Thaier skal se 'Fra Thy til Thailand'

Dokumentaren om thaikvinder, der er gift med thyboer, skal nu også vises over store dele af Asien. Janus Metz' programmer om emnet været lidt af et eksporthit.

I det nordøstlige Thailand ligger en landsby med to slags familier. De, der har en datter gift i Thy, og de, der ikke har. De første bor i store fine parcelhuse – de andre bor i små skure.

Hele historien bliver fortalt i programmet ’Fra Thy til Thailand’, som DR1 sendte i januar 2009, og nu får blandt andre thaierne selv mulighed for at se Janus Metz Pedersens dokumentar.

DR Internationalt Salg har netop solgt programmet til den Singapore-baserede tv-kanal AETN, som vil vise udsendelsen   ind over en lang række lande i Asien. Udover Thailand er det for eksempel Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam, Laos, Malaysia, Papua Ny Guinea, Fiji og Indonesien.

AETN køber alene den anden af Janus Metz’ dokumentarer, der følger de thailandske kvinder fra Thy på deres første rejse tilbage til deres hjemland. I den første af dokumentarerne ser man thaikvinderne komme til Danmark for at blive gift i håbet om at finde lykken, og nogle gange med en mand, som de stort set ikke kan tale med.

Solgt til en række lande

Ifølge chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø, er de to dokumentarprogrammer blevet lidt af et eksporthit. De er blevet solgt til en lang række lande, nemlig Frankrig, Portugal, Sverige, Holland, Belgien, Finland, Estland, Israel, Irland, Schweiz og altså nu til det meste af Asien.

”Kærlighed og jagten på et bedre liv er et universelt emne, og det tror jeg er én af forklaringerne på, at dokumentarerne er blevet så populære i udlandet. Samtidig er det to meget rørende og personlige film af høj kvalitet,” siger Helene Aurø.

Har fået flere priser

Også andre har rost fra ’Fra Thailand til Thy’ og ’Fra Thy til Thailand’.

Ved tv-branchens Tv-festival faldt der både i 2008 og 2009 priser af til dokumentarerne, og Statens Kunstfonds Film- og Scenekunstudvalg hædrede i 2009 Janus Metz og antropologen Sine Plambech, der har hjulpet til med at lave dokumentarerne, med 50.000 kroner hver "for at have skabt et frugtbart samarbejde mellem filmverdenen og antropologien," som det hed.

 

  Telfonnummer: 23420007   Afdeling: DR Internationalt Salg   Navn: Helene Aurø   Titel: Chef Anden kontaktperson Pressekontakt: Yderligere oplysninger