Undskyld – her er årets ord

”Undskyld” var i hård kamp med ordet ”selfie”, da ’Sproglaboratoriet’ på P1 for femte gang kårede ’Årets Ord’.

Blev der beklaget, blev der sagt undskyld – og burde Lars Løkke Rasmussen have undskyldt, hvor han beklagede?

Er der et ord, som har været afgørende for danskerne i 2013, er det ordet ”undskyld”. Og ordet ”undskyld” endte da også med at blive ’Årets Ord’, da programmet ’Sproglaboratoriet’ på P1 torsdag trawlede årets ordhøst igennem og udpegede dét ord, som 2013 vil blive husket for.

Det var forfatteren Sissel-Jo Gazan, anmelderen og ordbutik-indehaveren Anne Middelboe Christensen og direktøren i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen, som gik ord-året igennem sammen med ’Sproglaboratoriets’ vært Helle Solvang i ugens udsendelse.

Lytterne var kommet med et trecifret antal ord, og dommernes opgave var så at barbere antallet af ord ned til at være et koncentrat af sprogbrugen i Danmark i 2013.

”Det har været en tydelig tendens i år, at der er blevet brugt mange navne. Vi har talt om ”en Allan”, ”en Lars Løkke” og ”en Vestager”, hvor vi så forbinder navnet med en handling. Derudover har ord-året været en blandet landhandel ligesom i de tidligere år,” forklarede Sabine Kirchmeier-Andersen. 

 Blandt finalisterne var ord som ”stormturist”, ”kønskrans”, ”udfordring”, ”whistleblower”, ”autofiktion” og ordet ”selfie”, der ikke mindst fik sin plads i mediebilledet, efter at statsminister Helle Thorning havde mobilen fremme, da hun sad ved siden af USA's præsident Barack Obama og Storbritanniens premierminister David Cameron ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.

Kønskrans med til det sidste

Allerede da de tre dommere skulle præsentere deres tre favoritord i programmet, stod det klart, at ordet ”undskyld” stod stærkt i opløbet.

Både Anne Middelboe Christensen og Sissel-Jo Gazan havde ordet blandt deres tre favoritter, som et ord, der hentyder til hele GGGI-sagen og Lars Løkkes historisk lange pressemøde, hvor der blev sagt beklaget flere gange, end der blev undskyldt.

Men det er også, ifølge Sissel-Jo Gazan, et ord, der ofte kunne stoppe evindelige spekulationer, argumenter og meninger, der for længe får lov at cykle rundt på ”’ytringsfrihedens losseplads’, som de sociale medier også er”.

Sabine Kirchmeier-Andersen talte derimod varmt for ordet ”kønskrans” – et andet ord for jomfruhinde – som sin yndling fra året.

Landets jordemødre har blandt andre talt for, at ordet skal vinde frem – blandt andet fordi der rent faktisk ikke er noget, der brister og gør ondt, hvilket man i nogle kulturer har tillagt ”jomfruhinden”.   Men Anne Middelboe og Sissel-Jo Gazan var ikke pjattede med ordet og kaldte det ”70’er-agtigt”.

”Ordet ”Kønskrans” får mig også til at tænke på den krans, Jesus gik med. Den giver mig et helt forkert billede, og så burde vi snarere finde et gammelt udtryk som hymen frem i stedet,” mente Anne Middelboe Christensen.

Forbundet med hvad der er sket

Til sidst gik Sabine Kirchmeier-Andersen med på ordet ”undskyld”.

”Selv om vi som sprognævnspersoner ofte har fokus på de nye ord, kan jeg godt forsvare det. Det er et ord, der er tæt forbundet med, hvad der er sket i Danmark i 2013 og ikke mindst med ordet tilgivelse og Mandelas storhed,” sagde hun.

Dermed følger ordet ”undskyld” i halen på de seneste års ord, såsom ”stenalderkost”, der blev årets ord sidste år, ”arabisk forår”, der sejrede i 2011, ”vuvuzelaen”, der vandt i VM-året 2010 og ”lømmelpakken”, der blev ’Årets Ord 2009’.

Ordkåringen er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og ’Sproglaboratoriet’ på P1. Fik man ikke hørt ”ordvalget”, bliver udsendelsen sendt igen fredag klokken 5.03 og lillejuleaften klokken 20.03 på P1. Programmet bliver også lagt ud på www.dr.dk/P1/sproglaboratorietog på podcast.

 

 

1. Jan Dohrmann
Pressekontakt: Yderligere oplysninger