P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.
Morgen
- 03:00
- 56:51Sygt nok
Sygt nok: Bryster til gavn, pynt og besvær
Mennesket er det eneste pattedyr, hvor hunnerne har synlige bryster gennem hele livet - det findes der flere teorier om hvorfor. De avancerede fedtdepoter har en vigtig funktion for amning og seksuel tiltrækning, men desværre er de også særligt udsatte for cancer. Forklaringen er tæt forbundet med kvindens menstruation, graviditet og amning. Programmet er en del af Sygt nok's serie om anatomiens evolutionshistorie. Medvirkende: Niels Kroman, cheflæge i Kræftens Bekæmpelse. Azadeh Houshmand-Øregaard, læge, Ph.d. og ammevejleder. Jørn Madsen, evolutionsbiolog. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Victoria Touveneau. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag).
Videnskab & Teknologi
Formiddag
- Verden ifølge Gram
Verden ifølge Gram: En ny epoke i USA
Joe Biden bliver taget i ed som USA's 46. præsident, onsdag d. 20. januar kl. 12. En dramatisk valgkamp er slut, og han har fortalt amerikanerne, hvad han vil her og nu: Kaste en gigantisk hjælpepakke på 1.900 dollar ud i samfundet. Den skal afhjælpe ledighed, fattigdom, erhvervsliv og corona-pandemi. Forgængeren - han forsvandt ud af bagdøren efter kaos og uroligheder, med en ny rigsretssag på nakken. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 7.03 og søndag 22.03).
Nyheder & Aktualitet - 56:37Kortsluttet
Kortsluttet: Kan du slette dine dataspor?
Mikkel og Esben rejser baglæns i deres internethistorik. Helt tilbage til 2007, hvor internettet var en helt anden størrelse, end det er i dag. Hvad delte vi dengang? Ligger tingene der endnu, og hvad kræver det, hvis vi skal slette fortidens dataspor? Derudover: Beskedtjenesten Signal bukker under for presset fra mange nye brugere. Hvorfor er den så populær? Medvirkende: Maia Kahlke Lorentzen. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også torsdag 5.03).
Videnskab & Teknologi - Supertanker
Supertanker: Gå ud og gå og gå
"Vandring er ikke et spørgsmål om simpel motion. Det er dagens og livets egentlig gerning og eventyr.", skrev den amerikanske filosof, Henry David Thoreau. I 2021 fokuserer DR på projektet Danmark i Bevægelse, og januar er tilegnet at gå. Der er mange Supertanker knyttet til det at gå, og adskillige filosoffer har gået og tænkt over og skrevet om at sætte den ene fod foran den anden. Nietzsche skrev, at "alle i sandhed store tanker er fostret i gang" og Søren Kierkegaard skrev, "jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til ... Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok." Medvirkende: Trine Vendelboe Juul, kommunikationskonsulent med baggrund i bl.a. litteraturvidenskab og storywalker. Anders Fogh Jensen, filosof. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 6.03 og mandag 5.03).
Kultur
Eftermiddag
- 26:48En helvedes fortid
En helvedes fortid 3:4 - Håndjern
Et vendepunkt i Mikaels liv skete da han var 19 år. Med et par venner stjal han militærkøretøjer og sprængstoffer fra et millitærlager. Nu var det ikke småkriminalitet længere. Poltimanden John har haft en dobbeltrolle i Mikaels liv. Han var manden, der lagde Mikael i håndjern dengang og flere gange siden. Men han er også manden, der forsøger at hjælpe ham ud af det kriminelle liv. Tilrettelæggelse, musik og lydmix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.03).
Dokumentar - Baglandet
Baglandet: Danskere i corona-eksil
Mathias er flygtet til Zanzibars hvide strande, hvor corona ikke begrænser dagligdagen. Jonas sidder ved en pool i Mexico, nu hvor der alligevel ikke er noget at lave i København, og Torben ser ud på den spanske solkyst, der ligger øde hen. Verdenskortet er farvet rødt på Udenrigsministeriets hjemmeside og al rejse til udlandet frarådes. Men nogle få danskere har trodset anbefalingerne og er taget på ferie. Baglandet tager på en lille rejse rundt i verden for at høre, hvorfor de vælger at rejse væk. Reportere: Celine Klint og Tobias Ingemann. I redaktionen: Anders Hamann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også søndag 5.33 og 16.33).
Nyheder & Aktualitet
Aften
- P1 anbefaler
P1 anbefaler
- 26:48En helvedes fortid
En helvedes fortid 3:4 - Håndjern
Et vendepunkt i Mikaels liv skete da han var 19 år. Med et par venner stjal han militærkøretøjer og sprængstoffer fra et millitærlager. Nu var det ikke småkriminalitet længere. Poltimanden John har haft en dobbeltrolle i Mikaels liv. Han var manden, der lagde Mikael i håndjern dengang og flere gange siden. Men han er også manden, der forsøger at hjælpe ham ud af det kriminelle liv. Tilrettelæggelse, musik og lydmix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.03).
Dokumentar - Baglandet
Baglandet: Danskere i corona-eksil
Mathias er flygtet til Zanzibars hvide strande, hvor corona ikke begrænser dagligdagen. Jonas sidder ved en pool i Mexico, nu hvor der alligevel ikke er noget at lave i København, og Torben ser ud på den spanske solkyst, der ligger øde hen. Verdenskortet er farvet rødt på Udenrigsministeriets hjemmeside og al rejse til udlandet frarådes. Men nogle få danskere har trodset anbefalingerne og er taget på ferie. Baglandet tager på en lille rejse rundt i verden for at høre, hvorfor de vælger at rejse væk. Reportere: Celine Klint og Tobias Ingemann. I redaktionen: Anders Hamann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.33, søndag 5.33 og 16.33).
Nyheder & Aktualitet - 56:37Kortsluttet
Kortsluttet: Kan du slette dine dataspor?
Mikkel og Esben rejser baglæns i deres internethistorik. Helt tilbage til 2007, hvor internettet var en helt anden størrelse, end det er i dag. Hvad delte vi dengang? Ligger tingene der endnu, og hvad kræver det, hvis vi skal slette fortidens dataspor? Derudover: Beskedtjenesten Signal bukker under for presset fra mange nye brugere. Hvorfor er den så populær? Medvirkende: Maia Kahlke Lorentzen. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Sendes også 20.03 og torsdag 5.03).
Videnskab & Teknologi - Supertanker
Supertanker: Gå ud og gå og gå
"Vandring er ikke et spørgsmål om simpel motion. Det er dagens og livets egentlig gerning og eventyr.", skrev den amerikanske filosof, Henry David Thoreau. I 2021 fokuserer DR på projektet Danmark i Bevægelse, og januar er tilegnet at gå. Der er mange Supertanker knyttet til det at gå, og adskillige filosoffer har gået og tænkt over og skrevet om at sætte den ene fod foran den anden. Nietzsche skrev, at "alle i sandhed store tanker er fostret i gang" og Søren Kierkegaard skrev, "jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til ... Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok." Medvirkende: Trine Vendelboe Juul, kommunikationskonsulent med baggrund i bl.a. litteraturvidenskab og storywalker. Anders Fogh Jensen, filosof. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendes også 21.03, søndag 6.03 og mandag 5.03).
Kultur
Nat
- Verden ifølge Gram
Verden ifølge Gram: En ny epoke i USA
Joe Biden bliver taget i ed som USA's 46. præsident, onsdag d. 20. januar kl. 12. En dramatisk valgkamp er slut, og han har fortalt amerikanerne, hvad han vil her og nu: Kaste en gigantisk hjælpepakke på 1.900 dollar ud i samfundet. Den skal afhjælpe ledighed, fattigdom, erhvervsliv og corona-pandemi. Forgængeren - han forsvandt ud af bagdøren efter kaos og uroligheder, med en ny rigsretssag på nakken. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, lørdag 7.03 og søndag 22.03).
Nyheder & Aktualitet