P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.
Morgen
- 03:00
- 57:13Sygt nok
Sygt nok: Ondt i ryggen - det må du lære at leve med
900.000 danskere døjer med smerter i ryggen. Og det må mange af dem nok bare lære at leve med. Smerten er nemlig ikke til at finde og fjerne. Derfor er videnskaben holdt op med at bruge al krudtet på at forklare smerten, for i stedet at finde ud af, hvad der rent faktisk virker for den enkelte. Og da hverken operationer eller piller hjælper i de fleste tilfælde, findes der desværre ikke nogen magisk kur mod rygsmerter. Det bedste, rygpatienter kan gøre, er at lære sig selv at tage kontrol over smerterne - og at finde nogle øvelser, de selv tror på virker. Programmet er del 2 af en miniserie om ondt i ryggen. Gæster: Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på SDU samt seniorforsker ved Kiropraktorernes Videnscenter. Morten Høgh, adjunkt ved Aalborg Universitet og PhD i smertevidenskab. Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre Andersen. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag).
Videnskab & Teknologi
Formiddag
- Verden ifølge Gram
Verden ifølge Gram: Et selvsikkert Kina træder frem
Stabil vækst! Total loyalitet! Kamp mod forurening. Og et budskab til USA: Hold jer fra Hongkong og Taiwan! Indblanding vil ikke blive accepteret - heller ikke når det handler om Uighurerne. Efter flere dages partikongresser er Kinas præsident Xi Jinping trådt frem som Kinas absolutte magthaver. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 7.03 og søndag 22.03).
Nyheder & Aktualitet - 56:40Kortsluttet
Kortsluttet: Ny net-teknologi redder kunstnerne men kvæler klimaet
Mikkel og Esben er besat af et nyt fænomen, der i disse dage tager kunstverdenen med storm. NFT hedder teknologien, der gør det muligt for kunstnere at sælge deres digitale værker og potentielt tjene millioner. Men teknologien har slagsider og det betyder blandt andet, at hver kunsthandel koster miljøet dyrt. Derudover: Nye EU-regler kræver at forbrugerelektronik skal kunne repareres i ti år. Men nogle af vores mest brugte dimser er ikke omfattet af reglerne. Medvirkende: Troels Abrahamsen. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også torsdag 5.03).
Videnskab & Teknologi - Supertanker
Supertanker: Filosofi = kærlighed til visdom
Den græske filosof Epikur sagde: " Den filosofi der ikke lindrer nogen lidelse, er falsk." Det er ikke bare lindrende og nyttigt at tænke sig om og vide noget, det er også supersjovt. At have en viden, som gør en i stand til at manøvrere i livet og verden - og forbinde punkterne - mindsker lidelse. I en ny bog, spørger filosof, Ole Fogh Kirkeby, "Hvad kan filosofi?" og svarer bl.a., at det kan helbrede dit liv, det kan lære dig at kende dig selv. Og det kan bringe dig i bedre kontakt med eksistensen, erkendelsen og etikken. Filosofi er supertanker. Medvirkende: Ole Fogh Kirkeby, professor emeritus i filosofi, CBS. Pia Søltoft, sognepræst og phd. i teologi. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 6.03 og mandag 5.03).
Kultur
Eftermiddag
- 25:03Genstart - DR's nyhedspodcast
Genstart: Søren på savannen
Efter mange magre år buldrer Søren Pape Poulsen og de konservative frem i meningsmålingerne, og de truer sågar Venstre på positionen som det største parti, og 'det store dyr på savannen' i blå blok, i visse målinger. Hvad skyldes det konservative comeback? Og hvad vil Søren Pape Poulsen bruge det til? Det spørger vi den konservative formand om i dag. (Genudsendelse fra 13.03).
Nyheder & Aktualitet - 27:25Det terapeutiske løg
Det terapeutiske løg 4:5 - Nanna Simonsen
Køkkenet er der, hvor min angst, mine bekymringer og mine mangler som menneske forsvinder, siger madskribenten Nanna Simonsen. Her bliver livet enkelt, konkret og selvfølgeligt. Man lærer tålmodighed og man kan ikke bluffe. Nanna og Mikkel laver omelet med svampe. Gæst: Nanna Simonsen, madskribent og kogebogsforfatter. Vært og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. Omelet med svampe. 4 personer. 200-300 g svampe. olivenolie. vineddike. fint havsalt. omelet: 6-8 friske æg. ca. ½ tsk. vand. 1½ spsk. smør. 1 lille fed hvidløg. evt. friskreven parmesanost. friskkværnet sort peber. Rens svampene, undgå vand. Skær eller bræk dem i mindre stykker. Hvis svampene virker våde ristes de kort på en tør pande. Kom olie på panden til svampene og skru op på fuldt blus. Rist svampene gyldne - ryst panden jævnligt eller vend rundt i svampene undervejs. Dryp 1-2 tsk. vineddike over og krydr med salt undervejs. Det tager 6-8 minutter i alt at riste svampene. Tag svampene af panden og hold dem lune. Omelet: Pisk æg, salt og vand sammen med en gaffel. Smelt smørret forsigtigt (det må ikke blive brunt) på panden. Pisk det smeltede smør i æggemassen. Pil hvidløgsfeddet og skær det i 4-5 splitter. Hæld 2-3 spsk. olie på panden, tilsæt hvidløg, lad det riste gyldent over moderat varme. Fjern hvidløgssplitterne (smid dem ud) når de er lyst brune. Skru op for panden og hæld æggemassen på når olien er godt varm. Hold temperaturen oppe så omeletten steger hurtigt. Vip panden og lav lidt "revner" så flydende æggemasse kan løbe ned og blive stegt. Når der kun er lidt flydende æg tilbage, foldes omeletten sammen på midten og panden tages af blusset. Server med det samme, med svampene til og måske lidt friskrevne parmesan revet over. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også søndag 5.33 og 16.33).
Kultur
Aften
- P1 anbefaler
P1 anbefaler
- 25:03Genstart - DR's nyhedspodcast
Genstart: Søren på savannen
Efter mange magre år buldrer Søren Pape Poulsen og de konservative frem i meningsmålingerne, og de truer sågar Venstre på positionen som det største parti, og 'det store dyr på savannen' i blå blok, i visse målinger. Hvad skyldes det konservative comeback? Og hvad vil Søren Pape Poulsen bruge det til? Det spørger vi den konservative formand om i dag. (Sendes også 19.03).
Nyheder & Aktualitet - 27:25Det terapeutiske løg
Det terapeutiske løg 4:5 - Nanna Simonsen
Køkkenet er der, hvor min angst, mine bekymringer og mine mangler som menneske forsvinder, siger madskribenten Nanna Simonsen. Her bliver livet enkelt, konkret og selvfølgeligt. Man lærer tålmodighed og man kan ikke bluffe. Nanna og Mikkel laver omelet med svampe. Gæst: Nanna Simonsen, madskribent og kogebogsforfatter. Vært og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. Omelet med svampe. 4 personer. 200-300 g svampe. olivenolie. vineddike. fint havsalt. omelet: 6-8 friske æg. ca. ½ tsk. vand. 1½ spsk. smør. 1 lille fed hvidløg. evt. friskreven parmesanost. friskkværnet sort peber. Rens svampene, undgå vand. Skær eller bræk dem i mindre stykker. Hvis svampene virker våde ristes de kort på en tør pande. Kom olie på panden til svampene og skru op på fuldt blus. Rist svampene gyldne - ryst panden jævnligt eller vend rundt i svampene undervejs. Dryp 1-2 tsk. vineddike over og krydr med salt undervejs. Det tager 6-8 minutter i alt at riste svampene. Tag svampene af panden og hold dem lune. Omelet: Pisk æg, salt og vand sammen med en gaffel. Smelt smørret forsigtigt (det må ikke blive brunt) på panden. Pisk det smeltede smør i æggemassen. Pil hvidløgsfeddet og skær det i 4-5 splitter. Hæld 2-3 spsk. olie på panden, tilsæt hvidløg, lad det riste gyldent over moderat varme. Fjern hvidløgssplitterne (smid dem ud) når de er lyst brune. Skru op for panden og hæld æggemassen på når olien er godt varm. Hold temperaturen oppe så omeletten steger hurtigt. Vip panden og lav lidt "revner" så flydende æggemasse kan løbe ned og blive stegt. Når der kun er lidt flydende æg tilbage, foldes omeletten sammen på midten og panden tages af blusset. Server med det samme, med svampene til og måske lidt friskrevne parmesan revet over. (Sendes også 19.33, søndag 5.33 og 16.33).
Kultur - 56:40Kortsluttet
Kortsluttet: Ny net-teknologi redder kunstnerne men kvæler klimaet
Mikkel og Esben er besat af et nyt fænomen, der i disse dage tager kunstverdenen med storm. NFT hedder teknologien, der gør det muligt for kunstnere at sælge deres digitale værker og potentielt tjene millioner. Men teknologien har slagsider og det betyder blandt andet, at hver kunsthandel koster miljøet dyrt. Derudover: Nye EU-regler kræver at forbrugerelektronik skal kunne repareres i ti år. Men nogle af vores mest brugte dimser er ikke omfattet af reglerne. Medvirkende: Troels Abrahamsen. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Sendes også 20.03 og torsdag 5.03).
Videnskab & Teknologi - Supertanker
Supertanker: Filosofi = kærlighed til visdom
Den græske filosof Epikur sagde: " Den filosofi der ikke lindrer nogen lidelse, er falsk." Det er ikke bare lindrende og nyttigt at tænke sig om og vide noget, det er også supersjovt. At have en viden, som gør en i stand til at manøvrere i livet og verden - og forbinde punkterne - mindsker lidelse. I en ny bog, spørger filosof, Ole Fogh Kirkeby, "Hvad kan filosofi?" og svarer bl.a., at det kan helbrede dit liv, det kan lære dig at kende dig selv. Og det kan bringe dig i bedre kontakt med eksistensen, erkendelsen og etikken. Filosofi er supertanker. Medvirkende: Ole Fogh Kirkeby, professor emeritus i filosofi, CBS. Pia Søltoft, sognepræst og phd. i teologi. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendes også 21.03, søndag 6.03 og mandag 5.03).
Kultur
Nat
- Verden ifølge Gram
Verden ifølge Gram: Et selvsikkert Kina træder frem
Stabil vækst! Total loyalitet! Kamp mod forurening. Og et budskab til USA: Hold jer fra Hongkong og Taiwan! Indblanding vil ikke blive accepteret - heller ikke når det handler om Uighurerne. Efter flere dages partikongresser er Kinas præsident Xi Jinping trådt frem som Kinas absolutte magthaver. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, lørdag 7.03 og søndag 22.03).
Nyheder & Aktualitet