P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  P4 Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:58
  Supertanker

  Supertanker: What a wonderful world?

  Verden er fantastisk. Verden er af lave. Verden er vidunderlig og for underlig. Vi hører hele tiden om, at vi lever i den senmoderne tidsalder. Eller den postmoderne. Den antropocæne tidsalder. Og den postfaktuelle. Der bliver kastet betegnelser og karakteristikker rundt i en stadig strøm, og det kan være svært at orientere sig i, hvad der er hvad. Supertanker forsøger at sparke 2019 i gang med en guide til, hvad det egentlig er for en verden og en tid, vi lever i - måske endda med et bud på en samlet betegnelse. Medvirkende: Louise Byg Kongsholm, trendforsker, administrerende direktør, Pej Gruppen. Anders Fogh Jensen, filosof og højskoleforstander, Vestjyllands Højskole. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 7. januar).

  Kultur
 • 55:00
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Hvaler

  Hvad kendetegner hvalerne, og hvordan har de udviklet sig? Hvor klog kan en hval egentlig blive, og hvordan kommunikerer hvaler med hinanden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 29. april).

  Kultur
 • 2:55:00
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  I dag mødes EU's udenrigsministre, og højt på dagsordenen står Iran og atomaftalen. Flere store EU-lande håber på at kunne holde liv i aftalen. Vi spørger om EU kan komme til at spille en rolle i bestræbelsen på at få atomaftalen på ret køl igen. En ny undersøgelse viser, at København i 2050 vil have samme klima som Paris med en temperaturstigning på minimum 5 grader i de varmeste måneder. Vi taler med en ekspert, som forklarer, at temperaturstigningen betyder, at vi skal gentænke den måde vi lever på - og blandt andet indrette vores byer på nye måder. Sammen med dagens medvært, Caroline Søeborg Ahlefeldt, taler vi om, hvordan teknologien de kommende år vil blive ved med at ændre vores liv. Vært: Dorte Krogsgaard. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 26:26
  Fjeldgænger

  Fjeldgænger 2:4 - I Amasas fodspor

  Amasa har glædet sig til rensdyrjagten, men det udvikler sig til et mareridt. En lille familie er sejlet ud for at besøge nogle slægtninge, men er sporløst forsvundet. Katarina skal også afsted med båd, og det trækker op til dårligt vejr. Vært: Katarina Lewkovich.

  Dokumentar
 • 26:59
  Drømmenes Kaptajn

  Drømmenes Kaptajn 3:5 - Det fremmede med nye øjne

  Til alle tider er sømænd kommet hjem med nye tanker, måder og redskaber, som de fandt ude under fremmede horisonter. Tredje afsnit af Susanna Sommers samtalemosaik om og med Troels Kløvedal handler om at rejse med høj politisk bevidsthed og nysgerrighed overfor dem, man møder. Og så får du også historien om dengang danskerne begyndte at drage sydpå til grisefester, solbad og sangriabranderter - indtaget helt holdningsløst. Ide og fortælling: Susanna Sommer. Medvirkende: Troels Kløvedal og forfatter Carsten Jensen. (Sendt første gang 25. november 2018).

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  Supertanker: En barndom i krig

  Oleg på 10 år bor i en lille landsby sammen med sin bedstemor, tæt på krigen i det sydlige Ukraine. Jævnligt hører de kanontorden. Somme tider må de gå i kælderen. Andre gange er det lyden af maskingeværer, der blander sig i legen på marken tæt ved deres hus. "Olegs Krig" er titlen på en dokumentarfilm af den danske instruktør Simon Lereng Wilmont - en film som var med i opløbet til en Oscarnominering. Den handler om en barndom, hvor krig og utryghed er normalen - ligesom den har været det for mange af de flygtningebørn, der er kommet til Danmark. Supertanker ser på, hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med. Medvirkende: Simon Lereng Wilmont, filminstruktør. Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen Kritik af Krigens Fornuft (2016). Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. februar).

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  P4 Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Vil du rejse hjem for 140.000 kroner?

  Mere end 64.000 flygtninge og indvandrere får nu tilbudt en pengesum for at rejse til deres eget eller deres forældres hjemland. 140.000 kroner skal præmien være for at forlade Danmark. Er der tale om nødvendig politik, der forholder sig til den mislykkede integration i Danmark? Eller har kritikerne ret, når de kalder det symbolpolitik af værste skuffe? P1 Debattører: Morten Messerschmidt (DF), Rosa Lund (EL), Sikandar Siddique (ALT), Mikkel Andersson, forfatter, Harun Demirtas, sygeplejerske og debattør. Vært: Mads Aagaard

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:00
  Ping Pong

  Ping Pong - med Kristian Leth og Kim Fupz Aakeson

  Al god komedie er baseret på en bund af tragedie. Det siger børnebogs -og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson. Han er inviteret til en samtale om mørket i børnebøger af musiker og forfatter Kristian Leth. De to taler i denne episode af Ping Pong om, at gode børnebøger, stort set alle sammen, har et sort og dystert udgangspunkt. Tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 25. februar).

  Kultur
 • 1:53:24
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Op- og nedture på turistfronten: Hvordan går det til, at Esbjerg Kunstmuseum har haft en publikumsfremgang på 608 procent på et år, mens museet Fængslet i Horsens tilsyneladende har haft 70 procent færre besøgende? Der er vilde tal i VisitDenmarks seneste opgørelse over besøgstal i Danmarks 300 største turistattraktioner. Kulturen på P1 går bag om nogle af tallene og ser på, hvorfor museer betjener sig af kreative metoder for at booste deres besøgstal, også selv om det ikke nødvendigvis giver større entre-indtægt. På vej mod amerikansk drøm: Tre unge danske billedkunstnere er blevet udvalgt til et talentudviklingsprogram, der senere på ugen vil sende dem tværs over Atlanten. Mød to kvinder, der er på vej til USA med talent, håb og fondspenge i bagagen, i Kulturen på P1. De helt særlige steder i verden: Hvis du vil se denne verdens ypperste natur- og kulturarvsområder er der 1121 at vælge imellem, og den gode nyhed er, at der hele tiden kommer flere til. Kulturen på P1 ser i denne uge på fem af de 29 ny-optagelser på UNESCOs verdensarvsliste. Kulturen på P1 elsker tegneserier: Anders And rappede før alle andre, Tintin fløj til månen længe før Apollo 11 og en 12-årig pige uddeler solide øretæver til sleske filmfolk, der ikke kan holde fingrene for sig selv. Alt kan ske i tegneserier, og alt sker: Kulturen på P1 fejrer de vilde striber i dagens tema. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:55:00
  Orientering

  Orientering

  Ny kommissionsformand: Hun kan synge. Hun kan tale flere sprog end sit tyske modersmål. Hun er med til at sikre ligestilling i EU's topposter. Men Ursula von der Leyen har stadig svært ved at få stemmer nok til blive valgt som den nye formand for EU Kommissionen. Vi taler med to MEP'er om hvorfor de stemmer nej. Tyrkiet - 3 år efter kuppet: I dag er det nøjagtig 3 år siden, at en gruppe højtstående officerer forsøgt at gribe magten i Tyrkiet og afsætte landets demokratisk valgte præsident Erdogan. Ja, det vil sige, der er stadig ikke enighed om, hvad det egentlig var der skete den 15. juli 2016 i Tyrkiet. Var det et regulært kupforsøg, stod Fetulah Gülen bag fra sin base i USA som præsident Erdogan siger, men som blandt andet EU mener, at der ikke er noget bevis for. Men kuppet har haft store konsekvenser blandt andet en omfattende udrensning i militæret - og det er gået tilbage med både ytringsfriheden og demokratiseringen - valutaen er presset og væksten er faldet. Sommertema - Balkan bevæger sig: Gennem de sidste mange måneder har tusindevis af mennesker været på gaden i protest i de store byer på det vestlige Balkan. Fra Serbiens hovedstad Beograd til Albaniens hovedstsad Tirana - i Bosnien og Montengro. De råber stort set det samme: Ud med de gamle magthavere, riv korruptionen op med rode - slut med at lukke munden på kritiske journalister. Og så vil folk simpelthen have et fremtidsperspektiv - for hvad hjælper det, at man kan kan købe sig til en universitetseksamen, hvis man ikke kan få et ordentligt arbejde. Tusinder har taget konsekvensen og er rejst - 6 millioner i alt siden Jugoslavien blev brudt op i en række selvstændige lande. De kan kigge i vejviseren efter et EU-medlemsskab - så nu vandrer indbyggerne fra Balkan bare selv til EU og sender penge tilbage. Som dygtige læger og ingeniører - eller som ufaglærte, der slæber grøntsager og cement eller passer børn og gamle. Den næste time handler om, hvorfor de forskellige lande på Balkan har så svært ved at levere en hverdag med levevilkår. Brita Kvist er dagens vært og redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Vil du rejse hjem for 140.000 kroner?

  Mere end 64.000 flygtninge og indvandrere får nu tilbudt en pengesum for at rejse til deres eget eller deres forældres hjemland. 140.000 kroner skal præmien være for at forlade Danmark. Er der tale om nødvendig politik, der forholder sig til den mislykkede integration i Danmark? Eller har kritikerne ret, når de kalder det symbolpolitik af værste skuffe? P1 Debattører: Morten Messerschmidt (DF), Rosa Lund (EL), Sikandar Siddique (ALT), Mikkel Andersson, forfatter, Harun Demirtas, sygeplejerske og debattør. Vært: Mads Aagaard

  Nyheder & Aktualitet
 • Danmark kort

  Danmark kort

  Rødovre - en by og en kommune, hvor kirken er rød og vejskiltene er røde, og hvor det meste er bygget i 1960'erne i en socialdemokratisk ånd af ensartethed. Og hvor centrum må være pølsevognen lige overfor rådhuset og foran Rødovre Centret. Tilrettelæggelse: Helge Baun Sørensen. (Sendt første gang 30. marts 2006).

  Kultur
 • 05:05
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk. Radio

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:59
  Drømmenes Kaptajn

  Drømmenes Kaptajn 3:5 - Det fremmede med nye øjne

  Til alle tider er sømænd kommet hjem med nye tanker, måder og redskaber, som de fandt ude under fremmede horisonter. Tredje afsnit af Susanna Sommers samtalemosaik om og med Troels Kløvedal handler om at rejse med høj politisk bevidsthed og nysgerrighed overfor dem, man møder. Og så får du også historien om dengang danskerne begyndte at drage sydpå til grisefester, solbad og sangriabranderter - indtaget helt holdningsløst. Ide og fortælling: Susanna Sommer. Medvirkende: Troels Kløvedal og forfatter Carsten Jensen. (Sendt første gang 25. november 2018).

  Kultur
 • 26:26
  Fjeldgænger

  Fjeldgænger 2:4 - I Amasas fodspor

  Amasa har glædet sig til rensdyrjagten, men det udvikler sig til et mareridt. En lille familie er sejlet ud for at besøge nogle slægtninge, men er sporløst forsvundet. Katarina skal også afsted med båd, og det trækker op til dårligt vejr. Vært: Katarina Lewkovich.

  Dokumentar
 • 57:00
  Ping Pong

  Ping Pong - med Kristian Leth og Kim Fupz Aakeson

  Al god komedie er baseret på en bund af tragedie. Det siger børnebogs -og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson. Han er inviteret til en samtale om mørket i børnebøger af musiker og forfatter Kristian Leth. De to taler i denne episode af Ping Pong om, at gode børnebøger, stort set alle sammen, har et sort og dystert udgangspunkt. Tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 25. februar).

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  Supertanker: En barndom i krig

  Oleg på 10 år bor i en lille landsby sammen med sin bedstemor, tæt på krigen i det sydlige Ukraine. Jævnligt hører de kanontorden. Somme tider må de gå i kælderen. Andre gange er det lyden af maskingeværer, der blander sig i legen på marken tæt ved deres hus. "Olegs Krig" er titlen på en dokumentarfilm af den danske instruktør Simon Lereng Wilmont - en film som var med i opløbet til en Oscarnominering. Den handler om en barndom, hvor krig og utryghed er normalen - ligesom den har været det for mange af de flygtningebørn, der er kommet til Danmark. Supertanker ser på, hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med. Medvirkende: Simon Lereng Wilmont, filminstruktør. Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen Kritik af Krigens Fornuft (2016). Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. februar).

  Kultur
 • Kl. 22:03-00:05
  Orientering

  Orientering

  Ny kommissionsformand: Hun kan synge. Hun kan tale flere sprog end sit tyske modersmål. Hun er med til at sikre ligestilling i EU's topposter. Men Ursula von der Leyen har stadig svært ved at få stemmer nok til blive valgt som den nye formand for EU Kommissionen. Vi taler med to MEP'er om hvorfor de stemmer nej. Tyrkiet - 3 år efter kuppet: I dag er det nøjagtig 3 år siden, at en gruppe højtstående officerer forsøgt at gribe magten i Tyrkiet og afsætte landets demokratisk valgte præsident Erdogan. Ja, det vil sige, der er stadig ikke enighed om, hvad det egentlig var der skete den 15. juli 2016 i Tyrkiet. Var det et regulært kupforsøg, stod Fetulah Gülen bag fra sin base i USA som præsident Erdogan siger, men som blandt andet EU mener, at der ikke er noget bevis for. Men kuppet har haft store konsekvenser blandt andet en omfattende udrensning i militæret - og det er gået tilbage med både ytringsfriheden og demokratiseringen - valutaen er presset og væksten er faldet. Sommertema - Balkan bevæger sig: Gennem de sidste mange måneder har tusindevis af mennesker været på gaden i protest i de store byer på det vestlige Balkan. Fra Serbiens hovedstad Beograd til Albaniens hovedstsad Tirana - i Bosnien og Montengro. De råber stort set det samme: Ud med de gamle magthavere, riv korruptionen op med rode - slut med at lukke munden på kritiske journalister. Og så vil folk simpelthen have et fremtidsperspektiv - for hvad hjælper det, at man kan kan købe sig til en universitetseksamen, hvis man ikke kan få et ordentligt arbejde. Tusinder har taget konsekvensen og er rejst - 6 millioner i alt siden Jugoslavien blev brudt op i en række selvstændige lande. De kan kigge i vejviseren efter et EU-medlemsskab - så nu vandrer indbyggerne fra Balkan bare selv til EU og sender penge tilbage. Som dygtige læger og ingeniører - eller som ufaglærte, der slæber grøntsager og cement eller passer børn og gamle. Den næste time handler om, hvorfor de forskellige lande på Balkan har så svært ved at levere en hverdag med levevilkår. Brita Kvist er dagens vært og redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 55:00
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Hvaler

  Hvad kendetegner hvalerne, og hvordan har de udviklet sig? Hvor klog kan en hval egentlig blive, og hvordan kommunikerer hvaler med hinanden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 29. april).

  Kultur
 • 1:53:24
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Op- og nedture på turistfronten: Hvordan går det til, at Esbjerg Kunstmuseum har haft en publikumsfremgang på 608 procent på et år, mens museet Fængslet i Horsens tilsyneladende har haft 70 procent færre besøgende? Der er vilde tal i VisitDenmarks seneste opgørelse over besøgstal i Danmarks 300 største turistattraktioner. Kulturen på P1 går bag om nogle af tallene og ser på, hvorfor museer betjener sig af kreative metoder for at booste deres besøgstal, også selv om det ikke nødvendigvis giver større entre-indtægt. På vej mod amerikansk drøm: Tre unge danske billedkunstnere er blevet udvalgt til et talentudviklingsprogram, der senere på ugen vil sende dem tværs over Atlanten. Mød to kvinder, der er på vej til USA med talent, håb og fondspenge i bagagen, i Kulturen på P1. De helt særlige steder i verden: Hvis du vil se denne verdens ypperste natur- og kulturarvsområder er der 1121 at vælge imellem, og den gode nyhed er, at der hele tiden kommer flere til. Kulturen på P1 ser i denne uge på fem af de 29 ny-optagelser på UNESCOs verdensarvsliste. Kulturen på P1 elsker tegneserier: Anders And rappede før alle andre, Tintin fløj til månen længe før Apollo 11 og en 12-årig pige uddeler solide øretæver til sleske filmfolk, der ikke kan holde fingrene for sig selv. Alt kan ske i tegneserier, og alt sker: Kulturen på P1 fejrer de vilde striber i dagens tema. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:55:00
  Orientering

  Orientering

  Ny kommissionsformand: Hun kan synge. Hun kan tale flere sprog end sit tyske modersmål. Hun er med til at sikre ligestilling i EU's topposter. Men Ursula von der Leyen har stadig svært ved at få stemmer nok til blive valgt som den nye formand for EU Kommissionen. Vi taler med to MEP'er om hvorfor de stemmer nej. Tyrkiet - 3 år efter kuppet: I dag er det nøjagtig 3 år siden, at en gruppe højtstående officerer forsøgt at gribe magten i Tyrkiet og afsætte landets demokratisk valgte præsident Erdogan. Ja, det vil sige, der er stadig ikke enighed om, hvad det egentlig var der skete den 15. juli 2016 i Tyrkiet. Var det et regulært kupforsøg, stod Fetulah Gülen bag fra sin base i USA som præsident Erdogan siger, men som blandt andet EU mener, at der ikke er noget bevis for. Men kuppet har haft store konsekvenser blandt andet en omfattende udrensning i militæret - og det er gået tilbage med både ytringsfriheden og demokratiseringen - valutaen er presset og væksten er faldet. Sommertema - Balkan bevæger sig: Gennem de sidste mange måneder har tusindevis af mennesker været på gaden i protest i de store byer på det vestlige Balkan. Fra Serbiens hovedstad Beograd til Albaniens hovedstsad Tirana - i Bosnien og Montengro. De råber stort set det samme: Ud med de gamle magthavere, riv korruptionen op med rode - slut med at lukke munden på kritiske journalister. Og så vil folk simpelthen have et fremtidsperspektiv - for hvad hjælper det, at man kan kan købe sig til en universitetseksamen, hvis man ikke kan få et ordentligt arbejde. Tusinder har taget konsekvensen og er rejst - 6 millioner i alt siden Jugoslavien blev brudt op i en række selvstændige lande. De kan kigge i vejviseren efter et EU-medlemsskab - så nu vandrer indbyggerne fra Balkan bare selv til EU og sender penge tilbage. Som dygtige læger og ingeniører - eller som ufaglærte, der slæber grøntsager og cement eller passer børn og gamle. Den næste time handler om, hvorfor de forskellige lande på Balkan har så svært ved at levere en hverdag med levevilkår. Brita Kvist er dagens vært og redigerer. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet