Uskyldens år

Kærlighed til døden, flammende lidenskab, udspekulerede intriger og tab, som ingen kan se, er ingredienserne i "Uskyldens år". Amerikansk kærlighedsdrama fra 1993 med Michelle Pfeiffer og Winona Ryder

Kærlighed til døden, flammende lidenskab, udspekulerede intrigerog tab, som ingen kan se, er ingredienserne i "Uskyldens år".Amerikansk kærlighedsdrama fra 1993 med Michelle Pfeiffer og WinonaRyder

Daniel Day-Lewis er den altid korrekte Newland Archer, derfanges mellem to kvinder og to verdener i Martin Scorsesesfilmatisering af Edith Whartons roman "Uskyldens år". De to kvinderer Michelle Pfeiffer som den lidenskabelige Ellen Olenska og WinonaRyder som den tilsyneladende uskyldige May Welland, der alligevelforstår at spille på de sociale konventioner i sin kamp for atfastholde sin Newland Archer.

Netop på den dag, hvor Newland Archer vil bekendtgøre sinforlovelse med den yndige May Welland, møder han hendes eksotiskekusine, Ellen Olenska. Ellen er netop vendt tilbage til New Yorkfra Europa efter at have forladt sin mand, Baron Olenski. Somfraskilt kvinde har hun svært ved at finde fodfæste i storbyenssociety-liv, og Newland Archer beslutter sig for at hjælpe hende.Men det er ikke af ren medlidenhed, og Archers interesse for Ellenkan få konsekvenser for det forestående ægteskab.

Umiddelbart virkede det ikke oplagt, at det skulle blive MartinScorsese, der instruerede historien om den uerfarne Newland Archer,der bliver fanget i et socialt edderkoppespind, hvor han ikkelængere er i stand til at handle frit. Scorsese har med film som"Taxi Driver", "Raging Bull" og "Goodfellas" nemlig specialiseretsig i at beskrive storbyens neurotiske helte, der med en indestængtvrede som eneste brændstof hvert øjeblik truer med at eksplodere ivold og ødelæggelse. Heldigvis er instruktøren fra New York også enromantiker med forstand på det, der foregår under overfladen. Hanved, at lidenskaben ofte bliver større ved ikke at udløses ihandling, og på den måde er han muligvis den perfekte instruktør afEdith Whartons roman, som han har valgt at være uhyre trofast modved i høj grad at lade skuespillerne afsløre Newland, May og Ellenssjæleliv uden at anvende ord. På den måde bliver det DanielDay-Lewis, der med små bevægelser skal gestalte både hovedpersonenskøligt rolige facade og hans indre turbulens.

Ud over de tre veloplagte stjerner medvirker bl.a. GeraldineChaplin, Mary Beth Hurt og Richard E. Grant.

Originaltitel: The Age of Innocence

Facebook
Twitter