Tematirsdag: Beethovens hår

Hvordan endte en hårlok fra Beethoven i Gilleleje i 1945? Og hvordan kan hårlokken nu være med til at afsløre, hvad den berømte komponist døde af i 1827? Tematirsdag bringer hele den spændende historie.

Hvordan endte en hårlok fra Beethoven i Gilleleje i 1945? Oghvordan kan hårlokken nu være med til at afsløre, hvad den berømtekomponist døde af i 1827? Tematirsdag bringer hele den spændendehistorie.

Da Beethoven døde i Wien den 26. marts i 1827var han 57 år gammel og led af flere forskellige sygdomme. Men denegentligedødsårsag forblev ukendt.

Mens han lå på dødslejet, klippede en af hansbeundrere - en ung komponist ved navn Ferdinand Hiller - en lok afBeethovens hår. Lokken gik i arv i Hiller-familien og dukkede adukendte veje op i 1943 i Gilleleje i Danmark.

- Filmen om Beethovens hår bygger på en bog afsamme navn, og den fortæller den sandfærdige og meget spændendehistorie om Beethoven, hårlokken og dens vej til et moderneDNA-laboratorium i USA, der vil prøve at opklare, hvad det egentligvar, Beethoven døde af, fortæller Claus Ib Olsen, der hartilrettelagt tirsdagens temaaften.

At hårlokken endte i Gilleleje skyldtes krigenog jødernes flugt fra Hitler-Tyskland. Lokken kom nemlig tilDanmark med jødiske flygtninge. Jøderne kom til Gilleleje, hvor degemte sig på kirkeloftet, indtil de kunne komme med en fiskebåd tilSverige.

Flugten, der er en af besættelsestidens mestberømte, endte imidlertid ulykkeligt. Jøderne var blevet stukket,og Gestapo dukkede op og arresterede dem alle, så de aldrig nåedefriheden i Sverige, men i stedet blev sendt videre til KZ-lejre iTyskland.

Lægen fik hårlokken

En af de flygtende jøder havde imidlertid ligeinden tilfangetagelsen givet den lokale læge, en doktor Flemming,en lille indrammet hårlok og havde fortalt, at den havde tilhørtBeethoven. Lægen gemte hårlokken, men forblev tavs om gaven og toghemmeligheden med sig i graven.

Da arvingerne blev gjort bekendt medhårlokken, blev det klart, at den virkelig havde tilhørt denberømte komponist. Arvingerne valgte at sælge hårlokken vedSotheby’s Auktioner i London. Og her blev den købt af toamerikanere. En passioneret Beethoven-samler og en læge. For lægensvedkommende var det udsigten til at kunne foretage en DNA-analyseog opklare årsagen til Beethovens død, der lokkede.

Filmen, der er instrueret af canadieren LarryWeinstein, fortæller om Beethoven og følger Beethovens hårlok fradødslejet i Wien, gennem Europa til Gilleleje og videre til USA,hvor den kommer under DNA-eksperternes mikropskoper.

I et interview med Claus Ib Olsen fortællerLarry Weinstein om filmens tilblivelse, og aftenen slutter med enoptagelse med den unge talentfulde violinist Marie Rørbech, derspiller sonaten Pathetique fra 1798 af Beethoven.

Læs mere om klassisk musik på tv i påsken vedat klikke hér.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk