Tre fokusområder i DR’s fortsatte corona-indsats 

På indholdssiden vil DR's fokus være på at få nyheder og oplysning bredt ud til danskerne, særlige tilbud til familierne og på at understøtte dansk kultur i en periode, hvor mange tilbud er lukkede.

 • På indholdssiden vil DR som hidtil løbende justere indhold, så det er i overensstemmelse med de aktuelle ressourcer og muligheder. (Foto: Uffe Weng)
 • DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn. (Foto: Anders Beier)
1 / 2

Statsministeren har i går meddelt, at der sker en forlængelse af perioden med lukninger som følge af corona. DR indretter sig på den nye situation – både i forhold til indholdet og driften af organisationen.

På indholdssiden vil fokus være på nyheder og oplysning bredt ud til danskerne, særlige tilbud til familierne og på at understøtte dansk kultur i en periode, hvor mange tilbud er lukkede. Den kommende tid kommer blandt andet til at byde på en historisk ambitiøs serie om den danske natur og mere dansk musik i radioen.

- Vi har været igennem et par uger, hvor vi - som mange andre - hele tiden har været nødt til at foretage justeringer. Det kommer til at fortsætte. Vi har nu besluttet en række ændringer og melder dem samlet ud for at give det bedste overblik. DR’s medarbejdere har arbejdet ekstremt hårdt, så vi - trods de vanskelige forhold - fortsat har indhold, der er relevant for alle grupper, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Meget mere live

På indholdssiden vil DR fortsat have størst fokus på nyheder og folkeoplysning for at få vigtig viden om corona så bredt ud som muligt. Der er skruet markant op for denne dækning, og på DR1 er der således omkring seks gange så mange live-sendetimer med nyheder og aktualitet som vanligt.

Ved siden af disse tiltag har DR også sat nye, særlige initiativer i søen. Det drejer sig blandt andet om et nyt kulturformat, morgensang med Phillip Faber og særlige undervisningspakker fra DR Skole. Der er blevet taget godt imod disse tiltag, og det glæder generaldirektøren:

- Fra starten har vi sagt lige ud, at vi vil gøre vores bedste og hele tiden justere kursen. Vi har stadig tre ud af fire medarbejdere sendt hjem for at arbejde hjemme i det omfang, det er muligt. Alligevel er vi lykkedes med hurtigt at lancere nogle rigtig fine, midlertidige formater, som folk har taget godt imod. Det er jeg rigtig glad for. Det er fortsat en balancegang både at bruge meget energi på oplysning og samtidig levne plads til adspredelse. Vi må tage det alvorligt, at folk går derhjemme og bruger DR på en anden måde en normalt. Det prøver vi at tage bestik af, og jeg håber fortsat på forståelse og tiltro til, at vi gør os virkelig umage for at ramme alle balancer, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

DR påvirket af corona-situationen

I forhold til driften er DR ligesom rigtig mange andre kulturinstitutioner betydeligt påvirket af corona-situationen. DR Koncerthuset er lukket, store tv-produktioner som Eurovision Song Contest og EM i herrefodbold er udskudt eller aflyst, medarbejdere er sendt hjem, og en lang række andre aktiviteter er indstillet. Samtidig har DR fortsat faste lønomkostninger og mister billetindtægter mv. for millioner. Trods denne situation er DR indstillet på at gøre sit bedste og være fair i forhold til at finde løsninger, der hjælper pressede samarbejdspartnere, siger Maria Rørbye Rønn.

- Ligesom krisen rammer os selv, rammer den naturligvis også vores samarbejdspartnere og leverandører. Selvom de i et vist omfang vil være omfattet af hjælpepakker, ønsker vi at hjælpe leverandører, som er presset på likviditeten ved at betale alle regninger så hurtigt, vi overhovedet kan – uanset forfaldsdato. Generelt vil vi prøve at lave de bedst mulige løsninger, så produktioner og samarbejdsrelationer kan fastholdes så godt som muligt, samtidig med at vi naturligvis altid skal agere økonomisk forsvarligt. Som offentlig virksomhed er vi underlagt en række krav til god økonomisk forvaltning og har en forpligtelse til at give danskerne reel værdi for pengene. Derfor vil der være tilfælde, hvor leverandører og samarbejdspartnere kommer til at opleve, at betalinger fra DR stopper, fordi de aftalte ydelser ikke kan leveres. Men selv i de tilfælde kan jeg love, at vi vil gøre vores bedste, være fair og forsøge at finde løsninger, så der igen kan produceres nyt indhold, afvikles koncerter mv. for fuld kraft, når vi på et tidspunkt er på den anden side af den aktuelle krise, siger hun.

Arbejder med lav sigtbarhed

På indholdssiden vil DR som hidtil løbende justere indhold, så det er i overensstemmelse med de aktuelle ressourcer og muligheder. Generaldirektøren forklarer, hvad der har været hensigten med den sendeflade, DR nu præsenterer:

- Vi vil gerne imødekomme en række forskellige behov og være klare på, hvad man kan forvente af os. Både i forhold til bemanding og muligheder arbejder vi med lav sigtbarhed. Derfor skal jeg også gøre opmærksom på, at detaljerne i dette her ganske givet vil forandre sig på samme måde som den generelle situation i Danmark. Men de tre overskrifter for, hvor vi vil fokusere indsatsen, ligger fast: Vi vil hele tiden i denne krise prioritere vores nyheder og oplysning meget, meget højt. Dernæst vil vi gøre vores bedste for at hjælpe familierne derhjemme med at få dagene til at glide bedre med kvalitetstilbud fra os. Og endelig er vi klar til at understøtte dansk kultur, der er markant forandret som følge af krisen.

Fordelt på de tre pejlemærker ser indholdet fra DR på nuværende tidspunkt sådan ud:

Nyheder og oplysning bredt ud til danskere

 • Markant mere nyhedsdækning. Omkring seks gange så meget dagligt live-tv på DR1 som vanligt. Faste TV-aviser gennem dagen, transmissioner af pressemøder også på DRTV og størstedelen af dr.dk fokuseret på corona.

 • Ny DR1-aftenflade: Fra 23. marts iværksat ny, tidlig aftenflade med en times programmer om corona. ’Lægens Bord’, hvor tv-lægen Peter Qvortrup Geisling sammen med eksperter svarer på seernes spørgsmål. Programmet ’Danmark derhjemme’ følger efter. Her kan danskerne dele erfaringer med livet under corona og få fakta om corona.

 • ’Ultra Nyt’ er flyttet til DR1 og ligger som afslutning af denne aftenflade. Nu tilbydes også en tegnsprogstolket udgave af ‘Ultra Nyt’, den sendes mandag-fredag på Tegnsprogskanalen.

 • ‘Horisont’ vil fortsat sikre det internationale perspektiv på corona.

 • På radioen er der - udover radioaviser og faste formater som ’Orientering på P1’, der er med fuldt fokus på corona, lanceret en række nye programmer – eksempelvis ’P1 Direkte med Clement’, der går bag om corona-krisen. Et andet eksempel er programmet ’Danmark lukker ned’ på P3 og P4, der sendes fra Aarhus.

 • Desuden kører nyhedspodcasten ’Genstart’ alle hverdage med historier, der kommer i dybden med corona.

Særlige tilbud til børn og familier, der er mere hjemme

 • Udover ’Ultra Nyt’ har DR Skole udgivet tre pakker med information om corona rettet mod henholdsvis indskolingen, mellemtrinet og udskolingen. DR har ligeledes frigivet hjemmeundervisningsmateriale, som forældre frit kan bruge.

 • Hver morgen vil mindst én kvalitetsbørnefilm blive programsat på Ramasjang for de mindste, og filmene vil også kunne streames på DRTV. I samme ånd sendes børnefilm som børn og forældre kan se sammen fredag og lørdag klokken 20.00.

 • Til de 4-8-årige er DR’s Ramasjang-app netop blevet opdateret med nyt udtryk og indhold. For at flest mulige får glæde af appen vil den også virke på ældre iPads, der ikke længere supporteres af Apple, om end i en lettere begrænset udgave.

 • Fire fredage i træk er Silja Okking klar med en ‘rullinge’-konkurrence på DRTV og Ramasjang. Med start 27. marts får børnene til opgave at lave den bedste tema-rulling. Børnene må udelukkende bruge ting, som de kan finde derhjemme – der opfordres ikke til indkøb.

 • På streamingtilbuddet DRTV findes der nu en lang række nye kvalitetsdokumentarfilm samt naturprogrammer oveni udbuddet af dansk og nordisk drama, der allerede er til rådighed.

 • I påsken lancerer DR årets største satsning – en serie om Danmarks natur, hvor danskerne får mulighed for at opleve den danske natur på en hidtil uset måde på dansk tv. Den er en del af et større tema om netop dansk natur, som ruller over de fleste af DR’s flader med mange timers oplevelser for hele familien.

 • P3 sender mellem 8 og 10 timer liveradio om dagen. Her skiftes kanalens værter om mikrofonen med en mission om at formidle de vigtigste informationer om corona-virus til alle unge og samtidig sikre fællesskab og selskab til de unge lyttere.

 • På DR2 og DRTV vil der være mulighed for at starte dagen med morgengymnastik.

Understøtte dansk kultur, mens mange kulturtilbud er lukket ned

 • I en tid, hvor en lang række kulturinstitutioner er lukket ned, bringer DR2 og DRTV en række film, koncerter og kulturprogrammer ud til danskerne. Desuden vil der flere gange om ugen være anbefalinger af kulturtilbud, som kan opleves hjemmefra.

 • Danske kunstnere har svært ved at komme ud med deres musik under corona-krisen, da blandt andre spillesteder holder lukket. Af samme grund mangler danskerne steder at opleve den danske musik. Derfor skruer DR nu ekstra op for den danske musik på P3 og P4. Fra onsdag og de kommende to uger spilles 80 procent dansk musik på disse kanaler.

 • Hver morgen kan danskerne synge morgensang med Phillip Faber på DR1 og P2. Dette kan danskere i udlandet også se via DRTV.

 • P2 sender ’Morgenandagten’ direkte fra Københavns Domkirke, og der er transmission fra gudstjenester om søndagen på DR2.

Øvrig folkeoplysning m.v.

 • På tværs af tv, radio, web og DRTV vil der fortsat køre spots fra myndighederne.

 • Kulturministeriet har besluttet, at kampagnen for overgang til nyt antennesignal er sat i bero. Læs mere her

 • Flere streamingtjenester har meddelt, at de skruer ned for kvaliteten for ikke at overbelaste nettet. I forhold til DRTV følger DR nøje om nettet i Danmark overbelastes. Skulle det ske, er man klar til at skrue ned for kvalitet på livesignal

 • Tilgængelighed: DR tilbyder undertekster på næsten alle programmer – herunder de mange liveudsendelser om corona-krisen. Synstolkning er påvirket af de mange hjemsendte medarbejdere i DR og er derfor sat på pause. Der ligger fortsat mange synstolkede programmer på DRTV – blandt andet dramaserier, men under krisen kommer der ikke flere til. Tegnsprogskanalen sender fortsat i denne tid en blanding af DR- og TV 2-programmer. På dr.dk/ligetil findes der desuden et let tilgængeligt overblik med nøje udvalgte artikler og videoer til dem, der føler, at den daglige strøm af nyheder om coronavirus er uoverskuelig. Siden opdateres dagligt, mens det også er muligt at tilgå daglige nyhedsindslag produceret til døve.

- Jeg synes, vi samlet set har sammensat et tilbud til brugerne, som jeg er stolt af. Jeg er virkelig glad for, at vi fastholder lanceringen af den store naturserie, som formentlig bliver det mest spektakulære danske natur-tv nogensinde. Ikke mindst i denne tid, hvor mange sidder inde, tror jeg, man vil nyde de fantastiske billeder i fulde drag. Jeg er også glad for, at vi skruer op for andelen af dansk musik. Det har jo været et udtrykt ønske fra flere sider, og jeg er glad for, at vi også på dette område kan bidrage til at understøtte den danske kultur, siger generaldirektøren.

Nogle af DR’s store produktioner arbejder med meget lange tidshorisonter. Derfor meddeler DR allerede nu, at selvom man forsøger at indrette sig bedst muligt, så får corona-krisen betydning for indholdet og sendeplaner resten af året og videre ind i 2021. I takt med, at konsekvenserne for de enkelte produktioner bliver afklaret endeligt, vil disse blive meldt ud.