P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:33
  Sygt nok

  Sygt nok: Behøver alternativ behandling bevis?

  På Sygehus Lillebælt i Vejle forsøger en forsker lige nu at undersøge, om patienter har glæde af alternativ behandling. Men hvordan kan man vide, om alternativ behandling virker, når videnskaben ikke kan måle en effekt? Og er det overhovedet vigtigt at dokumentere en virkning, hvis bare patienterne har glæde af behandlingen? De to spørgsmål er kernen i denne tredje og sidste episode i Sygt nok's miniserie om alternativ behandling. Og som noget helt særligt lukker vi også holdningerne ind i Sygt nok, når Maja Thiele inviterer gæster ind til en debat om de alternative behandlingers berettigelse. Gæster: Mette Stie, PhD-forsker ved Vejle Sygehus. Lise Lotte Gluud, professor ved Hvidovre Hospital. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. Jens Christian Christensen, formand for foreningen Danske Akupunktører. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 2:45:10
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Hvem er Finlands nye statsminister? Hvorfor skal en stor donation fra Lego Fonden bruges på, at lære børn i flygtningelejre at lege? Og skal barsel til mænd øremærkes? Værter: Jan Falkentoft og Eva Dahlgaard Andreasen. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 54:09
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Macron til kamp

  Hundredetusinder af demonstranter har lukket Frankrig ned. Tog står stille. Politiet strejker. Lærerne bliver hjemme. Hospitaler er ramt. Hvorfor? Fordi Macron vil reformere pensionssystemet - i et land, der ikke vil reformeres. Nu står Macron i en magtkamp med fagforeninger, de gule veste - og borgere, der ikke tror på ham. Deltagere: Stéphanie Surrugue, Kirsten Malling Biering og Jørn Boisen. Vært: Steffen Gram.

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:41
  Manus manege

  Manus manege: Kærlig har ingen alder - eller har den?

  Hvad betyder stor aldersforskel egentlig for et parforhold? Manu Sareen er selv gift med en kvinde, der er tyve år yngre end ham selv, og han har i dag gæster med i studiet, der også er i forhold, hvor aldersforskellen er stor. De taler om fordele, ulemper og de fordomme, som parrene møder. Og så ringer Manu Sareen til sin svigermor for at tale med hende om, hvordan hun havde det, da hendes datter kom hjem og præsenterede en tyve år ældre mand. Medvirkende: Christina Ranegaard Thomsen, gift med Dennis, der er 24 år ældre end hende; Mette Helena Rasmussen, kæreste med Asbjørn, der er 14 år yngre end hende; Inge Dorte Wandall, Manu Sareens svigermor; Jacob Mosgaard, psykolog og forfatter; Joan Ørting, parterapeut og sexolog. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:07
  De højere magter

  De højere magter: Jesus

  Hvem var Jesus? Er der stadig grund til at lytte til Jesu ord, og hvad betyder det, at han bliver kaldt frelser? Gæster: Forfatter Lars Muhl og biskop Peter Skov-Jakobsen.

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 44:09
  P1 Debat

  P1 Debat: Byens bedste billige kineser

  I et halvt år boede Huashan Hong i et baglokale på den restaurant, hvor han arbejdede 14 timer i døgnet, syv dage om ugen. Han er en af mange kinesere, der er kommet til landet på en ordning, hvor arbejdsgiveren forpligter sig til at betale mindst 35.500 kroner i løn om måneden. Men reglerne bliver udnyttet og omgået og flere hundrede kinesere bliver tilsyneladende snydt. Hvordan undgår vi, at Danmark udvikler et arbejdsmarked med slavelignende forhold? Er mere kontrol vejen frem? Deltagere: Hans Andersen, beskæftigelsesordfører (V), Jan Johansen, MF (S), Søren Heisel, forbundssekretær 3F, Karsten Østergaard, journalist Fagbladet 3F og Katia Østergaard, direktør HORESTA. Vært: Kristoffer Meinert. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat

  Nyheder & Aktualitet
 • 30:00
  Public service

  Public Service - flaskehalse og fremtidens svinebønder

  Nye regler vil skabe en flaskehals i byggebranchen til næste år. Fra første januar skal de fleste byggesager, der før blev godkendt hos kommunen, omkring eksterne eksperter. Problemet er, at der er alt for få af dem - og de, der er, har hænderne fulde. Byggebranchen ruster sig til flaskehalse og forsinkede byggesager - hvad gør myndighederne?  Danmark er en supermagt, når det kommer til svineproduktion. Men hvem skal producere fremtidens svin? De unge på landbrugsuddannelserne gider ikke. Og dog. en nyt tiltag på en landbrugsskole har pludselig vækket interessen hos flere landbrugselever end ellers. P1s daglige program, der bringer døgnets aktuelle historier et skridt videre. Vært Jesper Borup vil sammen med lytterne lede efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:36
  Digitalt

  Frygten for 5G 5:5 - Rotter i køleskabet

  I et ekstremt dyrt og omfattende forskningsforsøg bliver der sat spørgsmålstegn ved risikoen ved 5G mobilnetværket. Men hvis rotterne bliver beskadiget, gør vi mennesker så også? I en serie på fem afsnit udforsker vi frygten for 5G. Vi undersøger, om det nye telenetværk er en genvej til et lettere liv med smartere teknologi - eller om det er en tikkende elektromagnetisk bombe under folkesundheden og naturen? Indtil nu har eksperter og myndigheder manet til sindsro, men kunne det tænkes, at der er noget, de - og vi medier - har overset? Værter og tilrettelæggere: Chris Lehmann og Jeppe Kyhne Knudsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 1:24:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Omstridt forfatter til prisfest: I aften modtager den østrigske forfatter Peter Handke nobelprisen i litteratur - midt i storm af kritik og debat. Er en mand, der har plejet omgang med serbiske krigsforbrydere, værdig til at modtage litteraturverdenens fornemste anerkendelse? Mens der varmes op til demonstrationer i Stockholm, kridter Kulturen på P1 banen op. Statuer får nye sjæle: Da Bertel Thorvaldsen skabte sine berømte statuer vidste alle, hvem de forestillede - i dag er de for de fleste af os anonyme kroppe med tomme ansigter. Men i øjeblikket får de gamle statuer nyt liv med hjælp fra en af Danmarks mest kendte forfattere. Kulturen på P1 aflægger Thorvaldsens Museum og Merete Pryds Helle et besøg. Verdenskendt kunstner dekorerer parkeringshus: Hvis man vil se kunst, er det lokale parkeringshus normalt ikke stedet at gå hen - men det vil de lave om på i Fredericia, hvor den danske kunstner-stjerne Kirstine Roepstorff er sat på opgaven. I Kulturen på P1 fortæller hun om det usædvanlige projekt. Julens hade-hits og hvordan man overlever dem: De sædvanlige jule-evergreens kværner dag ud og dag ind i butikker og forretningscentre. Nogle elsker dem - andre drives til vanvid, blandt dem nogle af de ekspedienter, der er tvangsindlagt til non-stop julehit-parade otte timer om dagen. Kulturen på P1 ser på julesangenes funktion og sender en julemusik-traumatiseret medarbejder til psykolog. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 29:57
  Endnu en jul med Poul Nesgaard

  Endnu en jul med Poul Nesgaard II - 10. december - Merete Eldrup og Frederik Cilius

  Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.

  Kultur
 • 1:50:10
  Orientering

  Orientering

  Grønlands indlandsis smelter nu syv gange hurtigere end i 1990érne - det offentliggør IPPC i dag i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature. Vi taler med to af forfatterne til artiklen. Amerikanske politikere og militærpersonel har systematisk vildledt og løjet for borgerne i årevis og dækket over den fejlslagne krigsindsats i Afghanistan. Det er kommet frem i en stor afsløring i Washington Post. Vi har læst artiklen og spørger også, hvad de danske politikere har vidst om krigsindsatsen i Afghanistan. Og mere forsvar: To topchefer i Forsvaret er blevet suspenderet fra deres stillinger i skandalen om svindel og regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det sker efter, at departementschefen har afleveret en redegørelse. Vi forsøger også at få svar på, hvad ministeriets øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel vidste, hvorfor ministeren ikke blev orienteret om problemerne tidligere, og hvorfor der ikke blev sat en stopper for den mulige svindel noget før. Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 44:09
  P1 Debat

  P1 Debat: Byens bedste billige kineser

  I et halvt år boede Huashan Hong i et baglokale på den restaurant, hvor han arbejdede 14 timer i døgnet, syv dage om ugen. Han er en af mange kinesere, der er kommet til landet på en ordning, hvor arbejdsgiveren forpligter sig til at betale mindst 35.500 kroner i løn om måneden. Men reglerne bliver udnyttet og omgået og flere hundrede kinesere bliver tilsyneladende snydt. Hvordan undgår vi, at Danmark udvikler et arbejdsmarked med slavelignende forhold? Er mere kontrol vejen frem? Deltagere: Hans Andersen, beskæftigelsesordfører (V), Jan Johansen, MF (S), Søren Heisel, forbundssekretær 3F, Karsten Østergaard, journalist Fagbladet 3F og Katia Østergaard, direktør HORESTA. Vært: Kristoffer Meinert. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat

  Nyheder & Aktualitet
 • 05:00
  Danmark kort

  Danmark kort

  Tatoveringskunsten er bragt til ære og værdighed med en eventyrlig bog som fotografen Jon Nordstrøm har udgivet. Han portrætterer et levende miljø, der blomstrede i Nyhavn som var Nordens centrum for tatoveringskunst. Her færdedes folk som tato-Holger, stikke-Frederik, tusch-Hans og mange andre. Tilrettelæggelse: Thomas Haugaard. (Sendt første gang 4. september 2009).

  Kultur
 • 05:07
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk. Radio

  Nyheder & Aktualitet
 • 30:00
  Public service

  Public Service - flaskehalse og fremtidens svinebønder

  Nye regler vil skabe en flaskehals i byggebranchen til næste år. Fra første januar skal de fleste byggesager, der før blev godkendt hos kommunen, omkring eksterne eksperter. Problemet er, at der er alt for få af dem - og de, der er, har hænderne fulde. Byggebranchen ruster sig til flaskehalse og forsinkede byggesager - hvad gør myndighederne?  Danmark er en supermagt, når det kommer til svineproduktion. Men hvem skal producere fremtidens svin? De unge på landbrugsuddannelserne gider ikke. Og dog. en nyt tiltag på en landbrugsskole har pludselig vækket interessen hos flere landbrugselever end ellers. P1s daglige program, der bringer døgnets aktuelle historier et skridt videre. Vært Jesper Borup vil sammen med lytterne lede efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:36
  Digitalt

  Frygten for 5G 5:5 - Rotter i køleskabet

  I et ekstremt dyrt og omfattende forskningsforsøg bliver der sat spørgsmålstegn ved risikoen ved 5G mobilnetværket. Men hvis rotterne bliver beskadiget, gør vi mennesker så også? I en serie på fem afsnit udforsker vi frygten for 5G. Vi undersøger, om det nye telenetværk er en genvej til et lettere liv med smartere teknologi - eller om det er en tikkende elektromagnetisk bombe under folkesundheden og naturen? Indtil nu har eksperter og myndigheder manet til sindsro, men kunne det tænkes, at der er noget, de - og vi medier - har overset? Værter og tilrettelæggere: Chris Lehmann og Jeppe Kyhne Knudsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:41
  Manus manege

  Manus manege: Kærlig har ingen alder - eller har den?

  Hvad betyder stor aldersforskel egentlig for et parforhold? Manu Sareen er selv gift med en kvinde, der er tyve år yngre end ham selv, og han har i dag gæster med i studiet, der også er i forhold, hvor aldersforskellen er stor. De taler om fordele, ulemper og de fordomme, som parrene møder. Og så ringer Manu Sareen til sin svigermor for at tale med hende om, hvordan hun havde det, da hendes datter kom hjem og præsenterede en tyve år ældre mand. Medvirkende: Christina Ranegaard Thomsen, gift med Dennis, der er 24 år ældre end hende; Mette Helena Rasmussen, kæreste med Asbjørn, der er 14 år yngre end hende; Inge Dorte Wandall, Manu Sareens svigermor; Jacob Mosgaard, psykolog og forfatter; Joan Ørting, parterapeut og sexolog. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:07
  De højere magter

  De højere magter: Jesus

  Hvem var Jesus? Er der stadig grund til at lytte til Jesu ord, og hvad betyder det, at han bliver kaldt frelser? Gæster: Forfatter Lars Muhl og biskop Peter Skov-Jakobsen.

  Kultur
 • Kl. 22:03-00:05
  Orientering

  Orientering

  Grønlands indlandsis smelter nu syv gange hurtigere end i 1990érne - det offentliggør IPPC i dag i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature. Vi taler med to af forfatterne til artiklen. Amerikanske politikere og militærpersonel har systematisk vildledt og løjet for borgerne i årevis og dækket over den fejlslagne krigsindsats i Afghanistan. Det er kommet frem i en stor afsløring i Washington Post. Vi har læst artiklen og spørger også, hvad de danske politikere har vidst om krigsindsatsen i Afghanistan. Og mere forsvar: To topchefer i Forsvaret er blevet suspenderet fra deres stillinger i skandalen om svindel og regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det sker efter, at departementschefen har afleveret en redegørelse. Vi forsøger også at få svar på, hvad ministeriets øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel vidste, hvorfor ministeren ikke blev orienteret om problemerne tidligere, og hvorfor der ikke blev sat en stopper for den mulige svindel noget før. Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:09
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Macron til kamp

  Hundredetusinder af demonstranter har lukket Frankrig ned. Tog står stille. Politiet strejker. Lærerne bliver hjemme. Hospitaler er ramt. Hvorfor? Fordi Macron vil reformere pensionssystemet - i et land, der ikke vil reformeres. Nu står Macron i en magtkamp med fagforeninger, de gule veste - og borgere, der ikke tror på ham. Deltagere: Stéphanie Surrugue, Kirsten Malling Biering og Jørn Boisen. Vært: Steffen Gram.

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:24:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Omstridt forfatter til prisfest: I aften modtager den østrigske forfatter Peter Handke nobelprisen i litteratur - midt i storm af kritik og debat. Er en mand, der har plejet omgang med serbiske krigsforbrydere, værdig til at modtage litteraturverdenens fornemste anerkendelse? Mens der varmes op til demonstrationer i Stockholm, kridter Kulturen på P1 banen op. Statuer får nye sjæle: Da Bertel Thorvaldsen skabte sine berømte statuer vidste alle, hvem de forestillede - i dag er de for de fleste af os anonyme kroppe med tomme ansigter. Men i øjeblikket får de gamle statuer nyt liv med hjælp fra en af Danmarks mest kendte forfattere. Kulturen på P1 aflægger Thorvaldsens Museum og Merete Pryds Helle et besøg. Verdenskendt kunstner dekorerer parkeringshus: Hvis man vil se kunst, er det lokale parkeringshus normalt ikke stedet at gå hen - men det vil de lave om på i Fredericia, hvor den danske kunstner-stjerne Kirstine Roepstorff er sat på opgaven. I Kulturen på P1 fortæller hun om det usædvanlige projekt. Julens hade-hits og hvordan man overlever dem: De sædvanlige jule-evergreens kværner dag ud og dag ind i butikker og forretningscentre. Nogle elsker dem - andre drives til vanvid, blandt dem nogle af de ekspedienter, der er tvangsindlagt til non-stop julehit-parade otte timer om dagen. Kulturen på P1 ser på julesangenes funktion og sender en julemusik-traumatiseret medarbejder til psykolog. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 29:57
  Endnu en jul med Poul Nesgaard

  Endnu en jul med Poul Nesgaard II - 10. december - Merete Eldrup og Frederik Cilius

  Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.

  Kultur
 • 1:50:10
  Orientering

  Orientering

  Grønlands indlandsis smelter nu syv gange hurtigere end i 1990érne - det offentliggør IPPC i dag i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature. Vi taler med to af forfatterne til artiklen. Amerikanske politikere og militærpersonel har systematisk vildledt og løjet for borgerne i årevis og dækket over den fejlslagne krigsindsats i Afghanistan. Det er kommet frem i en stor afsløring i Washington Post. Vi har læst artiklen og spørger også, hvad de danske politikere har vidst om krigsindsatsen i Afghanistan. Og mere forsvar: To topchefer i Forsvaret er blevet suspenderet fra deres stillinger i skandalen om svindel og regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det sker efter, at departementschefen har afleveret en redegørelse. Vi forsøger også at få svar på, hvad ministeriets øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel vidste, hvorfor ministeren ikke blev orienteret om problemerne tidligere, og hvorfor der ikke blev sat en stopper for den mulige svindel noget før. Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet