Live kanaler

P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:19
  Kaarsberg Mysteriet

  Kaarsberg Mysteriet 4:5 - Den glemte profet

  Han var en flittig forfatter og en principfast læge, men måske var det de store rejser til fremmede egne, der fik Hans Kaarsbergs blod til at rulle for alvor. På Nationalmuseet finder Klaus Rothstein ny viden om Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper, hvor han ville finde det glemte rytterfolk, kalmykkerne. Og i et antikvariat finder vi et brev til Hans Kaarsberg fra en kommende nobelprisforfatter. Medvirkende: Christel Braae, antropolog og museumsinspektør og Christian Kaaber, antikvarboghandler og boghistoriker. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen. (Genudsendelse fra mandag).

  Kultur
 • 27:15
  Det terapeutiske løg

  Det terapeutiske løg 2:5 - Erwin Lauterbach

  Det nordiske køkkens grand old man mener, man skal kæle for sin fisk, og at man kan smage forskel på om en kok har været nærværende eller ej, når han laver maden. Erwin og Mikkel laver stenbidderrogn med kartoffelblinis. Gæst: Erwin Lauterbach, restauratør på Lumskebugten. Vært og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. Opskrift: Kartoffelblinis og stenbiderrogn. Køb gerne hel rogn og rens den selv for hinde. Med hænderne skilles rognen ad i mindre stykker. Kom det i en skål med piskeris. Tilsæt ca. dobbeltmængde vand og 1 god skefuld salt pr. liter vand - pisk rognen i en rum tid til hinden er hel løsnet fra rognen og har sat sig i piskeriset. Skyl rognen sagte i skålen og resterende hinde vil flyde ovenpå og fjernes så godt som muligt. Rognen hældes i sigt og dryppes godt af. Den tilsatte salt er skyllet ud og jeg tilsætter 12 gram salt pr. kg. renset rogn. Den rensede og saltede rogn kan opbevares 2-3 dage i køleskab. Tilsætningen af salt ved piskning gør at hinden lettere opløses, det en god hjælp i starten af stenbidersæsonen, hvor hinden er mest sej. Til 4 personer: Stenbiderrogn - ca. 50 g rogn pr. person. Tilbehør: 2 skefuld finthakket løg eller purløg. 2½ dl Creme fraiche 18% eller syrnet fløde. Kartoffelblinis - dejen kan klargøres dagen før brug: 200 gram kartofler - gerne bage. 1 hel æg. 1 spiseskefuld kartoffelmel. 1 knivspids bagepulver. 1 dl piskefløde. Vindruekærne olie eller afklaret smør til stegning. Salt og reven muskatnød. Tilberedning: Kog skrællede kartofler helt møre, mos kartoflerne til puré. Lad afkøle lidt og tilsæt æg, kartoffelmel, bagepulver og fløde - rør sammen og krydder med salt og muskatnød. Er der lidt kartoffelklumper i dejen er det ok. Varm olien på en pande eller i en æbleskivepande og steg kartoffeldejen sprød på begge sider som små tykke blinis/ "æbleskiver". Smager bedst ny stegte, men kan forberedes i lidt god tid og varmes. Anretning: Server rognen med løg, creme fraiche og de varme kartoffelblinis. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Kultur
 • 56:04
  Supertanker

  Supertanker: Jeg keder mig!

  Det er helt enormt kedeligt: Danmark er lukket. Verden er lukket. Kulturen; museerne, teatrene, spillestederne, festivalerne er lukket. Og vi er hensat til vores eget selskab. Der sker ikke noget nyt, der synes ikke at være nogen mening i det (ud over at bremse smitte). Så vi keder os. Ifølge filosoffer som både Adorno og Hannah Arendt er kedsomhed fravær af mening, og det er en følelse der opstår med moderniteten, der ellers excellerer i distraktioner. Men måske kan kedsomhed også være godt. Supertanker kaster sig ind i kedsomheden og filosoferer over den. Medvirkende: Mette Birkedal Bruun, professor i kirkehistorie, Centerleder på Centre for Privacystudies, Københavns Universitet. Cæcilie Iburg Printzlau, filosof og radiovært, DR P2 & P8. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også mandag 5.03).

  Kultur
 • 56:38
  Vildt Naturligt

  Vildt Naturligt: Drømmerejse til Europas nationalparker

  Selv om vi er corona-indespærrede i Danmark, er det tilladt at drømme om kommende naturoplevelser under fremmede himmelstrøg. Biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen får medrivende inspiration fra forfatterne bag en ambitiøs ny guidebog om europæiske nationalparker. Parret Lone Ildved og Brian Gade Larsen har brugt over otte år på at trave stierne tynde i 58 parker i blandt andet Frankrig, Spanien, Portugal, Østrig, Schweiz, Tyskland og Italien. Deres højdepunkter og advarsler i "The National Park Guide Europe" rummer også vigtige anbefalinger til de danske planer om flere nye nationale parker med mere uberørt natur. Gæster: Rejseguideforfatterne Lone Ildved og Brian Gade Larsen fra www.nationalparkguide.com. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Genudsendelse fra torsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • Pilgrim - på rejse i troens univers

  Pilgrim - på rejse i troens univers

  Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.

  Kultur

Formiddag

 • Tidsånd

  Tidsånd - verden uden Gud

  I selskab med teolog Lars Sandbeck kigger Christoffer Emil Bruun nærmere på Ateisme og religionsmodstand før og nu. På rejsen gennem det gudløses historie stopper de ved den sekulære middelalderfilosof Marsilius af Padua, udlagt af Claus Bryld og ved den mægtige Georg Brandes, hvis forbindelse til sit jødiske ophav og til filosoffen Spinonza udlægges af Søren Blak Hjortshøj. Vært: Christoffer Emil Bruun. (Sendes også mandag 11.03, 21.03 og lørdag 19.03).

  Kultur
 • Gudstjeneste på P1

  Gudstjeneste på P1

  Sankt Johannes Kirke. Københavns stift. 2. søndag i fasten. Prædikant: Marie Jacobsen Damm. Pianist: Morten Bech. Salmer: 736: "Den mørke nat forgangen er". 410: "Som tørstige hjort monne skrige". 305: "Kom, Gud Helligånd, kom brat!". 313: "Kom, regn af det høje!". 353: "Som aldrig så lang er nogen dag". Introitus: Laudate Pueri. Komponist: Felix Mendelssohn. Postludium: Fuga i C-dur. Komponist: Felix Mendelssohn. Vært: Katarina Lewkovitch. www.dr.dk/tro

  Kultur
 • 56:46
  Tal til mig

  Tal til mig - Jakob Ellemann-Jensen: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed

  Jakob Ellemann er formand i Venstre, og på hans kontor hænger en post-it med ordene: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed. Ordene stammer fra salmebogen (Soldatens bøn) og Jakob beder til at en højere magt vil stå for netop de tre ting. Når Jakob Ellemann bliver i tvivl om hvad Gud er, indsætter han ordet "kærlighed" i stedet for Gud, og så er han ikke længere i tvivl. Manglen på tvivl om Guds og kærlighedens kraft oplevede han også da han en julenat under en militær-udsendelse i et krigsplaget område, stod i en kirke og så hvordan alverdens religioner omgik hinanden i en slags hellig fred. Jakob Ellemann er med egne ord "mere end kulturkristen" og i denne udsendelse bilægger han sit politiske liv og tjekker ind i det åndelige. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Genudsendelse fra torsdag).

  Kultur

Eftermiddag

 • Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • Ordet fanger

  Ordet fanger

  Tre gæster debatterer og perspektiverer ugens vigtigste historier. Du kan være enig eller uenig, men du kan ikke lade være med at tage stilling. Vært: Villads Andersen. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:30
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Facebooks nyttige idioter?

  Efter strid mellem australske medier og Facebook er det nu danske mediehuses tur til at overveje brug af sociale medier. Diskussion om fordele, ulemper og mulig naivitet med Jysk Fynske Mediers direktør Jesper Rosener, TVMidtVest-direktør Lone Sunesen og medieanalytiker Aske Kammer fra Journalisthøjskolen. Ugeaviser har åndenød: Corona-lukning af butikker, kultur- og sportsaktiviteter har gjort store indhug i annonceindtægterne på de fleste ugeaviser. Kulturminister Joy Mogensen er - efter et møde i denne uge - på vej med nødhjælp. Og det haster, siger Danske Mediers direktør Louise Brincker. Nuancer forsvandt: Regeringens teststrategi vil koste 100 milliarder kroner, skrev Berlingske i en overskrift forleden. Milliarderne gav genlyd i flere medier, og eksperten bag tallet kalder det "hårdt vinklet". Journalistens redaktør Christian Lindhardt debatterer stramninger med Berlingske-redaktionschef Kasper Krogh. 70 år gammel historie: Slidte dagbøger, masser af billeder og solidt rugbrødsarbejde er blandt ingredienserne i ny bog om sygeplejerskerne på hospitalsskibet "Jutlandia" under Korea-krigen 1951-53. Interview med journalist Helle Juhl om fascinationen, mediedækningen og betydningen af en ellers glemt historie. Deepfake i public service-tv: DR2-satiren "Tæt på sandheden" kopierede forleden Mette Frederiksens og Dan Jørgensens ansigter over på to skuespillere i en sketch. Men er det DR's opgave at bidrage til forfalskninger med brug af omdiskuteret teknologi? Satireredaktør Peter Gren Larsen forklarer, hvad meningen er. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:05
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: De nye coronavacciner

  Hvordan er status i Danmark? Hvad er bivirkningerne? Hvilke vacciner kommer? Hvordan klarer vaccinerne de nye mutationer? Hvordan ser fremtiden ud? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Genudsendelse fra mandag).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:58
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Optimisterne

  Der er næsten ingen grænser for alle de gode ting, der efter sigende følger af at være optimist. Optimister lever længere, er sundere og tjener flere penge. Alt sådan noget. Personligt foretrækker jeg tragediedigtere og bluesmusikere frem for optimist-coaches, men det kan være, jeg bliver omvendt til optimismen i dagens udgave af Brinkmanns briks. Det forholder jeg mig pessimistisk til, men jeg glæder mig alligevel til en hel times samtale om optimisme. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • 27:19
  Kaarsberg Mysteriet

  Kaarsberg Mysteriet 4:5 - Den glemte profet

  Han var en flittig forfatter og en principfast læge, men måske var det de store rejser til fremmede egne, der fik Hans Kaarsbergs blod til at rulle for alvor. På Nationalmuseet finder Klaus Rothstein ny viden om Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper, hvor han ville finde det glemte rytterfolk, kalmykkerne. Og i et antikvariat finder vi et brev til Hans Kaarsberg fra en kommende nobelprisforfatter. Medvirkende: Christel Braae, antropolog og museumsinspektør og Christian Kaaber, antikvarboghandler og boghistoriker. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen. (Genudsendelse fra mandag). (Sendes også 16.03).

  Kultur
 • 27:15
  Det terapeutiske løg

  Det terapeutiske løg 2:5 - Erwin Lauterbach

  Det nordiske køkkens grand old man mener, man skal kæle for sin fisk, og at man kan smage forskel på om en kok har været nærværende eller ej, når han laver maden. Erwin og Mikkel laver stenbidderrogn med kartoffelblinis. Gæst: Erwin Lauterbach, restauratør på Lumskebugten. Vært og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. Opskrift: Kartoffelblinis og stenbiderrogn. Køb gerne hel rogn og rens den selv for hinde. Med hænderne skilles rognen ad i mindre stykker. Kom det i en skål med piskeris. Tilsæt ca. dobbeltmængde vand og 1 god skefuld salt pr. liter vand - pisk rognen i en rum tid til hinden er hel løsnet fra rognen og har sat sig i piskeriset. Skyl rognen sagte i skålen og resterende hinde vil flyde ovenpå og fjernes så godt som muligt. Rognen hældes i sigt og dryppes godt af. Den tilsatte salt er skyllet ud og jeg tilsætter 12 gram salt pr. kg. renset rogn. Den rensede og saltede rogn kan opbevares 2-3 dage i køleskab. Tilsætningen af salt ved piskning gør at hinden lettere opløses, det en god hjælp i starten af stenbidersæsonen, hvor hinden er mest sej. Til 4 personer: Stenbiderrogn - ca. 50 g rogn pr. person. Tilbehør: 2 skefuld finthakket løg eller purløg. 2½ dl Creme fraiche 18% eller syrnet fløde. Kartoffelblinis - dejen kan klargøres dagen før brug: 200 gram kartofler - gerne bage. 1 hel æg. 1 spiseskefuld kartoffelmel. 1 knivspids bagepulver. 1 dl piskefløde. Vindruekærne olie eller afklaret smør til stegning. Salt og reven muskatnød. Tilberedning: Kog skrællede kartofler helt møre, mos kartoflerne til puré. Lad afkøle lidt og tilsæt æg, kartoffelmel, bagepulver og fløde - rør sammen og krydder med salt og muskatnød. Er der lidt kartoffelklumper i dejen er det ok. Varm olien på en pande eller i en æbleskivepande og steg kartoffeldejen sprød på begge sider som små tykke blinis/ "æbleskiver". Smager bedst ny stegte, men kan forberedes i lidt god tid og varmes. Anretning: Server rognen med løg, creme fraiche og de varme kartoffelblinis. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også 16.33).

  Kultur
 • Orientering

  Orientering Europa

  Den danske statsminister vil have vaccinefabrikker i EU. Og den ide vil de fleste danskere være med på. En ny måling af danskernes holdning til EU viser desuden, at et flertal mener, EU skal have flere redskaber i kampen mod corona. Men vi vil fortsat ikke afgive suverænitet til EU. Paradoks? I Grækenland ryster en bølge af sager om seksuelle overgreb landet. Først var det i sportens verden, så teatres og nu stiger presset på kulturministeren. I Tjekkiet er antallet af smittede med den britiske variant af corona løbet løbsk og hospitalerne kan ikke længere følge med. Årsagen er dårlig politisk ledelse og for lidt nedlukning i industrien. Vi kommer også til Holland, hvor der snart er valg. Men hvordan fører man valgkamp når landet er lukket ned og der fortsat er udgangsforbud? Så tager vi også temperaturen på forholdet mellem EU og UK. For her 10 uger efter Brexit har der både været vrede fiskere, frustrerede forretningsdrivende og stort vaccine-slagsmål. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Genudsendelse fra 17.05).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • Ordet fanger

  Ordet fanger

  Tre gæster debatterer og perspektiverer ugens vigtigste historier. Du kan være enig eller uenig, men du kan ikke lade være med at tage stilling. Vært: Villads Andersen. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 12:00
  Panorama

  Panorama

  - besøger bogbyen Hay-on-Why i Wales. (Genudsendelse fra i går).

  Kultur
 • 57:05
  Filmland

  Filmland: Hvor meget har den politiske korrekthed ændret film- og serieverdenen?

  Keira Knightley vil ikke længere filme sexscener med mandlige instruktører. To unge kridhvide mænd får kritik for at skabe filmen 'Shorta' i en ghetto med danskere af anden etnicitet. Og Sofie Gråbøl angribes for at spille tyk på film. Diskussionerne om repræsentation, diversitet, etnicitet, kulturel appropriation osv sværmer omkring film, serier og kultur i almindelighed. Men hvor stor indflydelse har den politiske korrekthed på de film og serier, der bliver skabt for tiden? Spørger Filmland, der også anmelder filmportrættet 'Pelé', om den brasilianske fodboldhelt, og samarbejdet mellem Spike Lee og David Byrne i 'American Utopia'. Tilrettelæggelse: Per Juul Carlsen. www.dr.dk/film (Genudsendelse fra lørdag). (Sendes også mandag 20.03).

  Kultur
 • 54:21
  Slotsholmen

  Slotsholmen: Da regeringen sagde ja til mere corona-smitte

  Det vigtigste det er, at der dør færrest mulige af corona, sagde statsminister Mette Frederiksen for et år siden. Nu står hun i spidsen for en genåbning af Danmark, der ifølge hendes eget udsagn vil føre til markant flere smittede med Covid-19. Issa Mahmoud Jeppesen spørger socialdemokraternes sundhedsordfører, hvad der blev af forsigtighedsprincippet og kampen for færrest mulige corona-dødsfald. Senere i programmet kommer Venstres sundhedsordfører i studiet for at svar på, hvorfor hans parti er klar til at åbne Danmark endnu mere op end regeringen. Og så synger en stor politisk karriere på sidste vers. 77-åige Marianne Jelved stopper i politik. Sidst i dagens program ser hun tilbage på det bedste og det værste fra sine 33 år i Folketinget. Vært: Issa Mahmoud Jeppesen. (Genudsendelse fra torsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:58
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Optimisterne

  Der er næsten ingen grænser for alle de gode ting, der efter sigende følger af at være optimist. Optimister lever længere, er sundere og tjener flere penge. Alt sådan noget. Personligt foretrækker jeg tragediedigtere og bluesmusikere frem for optimist-coaches, men det kan være, jeg bliver omvendt til optimismen i dagens udgave af Brinkmanns briks. Det forholder jeg mig pessimistisk til, men jeg glæder mig alligevel til en hel times samtale om optimisme. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag). (Sendes også 21.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 55:00
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Den indædte kamp om corona-vaccinerne

  Alle vil først i køen for at få vaccinerne mod covid-19. Det er nu endt i alles kamp mod alle, hvor de fattige lande er bagerst i køen. Men vil vaccine-nationalismen gøre det sværere for verden at bryde ud af pandemiens kløer? Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • Orientering

  Orientering Europa

  Den danske statsminister vil have vaccinefabrikker i EU. Og den ide vil de fleste danskere være med på. En ny måling af danskernes holdning til EU viser desuden, at et flertal mener, EU skal have flere redskaber i kampen mod corona. Men vi vil fortsat ikke afgive suverænitet til EU. Paradoks? I Grækenland ryster en bølge af sager om seksuelle overgreb landet. Først var det i sportens verden, så teatres og nu stiger presset på kulturministeren. I Tjekkiet er antallet af smittede med den britiske variant af corona løbet løbsk og hospitalerne kan ikke længere følge med. Årsagen er dårlig politisk ledelse og for lidt nedlukning i industrien. Vi kommer også til Holland, hvor der snart er valg. Men hvordan fører man valgkamp når landet er lukket ned og der fortsat er udgangsforbud? Så tager vi også temperaturen på forholdet mellem EU og UK. For her 10 uger efter Brexit har der både været vrede fiskere, frustrerede forretningsdrivende og stort vaccine-slagsmål. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Sendes også 23.03 og 4.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:12
  Følg pengene

  Følg pengene: Kuk i toldplanen

  Danskernes appetit på at købe britiske varer er styrtdykket efter Brexit. Og det hele bliver ikke meget bedre af, at der er gået kuk i leveringer af pakker til og fra Storbritannien. PostNord fortæller om kaos i tolden, hvor pakker kan ligge i mange uger, primært fordi briternes toldsystem endnu ikke er klar til at håndtere varer fra Europa. Og så runder vi også seneste nyt om genåbningsplanen for Danmark og sagen mod kvotekongen, der nu begynder i retten. Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing. (Genudsendelse fra onsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Skønlitteratur på P1: Farvel til landbruget - goddag til økofacismen

  I generationer har Danmark brandet sig selv som en stolt lille landbrugsnation, men de tider er nu ovre. Væk er de små familielandbrug, og dansk landbrug er i højere grad end nogensinde blevet industrielt med produktionsfabrikker snarere end gårde. Det har betydet konkurser for de mindre gårdbrug, og netop denne situation har forfatter, Hans Otto Jørgensen skrevet en roman om. 'Dead man walking - Mamrelund' tager udgangspunkt i Jørgensens brors konkurs med slægtsgården. I romanen følger læseren de tre søskende; Kris, Ann og Ben fra barnsben langt ind i deres voksne liv. Undervejs hører vi om livet på gården, den særlige væren tæt på naturen og om arbejdet, der slider og er farligt. Kris må opgive sit kvæghold, da han ender med at sætte penge til på sin mælkeproduktion, samtidig med at broderen, Ben harmes over 'økofacismens' indtog, hvor dyrene betragtes som et cirkus - f.eks. til den årlige øko-dag, hvor køerne slippes på græs i foråret. I udsendelsen kan lytterne høre et uddrag fra romanen samt et interview med Hans Otto Jørgensen. Romanen og den nationale fortælling om Danmark som stolt landbrugsnation bliver også emnet for en samtale med CBS-forsker, Mads Mordhorst. Han har forsket i de fælles narrativer, vi omgiver os med - bla. dén om 'det gode lille landbrug' og Danmark som en 'bacon and butter'-nation. Vi ser sammen på, hvor dansk landbrug står i den nationale selvforståelse i dag, og hvad fremtiden er for landbruget i brandingen af Danmark fremover. Vært: Nanna Mogensen. (Genudsendelse fra onsdag).

  Kultur
 • 57:02
  Sygt nok

  Sygt nok: Ondt i ryggen - Du kan ikke sidde eller løfte forkert

  Husker du at bøje i benene, når du løfter - og at hvile dig, når det gør ondt i ryggen? Ved du hvad, det er faktisk lige meget! For den viden om ryggen, som mange af os er opdraget med, holder slet ikke, viser den nyere forskning. Rygsmerter er dog stadig den lidelse, der plager allerflest mennesker i hele verden - og i Danmark har omkring 900.000 mennesker ondt i ryggen hvert år. Det koster kassen i sygemeldinger og behandlinger. Problemet er bare, at hverken korrekt holdning, smertestillende piller eller operationer hjælper. Noget af det bedste, man kan gøre, er derimod at tale om smerterne. Gæster: Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på SDU samt seniorforsker ved Kiropraktorernes Videnscenter. Andreas Holtermann, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også tirsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 54:30
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Facebooks nyttige idioter?

  Efter strid mellem australske medier og Facebook er det nu danske mediehuses tur til at overveje brug af sociale medier. Diskussion om fordele, ulemper og mulig naivitet med Jysk Fynske Mediers direktør Jesper Rosener, TVMidtVest-direktør Lone Sunesen og medieanalytiker Aske Kammer fra Journalisthøjskolen. Ugeaviser har åndenød: Corona-lukning af butikker, kultur- og sportsaktiviteter har gjort store indhug i annonceindtægterne på de fleste ugeaviser. Kulturminister Joy Mogensen er - efter et møde i denne uge - på vej med nødhjælp. Og det haster, siger Danske Mediers direktør Louise Brincker. Nuancer forsvandt: Regeringens teststrategi vil koste 100 milliarder kroner, skrev Berlingske i en overskrift forleden. Milliarderne gav genlyd i flere medier, og eksperten bag tallet kalder det "hårdt vinklet". Journalistens redaktør Christian Lindhardt debatterer stramninger med Berlingske-redaktionschef Kasper Krogh. 70 år gammel historie: Slidte dagbøger, masser af billeder og solidt rugbrødsarbejde er blandt ingredienserne i ny bog om sygeplejerskerne på hospitalsskibet "Jutlandia" under Korea-krigen 1951-53. Interview med journalist Helle Juhl om fascinationen, mediedækningen og betydningen af en ellers glemt historie. Deepfake i public service-tv: DR2-satiren "Tæt på sandheden" kopierede forleden Mette Frederiksens og Dan Jørgensens ansigter over på to skuespillere i en sketch. Men er det DR's opgave at bidrage til forfalskninger med brug af omdiskuteret teknologi? Satireredaktør Peter Gren Larsen forklarer, hvad meningen er. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også 3.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • Orientering

  Orientering Europa

  Den danske statsminister vil have vaccinefabrikker i EU. Og den ide vil de fleste danskere være med på. En ny måling af danskernes holdning til EU viser desuden, at et flertal mener, EU skal have flere redskaber i kampen mod corona. Men vi vil fortsat ikke afgive suverænitet til EU. Paradoks? I Grækenland ryster en bølge af sager om seksuelle overgreb landet. Først var det i sportens verden, så teatres og nu stiger presset på kulturministeren. I Tjekkiet er antallet af smittede med den britiske variant af corona løbet løbsk og hospitalerne kan ikke længere følge med. Årsagen er dårlig politisk ledelse og for lidt nedlukning i industrien. Vi kommer også til Holland, hvor der snart er valg. Men hvordan fører man valgkamp når landet er lukket ned og der fortsat er udgangsforbud? Så tager vi også temperaturen på forholdet mellem EU og UK. For her 10 uger efter Brexit har der både været vrede fiskere, frustrerede forretningsdrivende og stort vaccine-slagsmål. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Sendes også 23.03 og 4.03).

  Nyheder & Aktualitet