Verdenspremiere på Asta Nielsen-film i HDTV-format

Filmen om Asta Nielsen med Vera Gebuhr i hovedrollen er med i kampen om Den Gyldne Svane ved Copenhagen International Film Festival, og den er produceret i det specielle HDTV-format

  • Afgrunden - Asta Nielsen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Asta Nielsen (Foto: tv-arc © Type 1)
1 / 2

Filmen om Asta Nielsen med Vera Gebuhr i hovedrollen er med ikampen om Den Gyldne Svane ved Copenhagen International FilmFestival, og den er produceret i det specielle HDTV-format

DR TV-Drama og Point of No Return Productions' film "Afgrunden"om stumfilmstjernen Asta Nielsen får verdenspremiere i DagmarBiografen i København søndag den 17. august under den nyeCopenhagen International Film Festival. Her er filmen udtaget tilhovedkonkurrencen og med i kampen om Den Gyldne Svane.

Dramatikeren Peter Asmussen har skrevet manuskriptet til"Afgrunden", der er instrueret af Torben Skjødt Jensen, som blandtandet tidligere har lavet spillefilmen "Manden, som ikke ville dø"(1999).

Den 87-årige skuespiller Vera Gebuhr har den altafgørendehovedrolle som Asta Nielsen, og filmpremieren kommer næsten præcis60 år efter, at Gebuhr havde sin første film-hovedrolle i ArneWeels film "Møllen" i 1943.

Asta Nielsen indspillede 74 film i perioden fra 1910 til 1932,og hun bliver ofte kaldt Danmarks første internationalefilmstjerne. "Afgrunden" begynder i 1964, da Asta Nielsen bliverkontaktet af en mand, som ønsker at lave en film om hendes liv.Asta Nielsen indvilger, men da instruktøren begynder at grave iforholdet til datteren Jesta, kommer sandheden lidt for tæt på "DieAsta". Og det er der altså nu kommet et stærkt melodrama ud af.

"Afgrunden" er den første danske film, der er optaget i detsåkaldte HDTV-format. HDTV står for "højdefinitions-tv", hvorbilledkvaliteten er på højde med en normal biograffilm. Det opnårman ved at benytte dobbelt så mange linjer og derved fire gange såmange billedpunkter på skærmen som nu. I forbindelse med"Afgrunden" er der ikke indspillet en eneste filmrulle - alt erlavet elektronisk og digitalt.

"Oprindeligt var Asta Nielsen-filmen tænkt som et forsøg, hvorDR ville finde ud af, hvordan kvaliteten er, hvis man anvenderHDTV-formatet, som DR endnu ikke kan sende i. Tanken var, at filmenskulle sendes på tv, men folkene bag Copenhagen International FilmFestival spurgte os, om ikke vi ville deltage i festivalen - iførste omgang som en event, forklarer produktionschef Niels Hansenfra DR TV-Drama.

DR sagde ja til, at HDTV-versionen kunne vises ved en specialsession under festivalen, men "Afgrunden" endte altså med at bliveudtaget til hovedkonkurrencen sammen med 13 andre nye europæiskefilm.

Udover forestillingerne i Dagmar Biografen under festivalen -hvor filmen vises via en elektronisk videoprojektor og ikke ennormal filmfremviser, er det ikke planen, at "Afgrunden" skal påplakaten i landets biografer. Derimod får DR 1-seerne AstaNielsen-filmen at se i pinsen 2004.

"Vi håber, at HDTV-teknologien bliver fremtidens format forTV-Drama. Det er dyrt at lave tv-dramatik, og produktionernefortjener at blive produceret i den bedst mulige tekniske kvalitet.Formatet er også det bedst mulige, såfremt man senere vil omdannematerialet til en biograffilm. Endvidere bliver mange af TV-Dramasproduktioner senere udgivet på dvd eller genudsendt. DR kan ikkesende i HDTV foreløbigt, men man ved aldrig, hvad fremtidenbringer. I USA og Japan bliver HDTV nu brugt som udsendelsesformatflere steder, siger Niels Hansen.

Som nævnt er "Afgrunden" den første danske film, der er lavet iHDTV, men filmene "Wilbur Begår Selvmord" og "Askepop" nåede at fåpremiere først.

Udover Vera Gebuhr medvirker skuespillere som Ole Lemmeke, LeneTiemroth, Vivian Nielsen og Trine Dyrholm i "Afgrunden", der forøvrigt også var titlen på den første film med Asta Nielsen ihovedrollen som klaverlærerinden Magda i 1910.

Facebook
Twitter