Tootsie - Dustin Hoffman i pragtrolle

I 1982 var ’Tootsie’ en stor triumf for Dustin Hoffman, der spiller hovedrollen som den ærgerrige, men arbejdsløse skuespiller Michael, der klæder sig ud som kvinde for at få en rolle i en tv-serie.

I 1982 var ’Tootsie’ en stor triumf for Dustin Hoffman, derspiller hovedrollen som den ærgerrige, men arbejdsløse skuespillerMichael, der klæder sig ud som kvinde for at få en rolle i entv-serie.

Filmen blev den gang Dustin Hoffmans største succes siden ’Fagrevoksne verden’, hvad der var en særlig tilfredsstillelse forHoffman, fordi han fra starten var primus-motoren bag projektet oghavde fulgt det gennem en lang række omskiftelser, inden det fiksin endelige form.

De talrige forfattere, der på forskellige tidspunkter havdeskrevet på ’Tootsie’, havde alle Hoffman i tankerne som denvanskelige, intense skuespiller Michael, der går så maniskkompromisløst op i sit arbejde, at han bliver instruktørernes skrækog må klare dagen og vejen ved at arbejde som tjener. Intet tyderpå, at et gennembrud er på vej.

Men da Michaels forlovede ikke får en eftertragtet rolle somhospitalsforstanderinde i en tv-serie, trækker han i kvindeklæder,kalder sig Dorothy og prøver selv at få rollen. Det lykkes, ogpludselig hvirvles Michael ind i et eventyr, der udløses af hansfanatiske trang til at spille en rolle, til at bruge sineevner.

Dustin Hoffman yder en fremragende virtuos og vittig præstationsom den begavede aktør, der først bliver rigtig levende, når hanspiller en rolle, og da også udnytter chancen i tv-serien til atskabe sin helt specielle kvindebevidste og karakterfulde figur.Problemerne opstår først for alvor, da han også i sit private liver nødt til at beholde kvindetøjet på og samtidig forelsker sig isin medspiller Julie.

Jessica Lange spiller hende så varmt, sødt og charmerende, athun blev belønnet med årets Oscar for bedste birolleskuespiller.Andre medvirkende i denne usædvanlig velspillede film er Terri Garrsom den uheldige forlovede, Dabney Coleman som en sexistiskinstruktør, Charles Durning som Julies tykke far, der forelsker sigi Dorothy, og i en mindre rolle som en prætentiøsskuespilforfatter, den urkomiske Bill Murray.

Endelig medvirker også filmens instruktør, Sidney Pollack, i enmindre rolle som kynisk teateragent, en præstation foran kameraet,der er lige så suveræn som den, han yder bag det som iscenesætter. 

FacebookTwitter