P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:12
  Supertanker

  Supertanker: Du bliver et urmenneske under pres

  Vi er civiliserede mennesker. Vi har tillært os koder, dannelse og etikette, så vi kan omgås mange mennesker på lidt plads uden at ryge i totterne på hinanden. Vi skændes sjældent om territorium eller føde i den moderne civilisation. Men hvis vi bliver pressede, er situationen en anden. Hvis vi f.eks. pludselig ikke har tag over hovedet eller mad i køleskabet. Hvis nogen pludselig tager en lederrolle på sig, som vi ikke synes de har fortjent eller er kvalificerede til. Eller hvis nogen ikke trækker deres del af læsset. Så dukker urmennesket op i os, og vi bliver sendt ned i evolutionspsykologiens grundmekanismer. Så kan civilisation være civilisation, og etikette og dannelse være lige meget. For så er det den stærkeste, der overlever. DR1-programmerne "Øen - en ny begyndelse" undersøger, hvad der sker, når vi mister alt fra vores moderne samfund - og Supertanker filosoferer over, hvordan psyke og gruppeadfærd udfordres under pres. Medvirkende: Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, deltager på Øen. Mathias Iversen, student på sabbatår, handicaphjælper og pædagogmedhjælper, deltager på Øen. Henrik Høgh Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 2:45:09
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Bolivias præsident, Evo Morales, meddelte i aftes, at han træder tilbage. Det sker efter flere ugers politisk uro, som kulminerede i går, da landets militær opfordrede præsidenten til at gå af. Vi har seneste nyt fra Bolivia. De seneste fem år er næsten 500 børn blevet henvist fra egen læge videre i sundhedssystemet, fordi man har en formodning om, at de er transkønnede. Ud af de 500 børn er 87 under 13 år gamle. Vi får besøg af Line Bøgelund-Bock, som er mor til Marcus på 9 år, der er født som Ida Marie men nu lever som dreng. Medicinpriser der svinger voldsomt kan give massive problemer for brugerne. Vi dykker ned i historien i løbet af udsendelsen. Værter: Eva Dalgaard Andreasen og Jan Falkentoft. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 54:09
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Seriemorder

  Hvem var Amagermanden? Hvad er han dømt for? Hvad foregår der i en seriemorders hjerne? Hvad skal der til for at afsløre en seriemorder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.

  Kultur
 • 56:59
  Ping Pong

  Ping Pong - med Dy Plambeck og Morten Pape

  - Mange ser mig som mønsterbryder og mælkebøttebarn. Men der er mange usynlige ting fra min opvækst, der hænger ved. Min mors sygdom og fars manglende interesse, mobning og andet sidder stadig i kroppen. Jeg ser ikke mig selv som mønsterbryder, men som mønsterforløser. Sådan siger forfatter Morten Pape i samtale med Dy Plambeck. Dy Plambeck har skrevet flere bøger, der også bliver set som portrætter af mennesker på kanten af samfundet. Men måske balancerer vi alle på kanten, spørger hun i denne Ping Pong, der handler om opvækst, drivkraft og forskellen på at klare sig og falde ud over kanten. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 56:59
  Supertanker

  Supertanker: Du er et barn indeni

  Hvorfor lytter du ikke til musik, som du gjorde engang? Det spørgsmål stiller en lille reklamevideo på nettet for tiden og opfordrer: Slå dig løs, fold dig ud, gå amok - vær barnlig! Når vi som børn opdager noget nyt, som vi godt kan lide, så kaster vi os over det med en ildhu og entusiasme, som er svær at matche - og svær at holde kørende. Efterhånden toner begejstringen nemlig ud, eller dens udtryk bliver modereret. Det kan være, fordi vi synes, at vi har afsøgt aktivitetens fulde potentiale. Fordi det bliver rutine. Eller det kan være, fordi vi føler os hæmmet af sociale koder om, hvordan man bør opføre sig. Den lille videofilm forsøger at gøre op med tæmningen af vores barnlige begejstring, og en aktuel danseforestilling gør det samme. Medvirkende: Hilde I. Sandvold, danser og koreograf. Helle Marie Skovbjerg, Professor MSO på Design for Play, Designskolen Kolding, Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 44:13
  Ring til regeringen

  Ring til Regeringen: Transportminister Benny Engelbrecht

  En ny transportpolitik skal også leve efter næste valg. Uanset hvem der er vinder, så skal den plan, som transportminister Benny Engelbrecht i øjeblikket går og pusler med, stadig bestå. Det er i hvert fald målsætningen. Men hvad skal der så stå i den for at stille alle tilfredse - samtidigt med vi også lige skal redde klimaet? Skinner eller asfalt? Benzin eller el? By eller land? Ring ind med dit spørgsmål til Transportministeren på 70 21 19 19 eller send en email til ringtilregeringen@dr.dk. Vært: Rasmus Mark Pedersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:54
  Public service

  Public Service

  Et Danmark med langt færre byfester, festivaler og markedspladser kan blive den dystre konsekvens af en lovændring, som er på vej. I fremtiden skal de frivillige arrangører nemlig bruge overskuddet på eksterne konsulenter i stedet for at tjene penge til den lokale idrætsforening. Hvad betyder det for vores engagement i klimaproblematikken, at vi bliver bombarderet med dommedagsprofetier? Hvilke overvejelser gør journalisterne sig, når de producerer klimaindhold og hvilken rolle spiller journalistikken egentlig, når det kommer til både klima og grøn omstilling? P1s daglige program, der bringer døgnets aktuelle historier et skridt videre. Vært Jesper Borup vil sammen med lytterne lede efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:09
  Manden på gletsjeren

  Manden på gletsjeren 4:5 - Farligt i felten

  Det er farligt, at gå rundt på en gletsjer, hvis man ikke ved. hvad man laver. Det ved Sebastian, og selvom hans erfaring med at bruge tid på gletsjere rundt om i verden, er stor, har han også været ude for nogle farlige situationer. Det er ikke altid han fortæller det til sin kone, for der er ikke nogen grund til at gøre hende nervøs. Klimaprofessor Sebastian Mernild, modtog Rosenkjærprisen sidste år. I fem programmer, vil han tage til Grønland og undersøge udviklingen på den gletscher, som har dannet grundlag for hans forskning. Produceret for DR af Filt Cph.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Den uventede to'er: Det kom som et lyn fra en klar himmel, da Yahya Hassans nye digtsamling i fredags ramte boghandlerhylderne. Intet var, som det plejer - heller ikke Gyldendals hemmeligholdte markedsføringsplan. Kulturen på P1 taler med Hassans forlægger om en på alle måder anderledes bogudgivelse - og skruer tiden tilbage til dengang Yahya Hassan var en meget ung, tilbedt og uplettet digterstjerne. De oversete kvinder: På kunstmuseernes vægge er de kvindelige kunstnere i mindretal. På filmenes rulletekster er der langt mellem de kvindelige instruktører. Og heller ikke blandt filosofferne er der en kønsfordeling, der peger i retning af, at der findes nogenlunde lige mange mænd og kvinder på kloden. Kulturen på P1 fortsætter sin serie om de oversete kvinder i kunst- og kulturliv. Det bedste og det værste fra Tyskland: Naboen i syd gav os en 1864-øretæve og senere fem års besættelse - men også en syndflod af varer og kulturel inspiration. Som optakt til et dansk-tysk venskabsår viser en ny udstilling på Nationalmuseet os det bedste - og det værste - vi har fået fra Tyskland. Dronningen og Kulturen på P1 var med fra starten. Danmarks smukkeste vandmølle: Engang var der 3000 vandmøller i Danmark, og kong Valdemar Atterdag dekreterede, at intet vand måtte løbe ud i havet uden først at have gjort nytte i en mølle. Nu er antallet af vandmøller nede på 30, og flere af dem er i fare for at forfalde. Men møllerne er kulturarv, der må og skal bevares, mener en forening, der i dag udskriver en konkurrence på nettet. Og det er jo vand på Kulturen på P1's mølle ... Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:49:52
  Orientering

  Orientering

  I dag er Tyrkiet begyndt på at sende fængslede IS-fanger tilbage til deres hjemlande - herunder Danmark. En talsmand for det tyrkiske indenrigsministerie sagde tidligere i dag, at man allerede havde sendt en amerikaner hjem, og at man forberedte sig på at sende syv tyske, 11 franske og to irske krigere hjem. Samt tre danske statsborgere, hvoraf den første skulle være på vej herhjem i dag. I løbet af et år er omkring hvert tiende lægemiddel blevet mindst dobbelt så dyrt fra den ene dag til den næste. Det viser en analyse af apotekernes medicinpriser, som DR har lavet på baggrund af oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen. Hvordan argumenterer man som far med en datter, der pludselig begynder at leve sit liv ud fra en stram fortolkning af Islam for at blive en bedre muslim? Hvor i Koranen finder man et modsvar til det ekstreme? Og hvad siger man til folk, som ikke vil lytte til andre argumenter end religiøse? En ny bog forsøger at give et bud på netop det. "Med nye øjne" hedder bogen, og vi taler med forfatterne. Mette Vibe Utzon og mathas Bay Lynggaard er dagens værer. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 44:13
  Ring til regeringen

  Ring til Regeringen: Transportminister Benny Engelbrecht

  En ny transportpolitik skal også leve efter næste valg. Uanset hvem der er vinder, så skal den plan, som transportminister Benny Engelbrecht i øjeblikket går og pusler med, stadig bestå. Det er i hvert fald målsætningen. Men hvad skal der så stå i den for at stille alle tilfredse - samtidigt med vi også lige skal redde klimaet? Skinner eller asfalt? Benzin eller el? By eller land? Ring ind med dit spørgsmål til Transportministeren på 70 21 19 19 eller send en email til ringtilregeringen@dr.dk. Vært: Rasmus Mark Pedersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 05:00
  Danmark kort

  Danmark kort

  Dødsstraffen i Danmark. Dødsstraf har været kendt her i landet gennem hele den historiske tid. Men selv om man i sit stille sind godt en gang imellem kunne ønske sig denne eller hin ekspederet over i en anden verden, så er det nok godt, at det ikke kan lade sig gøre længere. Tilrettelæggelse af Carsten Wiedemann. (Sendt første gang 27. februar 2009).

  Kultur
 • 05:04
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk. Radio

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:54
  Public service

  Public Service

  Et Danmark med langt færre byfester, festivaler og markedspladser kan blive den dystre konsekvens af en lovændring, som er på vej. I fremtiden skal de frivillige arrangører nemlig bruge overskuddet på eksterne konsulenter i stedet for at tjene penge til den lokale idrætsforening. Hvad betyder det for vores engagement i klimaproblematikken, at vi bliver bombarderet med dommedagsprofetier? Hvilke overvejelser gør journalisterne sig, når de producerer klimaindhold og hvilken rolle spiller journalistikken egentlig, når det kommer til både klima og grøn omstilling? P1s daglige program, der bringer døgnets aktuelle historier et skridt videre. Vært Jesper Borup vil sammen med lytterne lede efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:09
  Manden på gletsjeren

  Manden på gletsjeren 4:5 - Farligt i felten

  Det er farligt, at gå rundt på en gletsjer, hvis man ikke ved. hvad man laver. Det ved Sebastian, og selvom hans erfaring med at bruge tid på gletsjere rundt om i verden, er stor, har han også været ude for nogle farlige situationer. Det er ikke altid han fortæller det til sin kone, for der er ikke nogen grund til at gøre hende nervøs. Klimaprofessor Sebastian Mernild, modtog Rosenkjærprisen sidste år. I fem programmer, vil han tage til Grønland og undersøge udviklingen på den gletscher, som har dannet grundlag for hans forskning. Produceret for DR af Filt Cph.

  Kultur
 • 56:59
  Ping Pong

  Ping Pong - med Dy Plambeck og Morten Pape

  - Mange ser mig som mønsterbryder og mælkebøttebarn. Men der er mange usynlige ting fra min opvækst, der hænger ved. Min mors sygdom og fars manglende interesse, mobning og andet sidder stadig i kroppen. Jeg ser ikke mig selv som mønsterbryder, men som mønsterforløser. Sådan siger forfatter Morten Pape i samtale med Dy Plambeck. Dy Plambeck har skrevet flere bøger, der også bliver set som portrætter af mennesker på kanten af samfundet. Men måske balancerer vi alle på kanten, spørger hun i denne Ping Pong, der handler om opvækst, drivkraft og forskellen på at klare sig og falde ud over kanten. Tilrettelægger: Diana Bach.

  Kultur
 • 56:59
  Supertanker

  Supertanker: Du er et barn indeni

  Hvorfor lytter du ikke til musik, som du gjorde engang? Det spørgsmål stiller en lille reklamevideo på nettet for tiden og opfordrer: Slå dig løs, fold dig ud, gå amok - vær barnlig! Når vi som børn opdager noget nyt, som vi godt kan lide, så kaster vi os over det med en ildhu og entusiasme, som er svær at matche - og svær at holde kørende. Efterhånden toner begejstringen nemlig ud, eller dens udtryk bliver modereret. Det kan være, fordi vi synes, at vi har afsøgt aktivitetens fulde potentiale. Fordi det bliver rutine. Eller det kan være, fordi vi føler os hæmmet af sociale koder om, hvordan man bør opføre sig. Den lille videofilm forsøger at gøre op med tæmningen af vores barnlige begejstring, og en aktuel danseforestilling gør det samme. Medvirkende: Hilde I. Sandvold, danser og koreograf. Helle Marie Skovbjerg, Professor MSO på Design for Play, Designskolen Kolding, Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • Kl. 22:03-00:05
  Orientering

  Orientering

  I dag er Tyrkiet begyndt på at sende fængslede IS-fanger tilbage til deres hjemlande - herunder Danmark. En talsmand for det tyrkiske indenrigsministerie sagde tidligere i dag, at man allerede havde sendt en amerikaner hjem, og at man forberedte sig på at sende syv tyske, 11 franske og to irske krigere hjem. Samt tre danske statsborgere, hvoraf den første skulle være på vej herhjem i dag. I løbet af et år er omkring hvert tiende lægemiddel blevet mindst dobbelt så dyrt fra den ene dag til den næste. Det viser en analyse af apotekernes medicinpriser, som DR har lavet på baggrund af oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen. Hvordan argumenterer man som far med en datter, der pludselig begynder at leve sit liv ud fra en stram fortolkning af Islam for at blive en bedre muslim? Hvor i Koranen finder man et modsvar til det ekstreme? Og hvad siger man til folk, som ikke vil lytte til andre argumenter end religiøse? En ny bog forsøger at give et bud på netop det. "Med nye øjne" hedder bogen, og vi taler med forfatterne. Mette Vibe Utzon og mathas Bay Lynggaard er dagens værer. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:09
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Seriemorder

  Hvem var Amagermanden? Hvad er han dømt for? Hvad foregår der i en seriemorders hjerne? Hvad skal der til for at afsløre en seriemorder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Den uventede to'er: Det kom som et lyn fra en klar himmel, da Yahya Hassans nye digtsamling i fredags ramte boghandlerhylderne. Intet var, som det plejer - heller ikke Gyldendals hemmeligholdte markedsføringsplan. Kulturen på P1 taler med Hassans forlægger om en på alle måder anderledes bogudgivelse - og skruer tiden tilbage til dengang Yahya Hassan var en meget ung, tilbedt og uplettet digterstjerne. De oversete kvinder: På kunstmuseernes vægge er de kvindelige kunstnere i mindretal. På filmenes rulletekster er der langt mellem de kvindelige instruktører. Og heller ikke blandt filosofferne er der en kønsfordeling, der peger i retning af, at der findes nogenlunde lige mange mænd og kvinder på kloden. Kulturen på P1 fortsætter sin serie om de oversete kvinder i kunst- og kulturliv. Det bedste og det værste fra Tyskland: Naboen i syd gav os en 1864-øretæve og senere fem års besættelse - men også en syndflod af varer og kulturel inspiration. Som optakt til et dansk-tysk venskabsår viser en ny udstilling på Nationalmuseet os det bedste - og det værste - vi har fået fra Tyskland. Dronningen og Kulturen på P1 var med fra starten. Danmarks smukkeste vandmølle: Engang var der 3000 vandmøller i Danmark, og kong Valdemar Atterdag dekreterede, at intet vand måtte løbe ud i havet uden først at have gjort nytte i en mølle. Nu er antallet af vandmøller nede på 30, og flere af dem er i fare for at forfalde. Men møllerne er kulturarv, der må og skal bevares, mener en forening, der i dag udskriver en konkurrence på nettet. Og det er jo vand på Kulturen på P1's mølle ... Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:49:52
  Orientering

  Orientering

  I dag er Tyrkiet begyndt på at sende fængslede IS-fanger tilbage til deres hjemlande - herunder Danmark. En talsmand for det tyrkiske indenrigsministerie sagde tidligere i dag, at man allerede havde sendt en amerikaner hjem, og at man forberedte sig på at sende syv tyske, 11 franske og to irske krigere hjem. Samt tre danske statsborgere, hvoraf den første skulle være på vej herhjem i dag. I løbet af et år er omkring hvert tiende lægemiddel blevet mindst dobbelt så dyrt fra den ene dag til den næste. Det viser en analyse af apotekernes medicinpriser, som DR har lavet på baggrund af oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen. Hvordan argumenterer man som far med en datter, der pludselig begynder at leve sit liv ud fra en stram fortolkning af Islam for at blive en bedre muslim? Hvor i Koranen finder man et modsvar til det ekstreme? Og hvad siger man til folk, som ikke vil lytte til andre argumenter end religiøse? En ny bog forsøger at give et bud på netop det. "Med nye øjne" hedder bogen, og vi taler med forfatterne. Mette Vibe Utzon og mathas Bay Lynggaard er dagens værer. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet