Vinderne fundet: DR klar med fire public service-spil på nettet

Dr.dk har med ét fået fire nye public service-spil. Det er forslagene fra den konkurrence, som DR og Diginet Øresund har holdt sommeren over. Vinderen - en gamedesign-studerende fra IT-Universitetet - er netop fundet.

  • Fra public service-spillet Værdikamp (Foto: Framegrab © Type 1)
  • Fra spillet Værdikamp - et public service-spil (Foto: Framegrab © Type 1)
  • Den Gyldne Joystick (Foto: DR Ung © Type 1)
  • Frederik Hermund vandt med spillet 'Værdikamp' DRs og Diginets Øresunds konkurrence om at lave public service-spil til nettet (Foto: DR Ung © Type 1)
1 / 4

Dr.dk har med ét fået fire nye public service-spil. Det erforslagene fra den konkurrence, som DR og Diginet Øresund har holdtsommeren over. Vinderen - en gamedesign-studerende fraIT-Universitetet - er netop fundet.

Forsvar de frie tanker mod censurforsøg fra det ondetankepoliti. Det er helt kort fortalt handlingen i dét publicservice-spil til nettet, der tirsdag aften i Malmø blev kåret somvinder af ’Spil i folkets tjeneste’. Det er en konkurrence, som DRog Diginet Øresund, der er et netværk for den digitaleunderholdningsindustri i Øresundsregionen, har kørt sommerenover.

Her er alle, som kan lave spil eller går rundt med enspiludvikler i maven, blevet opfordret til at lave spil med publicservice-værdi, hvor man kan andet og mere end at plaffe andre nedeller køre ræs.

Vinderspillet, der hedder ’Værdikamp’, er lavet af FrederikHermund, som studerer gamedesign på IT-Universitetet i Ørestad. Medsejren fulgte der - udover Det Gyldne Joystick og en såkaldt casemodded gamercomputer - hjælp og ydelser til at gøre sig dygtigereinden for spiludvikling for 60.000 kroner. Præmierne ersponsoreret.

To ved samme computer

’Værdikamp’ skal spilles af to spillere, der sidder ved sammecomputer. Spillet foregår i et abstrakt rum kaldet ’Den ydremediesfære’, hvor spillerne skal forsvare de frie tanker modcensurforsøg fra det onde tankepoliti. De tanker, som det lykkesdem at befri, kan de så efterfølgende tage stilling til. På denmåde bliver spillerne også udfordret på deres egne og hinandensværdier - og måske lærer de sig selv og hinanden bedre at kende,som der står i en tekst til spillet.

Dommerpanelet begrunder valget af ’Værdikamp’ med, at spillet ermeget let tilgængeligt, har en forfriskende simplicitet og giveranledning til gode værdidiskussioner foran skærmen - "en slagsSpace Invaders med indbyggede dilemmaer".

"Dommerpanelet er særligt imponeret over, at spillerne selv skalbidrage til gameplayet ved at indtaste egne dilemmaer og på denmåde gøre spillets dilemmaer dynamiske og levende", hedder detvidere.

Spin-spillet

Public service-spillet ’Spin’ om magt- og afhængighedsforholdetmellem presse og politikere - lavet af Rune Keller, Jimmy MarcusLarsen, Mette Munk Heilesen, Daniel Lundin, Lasse Winther Wehner ogJannik Espersen - blev nummer to i konkurrencen. Dommerneforklarer, at ’Spin’ kom tæt efter vinderspillet, fordi det vidnerom stor indsigt i dynamik og opbygning af computerspil generelt oger "fængende", specielt i form af et interviewspil, hvor studieværtog politiker efter tur bekriger hinandens popularitet ogtroværdighed.

’Det politiske kapløb’ - et lille actionspil, hvor man kan løbefra ansvaret, lavet af Tore Madsen, Morten Sommer og LauridsBinderup, blev nummer tre, mens fjerdepladsen gik til ’Spindoctor’- et politisk satirisk spil om magt og indflydelse, lavet af ThomasGravgaard, Jakob Uffelmann og Katrine Henningsen.

Engagement hos brugerne

Chefredaktør for spil i DR Bo Kousgaard siger:

"Spilkonkurrencen er en praktisk forlængelse af sidste årskonference med temaet 'Spil i folkets tjeneste', arrangeret af DR.I år ønskede vi så at få nogle konkrete bud på, hvad spil i folketstjeneste kan være. Værdidiskussion er en del af DRs publicservice-forpligtelser, og spil er en oplagt formidlingsform atarbejde med i forhold til at skabe engagement hos brugerne," sigerhan.

Vinderspillene er nu lagt på ud pånetstedet www.dr.dk/spilkonkurrenceså alle kan prøve dem.