland - 2. del 21.30 Om det russiske demokrati 21.40 Paul McCartney på Den Røde Plads 22.30 Deadline

Facebook
Twitter