P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.
Morgen
- 27:07Fire patroner på lommen
Fire patroner på lommen 4:5 - Skoven giver til sidst
Uden noget at spise, ligger Rane og Ivan på hver sin briks og mærker, hvordan livet langsomt forlader deres kroppe. Rane får et bestialsk drømmesyn, skriver et afskedsbrev til sin tvillingebror og forlader hytten med fire patroner på lommen. De sidste fire. Tilrettelagt, optaget og klippet af Sigurd Hartkorn Plaetner. Musikken er komponeret af Daniel Vognstrup. Speaks: Cyron Melville. Redaktionen: Tine Smedegaard Andersen og Jakob Malling Lambert. Produceret for DR af People'sPress. (Genudsendelse fra lørdag).
Dokumentar - 30:05Bogselskabet
Bogselskabet - med Helle Helle
I Helle Helles nye roman BOB flytter et ungt kærestepar fra Lolland til Vanløse. Hun er studerende og er travlt optaget. Han er flyttet med, uden at have en plan. Han arbejder lidt på et hotel, går lange ture og forsøger at lære byen at kende og skabe indhold i hverdagen. Romanen er fortalt af kvinden i forholdet. I datid, og man fornemmer snart som læser, at noget er slut. Anbefalinger: Helle Helle, BOB. Tarjei Vesaas, Vindene. Medvirkende: Helle Helle og Anne Glad. Teknik: Kim Glad Wagner. Tilrettelæggelse: Mette Willumsen. (Genudsendelse fra lørdag).
Kultur
Formiddag
- Følg pengene
Følg pengene: Boom eller boble
Det syder og koger rundt omkring på investeringsmarkederne, og særligt grønne papirer er i høj kurs. Energiselskaber som Ørsted og Vestas har oplevet markante kursstigninger, og i USA er Tesla-aktien nærmest gået grassat. Og et helt andet sted i den store pengejungle har også Bitcoin i det seneste års tid oplevet et nyt boom. Men er der gode grunde til, at investorerne kaster sig over grønne aktier og kryptovalutaer? Eller handler de vilde værdistigninger om hype og spekulation - og står vi og ser ind i en boble, som brister med et brag lige om lidt? Det undersøger Følg Pengene. Værter: Jakob Ussing og Casper Schrøder. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 2.03 og søndag 00.05).
Nyheder & Aktualitet - Brinkmanns briks
Brinkmanns briks: Ramt af lynet
Da Jonathan Richter blev ramt af lynet under en fodboldkamp, forandrede det hans liv totalt. Det blev en lang krise, der krævede et enormt mentalt arbejde, for at komme tilbage til et liv med mening. I dag taler vi om kriser, traumer og hvordan mennesket kommer igennem selv de mest voldsomme og uforklarlige situationer. Gæster: Jonathan Richter, tidligere fodboldspiller, pædagog og forfatter til Ramt af Lynet. Anders Korsgaard, chefpsykolog og leder af afdelingen for krisepsykologi på Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også fredag 5.03, søndag 15.03 og 21.03).
Videnskab & Teknologi - 56:13Skønlitteratur på P1
Skønlitteratur på P1: Far, mor og børn - ikke altid en lykkelig fortælling
Forældre er ikke kun forbilledlige. I Kaspar Kaum Bonnéns seneste bog "bag om min far" bliver der ikke lagt fingre imellem, når han beskriver forholdet til sin far, som er fuldt af svigt og savn. I en samling poetiske tekster fortæller Kaspar Bonnén, om sine oplevelser og tanker om at være opdraget af en fraværende far, der drikker og dyrker sin kunst mere end sine egne børn. Selvom de har kunsten til fælles, har de ikke kunnet være fælles om meget andet. Faren, Peter Bonnén, er nemlig billedhugger, og sønnen er fulgt i hans kreative fodspor og blevet kunstmaler - og nu forfatter. Først skrev han erindringsbogen om sin skizofrene mor og hendes død, men bogen om faren er skrevet, mens faren stadig er i live. Forfatteren er i studiet for at fortælle om bogen. Også i USA skrives der om levende forældre, der ikke kun gør det godt. I Ocean Vuongs roman "Vi er kortvarigt smukke her på jorden" skriver den unge fortæller et brev til sin mor, som hun aldrig vil kunne læse, fordi hun kun kan vietnamesisk, og han skriver på engelsk. Denne umulighed giver muligheder for at fortælle åbent om vold og PTSD, seksualitet og race. Praktikant Sidsel Finderup taler om bogen med digteren Caspar Eric, som har stået for den danske oversættelse. Vært: Nanna Mogensen. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 1.03).
Kultur
Eftermiddag
- P1 Debat
P1 Debat: Nyt blod på midten i dansk politik?
Har Lars Løkke Rasmussen ret? Har Jens Rohde ret? Er der brug for en ny reel midte i dansk politik, eller er det fair, at debatten og vælgerne flokkes om debatten på yderfløjene? Først forlod Lars Løkke Rasmussen Venstre, siden forlod Jens Rohde Radikale. Begge med den begrundelse, at der er behov for nyt liv på midten i dansk politik. Men kommer idéerne og bevægelserne i dansk politik i virkeligheden ikke fra yderfløjene? Gæster: Pia Kjærsgaard (DF), Pelle Dragsted (Ø), Bjarne Corydon, Børsen, Frederik Vad, DSU, Zenia Stampe, R. Vært: Andreas Just. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).
Nyheder & Aktualitet
Aften
- P1 Debat
P1 Debat: Nyt blod på midten i dansk politik?
Har Lars Løkke Rasmussen ret? Har Jens Rohde ret? Er der brug for en ny reel midte i dansk politik, eller er det fair, at debatten og vælgerne flokkes om debatten på yderfløjene? Først forlod Lars Løkke Rasmussen Venstre, siden forlod Jens Rohde Radikale. Begge med den begrundelse, at der er behov for nyt liv på midten i dansk politik. Men kommer idéerne og bevægelserne i dansk politik i virkeligheden ikke fra yderfløjene? Gæster: Pia Kjærsgaard (DF), Pelle Dragsted (Ø), Bjarne Corydon, Børsen, Frederik Vad, DSU, Zenia Stampe, R. Vært: Andreas Just. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.05).
Nyheder & Aktualitet - P1 anbefaler
P1 anbefaler
- Brinkmanns briks
Brinkmanns briks: Ramt af lynet
Da Jonathan Richter blev ramt af lynet under en fodboldkamp, forandrede det hans liv totalt. Det blev en lang krise, der krævede et enormt mentalt arbejde, for at komme tilbage til et liv med mening. I dag taler vi om kriser, traumer og hvordan mennesket kommer igennem selv de mest voldsomme og uforklarlige situationer. Gæster: Jonathan Richter, tidligere fodboldspiller, pædagog og forfatter til Ramt af Lynet. Anders Korsgaard, chefpsykolog og leder af afdelingen for krisepsykologi på Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendes også 20.03, fredag 5.03, søndag 15.03 og 21.03).
Videnskab & Teknologi - 56:13Skønlitteratur på P1
Skønlitteratur på P1: Far, mor og børn - ikke altid en lykkelig fortælling
Forældre er ikke kun forbilledlige. I Kaspar Kaum Bonnéns seneste bog "bag om min far" bliver der ikke lagt fingre imellem, når han beskriver forholdet til sin far, som er fuldt af svigt og savn. I en samling poetiske tekster fortæller Kaspar Bonnén, om sine oplevelser og tanker om at være opdraget af en fraværende far, der drikker og dyrker sin kunst mere end sine egne børn. Selvom de har kunsten til fælles, har de ikke kunnet være fælles om meget andet. Faren, Peter Bonnén, er nemlig billedhugger, og sønnen er fulgt i hans kreative fodspor og blevet kunstmaler - og nu forfatter. Først skrev han erindringsbogen om sin skizofrene mor og hendes død, men bogen om faren er skrevet, mens faren stadig er i live. Forfatteren er i studiet for at fortælle om bogen. Også i USA skrives der om levende forældre, der ikke kun gør det godt. I Ocean Vuongs roman "Vi er kortvarigt smukke her på jorden" skriver den unge fortæller et brev til sin mor, som hun aldrig vil kunne læse, fordi hun kun kan vietnamesisk, og han skriver på engelsk. Denne umulighed giver muligheder for at fortælle åbent om vold og PTSD, seksualitet og race. Praktikant Sidsel Finderup taler om bogen med digteren Caspar Eric, som har stået for den danske oversættelse. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 17.juni 2020). (Sendes også 21.03 og søndag 1.03).
Kultur
Nat
- Følg pengene
Følg pengene: Boom eller boble
Det syder og koger rundt omkring på investeringsmarkederne, og særligt grønne papirer er i høj kurs. Energiselskaber som Ørsted og Vestas har oplevet markante kursstigninger, og i USA er Tesla-aktien nærmest gået grassat. Og et helt andet sted i den store pengejungle har også Bitcoin i det seneste års tid oplevet et nyt boom. Men er der gode grunde til, at investorerne kaster sig over grønne aktier og kryptovalutaer? Eller handler de vilde værdistigninger om hype og spekulation - og står vi og ser ind i en boble, som brister med et brag lige om lidt? Det undersøger Følg Pengene. Værter: Jakob Ussing og Casper Schrøder. (Sendes også 00.05, lørdag 2.03 og søndag 00.05).
Nyheder & Aktualitet