P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  P4 Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:00
  Supertanker

  Supertanker: En barndom i krig

  Oleg på 10 år bor i en lille landsby sammen med sin bedstemor, tæt på krigen i det sydlige Ukraine. Jævnligt hører de kanontorden. Somme tider må de gå i kælderen. Andre gange er det lyden af maskingeværer, der blander sig i legen på marken tæt ved deres hus. "Olegs Krig" er titlen på en dokumentarfilm af den danske instruktør Simon Lereng Wilmont - en film som var med i opløbet til en Oscarnominering. Den handler om en barndom, hvor krig og utryghed er normalen - ligesom den har været det for mange af de flygtningebørn, der er kommet til Danmark. Supertanker ser på, hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med. Medvirkende: Simon Lereng Wilmont, filminstruktør. Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen Kritik af Krigens Fornuft (2016). Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. februar).

  Kultur
 • 53:58
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Ludomani

  Hvordan er det at være ludoman? Hvad sker der i hjernen, når man spiller? Hvordan kan man komme ud af sit misbrug? Hvorfor ser man så mange reklamer for spil i det offentlige rum? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. oktober 2018).

  Kultur
 • 2:55:00
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Sundhedsvæsnet er presset og pga. nedskæringer mangler der bemandig. Skal vi blive bedre til at prioritere i sundhedsvæsnet? Det var en gengældelsesaktion, da Iran i fredags indtog et britisk skib i Hormuzstrædet mellem Den Persiske Dolf og Omanbugten. Hvad håber Iran at få ud af aktionen? Ny bog "Unge med stress" udpeger 10 oversete kilder, der kan udløse stress hos unge. Hvad kan man som ung gøre for at undgå at gå ned med stress? Ved vært: Jan Falkentoft. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 26:49
  Fjeldgænger

  Fjeldgænger 3:4 - Naturkræfterne tager over

  "Du slipper ikke levende fra det her!" Disse ord hører Amasa hvæset i sit øre. Et øjeblik efter kæmper han for sit liv. Eftersøgningen af den lille familie intensiveres, og Katarina går modvilligt ombord på en alt andet end robust båd, der lidt senere slynges afsted mellem isflager i tæt mørke og sne. Vært: Katarina Lewkovich.

  Dokumentar
 • 26:59
  Drømmenes Kaptajn

  Drømmenes Kaptajn 4:5 - Ud og hjem

  De fleste eventyr handler om at drage ud i verden for at finde sig selv, og vende tilbage lutret og forandret af det fremmede. Fjerde afsnit af Susanna Sommers samtalemosaik om og med Troels Kløvedal handler om barndommens sorgkapsler, der tændte drømmen om et liv i frihed, om vrede og indignation som drivkraft og om hvorfor man altid er nødt til at vende hjem og give historien en slutning. Ide og fortælling: Susanna Sommer. Medvirkende: Troels Kløvedal og fotograf Jan Grarup. (Sendt første gang 2. december 2018).

  Kultur
 • 55:58
  Supertanker

  Supertanker: Ekstremisterne slår til

  I 2017 var der flere terrorangreb i USA, som kunne tilskrives højreekstremisme, end der var angreb af venstreradikale og islamister tilsammen. Og den tendens er ikke begrænset til USA. Yderligtgående, og sommetider ekstreme, politisk ideologiske bevægelser vinder også frem i Europa, Sydamerika og Asien - bl.a. med folk som Orban, Erdogan og Maduro i spidsen. Tendensen er en del af en polariseret politisk virkelighed, hvor fronterne bliver trukket hårdt op, og hvor brug af vold ikke ligger fjernt - heller ikke på venstrefløjen. Det er typisk mennesker, der føler sig marginaliserede, kørt ud på et sidespor og holdt nede af en elite, som de er stærkt uenige med. Nu kan det være nok, og vi er klar til at gå i kamp for vores synspunkter. Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab, AU. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, AU. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 18. februar).

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  P4 Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Forbyd plastik?

  En torsk med en pakke Tulip pålæg i maven. En hjort med 4 kg plast i bugen. Fisk, fugle og dådyr. Danske dyr er fulde af plastik. Tonsvis af plastik havner i naturen hvert år, og dyrene spiser det. Skal vi forbyde plastik? Eller det helt umuligt at undvære plastik? P1Debattører: Mette Gjerskov, miljøordfører (S), Morten Messerschmidt, klimaordfører (DF), Mai Villadsen, miljøordfører (Ø), Karin Klitgaard, underdirektør Dansk Industri, Thomas Drustrup, direktør Plastindustrien, jæger Allan Husum, fisker Jørgen Olesen. Vært: Kasper Hartman. www.dr.dk/p1debat

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:38
  Ping Pong

  Ping Pong - med Ellen Hillingsø og Christian Tafdrup

  Hvorfor er det så sjovt at spille ond? Det spørger skuespiller Ellen Hillingsø sin kollega Christian Tafdrup om i Ping Pong på P1. De to indspiller i øjeblikket en julekalender, hvor de begge har roller som de onde skurke. Christian Tafdrup spiller ofte heltens modstander, den usympatiske skurk. Og det er han glad for. - Det er jo tit skurken, der stjæler billedet, siger han. Skurken tillader sig at gå ind i de sider af menneskets psyke, som vi ofte undertrykker. Ellen Hillingsø og Christian Tafdrup taler om fiktionens store skurke lige fra gysets fyrste Freddy Krueger eller Norman Bates fra Hitchcocks Psycho til virkelighedens skurke i form af en vred Ghita Nørby eller Christian Tafdrup selv, da han lavede filmen En frygtelig kvinde. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 25. marts).

  Kultur
 • Kl. 14:03-16:05
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Großdeutschlandfahrt: Siden 1903 har Tour de France udviklet sig til verdens største cykelløb. I dag tager vi det for givet, at løbet er det største, men lige netop i år er det 80 år siden, at Tour de France blev udsat for en ny konkurrent, der skulle presse det franske løb og skubbe det i baggrunden. Nazisterne havde med deres ideologi en idé om, at de skulle være resten af verden overlegne. Det gjorde sig også gældende inden for cykelsporten. Kulturen på P1 ser her på anden hviledag i årets Tour de France nærmere på, hvordan Hitlers Nazityskland i 1939 forsøgte at opnå verdensherredømmet inden for cykling. Gæst i studiet er cand. mag. i historie Anders Nedergaard Bæk Petersen, der står bag specialet "Großdeutschlandfahrt - En imperieskabende begivenhed?" Woodstock: Når det kommer til festivaler, er der ikke nogen mere ikonisk end Woodstock i 1969. Denne sommer markeres 50-året for festivalen, der blev afholdt på en mark nær byen Bethal ca. 60 kilometer sydvest for byen Woodstock i den amerikanske delstat New York. Egentlig skulle festivalen være afholdt i selve Woodstock, men de lokale myndigheder mente ikke at kunne rumme det forventede antal publikummer. Man havde forventet et publikumsantal på henved 100.000 personer, men der kom næsten fem gange så mange. 50-året for Woodstock markeres med en ny stor musikfestival fra d. 16.-18. august, hvor stjerner som Jay-Z og Miley Cyrus spiller sammen med gengangere fra 1969 som Santana og David Crosby. Eller det var i hvert fald planen. For i juni blev det offentliggjort, at festivalen endnu ikke har fundet noget sted at være, og gæster er der heller ikke nogen af, for billetsalget er ikke blevet sat i gang endnu. Så nu ved ingen, om Woodstock 2019 overhovedet bliver til noget. Kulturen på P1 taler med en af landets mest garvede festivalarrangører, Poul Martin Bonde fra SmukFest, om, hvordan man overhovedet stabler en festival på benene. Premierministre i film og tv-serier: Storbritannien får ny premierminister i denne uge, når enten den tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson eller den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt, overtager posten efter Theresa May. I morgen bliver det meddelt, hvem af de to, der bliver ny partileder og premierminister, og vinderen tiltræder så onsdag. Mens vi venter i spænding, så ser vi i Kulturen på P1 nærmere på, hvordan britiske premierministre gennem tiden er blevet skildret i film og tv-serier. Det gør vi med Andreas Halskov, der er cand. mag. i engelsk og filmvidenskab og lektor ved Aarhus Universitet. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • Orientering

  Orientering

  www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Forbyd plastik?

  En torsk med en pakke Tulip pålæg i maven. En hjort med 4 kg plast i bugen. Fisk, fugle og dådyr. Danske dyr er fulde af plastik. Tonsvis af plastik havner i naturen hvert år, og dyrene spiser det. Skal vi forbyde plastik? Eller det helt umuligt at undvære plastik? P1Debattører: Mette Gjerskov, miljøordfører (S), Morten Messerschmidt, klimaordfører (DF), Mai Villadsen, miljøordfører (Ø), Karin Klitgaard, underdirektør Dansk Industri, Thomas Drustrup, direktør Plastindustrien, jæger Allan Husum, fisker Jørgen Olesen. Vært: Kasper Hartman. www.dr.dk/p1debat

  Nyheder & Aktualitet
 • Danmark kort

  Danmark kort

  Tid. Nogle almindeligheder om tidens tyranni i den moderne verden eller "Tiden sårer alle læger". Tilrettelæggelse: Claus Johansen. (Sendt første gang 18. november 2005).

  Kultur
 • Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk. Radio

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:59
  Drømmenes Kaptajn

  Drømmenes Kaptajn 4:5 - Ud og hjem

  De fleste eventyr handler om at drage ud i verden for at finde sig selv, og vende tilbage lutret og forandret af det fremmede. Fjerde afsnit af Susanna Sommers samtalemosaik om og med Troels Kløvedal handler om barndommens sorgkapsler, der tændte drømmen om et liv i frihed, om vrede og indignation som drivkraft og om hvorfor man altid er nødt til at vende hjem og give historien en slutning. Ide og fortælling: Susanna Sommer. Medvirkende: Troels Kløvedal og fotograf Jan Grarup. (Sendt første gang 2. december 2018).

  Kultur
 • 26:49
  Fjeldgænger

  Fjeldgænger 3:4 - Naturkræfterne tager over

  "Du slipper ikke levende fra det her!" Disse ord hører Amasa hvæset i sit øre. Et øjeblik efter kæmper han for sit liv. Eftersøgningen af den lille familie intensiveres, og Katarina går modvilligt ombord på en alt andet end robust båd, der lidt senere slynges afsted mellem isflager i tæt mørke og sne. Vært: Katarina Lewkovich.

  Dokumentar
 • 55:38
  Ping Pong

  Ping Pong - med Ellen Hillingsø og Christian Tafdrup

  Hvorfor er det så sjovt at spille ond? Det spørger skuespiller Ellen Hillingsø sin kollega Christian Tafdrup om i Ping Pong på P1. De to indspiller i øjeblikket en julekalender, hvor de begge har roller som de onde skurke. Christian Tafdrup spiller ofte heltens modstander, den usympatiske skurk. Og det er han glad for. - Det er jo tit skurken, der stjæler billedet, siger han. Skurken tillader sig at gå ind i de sider af menneskets psyke, som vi ofte undertrykker. Ellen Hillingsø og Christian Tafdrup taler om fiktionens store skurke lige fra gysets fyrste Freddy Krueger eller Norman Bates fra Hitchcocks Psycho til virkelighedens skurke i form af en vred Ghita Nørby eller Christian Tafdrup selv, da han lavede filmen En frygtelig kvinde. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 25. marts).

  Kultur
 • 55:58
  Supertanker

  Supertanker: Ekstremisterne slår til

  I 2017 var der flere terrorangreb i USA, som kunne tilskrives højreekstremisme, end der var angreb af venstreradikale og islamister tilsammen. Og den tendens er ikke begrænset til USA. Yderligtgående, og sommetider ekstreme, politisk ideologiske bevægelser vinder også frem i Europa, Sydamerika og Asien - bl.a. med folk som Orban, Erdogan og Maduro i spidsen. Tendensen er en del af en polariseret politisk virkelighed, hvor fronterne bliver trukket hårdt op, og hvor brug af vold ikke ligger fjernt - heller ikke på venstrefløjen. Det er typisk mennesker, der føler sig marginaliserede, kørt ud på et sidespor og holdt nede af en elite, som de er stærkt uenige med. Nu kan det være nok, og vi er klar til at gå i kamp for vores synspunkter. Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab, AU. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, AU. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 18. februar).

  Kultur
 • Orientering

  Orientering

  www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 53:58
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Ludomani

  Hvordan er det at være ludoman? Hvad sker der i hjernen, når man spiller? Hvordan kan man komme ud af sit misbrug? Hvorfor ser man så mange reklamer for spil i det offentlige rum? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. oktober 2018).

  Kultur
 • Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Großdeutschlandfahrt: Siden 1903 har Tour de France udviklet sig til verdens største cykelløb. I dag tager vi det for givet, at løbet er det største, men lige netop i år er det 80 år siden, at Tour de France blev udsat for en ny konkurrent, der skulle presse det franske løb og skubbe det i baggrunden. Nazisterne havde med deres ideologi en idé om, at de skulle være resten af verden overlegne. Det gjorde sig også gældende inden for cykelsporten. Kulturen på P1 ser her på anden hviledag i årets Tour de France nærmere på, hvordan Hitlers Nazityskland i 1939 forsøgte at opnå verdensherredømmet inden for cykling. Gæst i studiet er cand. mag. i historie Anders Nedergaard Bæk Petersen, der står bag specialet "Großdeutschlandfahrt - En imperieskabende begivenhed?" Woodstock: Når det kommer til festivaler, er der ikke nogen mere ikonisk end Woodstock i 1969. Denne sommer markeres 50-året for festivalen, der blev afholdt på en mark nær byen Bethal ca. 60 kilometer sydvest for byen Woodstock i den amerikanske delstat New York. Egentlig skulle festivalen være afholdt i selve Woodstock, men de lokale myndigheder mente ikke at kunne rumme det forventede antal publikummer. Man havde forventet et publikumsantal på henved 100.000 personer, men der kom næsten fem gange så mange. 50-året for Woodstock markeres med en ny stor musikfestival fra d. 16.-18. august, hvor stjerner som Jay-Z og Miley Cyrus spiller sammen med gengangere fra 1969 som Santana og David Crosby. Eller det var i hvert fald planen. For i juni blev det offentliggjort, at festivalen endnu ikke har fundet noget sted at være, og gæster er der heller ikke nogen af, for billetsalget er ikke blevet sat i gang endnu. Så nu ved ingen, om Woodstock 2019 overhovedet bliver til noget. Kulturen på P1 taler med en af landets mest garvede festivalarrangører, Poul Martin Bonde fra SmukFest, om, hvordan man overhovedet stabler en festival på benene. Premierministre i film og tv-serier: Storbritannien får ny premierminister i denne uge, når enten den tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson eller den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt, overtager posten efter Theresa May. I morgen bliver det meddelt, hvem af de to, der bliver ny partileder og premierminister, og vinderen tiltræder så onsdag. Mens vi venter i spænding, så ser vi i Kulturen på P1 nærmere på, hvordan britiske premierministre gennem tiden er blevet skildret i film og tv-serier. Det gør vi med Andreas Halskov, der er cand. mag. i engelsk og filmvidenskab og lektor ved Aarhus Universitet. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • Orientering

  Orientering

  www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet