Temalørdag: Enkekejserinden og den sidste zar.

Enkekejserinde Dagmar, dansk prinsesse og mor til den sidste russiske zar er stedt til hvile i Roskilde Domkirke. Nu skal hun genforenes og begraves med resten af den russiske zarfamilie i Peter og Paul Katedralen i Skt. Petersborg. I den anledning sender DR2 en temalørdag om enkekejserinde Dagmar og resten af Romanoff-slægten.

Enkekejserinde Dagmar, dansk prinsesse og mor til den sidsterussiske zar er stedt til hvile i Roskilde Domkirke. Nu skal hungenforenes og begraves med resten af den russiske zarfamilie iPeter og Paul Katedralen i Skt. Petersborg. I den anledning senderDR2 en temalørdag om enkekejserinde Dagmar og resten afRomanoff-slægten.

I Rusland bliver det betragtet som en storroyal begivenhed, når de jordiske rester af kejserinde Dagmarsejles fra Danmark til Rusland for at blive begravet ved siden afsin mand Alexander d. 3, den næstsidste zar i Ruslands historie.Genbegravelsen planlægges at finde sted den 26. september i år.Datoen er foreslået af præsident Putin, fordi prinsesse Dagmar komtil Rusland denne dato i 1866 for at blive gift med den russisketronfølger.

Romanoff-familien, som regerede det store landi 300 år, har stadigvæk en væsentlig symbolsk betydning i Rusland.Dyrkelsen af de russiske zarer er steget efter kommunismens fald.En dyrkelse som den dansk bosiddende efterkommer prins DimitriRomanoff har mærket på egen krop. Temalørdags Ole Retsbo har fulgtprinsen tilbage til Rusland, hvor prinsens tilstedeværelse skabterøre hos russiske medier, og han får mulighed for at se sinfamilies tabte palads.

Zarfamiliens blodige endeligt i 1918 har væretog er stadig omgærdet af stor mystik. Zarfamilien blev henrettet ial hemmelighed i Jekatarinenborg i Sibirien i ’Huset til detsærlige formål’ og derefter fjernet ud i den sibiriske nat. Ligenevar sporløst forsvundet indtil 1979, hvor en tidligere KGB-ansatsatte sig for at finde resterne af zar-familien.

Fundet af 9 skeletter blev hemmeligholdtindtil kommunis-mens fald, hvor DNA-prøver viste at skeletterne med98 % sandsynlighed var Ruslands sidste zar, zarinaen og andremedlemmer af familien. Familien blev bisat ved en ceremoni i Peterog Paul Katedralen i Skt. Petersborg den 17.juli 1998 på årsdagenfor familiens henrettelse.

 Aftenens program:

19.30-19.33

Introduktion

Temalørdag fortæller den dramatiske historieom prinsesse Dagmar og hendes søn Nikolaj 2, der blev Ruslandssidste zar. Vi møder også zar-familiens nulevende efterkommer iDanmark Dimitri Romanoff.

Dagmar skal i år genbegraves i Rusland,hvorfra hun måtte flygte efter revolutionen i 1917. Genbegravelsenbliver en stor royal begivenhed, ikke mindst i Rusland, hvor dengamle zar-familie dyrkes som aldrig før.

19.33-20.23

Kærlighed og revolution

Historien om Danmarks prinsesse Dagmar, derblev gift med zar Alexander d. 3. og kendt i Rusland som kejserindeMaria Fjodorovna. Efter revolutionen i 1917 undgik Dagmar kun mednød og næppe henrettelse, da hun blev hentet på Krim af detbritiske krigsskib "Marlborough”. De sidste år af sit liv boede huni Danmark, hvor hun blev bisat i Roskilde Domkirke

20:25 - 20:39

Rusland venter på Dagmar:

Det bliver en stor royal begivenhed i Rusland,når de jordiske rester af Kejserinde Dagmar overflyttes fraRoskilde Domkirke til den historisk vigtige Peter og Paul Katedrali Skt. Petersborg

Interessen for den gamle zar-familie er stegetvoldsomt siden kommunismens fald.

DR’s korrespondent i Rusland, Henrik Lercherapporterer om den snarlige genbegravelse og om Ruslands dyrkelseaf den danske enke-kejserinde.

20:40 - 21:29

Enrussisk prins i Danmark

Da tidligere bankfuldmægtig og automekanikerDimitri Romanoff gik på pension, regnede han med at nyde sit otiumi Nordsjælland i ro og mag. I stedet er zar Nikolaj d. 1.'stipoldebarn nu med fynd og klem kastet ind i den russiske historie.Temalørdags Ole Retsbo har fulgt prins Dimitri på en rejse tilRusland, hvor zar-familien dyrkes som aldrig før. Den danskeeks-bankmand bliver interviewet dagligt til russisk TV og gensersin families tabte palads.

21:30 - 22.30

Mysteriet om den sidste zar

I trekvart århundrede var zarfamiliens skæbneet mysterium. I 1979 fandt man en grav, der syntes at rummeRomanoff-familiens jordiske rester, men fundet blev holdthemmeligt. Først efter Sovjetunionens kollaps i 1991 blev resterneundersøgt videnskabeligt. Var det virkelig Nikolaj 2, zarinaen ogparrets børn, alle myrdet den 16. juli 1918? Og var Anastasiazarens overlevende datter?

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter