Violinister tog godt fra ved P2 Prisen 2013

Både en ung og en yderst erfaren violinist blev hædret, da P2 Prisen 2013 blev uddelt i Koncerthuset. ’Årets Ildsjæl’ er en pianist og klaverpædagog fra Aarhus.

 • Violinisten og dirigenten Nikolaj Znaider fik P2 Kunstnerprisen 2013 og var solist i Beethovens Violinkoncert ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Niklas Walentin, der fik P2 Talentprisen 2013, og Nikolaj Znaider, der fik P2 Kunstnerprisen 2013, gav et nummer sammen med DR Symfoniorkestret. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • P2 Talenetprisen 2013 gik til den unge violinist Niklas Walentin, der startede med at spille violin som seksårig. (© Type 1)
 • Violinisten og dirigenten Nikolaj Znaider fik P2 Kunstnerprisen 2013 og var solist i Beethovens Violinkoncert ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • P2's Celine Haastrup overrækker Lyt til Nyt Prisen 2013 til cellisten Jakob Kullberg for albummet Momentum. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Cellisten Jakob Kullberg uropførte blandt andet sit eget værk 'Spinster' ved P2 Prisen 2013. (© Type 1)
 • P2-vært Celine Haastrup interviewer pianist og klaverpædagog Anne Øland, der fik prisen 'Årets Ildsjæl 2013'. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Den maltesiske tenor Joseph Celleja bød på Puccini og Tosti ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Peter Littauer fra pladeselskabet Sundance modtog P2 Prisen Årets Internationale CD-udgivelse 2013 på vegne af den ungarske pianist András Schiff. (© Type 1)
 • P2's Celine Haastrup interviewer tenoren Joseph Calleja ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • P2's Celine Haastrup overrækker P2 Talentprisen 2013 til violinisten Niklas Walentin. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Tanja Zapolski akkompagnerede mezzosopranen Andrea Pellegrini på scenen ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Mezzosopranen Andrea Pellegrini tog gulvet i brug i Martin Halls 'Hope is a Lack of Information' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Pianist og klaverpædagogen Anne Øland fra Aarhus fik prisen som 'Årets Ildsjæl' ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • The Nightingale String Quartet fik prisen for Årets Danske Cd-udgivelse ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • The Nightingale String Quartet spillede Rued Langgaard ved P2 Prisen 2013, og de fik også prisen for Årets Danske Cd-udgivelse 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Celine Haastrup var vært ved P2 Prisen 2013, der både blev sendt på DR K, P2 og dr.dk. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Anne-Marie Hjelm fra Hvide Sande var blandt de nominerede til Årets Ildsjæl 2013 ved P2 Prisen 2013. Hun fik lov at sidde i kongelogen i Koncerthuset. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Sangeren og sangpædagogen Kirsten Schultz Hansen var blandt de nominerede til Årets Ildsjæl ved P2 Prisen 2013. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
1 / 19

Beethovens Violinkoncert var på repertoiret i Koncerthuset lørdag, og det var bestemt ikke den eneste gang i løbet af uddelingen af P2 Prisen 2013, at violinen kom i spotlyset.

To ud af aftenens seks klassiske musikpriser gik nemlig til violinister – både til en international stjerne på instrumentet og et ungt talent, der er godt på vej.

Allerede for flere måneder siden meldte DR ud, at violinisten og dirigenten Nikolaj Znaider får ’P2 Kunstnerprisen 2013’, og den blev overrakt af P2-redaktør og projektleder på P2 Prisen, Esben Tange.

”I kraft af et dybt personligt engagement, virtuositet og en sjælden klanglig rigdom er Nikolaj Znaider garant for, at den store romantiske violintradition lever smukt og stærkt i dag. Og ved til stadighed at investere sig selv og sin helt usædvanlige musikalske integritet giver Nikolaj Znaider et vigtigt bidrag til, at et stort publikum over hele verden oplever den klassiske musik som en sublim åndelig kunstform,” hed det i motiveringen.

I løbet af året dukker Nikolaj Znaider op i en række sammenhænge på P2, og det var også ham, der var solist i Beethovens Violinkoncert sammen DR Symfoniorkestret under ledelse af dirigent Hugh Wolf.Moderne musikalsk udtrykMere overraskende var det måske, at den kun 18-årige violinist Niklas Walentin også kom på scenen og blandt andet spillede Bach sammen med Nikolaj Znaider og DR Symfoniorkestret.

Niklas Walentin fik ’P2 Talentprisen 2013’, og her var det koncertmester Johannes Søe Hansen fra DR Symfoniorkestret, der overrakte prisen og kom med motiveringen.

”’P2 Talentprisen 2013’ tildeles Niklas Walentin for med ungdommelig gejst og selvfølgelighed at fortolke både den populære og den mindre kendte musik for soloviolin, så den fremstår som et levende, autentisk og moderne musikalsk udtryk,” hed det.

Niklas Walentin er vokset op på Møn og startede med at spille violin, da han var seks år. Han studerer i dag violin på første år på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Priser er ikke helt uvante for ham, for han har tidligere fået guld- og talentprisen i Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence, ligesom han sidste år blev nummer to i Den Internationale Carl Nielsen Violinkonkurrence.

Direkte på DR K og P2

Det var P2’s Celine Haastrup, der var vært ved fejringen af det danske musikliv og årets cd-udgivelser ved ’P2 Prisen 2013’, der blev uddelt ved en prisfest, som blev sendt direkte på DR K og på radioens P2.

Ud over at DR Symfoniorkestret og Nikolaj Znaider spillede Beethoven, var Nightingale String Quartet, cellisten Jakob Kullberg, mezzosopranen Andrea Pellegrini med pianisten Tanja Zapolski og DR Vokalensemblet også på scenen. Det samme var én af tidens største operastjerner, den maltesiske tenor Joseph Calleja.

Som noget nyt uddelte P2 i år prisen ’Årets Ildsjæl 2013’. Her har P2’s lyttere kunnet sende forslag ind med ildsjæle, som brænder for at formidle den klassiske musik overalt i Danmark, og som de mente fortjente at få den nye pris for det.

DR modtog over 100 forslag, tre blev nomineret, og da vinderen lørdag aften skulle afsløres, viste det sig at være pianisten og klaverpædagogen Anne Øland fra Aarhus, der skulle ned fra pladsen i kongelogen og have prædikatet ’Årets Ildsjæl 2013’.

P2-redaktør Bent Grønholdt overrakte prisen, og ifølge ham får Anne Øland prisen for – på en helt enestående og passioneret måde – at have udviklet sit virke, så det rækker langt ud over hende selv og det forventelige.

”Udover at uddanne sine elever og studerende til koncertscenen, har Anne Øland et konstant øje for, at pianister også skal være i stand til at bringe deres færdigheder videre til andre, så de – som ringe i vandet – gør børn og unge i stand til at udtrykke sig i musik. Anne Ølands passionerede undervisning er således med til at sikre den musikalske fødekæde og styrke musikken som kunstart på alle niveauer,” sagde Bent Grønholdt i motiveringen.

Lytternes valg

Også P2’s lyttere og netbrugere har haft et vigtigt ord at skulle have sagt i forbindelse ned P2 Prisen 2013. Frem til fredag middag kunne de vælge blandt de 15 nominerede i kategorierne ’P2 Lyt til Nyt-prisen 2013’, ’P2 Prisen Årets Danske Cd-udgivelse 2013’ og for første gang ’P2 Prisen Årets Internationale Cd-udgivelse’.

Her blev de tre prismodtagere:

P2 Prisen Årets Danske Cd-udgivelse 2013

Rued Langgaard: Strygekvartetter, vol. 1 Nightingale String Quartet Dacapo 6.220575

P2 Prisen Årets Internationale Cd-udgivelse

Bach: Das Wohltemperierte Clavier András Schiff, klaver ECM New Series 4764827

P2 Lyt til Nyt-prisen 2013

Momentum – cellokoncerter af Per Nørgård, Arne Nordheim og Kaija Saariaho Jakob Kullberg, cello New Music Orchestra Dirigent: Szymon Bywalec Aurora ACD5075

På dr.dk/p2prisen er det muligt at læse meget mere om lørdagens prisuddeling, ligesom der også er interview i lyd og billeder med flere af årets P2-prismodtagere.

Znaider allerede kan søndag opleves som paneldeltager i Søndagsklassikeren klokken 15.03–18.00, hvor der er Mendelssohns Italiens Symfoni på programmet.

1. Jan Dohrmann Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter