P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.
Morgen
- 27:12En hæslig jæger
En hæslig jæger 4:5 - Løvindens drab
Knud Brix er i Sydafrika for at jage kontinentets grå spøgelse sammen med storvildtjægeren Holger Jensen. Afrika er indbegrebet af selve macho-klichéen, men en enkelt kronikør, skiller sig markant ud - nemlig Karen Blixen. Vært: Knud Brix. Indtaling: Ida Herskind. Tilrettelæggelse: Knud Brix, Tobias Ingemann og Mads Petter Kühnel. Mix: Tobias Ingemann og Mikkel Rønnau. Redaktør: Ida Holten Ebbesen. (Genudsendelse fra mandag).
Dokumentar - 26:44Baglandet
Baglandet: Danskere i corona-eksil
Mathias er flygtet til Zanzibars hvide strande, hvor corona ikke begrænser dagligdagen. Jonas sidder ved en pool i Mexico, nu hvor der alligevel ikke er noget at lave i København, og Torben ser ud på den spanske solkyst, der ligger øde hen. Verdenskortet er farvet rødt på Udenrigsministeriets hjemmeside og al rejse til udlandet frarådes. Men nogle få danskere har trodset anbefalingerne og er taget på ferie. Baglandet tager på en lille rejse rundt i verden for at høre, hvorfor de vælger at rejse væk. Reportere: Celine Klint og Tobias Ingemann. I redaktionen: Anders Hamann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra tirsdag).
Nyheder & Aktualitet - 56:07Supertanker
Supertanker: Gå ud og gå og gå
"Vandring er ikke et spørgsmål om simpel motion. Det er dagens og livets egentlig gerning og eventyr.", skrev den amerikanske filosof, Henry David Thoreau. I 2021 fokuserer DR på projektet Danmark i Bevægelse, og januar er tilegnet at gå. Der er mange Supertanker knyttet til det at gå, og adskillige filosoffer har gået og tænkt over og skrevet om at sætte den ene fod foran den anden. Nietzsche skrev, at "alle i sandhed store tanker er fostret i gang" og Søren Kierkegaard skrev, "jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til ... Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok." Medvirkende: Trine Vendelboe Juul, kommunikationskonsulent med baggrund i bl.a. litteraturvidenskab og storywalker. Anders Fogh Jensen, filosof. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også mandag 5.03).
Kultur - 56:22Vildt Naturligt
Vildt Naturligt: Hunner & hanner plus det løse (Lytterspørgsmål #4)
Findes der andre arter end os, hvor hunnerne er de smukkeste? Er det overhovedet nødvendigt med ret mange hanner? Har dyr en fri vilje? Og hvordan ville Den Lille Havfrue opføre sig, hvis hun var halvt klumpfisk? Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen svarer på lytterspørgsmål - eller snakker udenom. Desuden får de omsider sagt undskyld for en fadæse vedrørende vores nationalsang og en vis "salten østerstrand". Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Genudsendelse fra torsdag).
Videnskab & Teknologi - Pilgrim - på rejse i troens univers
Pilgrim - på rejse i troens univers
At gå troen i møde. Forfatter Gunnar Kasper Hansen fortæller, under en vandring på nordjyske pilgrimsstier, om se sig indfældet i en lang troshistorie. Og om færdiggørelsen af ti binds værket 'Den Danske Klosterrute'. Tilrettelæggelse: Anders Laugesen.
Kultur
Formiddag
- Tidsånd
Tidsånd: Kosmologiens perspektiv
Dybe forandringer finder sted for øjnene af os og kontrasterne kan ind imellem virke slående. Men hvor dyb er splittelsen mellem os? Bevæger vi os frem eller tilbage i bevidsthed? Gæster: Steen Landsy og Ingelise Landsy, martinus-kendere, Kosmoscenteret. Vært: Paula Larrain. (Sendes også mandag 11.03, 21.03 og lørdag 19.03).
Kultur - Gudstjeneste på P1
Gudstjeneste på P1
Vor Frue Kirke i Nyborg. Fyens stift. Sidste. s. e. Hellig trekonger. Prædikant: Marianne Aagaard Skovmand. Organist: Claus Tolstrup. Klarinettist: Jens Schou. Klaver: Louis Schou. Salmer: 14: "Tænk at livet koster livet". 299: "Ånd over ånder". 441: "Alle mine kilder skal være hos dig". 28: "De dybeste lag i mit hjerte". 117: "En rose så jeg skyde". Præludium: Oseh Shalom. Komponist: Nurith Hirsh. Korsang efter prædikenen: "Han kom som en menneskesøn". Komponist Merete Kuhlmann. Postludium: Friling. Komponist: Abraham Brudno Vært: Jon Kaldan. www.dr.dk/tro
Kultur - 55:59Tal til mig
Tal til mig - Iben Thranholm: "Jeg er bekymret..."
'Coronakrisen tydeliggør hvordan det går med åndeligheden i Danmark. Og det går ikke særlig godt. Vi er fuldkommen fremmedgjorte overfor døden, det kan du jo se af håndteringen. Hvor politikerne i øvrigt forsøger at indtage det guddommeliges plads. Det er en udvikling der bekymrer mig meget.' Iben Thranholm er katolik, debattør og teolog og i denne episode fortæller hun om sit meget nære nærmest familiære forhold til Gud og Jomfru Maria. Og om, hvordan hun blev katolik, til en fødselsdag for mange år siden... Vært: Iben Maria Zeuthen. (Genudsendelse fra torsdag).
Kultur
Eftermiddag
- 55:06Mennesker og medier
Mennesker og medier: Joe Biden; mediernes nye darling?
De var vilde med Obama. Kunne ikke udstå Trump. Og glæder sig tilsyneladende til Biden... Danske mediers dækning af et dybt splittet USA diskuteres af Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, Radio4-vært Stine Kromann Dragsted og DR's udlandsredaktør Niels Kvale. Sexisme-dokumentar: Medarbejderne på TV2 er fortsat i oprør over beslutning om at stoppe dokumentarudsendelse. Interview med nyhedsvært Cecilie Beck - og med tidligere TV2-medarbejder Marie Ulrich, som med romanen "Love Story" føjer nye sider til #MeToo-bølgen. Corona påvirker medieforbrug: Tv-nyheder fik flere seere, dronningen satte rekord og Netflix fik baghjul af DRTV. Tre markante tendenser i "Medieudviklingen 2020", som udkom torsdag. Dennis Christensen, chef for DR's medieforskning, uddyber og perspektiverer. Udrensning i udskældt nævn: Efter balladen om Radio Loud har kulturministeren udnævnt et nyt Radio- og tv-nævn. Kun én er genganger, faglighed fylder mere og nævnet skal være mere åbent. Interview med den nye formand, CBS-professor Søren Sandfeld Jakobsen. "Supergodt modtaget": Podimo er i luften med "Mads og panelet". Podcasttjenesten vil dog ikke sætte tal på. Måske fordi de er milevidt fra "Sara og monopolet", afløseren til P4's populære lørdagsprogram, med over 1,3 millioner lyttere. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag).
Nyheder & Aktualitet - 55:00Hjernekassen på P1
Hjernekassen på P1: Ældrebyrde eller aldersdiskrimination?
Hvordan indretter vi samfundet, når gennemsnitsalderen stiger og stiger? Hvordan skal vi gamle bo i fremtiden? Hvorfor bliver ældre set på som en byrde? Hvad kan de gamle tilbyde samfundet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Genudsendelse fra mandag).
Videnskab & Teknologi - 57:30Brinkmanns briks
Brinkmanns briks: Peter Lund Madsen og coronastatus
Nu har vi sagt det mange gange til hinanden. Vi er trætte af nedlukning, sprit og coronavirus. Men hvad er status egentlig hos danskerne? Jeg har inviteret Peter Lund Madsen til en samtale om det seneste år, hvor vi begge har fulgt coronakrisen tæt fra hvert vores fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Peter Lund Madsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag).
Videnskab & Teknologi - 27:12En hæslig jæger
En hæslig jæger 4:5 - Løvindens drab
Knud Brix er i Sydafrika for at jage kontinentets grå spøgelse sammen med storvildtjægeren Holger Jensen. Afrika er indbegrebet af selve macho-klichéen, men en enkelt kronikør, skiller sig markant ud - nemlig Karen Blixen. Vært: Knud Brix. Indtaling: Ida Herskind. Tilrettelæggelse: Knud Brix, Tobias Ingemann og Mads Petter Kühnel. Mix: Tobias Ingemann og Mikkel Rønnau. Redaktør: Ida Holten Ebbesen. (Genudsendelse fra mandag). (Sendes også 16.03).
Dokumentar - 26:44Baglandet
Baglandet: Danskere i corona-eksil
Mathias er flygtet til Zanzibars hvide strande, hvor corona ikke begrænser dagligdagen. Jonas sidder ved en pool i Mexico, nu hvor der alligevel ikke er noget at lave i København, og Torben ser ud på den spanske solkyst, der ligger øde hen. Verdenskortet er farvet rødt på Udenrigsministeriets hjemmeside og al rejse til udlandet frarådes. Men nogle få danskere har trodset anbefalingerne og er taget på ferie. Baglandet tager på en lille rejse rundt i verden for at høre, hvorfor de vælger at rejse væk. Reportere: Celine Klint og Tobias Ingemann. I redaktionen: Anders Hamann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også 16.33).
Nyheder & Aktualitet
Aften
- 57:06Filmland
Filmland: Friske danske vinkler på De forenede amerikanske Stater
Det er ikke ligefrem fordi der mangler nyheder fra USA for tiden. Til gengæld er der unægtelig behov for friske vinkler. Det giver to nye danske dokumentarer, 'Bag skyerne', om en organisations særlige sorgarbejde, og 'President', der ikke handler om USA, men til gengæld får premiere på USA's mest prestigefyldte filmfestival, Sundance, der finder sted i år - coronakrise eller ej. Og så omhandler den i øvrigt et valg, hvor der faktisk fandt rigtig svindel sted, i Zimbabwe i 2018. Filmland taler med instruktørerne Katrine Philp og Camilla Nielsson og anmelder premiereaktuelle 'The White Tiger' og 'Painting with John'. Tilrettelæggelse: Per Juul Carlsen. www.dr.dk/film (Genudsendelse fra lørdag). (Sendes også mandag 20.03).
Kultur - 54:02Slotsholmen
Slotsholmen: Farvel til Trump
I denne uge har Donald Trump sagt farvel til Det Hvide Hus og vi har bedt udenrigsminister Jeppe Kofod se tilbage på de sidste fire år med Trump på præsidentposten. På søndag vælger Venstre ny næstformand, men samtidig er det et åbent spørgsmål, hvad den afgående næstformand Inger Støjberg pønser på. Vi spørger en tidligere rådgivere for partiet Venstre, hvilke muligheder hun har, hvis hun enten vælger at blive eller forlade partiet. Vært: Issa Mahmoud Jeppesen. (Genudsendelse fra torsdag).
Nyheder & Aktualitet - 57:30Brinkmanns briks
Brinkmanns briks: Peter Lund Madsen og coronastatus
Nu har vi sagt det mange gange til hinanden. Vi er trætte af nedlukning, sprit og coronavirus. Men hvad er status egentlig hos danskerne? Jeg har inviteret Peter Lund Madsen til en samtale om det seneste år, hvor vi begge har fulgt coronakrisen tæt fra hvert vores fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Peter Lund Madsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag). (Sendes også 21.03).
Videnskab & Teknologi - 55:00Verden ifølge Gram
Verden ifølge Gram: En ny epoke i USA
Joe Biden bliver taget i ed som USA's 46. præsident, onsdag d. 20. januar kl. 12. En dramatisk valgkamp er slut, og han har fortalt amerikanerne, hvad han vil her og nu: Kaste en gigantisk hjælpepakke på 1.900 dollar ud i samfundet. Den skal afhjælpe ledighed, fattigdom, erhvervsliv og corona-pandemi. Forgængeren - han forsvandt ud af bagdøren efter kaos og uroligheder, med en ny rigsretssag på nakken. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra tirsdag).
Nyheder & Aktualitet
Nat
- 54:05Følg pengene
Følg pengene: Dansk erhvervsliv har store forventninger til Biden
Joe Biden bliver sværget ind som USA's 46. præsident, og herhjemme håber virksomhederne, at han også vil sværge til danske eksportvarer. Biden har både en sundhedsreform og en grøn investeringsplan med ind i Det Hvide Hus. Og USA bliver mere og mere vigtig for Danmarks samlede eksport, og dermed også for danske arbejdspladser. Hvad har vi i vente efter den tumultagtige overgang fra Trump til Biden på præsidentposten i landet med verdens største økonomi? Det undersøger Følg Pengene. Værter: Jakob Ussing og Katrine Overgaard. (Genudsendelse fra onsdag).
Nyheder & Aktualitet - 55:49Skønlitteratur på P1
Skønlitteratur på P1: Ingen kære mor!
Er det muligt at komme uskadt igennem barndommen? Ikke for hovedpersonerne i denne udsendelse! Forfatterne Vigdis Hjorth og Leonora Christina Skov har begge skrevet store romaner om helt nødvendige moderopgør. I Vigdis Hjorts nye roman 'Er mor død' vender hovedpersonen, Johanna tilbage til Norge efter et halv liv i USA, og selvom hun ikke rigtig vil, ender hun alligevel med at opsøge sin mor - i smug - og langsomt begynder minderne at pible frem. Leonora Christina Skov vender tilbage til mor-problematikken i sin kommende roman 'Hvis vi ikke taler om det', som begynder op, hvor 'Den der lever stille' slap. Hør med, når vi bringer interviews med begge forfattere og ser nærmere på det store mor-monster i ny skandinavisk litteratur. Vært: Nanna Mogensen. (Genudsendelse fra onsdag).
Kultur - 56:13Sygt nok
Sygt nok: Epidemien spreder sig igen - og det er ikke engang corona
Tuberkulose, HIV og malaria er i voldsom fremgang, mens verdens øjne er rettet mod covid-19. De tre sygdomme har ellers været i defensiven på det afrikanske kontinent gennem de sidste 20 år, hvor flere blev behandlet og færre smittet. Men nu er der stor risiko for at tabe hele indsatsen i på gulvet, fordi coronavirus spænder ben. Medvirkende: Helle Samuelsen, lektor i sundhedsantropologi på KU. Poul Thim, økonom og ekstern ekspert i The Global Fund. Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut og ekstern ekspert i The Global Fund. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Tilrettelæggelse: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også tirsdag 5.03).
Videnskab & Teknologi - 55:06Mennesker og medier
Mennesker og medier: Joe Biden; mediernes nye darling?
De var vilde med Obama. Kunne ikke udstå Trump. Og glæder sig tilsyneladende til Biden... Danske mediers dækning af et dybt splittet USA diskuteres af Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, Radio4-vært Stine Kromann Dragsted og DR's udlandsredaktør Niels Kvale. Sexisme-dokumentar: Medarbejderne på TV2 er fortsat i oprør over beslutning om at stoppe dokumentarudsendelse. Interview med nyhedsvært Cecilie Beck - og med tidligere TV2-medarbejder Marie Ulrich, som med romanen "Love Story" føjer nye sider til #MeToo-bølgen. Corona påvirker medieforbrug: Tv-nyheder fik flere seere, dronningen satte rekord og Netflix fik baghjul af DRTV. Tre markante tendenser i "Medieudviklingen 2020", som udkom torsdag. Dennis Christensen, chef for DR's medieforskning, uddyber og perspektiverer. Udrensning i udskældt nævn: Efter balladen om Radio Loud har kulturministeren udnævnt et nyt Radio- og tv-nævn. Kun én er genganger, faglighed fylder mere og nævnet skal være mere åbent. Interview med den nye formand, CBS-professor Søren Sandfeld Jakobsen. "Supergodt modtaget": Podimo er i luften med "Mads og panelet". Podcasttjenesten vil dog ikke sætte tal på. Måske fordi de er milevidt fra "Sara og monopolet", afløseren til P4's populære lørdagsprogram, med over 1,3 millioner lyttere. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også 3.03).
Nyheder & Aktualitet