Live kanaler

P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:53
  Sygt nok

  Sygt nok: Skjult salt er en smagfuld dræber

  Vi kan ikke leve uden salt. Men får vi for meget af det, kan det have den stik modsatte effekt. Og det sniger sig ind på os i forklædning. 80 procent af det salt, vi indtager, kommer fra købte fødevarer og i mad, vi spiser ude. Der er dobbelt så meget salt i pølse som i chips. Men faktisk er det fra brødet, at vi får mest salt. I årevis har vi kendt til sammenhængen mellem hjertekarsygdomme og for meget salt. Men for nylig er en anden vigtig faktor i vores krop blevet opdaget, der kan hjælpe os med at regulere saltet indefra. Medvirkende: Ulla Toft, professor i sundhedsfremme og forebyggelse på Frederiksberg hospital og KU. Boye L. Jensen, professor i kardiovaskulær og renal forskning på Syddansk Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Victoria Touveneau. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag).

  Videnskab & Teknologi
 • 2:44:59
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Hvad afslører sagsakter fra kostskolen Havregården? Hvorfor fordømmer UEFA planer om Super League? Og hvor usædvanligt er bosætterangreb på danskstøttede projekter på Vestbredden? Værter: Maria Dohn og Bjarne Steensbeck. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 55:07
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Putin og Ukraine - ny krig på vej?

  Hvorfor sender Putin titusindvis af russiske soldater med kampvogne og kanoner mod grænsen til Ukraine? Er det pression? Start på en ny konflikt? Vil han skabe en bølge af patriotisme hjemme, for at bekæmpe sin modstander Navalnij? Ukraines præsident Zelinsky appellerer om hjælp - og præsident Biden både advarer Putin, indfører massive sanktioner mod Rusland og inviterer til topmøde. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:40
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Kapitalisme, computerkunst og kill-switches

  Mikkel og Esben har indbakken fuld af feedback og diskuterer nogle af pointerne sammen med udvalgte nyheder fra teknologiens verden. Du kan blandt andet høre om problemerne med at komme væk fra Facebook, personlige vejrudsigter og Mikkels eksperimenter med den hypede og hadede NFT-teknologi. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:12
  Supertanker

  Supertanker: Guld eller gæld

  En gang udvekslede vi naturalier. Jeg gav dig et brød og fik en kylling. På et tidspunkt opfandt vi mønter, der repræsenterede værdi. Så flyttede vi rundt med dem. Og lånte dem til hinanden. Økonomen Hyman Minsky sagde: "Bankvirksomhed er ikke pengeudlån - for at låne penge ud, kræver det at man har penge" - så nu skaber bankerne selv penge. I dag udveksler vi sjældent kontanter men digitale koder, der skifter mellem din og min konto. Vi flytter gæld rundt mellem os. Og finansierer coronakrise. Og med de seneste års rentefald, skal man nu måske betale for at sætte penge i banken og kan tjene på at låne penge. Medvirkende: Christian Bennike ; journalist ved Information. Jonas Jensen ; formand for organisationen, Gode Penge og cand.scient.pol, KU. Carsten Ortmann ; tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 45:09
  P1 Debat

  P1 Debat: Tryghed eller frihed?

  I kampen for trygheden vil justitsminister Nick Hækkerup have flere til at blive hjemme: Opholdsforbud og karantæne fra nattelivet er blandt de forslag, regeringen har sendt i Folketinget for at gøre gaderne tryggere. Politiet skal for eksempel kunne lukke en park eller en plads for alle, hvis ballademagere skaber utryghed. Men er det rimeligt at straffe alle, fordi nogle få laver ballade? Er forbud fornuftig forebyggelse? Og må tryghed godt koste frihed? Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus diskuterer tryghed, frihed og retfærdighed med en betjent, en professor og en specialist i natteliv. Vært: Marie Louise Toksvig. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mørkenettets fyrste

  I begyndelsen af januar bliver internettets største narkobaron anholdt ved den dansk-tyske grænse. Han har ifølge politiet stiftet mørkenettets svar på Amazon, hvor kunder kan lægge alt fra bombeopskrifter, narkotika og våben i deres virtuelle indkøbskurv. Det er stormen på et bunkerkompleks i en lille vesttysk provinsby, der har ledt politiet på sporet. Bunkeren viser sig at indeholde internettets mørkeste hemmeligheder. Hvordan fælder man mørkenettets ellers så anonyme bagmænd? Journalist på Zetland og vært på 'Frederik forklarer internettet', Frederik Kulager, fortæller. Vært: Knud Brix. (Genudsendelse fra 13.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:55
  Baglandet

  Baglandet: De første transkønnede på Færøerne

  Ceecee kommer fra en lille religiøs bygd med 800 mennesker, og som en af de første åbent transkønnede på Færøerne vakte hun opsigt - og hun fortæller, at hun blev mødt med voldsomme og til tider voldelige reaktioner. I dag er hun flyttet væk fra Færøerne. Annika, en anden af de første åbent transkønnede, bor stadig i udkanten af hovedstaden Tórshavn, og det bliver hun ved med. Hun har nemlig blevet mødt med accept og forståelse, fra den dag hun sprang ud. Baglandet har mødt Ceecee og Annika. Tilrettelægger: Rikke Mia Skovdal. Reportere: Rikke Mia Skovdal og Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Fodbolden ryster - Fodbold-Europa er på den anden ende, efter 12 af de største klubber har bebudet at ville lave egen liga med gigantisk økonomi. Og i disse timer ser vi, at det ikke kun er de nationale og internationale fodboldforbund, der går skarpt i rette med planerne. Fans over hele verden råber NEJ i kor, og statsledere er allerede i gang med fordømmelsen. Storklubberne er grådige, og fodbolden kommer til at lide under det, hedder det. Vi analyserer os ind i kernen af konflikten. Hjem fra skoven - Da Henry David Thoreaus bog 'Walden - Livet i Skovene' udkom i 1845, skabte den en skov-trend. Thoreaus beskrivelse af at bo alene og isoleret i skoven tændte en romantisk drøm hos mange - og gør det stadig. Forfatteren Andrea Hejlskov boede i otte år med sin familie langt ud i en svensk skov, og det viste sig at være mindre romantisk og mere hårdt, end familien havde regnet med. Nu er Walden lige blevet genudgivet på dansk, og Andrea Hejlskov besøger os for at sammenligne bogen og virkeligheden, som den ser ud fra et svensk skov-perspektiv. Succes-forfatter udgiver fortsættelse - På torsdag udkommer Leonora Christina Skovs nye roman, "Hvis vi ikke taler om det". Bogen er en efterfølger til bestselleren "Den der lever stille", som beskrev opvæksten i et pænt parcelhus som enebarn i en dysfunktionel familie, hvor man skulle leve artigt, stille og selvudslettende - så man ikke vakte faderens vrede og moderens gråd. Vi taler med forfatteren om at skrive videre på erindringsstoffet efter den første succes - og så går hun også i krukken med Proust-spørgsmål. Værter: Tore Leifer og Karen Secher. (Genudsendelse fra 14.03).

  Kultur
 • 1:49:46
  Orientering

  Orientering: George Floyd retssag nærmer sig sin afslutning

  Lige nu sidder en jury og drøfter, hvilken dom de skal afsige i en af de mest fulgte retssager i moderne amerikansk historie. De tolv personer i juryen er lukket inde på et hotelværelse i Minneapolis og må først komme ud, når de er blevet enige om, hvorvidt den hvide betjent Derek Chauvin, som anholdte den sorte amerikanske mand George Floyd, lagde ham i håndjern på ryggen og satte et knæ på hans hals, mens han bad for sit liv, er skyldig i mord? I USA opstod der i dage, uger og måneder efter drabet de største demonstrationer i landets historie, og mordet fik millioner af mennesker verden over til at gå på gaden og demonstrere mod racisme, diskrimination og politivold. Vi zoomer ind på selve retssagen i Orientering i dag. Bagmandspolitiets anklageskrift mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt handler ikke kun om misbrug af EU-penge. Morten Messerschmidt bliver også tiltalt for at have begået dokumentfalsk, kom det frem i går. Sagens hovedperson gæster programmet, og så ser vi på, hvor sagen efterlader Dansk Folkeparti. For selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, så kan sagen gå hen og blive enden for Dansk Folkeparti. Det mener mangeårig politisk kommentator. Og så er der gang i debatten på en lille ø midt i Limfjorden. Der er masser af marker på øen, og stort set lige meget hvor du er, kan du se vandet. Men det kan en motorvej meget muligt sætter en stopper for på den lille ø Egholm, som ligger blot tre minutters færgetur fra Aalborg. En motorvejsforbindelse over Egholm er nemlig en del en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor der er afsat 106 milliarder kroner til nye infrastrukturprojekter. Et af de projekter er en tredje limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm. P1 Orientering har besøgt øen for at tale med beboerne om, hvordan de ser et fremtidigt motorvejsprojekt for sig, og vi tager debatten, om motorvejsplaner skal have lov at forstyrre freden på Egholm? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen, Tine Linde redigerer. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 45:09
  P1 Debat

  P1 Debat: Tryghed eller frihed?

  I kampen for trygheden vil justitsminister Nick Hækkerup have flere til at blive hjemme: Opholdsforbud og karantæne fra nattelivet er blandt de forslag, regeringen har sendt i Folketinget for at gøre gaderne tryggere. Politiet skal for eksempel kunne lukke en park eller en plads for alle, hvis ballademagere skaber utryghed. Men er det rimeligt at straffe alle, fordi nogle få laver ballade? Er forbud fornuftig forebyggelse? Og må tryghed godt koste frihed? Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus diskuterer tryghed, frihed og retfærdighed med en betjent, en professor og en specialist i natteliv. Vært: Marie Louise Toksvig. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.05).

  Nyheder & Aktualitet
 • P1 anbefaler

  P1 anbefaler

 • 05:01
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mørkenettets fyrste

  I begyndelsen af januar bliver internettets største narkobaron anholdt ved den dansk-tyske grænse. Han har ifølge politiet stiftet mørkenettets svar på Amazon, hvor kunder kan lægge alt fra bombeopskrifter, narkotika og våben i deres virtuelle indkøbskurv. Det er stormen på et bunkerkompleks i en lille vesttysk provinsby, der har ledt politiet på sporet. Bunkeren viser sig at indeholde internettets mørkeste hemmeligheder. Hvordan fælder man mørkenettets ellers så anonyme bagmænd? Journalist på Zetland og vært på 'Frederik forklarer internettet', Frederik Kulager, fortæller. Vært: Knud Brix. (Sendes også 19.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • Kl. 19:33-20:03
  Baglandet

  Baglandet: De første transkønnede på Færøerne

  Ceecee kommer fra en lille religiøs bygd med 800 mennesker, og som en af de første åbent transkønnede på Færøerne vakte hun opsigt - og hun fortæller, at hun blev mødt med voldsomme og til tider voldelige reaktioner. I dag er hun flyttet væk fra Færøerne. Annika, en anden af de første åbent transkønnede, bor stadig i udkanten af hovedstaden Tórshavn, og det bliver hun ved med. Hun har nemlig blevet mødt med accept og forståelse, fra den dag hun sprang ud. Baglandet har mødt Ceecee og Annika. Tilrettelægger: Rikke Mia Skovdal. Reportere: Rikke Mia Skovdal og Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.33, søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:40
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Kapitalisme, computerkunst og kill-switches

  Mikkel og Esben har indbakken fuld af feedback og diskuterer nogle af pointerne sammen med udvalgte nyheder fra teknologiens verden. Du kan blandt andet høre om problemerne med at komme væk fra Facebook, personlige vejrudsigter og Mikkels eksperimenter med den hypede og hadede NFT-teknologi. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Sendes også 20.03 og torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:12
  Supertanker

  Supertanker: Guld eller gæld

  En gang udvekslede vi naturalier. Jeg gav dig et brød og fik en kylling. På et tidspunkt opfandt vi mønter, der repræsenterede værdi. Så flyttede vi rundt med dem. Og lånte dem til hinanden. Økonomen Hyman Minsky sagde: "Bankvirksomhed er ikke pengeudlån - for at låne penge ud, kræver det at man har penge" - så nu skaber bankerne selv penge. I dag udveksler vi sjældent kontanter men digitale koder, der skifter mellem din og min konto. Vi flytter gæld rundt mellem os. Og finansierer coronakrise. Og med de seneste års rentefald, skal man nu måske betale for at sætte penge i banken og kan tjene på at låne penge. Medvirkende: Christian Bennike ; journalist ved Information. Jonas Jensen ; formand for organisationen, Gode Penge og cand.scient.pol, KU. Carsten Ortmann ; tilrettelægger og vært. (Sendes også 21.03, søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur
 • 1:49:46
  Orientering

  Orientering: George Floyd retssag nærmer sig sin afslutning

  Lige nu sidder en jury og drøfter, hvilken dom de skal afsige i en af de mest fulgte retssager i moderne amerikansk historie. De tolv personer i juryen er lukket inde på et hotelværelse i Minneapolis og må først komme ud, når de er blevet enige om, hvorvidt den hvide betjent Derek Chauvin, som anholdte den sorte amerikanske mand George Floyd, lagde ham i håndjern på ryggen og satte et knæ på hans hals, mens han bad for sit liv, er skyldig i mord? I USA opstod der i dage, uger og måneder efter drabet de største demonstrationer i landets historie, og mordet fik millioner af mennesker verden over til at gå på gaden og demonstrere mod racisme, diskrimination og politivold. Vi zoomer ind på selve retssagen i Orientering i dag. Bagmandspolitiets anklageskrift mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt handler ikke kun om misbrug af EU-penge. Morten Messerschmidt bliver også tiltalt for at have begået dokumentfalsk, kom det frem i går. Sagens hovedperson gæster programmet, og så ser vi på, hvor sagen efterlader Dansk Folkeparti. For selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, så kan sagen gå hen og blive enden for Dansk Folkeparti. Det mener mangeårig politisk kommentator. Og så er der gang i debatten på en lille ø midt i Limfjorden. Der er masser af marker på øen, og stort set lige meget hvor du er, kan du se vandet. Men det kan en motorvej meget muligt sætter en stopper for på den lille ø Egholm, som ligger blot tre minutters færgetur fra Aalborg. En motorvejsforbindelse over Egholm er nemlig en del en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor der er afsat 106 milliarder kroner til nye infrastrukturprojekter. Et af de projekter er en tredje limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm. P1 Orientering har besøgt øen for at tale med beboerne om, hvordan de ser et fremtidigt motorvejsprojekt for sig, og vi tager debatten, om motorvejsplaner skal have lov at forstyrre freden på Egholm? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen, Tine Linde redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:49:46
  Orientering

  Orientering: George Floyd retssag nærmer sig sin afslutning (fortsat)

  Lige nu sidder en jury og drøfter, hvilken dom de skal afsige i en af de mest fulgte retssager i moderne amerikansk historie. De tolv personer i juryen er lukket inde på et hotelværelse i Minneapolis og må først komme ud, når de er blevet enige om, hvorvidt den hvide betjent Derek Chauvin, som anholdte den sorte amerikanske mand George Floyd, lagde ham i håndjern på ryggen og satte et knæ på hans hals, mens han bad for sit liv, er skyldig i mord? I USA opstod der i dage, uger og måneder efter drabet de største demonstrationer i landets historie, og mordet fik millioner af mennesker verden over til at gå på gaden og demonstrere mod racisme, diskrimination og politivold. Vi zoomer ind på selve retssagen i Orientering i dag. Bagmandspolitiets anklageskrift mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt handler ikke kun om misbrug af EU-penge. Morten Messerschmidt bliver også tiltalt for at have begået dokumentfalsk, kom det frem i går. Sagens hovedperson gæster programmet, og så ser vi på, hvor sagen efterlader Dansk Folkeparti. For selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, så kan sagen gå hen og blive enden for Dansk Folkeparti. Det mener mangeårig politisk kommentator. Og så er der gang i debatten på en lille ø midt i Limfjorden. Der er masser af marker på øen, og stort set lige meget hvor du er, kan du se vandet. Men det kan en motorvej meget muligt sætter en stopper for på den lille ø Egholm, som ligger blot tre minutters færgetur fra Aalborg. En motorvejsforbindelse over Egholm er nemlig en del en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor der er afsat 106 milliarder kroner til nye infrastrukturprojekter. Et af de projekter er en tredje limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm. P1 Orientering har besøgt øen for at tale med beboerne om, hvordan de ser et fremtidigt motorvejsprojekt for sig, og vi tager debatten, om motorvejsplaner skal have lov at forstyrre freden på Egholm? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen, Tine Linde redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 55:07
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Putin og Ukraine - ny krig på vej?

  Hvorfor sender Putin titusindvis af russiske soldater med kampvogne og kanoner mod grænsen til Ukraine? Er det pression? Start på en ny konflikt? Vil han skabe en bølge af patriotisme hjemme, for at bekæmpe sin modstander Navalnij? Ukraines præsident Zelinsky appellerer om hjælp - og præsident Biden både advarer Putin, indfører massive sanktioner mod Rusland og inviterer til topmøde. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Fodbolden ryster - Fodbold-Europa er på den anden ende, efter 12 af de største klubber har bebudet at ville lave egen liga med gigantisk økonomi. Og i disse timer ser vi, at det ikke kun er de nationale og internationale fodboldforbund, der går skarpt i rette med planerne. Fans over hele verden råber NEJ i kor, og statsledere er allerede i gang med fordømmelsen. Storklubberne er grådige, og fodbolden kommer til at lide under det, hedder det. Vi analyserer os ind i kernen af konflikten. Hjem fra skoven - Da Henry David Thoreaus bog 'Walden - Livet i Skovene' udkom i 1845, skabte den en skov-trend. Thoreaus beskrivelse af at bo alene og isoleret i skoven tændte en romantisk drøm hos mange - og gør det stadig. Forfatteren Andrea Hejlskov boede i otte år med sin familie langt ud i en svensk skov, og det viste sig at være mindre romantisk og mere hårdt, end familien havde regnet med. Nu er Walden lige blevet genudgivet på dansk, og Andrea Hejlskov besøger os for at sammenligne bogen og virkeligheden, som den ser ud fra et svensk skov-perspektiv. Succes-forfatter udgiver fortsættelse - På torsdag udkommer Leonora Christina Skovs nye roman, "Hvis vi ikke taler om det". Bogen er en efterfølger til bestselleren "Den der lever stille", som beskrev opvæksten i et pænt parcelhus som enebarn i en dysfunktionel familie, hvor man skulle leve artigt, stille og selvudslettende - så man ikke vakte faderens vrede og moderens gråd. Vi taler med forfatteren om at skrive videre på erindringsstoffet efter den første succes - og så går hun også i krukken med Proust-spørgsmål. Værter: Tore Leifer og Karen Secher. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1 (fortsat)

  Fodbolden ryster - Fodbold-Europa er på den anden ende, efter 12 af de største klubber har bebudet at ville lave egen liga med gigantisk økonomi. Og i disse timer ser vi, at det ikke kun er de nationale og internationale fodboldforbund, der går skarpt i rette med planerne. Fans over hele verden råber NEJ i kor, og statsledere er allerede i gang med fordømmelsen. Storklubberne er grådige, og fodbolden kommer til at lide under det, hedder det. Vi analyserer os ind i kernen af konflikten. Hjem fra skoven - Da Henry David Thoreaus bog 'Walden - Livet i Skovene' udkom i 1845, skabte den en skov-trend. Thoreaus beskrivelse af at bo alene og isoleret i skoven tændte en romantisk drøm hos mange - og gør det stadig. Forfatteren Andrea Hejlskov boede i otte år med sin familie langt ud i en svensk skov, og det viste sig at være mindre romantisk og mere hårdt, end familien havde regnet med. Nu er Walden lige blevet genudgivet på dansk, og Andrea Hejlskov besøger os for at sammenligne bogen og virkeligheden, som den ser ud fra et svensk skov-perspektiv. Succes-forfatter udgiver fortsættelse - På torsdag udkommer Leonora Christina Skovs nye roman, "Hvis vi ikke taler om det". Bogen er en efterfølger til bestselleren "Den der lever stille", som beskrev opvæksten i et pænt parcelhus som enebarn i en dysfunktionel familie, hvor man skulle leve artigt, stille og selvudslettende - så man ikke vakte faderens vrede og moderens gråd. Vi taler med forfatteren om at skrive videre på erindringsstoffet efter den første succes - og så går hun også i krukken med Proust-spørgsmål. Værter: Tore Leifer og Karen Secher. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:49:46
  Orientering

  Orientering: George Floyd retssag nærmer sig sin afslutning

  Lige nu sidder en jury og drøfter, hvilken dom de skal afsige i en af de mest fulgte retssager i moderne amerikansk historie. De tolv personer i juryen er lukket inde på et hotelværelse i Minneapolis og må først komme ud, når de er blevet enige om, hvorvidt den hvide betjent Derek Chauvin, som anholdte den sorte amerikanske mand George Floyd, lagde ham i håndjern på ryggen og satte et knæ på hans hals, mens han bad for sit liv, er skyldig i mord? I USA opstod der i dage, uger og måneder efter drabet de største demonstrationer i landets historie, og mordet fik millioner af mennesker verden over til at gå på gaden og demonstrere mod racisme, diskrimination og politivold. Vi zoomer ind på selve retssagen i Orientering i dag. Bagmandspolitiets anklageskrift mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt handler ikke kun om misbrug af EU-penge. Morten Messerschmidt bliver også tiltalt for at have begået dokumentfalsk, kom det frem i går. Sagens hovedperson gæster programmet, og så ser vi på, hvor sagen efterlader Dansk Folkeparti. For selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, så kan sagen gå hen og blive enden for Dansk Folkeparti. Det mener mangeårig politisk kommentator. Og så er der gang i debatten på en lille ø midt i Limfjorden. Der er masser af marker på øen, og stort set lige meget hvor du er, kan du se vandet. Men det kan en motorvej meget muligt sætter en stopper for på den lille ø Egholm, som ligger blot tre minutters færgetur fra Aalborg. En motorvejsforbindelse over Egholm er nemlig en del en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor der er afsat 106 milliarder kroner til nye infrastrukturprojekter. Et af de projekter er en tredje limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm. P1 Orientering har besøgt øen for at tale med beboerne om, hvordan de ser et fremtidigt motorvejsprojekt for sig, og vi tager debatten, om motorvejsplaner skal have lov at forstyrre freden på Egholm? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen, Tine Linde redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:49:46
  Orientering

  Orientering: George Floyd retssag nærmer sig sin afslutning (fortsat)

  Lige nu sidder en jury og drøfter, hvilken dom de skal afsige i en af de mest fulgte retssager i moderne amerikansk historie. De tolv personer i juryen er lukket inde på et hotelværelse i Minneapolis og må først komme ud, når de er blevet enige om, hvorvidt den hvide betjent Derek Chauvin, som anholdte den sorte amerikanske mand George Floyd, lagde ham i håndjern på ryggen og satte et knæ på hans hals, mens han bad for sit liv, er skyldig i mord? I USA opstod der i dage, uger og måneder efter drabet de største demonstrationer i landets historie, og mordet fik millioner af mennesker verden over til at gå på gaden og demonstrere mod racisme, diskrimination og politivold. Vi zoomer ind på selve retssagen i Orientering i dag. Bagmandspolitiets anklageskrift mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt handler ikke kun om misbrug af EU-penge. Morten Messerschmidt bliver også tiltalt for at have begået dokumentfalsk, kom det frem i går. Sagens hovedperson gæster programmet, og så ser vi på, hvor sagen efterlader Dansk Folkeparti. For selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, så kan sagen gå hen og blive enden for Dansk Folkeparti. Det mener mangeårig politisk kommentator. Og så er der gang i debatten på en lille ø midt i Limfjorden. Der er masser af marker på øen, og stort set lige meget hvor du er, kan du se vandet. Men det kan en motorvej meget muligt sætter en stopper for på den lille ø Egholm, som ligger blot tre minutters færgetur fra Aalborg. En motorvejsforbindelse over Egholm er nemlig en del en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor der er afsat 106 milliarder kroner til nye infrastrukturprojekter. Et af de projekter er en tredje limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm. P1 Orientering har besøgt øen for at tale med beboerne om, hvordan de ser et fremtidigt motorvejsprojekt for sig, og vi tager debatten, om motorvejsplaner skal have lov at forstyrre freden på Egholm? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen, Tine Linde redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet