Temamåned om Den Kolde Krig

I september og oktober tager P1 og dr.dk fat på en del af samtidshistorien, der stadig gør ondt på nogle. P1 vil i det hele taget gerne dyrke flere temaer fremover

Danskerne og den kolde krig - Leif Davidsen leverer en krønike over fem søndage, og dr.dk laver en særlig hjemmeside om perioden fra 1945-1991. (Foto: Emil Hartvig Andersen © Type 1)

I september og oktober tager P1 og dr.dk fat på en del afsamtidshistorien, der stadig gør ondt på nogle. P1 vil i det heletaget gerne dyrke flere temaer fremover

Verden balancerede på kanten af afgrunden, og herhjemme blevkampen udkæmpet blandt politikerne, i aviserne, blandtfagforeningsbosserne, i kulturlivet og i de folkeligebevægelser.

Fra 1945 til 1991 skabte Den Kolde Krig alvorlige spændingermellem USA og Sovjet og deres allierede, og i Danmark var tiden medtil at forme de tidligere generationer, ligesom den har satfodaftryk helt op til dagens politiske billede.

Den Kolde Krig kommer også til at sætte sine spor i DRsprogrammer og på DRs netsider i september og oktober, når radioensP1 og dr.dk sætter mere end en måneds fokus på "Danskerne i denkolde krig". Den centrale del i temaet er en krønike i fem timelange afsnit,hvor journalisten og forfatteren Leif Davidsen er fortæller, mensTage Baumann fra "Orientering" er redaktør.

Derudover har DR åbnet en særlig hjemmeside på adressenwww.dr.dk/denkoldekrig,hvor netbrugerne kan læse mere baggrundsstof og høre gamleradioklip om Den Kolde Krig. Krøniken sendes hver søndag klokken 12.50 på P1 fra den 7.september til den 5. oktober. Og den 9. oktober slutter temaet omDen Kolde Krig med, at Leif Davidsen er vikar i en historietime påFalkonérgårdens Gymnasium og HF på Frederiksberg. Det usædvanligeer, at vikartimen sendes direkte ud til lytterne i P1 i"Orientering"s normale sendetid mellem klokken 11.00 og 12.00, såalle gymnasieklasser kan følge med.

Tema-måneden er et udslag af, at P1 gerne vil arbejde mere medtemaer i den kommende tid; men også af at kanalen vil prøve athenvende sig bedre til de yngre P1-lyttere fremover.  "P1 skal også turde skrive samtidshistorie, og nu er Den Kolde Krigkommet så meget på afstand, at vi gerne vil fortælle de yngre, derikke lige havde den tæt inde på kroppen, hvad Den Kolde Krig gavsig udslag i, og hvordan den har påvirket dét liv, vi lever i dag,"siger P1's redaktør Anders Kinch-Jensen.

Han forklarer, at det er efter nøje overvejelse, at P1 har valgtat lade en personlig fortæller - en kronikør - prægefremstillingen.

"Når vi tager fat på et emne, der stadig gør ondt på nogle, ogfortæller det til folk med knap så stor kendskab til perioden, erdet meget naturligt at gøre det på den måde. Det er udtryk for, atvi ikke kan formidle den ultimative sandhed i denne sag," sigerAnders Kinch-Jensen. Udover at høre gamle lydklip på hjemmesiden, kan netbrugerne ogsåteste deres viden om Den Kolde Krig og dele deres personligeerfaringer med eller erindringer fra perioden med lytterne ognetbrugerne.

Læs mere om radioprogrammerneher 

Læs mere om hjemmesidenher 

Facebook
Twitter