Tine Gøtzsche og DR Syd skyder genforeningsfesten i gang

På mandag bliver markeringen af Genforeningen for 100 år siden for alvor sat i gang i DR. DR1 sender afstemningsfest direkte fra Folkehjem i Aabenraa, og DR Syd sender syv timers genforeningsradio.

  • Mandag aften er Tine Gøtzsche klar til at invitere hele Danmark til genforeningsfest. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Det er morgenværterne Anette Johnsen og Anders Bonde, der byder velkommen til DR Syds dækning af afstemningsdagen. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
1 / 2

DR1 holder en to timer lang genforeningsfest mandag aften fra klokken 19.00 til 21.00, mens DR Syd sparker gang i fejringen med syv timers genforeningsradio.

Tine Gøtzsche er vært direkte fra Folkehjem i Aabenraa, hvor gæster fra nær og fjern kigger forbi. Blandt andet kommer unge fra både det tyske mindretal i Danmark og danske mindretal i Tyskland forbi. Det samme gør Sigurd Barrett, der synger Genforeningens sange og Katja Stock, der deltog i ’Den Store Bagedyst’, leverer et ægte sønderjysk kaffebord med 21 kager.

For Tine Gøtzsche er det en særlig oplevelse at være med til at fortælle om en stor begivenhed i dansk historie.

- Fra jeg var lille, her jeg set billeder af Christian den 10., der rider over grænsen og hørt historien om Genforeningen. Men nu har jeg faktisk en lejlighed til rigtig at dykke ned i, hvad der skete. Det er jo en dramatisk, men fantastisk fortælling om Danmark. At afholde en afstemning om tilhørsforhold er også en enestående del af verdenshistorien, siger hun.

Det er Folkehjem i Aabenraa, der er centrum for aftenens fejring, og det er ikke tilfældigt. Folkehjem er et forsamlingshus, der gennem historien har været samlingssted for danske traditioner og kultur. Også dengang Sønderjylland var en del af Slesvig.

- Jeg synes, det er givende at komme ud i landet. Min rolle er inde i Folkehjem, hvor jeg får besøg af kunstnere, historikere og sønderjyder, der kan fortælle deres familiehistorie. Så har vi også flere folk ude i landsdelen, der sender fra de mange afstemningsfester. Jeg tror, det bliver en fantastisk aften, fortæller Tine Gøtzsche.

DR Syd fejrer afstemningsdagen

Folkehjem er ikke kun rammen om DR1’s store udsendelse. DR Syd sender syv timers radio på P4 direkte derfra i løbet af mandagen. Fra klokken 6.00 til 10.00 er reporterne på pletten, og værterne sidder klar til at starte fejringen af den første afstemning.

- Morgenradioen vil have fokus på personlige fortællinger fra blandt andet familier og efterkommere, der vil fortælle, hvad der skete på dagen for 100 år siden, forklarer Catia Schmidt, der er journalist og koordinator for dækningen af Genforeningen på DR Syd. Hun fortæller også, at barnebarnet til den sønderjyske politiker H. P. Hanssen, der spillede en central rolle i bevægelsen for at få gjort Sønderjylland dansk igen, vil fortælle sin historie.

De tre timers eftermiddagsradio med start klokken 15 kommer til at handle om selve afstemningsresultatet for 100 år siden. Her bliver der talt om vinderne, taberne, og hvad hele afstemningen har af betydning i dag.

DR Syd har i det næste halve år mange flere ting på programmet, hvor lytterne kan høre om Genforeningen. Blandt andet fortæller DR Syd hver morgen fra den 10. februar og de næste fem måneder, hvad der optog sønderjyderne samme dag i 1920.

Højdepunkter fra DR’s dækning af Genforeningen

Genforeningsfesten på mandag er kun startskuddet til DR’s dækning af 100-året for Genforeningen. DR sender blandt andet fra flere officielle arrangementer og gennem en række nye programmer, vil historien om Genforeningen blive fortalt.

  • Søndag den 9. februar klokken 10.00 sender P1 festgudstjenesten ved 100-året for Genforeningen i Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa.

  • Mandag den 10. februar klokken 19.00 sender DR1 fra de mange fester i Sønderjylland til minde om afstemningsdagen i 1920.

  • 10. juli: DR1 sender fra Christiansfeld, hvor dronningen kører i karet over den gamle grænse, som hendes farfar, Christian den 10., gjorde for 100 år siden.

  • 11. juli: DR1 rykker studiet til Dybbøl Banke, hvor kanalen sender fra den store folkefest, så hele landet kan fejre Genforeningen, høre talerne og synge med på sangene.

  • Lars Mikkelsen vil over fire søndage i foråret tage os tilbage i tiden til Genforeningen i dramadokumentaren ’Grænseland’.

  • ’Sønderjysk for begyndere’, der bliver sendt på DR1 i foråret, vil anført af TV-vært Flemming Møldrup og forfatter Tom Buk-Swienty forsøge at forstå sønderjyderne og landsdelens historie.