Temalørdag - Buddhas budbringere

Tema-lørdag om udbredelsen af Buddhismen fra øst til vest, og om danskere, der har været aktive som Buddhas Budbringere. Dorte Fals præsenterer aftenen fra det buddhistiske center på Svanemøllevej i Hellerup.

Tema-lørdag om udbredelsen af Buddhismen fra øst til vest, og omdanskere, der har været aktive som Buddhas Budbringere. Dorte Falspræsenterer aftenen fra det buddhistiske center på Svanemøllevej iHellerup.

Buddhas livTemaaftenen begynder,efter en kort introduktion af Dorte Fals, med den engelskedokumentarfilm ”Budhhas liv” fra 2003.

Hvem var egentlig Buddha? 500 år før Kr.fødtes Siddharta Gautama i Indien. Han var af adelig herkomst oglevede et liv i luksus. Men da Gautama var omkring 30 år gammel,indtraf der et vendepunkt i hans liv: uden for paladsetsbeskyttende mure stødte han på alderdom, sygdom og død. Gautamaville finde en mening med livet, og under det store træ i Bodh Gayablev Gautama til Buddha - den oplyste.

Den danske lamaHerefter skal vimøde to mennesker som har levet med buddhismen det meste aflivet.

I 1968 rejste Ole og Hannah Nydahl til Nepalpå bryllupsrejse. Formålet var desuden at smugle noget hash medhjem til Danmark Den rejse blev afgørende for deres liv. I østenmødte de nogle tibetanske buddhister - først og fremmest Karmapa,som blev deres lærer. I fire år levede de i Himalaya-bjergeneblandt deres buddhistiske lærere, indtil Karmapa bad dem rejse hjemog begynde at udbrede læren. Det gjorde de og har gjort i over 30år. I 1977 blev Ole Nydahl officielt udnævnt til lama af Karmapa,og siden har han startet over 400 buddhistiske centre i Nord- ogSydamerika, Rusland, Europa, Australien og New Zealand. Hans kone,Hannah, taler perfekt tibetansk og har oversat mange af Buddhasbelæringer.

Buddha i HellerupAftenenstemalørdag sendes fra de det buddhistiske center i Hellerup. Detfungerer som kollektiv for nogle danske buddhister. Eva og Henrikfortæller i udsendelsen om et dagligt liv med børn og jobs og hvaddet vil sige at være buddhister i det danske samfund.

Tibet i SpanienI bjergene iSydspanien ligger en landsby med det mærkelige navn, Karma Gøn. Dener i dag et af de største buddhistiske centre i Europa, og mandenbag dens tilblivelse er en tidligere katolsk munk og præst, PedroGomez. Da han var 21 år, søgte han paven om fritagelse fra sineløfter, tog senere til Danmark, hvor han mødte sin kone, Dorrit,blev dansk statsborger og restauratør i København gennem 30 år. I80´erne fandt han stedet i Spanien, og med buddhistiske vennershjælp omdannede han den forfaldne landsby til det center, somårligt besøges af tusindvis af buddhister fra hele verden.

Omkring en stupaFor et parmåneder siden blev et 33 meter højt bygningsværk indviet i denspanske turistby, Benalmadena. Det er en tibetansk stupa - enbuddhistisk kultbygning - den 17. af slagsen uden for Tibet. Vi ermed til indvielsen med lama-dans, taler og flere tusinde buddhisterfra hele verden.

Tidens HjulAftenen slutter medden tyske dokumentarfil ”Tiden hjul” af Werner Herzog fra 2002.

Den magiske tyske filminstruktør Werner Herzogrejste til selve Buddhas hellige træ - Bodh Gaya - inviteret afDalai Lama personligt, der opfordrede ham at skildre buddhismen.Flere hundredtusind er samlet her, nogle efter at have rejst tilfods i over tre år. Og året efter gentages den hellige ceremoni forførste gang i Europa - i Østrig.

Aftenens program:

Kl. 19.30 - Buddhas budbringere Kl. 19.35 - Buddhas liv Kl. 20.25 - Den danske lama Kl. 20.40 - Buddha i Hellerup Kl. 20.50 - Buddha i Spanien Kl. 21.00 - Omkring en stupa Kl. 21.05 - Tiden hjul

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter