Tv-Oscar til DR for syvende år i træk

For andet år i træk løb Christoffer Guldbrandsen med Billed-Bladets Tv-Oscar, æren og den fornemme pris på 100.000 kr., denne gang for dokumentarfilmen ’Den hemmelige krig’. Samtidig var det syvende år i træk, at prisen gik til DR.

Ny dokumentar af Christoffer Guldbrandsen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

For andet år i træk løb Christoffer Guldbrandsen medBilled-Bladets Tv-Oscar, æren og den fornemme pris på 100.000 kr.,denne gang for dokumentarfilmen ’Den hemmelige krig’. Samtidig vardet syvende år i træk, at prisen gik til DR.

Igen i år var det lykkens gang for DR, der nu for syvende år itræk med et af sine programmer vinder den velrenommerede Tv-Oscarog de medfølgende 100.000 kroner, som Billed-Bladet hvert åruddeler til et tv-dokumentarprogram, der bygger på kvalitet,engagement og professionalisme.

Prisen gik i år samtidig for andet år i træk til ChristofferGuldbrandsen for den omdiskuterede dokumentarfilm 'Den hemmeligekrig', som han har tilrettelagt sammen med Nils Giversen.Dokumentaren har været vist på DR2 og stadig kan ses pådr.dk/denhemmeligekrig. TV-Oscar-statuetten og de 100.000 kr. blevoverrakt ved en prisfest på Hotel d'Angleterre i København fredagaften.

Guldbrandsen vandt sidste år Tv-Oscaren med sin dokumentar’Lykketoft Finale’.

Debatskabende dokumentar

’Den hemmelige krig’ er den meget omdiskuterede dokumentarfilm,hvor instruktør Christoffer Guldbranden og medtilrettelægger NilsGiversen Filmen sætter spørgsmålstegn ved grundlaget for Danmarksdeltagelse i den såkaldte krig mod terror i Afghanistan. Tofolkeretseksperter konstaterer blandt andet i filmen, at de danskestyrkers udlevering af fanger til amerikanerne uden sikkerhed forGenéve-konventionens overholdelse betyder, at Danmark deltog ikrigen på et andet grundlag end det, Folketinget havdesanktioneret.

Vigtigt for DR at væredagsordensættende

DRs generaldirektør Kenneth Plummer er glad for, at DR vinderTv-Oscaren for syvende gang i træk. "Vi er i DR meget stolte over den pris, der jo betragtes som denypperste dokumentarpris i Danmark. Det er en af vores mange vigtigeopgaver i DR at formidle dagsordensættende dokumentarfilm, ogsåselv om de ikke altid er lige populære hos alle. Herfra skal derlyde et stort tillykke til Christoffer Guldbrandsen, der uden tvivler en af sin generations dygtigste dokumentarister," siger KennethPlummer.

Også DR2-chef Gitte Rabøl har grund til glæde. "Det er super tilfredsstillende, at filmens kvaliteter ogvæsentlighed skinner igennem den debat, der har været, om alt muligandet end filmens egentlige substans. Det er et velfortjentskulderklap til Christoffer Guldbrandsen og Niels Giversen,” sigerGitte Rabøl, DR2-chef og ansvarlig redaktør for filmen.

Konkurrencen var hård

Kampen om Tv-Oscaren var hård. ’Den hemmelige krig’ vandt ikonkurrence med tre andre DR-programmer og to udsendelser fra TV2.

De øvrige nominerede til årets Tv-Oscar var ’Børn iIngenmandsland’ tilrettelagt af Michael Klint (DR1), ’Vores lykkesfjender’ tilrettelagt af Eva Mulvad (DR2), ’Når tilbud dræber’tilrettelagt af Tom Heinemann (DR1), ’Operation X: Narret tilporno’ tilrettelagt af Kaspar Vilsmark og Kristian Laursen (TV 2)og ’Vredens ansigt’ tilrettelagt af Steffen Jensen (TV 2).

I priskomiteen sidder advokat Johan Schlüter, filminstruktørBille August, producer Mads Egmont Petersen, direktør og komponistBent Fabricius-Bjerre, filmproducent Per Holst, filminstruktørSøren Kragh-Jacobsen, exam.art. Jens Rykær, instruktør ogskuespiller Peter Schrøder, cand.mag. Preben Wilhjelm ogchefredaktør Annemette Krakau.

Lykketoft, Fogh og Christiania

Christoffer Guldbrandsen har - udover vinderdokumentaren fra sidsteårs Tv-Oscar ’Lykketoft Finale’ - tidligere blandt andet lavet denmeget roste og prisvindende 'Fogh Bag Facaden' ogChristiania-dokumentaren 'Kampen om Staden'.

Det var 18. gang Billed-Bladet uddelte sin Tv-Oscar, som har tilhensigt at opmuntre til produktion af fremragendedokumentarprogrammer, der vækker stor opmærksomhed. Tidligere år har DR-programmer som DR Dokumentars udsendelse 'Dendyre støtte' tilrettelagt af Poul-Erik Heilbuth og Marian Mide samtDR-serien 'Indvandringens historie' af Øjvind Hesselager og JakobGottschau vundet Tv-Oscaren og de 100.000 kroner.   Besøg ’Den hemmelige krig’ på dr.dk/hemmelighttp://www.dr.dk/dr2/hemmelig 

FacebookTwitter