Virkelighedens politiske skandaler på P1

Ritt Bjerregaards ophold på Hotel Ritz, Tamilsagen og den omstridte jægerbog - eksempler på politiske skandaler gennem de seneste tre årtier.

Men hvad er en skandale? Hvordan lærer man at spotte en skandale, og hvad fører den med sig? P1 genopruller nogle af de største politiske skandaler gennem de seneste mere end 30 år.

De fangede nationen. De var pinefulde. Og de satte skel. I en ny programserie på P1 "Det er en skandale" gennemgår Thomas Buch-Andersen nogle af de største politiske skandaler i nyere tid - skandaler, der i månedsvis indtog prominente pladser på avisforsiderne og satte dagsordenen på Christiansborg og i offentligheden.

Skandalernes mange ansigter

Skandalerne genoprulles gennem de centrale hovedpersoner, der befandt sig midt i skandalen eller meget tæt på. Tidligere skandaliserede politikere som Ritt Bjerregaard, Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Bjørn Westh, Morten Messerschmidt og Tove Fergo fortæller, hvordan de oplevede at være udstillet i den offentlige gabestok, - og de indvier lytterne i, hvad de lærte om sig selv og om politik.

Første udsendelse handler om Ritt Bjerregaards ophold på Hotel Ritz i Paris, hvor hun overnattede i en dyr suite i forbindelse med et møde. Det affødte stærk kritik, og hun måtte gå af som undervisningsminister.

"Det er den første virkelige mediebårne politiske skandale herhjemme", fortæller medieforsker, Mark Blach-Ørsten, RUC.

"Skandaler er tegn på, at demokratiet fungerer", siger tidligere statsminister Anker Jørgensen i programmet. Men han fortryder ikke fyringen af Ritt Bjerregaard. Også Ritt Bjerregaard står fast på i programmet, at hun ikke kunne handle anderledes. 

Anatomi, bilag og krig

Radioserien bevæger sig i såvel tid som i synsvinkler og indledes med et kig på skandalers anatomi - hvad er en skandale bygget op af, hvilke elementer skal være til stede for, at man overhovedet kan tale om, at noget er en skandale?

Der bliver stillet skarpt på bilagssagerne med Arne Melchior og Lars Løkke Rasmussen som hovedpersoner. Der søges svar på, om skandaler udspringer, fordi ministeren var en amatør eller som følge af dårlig rådgivning fra embedsmændene. Der bliver reflekteret over, når sandheden og ministerjobbet bliver krigens pris. Og så ser Thomas Buch-Andersen på de mange personsager og diskuterer, hvordan man kommer ud på den anden side som et helt menneske.

Det er en skandale sendes søndage kl. 15.03 på P1 - første gang 26. september Podcast: dr.dk/politiskeskandaler

Tema og sendetidspunkt for "Det er en skandale" på P1

26/9 - 1:6 Skandalens anatomi - om Ritt Bjerregaard på Hotel Ritz 3/10 - 2:6 Det vil vi ikke betale - om bilagssager fra Arne Melchior til Lars Løkke 10/10 - 3:6 Det var ikke mig… - om embedsmændenes rolle 17/10 - 4:6 Tamil-sagen - Poul Schlüter fortæller om sin rolle 24/10 - 5:6 Sandheden og ministerjobbet er krigens pris 31/10 - 6:6 Troværdighed er alt - om de mange personsager og hvordan man klarer skærene.

1. Charlotte Gylstorff Pressekontakt: Yderligere oplysninger

FacebookTwitter