Live kanaler

P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:11
  Pippi for voksne

  Pippi for voksne 2:5 - Pippi og (ud)dannelse

  "For megen lærdom kan knække selv den stærkeste". Pippi er ikke særligt glad for at gå i skole. Hun er ikke god til at stave, og hun vil hellere rejse til Lissabon end læse om byen i en bog. Generelt er Pippi ikke særlig glad for navigere i de systemer, de voksne sætter op, de voksne har generelt ret svært ved at greje Pippis måde at håndtere dem på. I dette afsnit møder vi en, der havde det på samme måde som ung, og som synes, og ser nærmere på, hvordan Pippi repræsenterer de kompetencer, mange børn har. Gæst: Iværksætter og børnebogsforfatter Emilie Melgaard Jacobsen. Værter: Signe Amtoft og Rikke Collin. (Genudsendelse fra mandag).

  Kultur
 • 27:18
  Baglandet

  Baglandet: Mændene fra drug highway 2:4 - "I morgen tager jeg hjem til mor og far"

  I morgen vil Ali gå i bad, barbere sig og tage pænt tøj på. Han vil flytte hjem til sin mor og far, hjem og bede bønner og læse koranen og være en god søn og ikke en beskidt junkie. Men først skal han ryge heroin. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:11
  Supertanker

  Supertanker: Når talent er en forbandelse

  Nogle mennesker er enormt gode til et eller andet - det kan være at spille klaver eller fodbold, at tegne huse, bage kager eller noget helt femte. Vi kalder dem for talentfulde og begavede, betragter ofte talentet som en gave, fra oven måske, og så siger vi, at de er gudsbenådede musikere osv. Derfor er der en forventning om, at de deler det med os andre, at de forvalter deres talent, så alle får glæde af den gave, de har modtaget. Men før de når dertil, er talentet måske et potentiale eller en mulighed, noget der skal opdyrkes, plejes og trænes. Det kan være hårdt arbejde, men SÅ, når det arbejde er gjort, så skal talentet forvaltes og deles ud. Og i den proces, kan det, som udefra set er en velsignelse, opleves som en forbandelse. For måske er talentet blevet dyrket og næret i et ubehageligt og utrygt miljø, som en flugt og som et råb om anerkendelse. Medvirkende: Andreas Bøggild Monies, dokumentarist og filminstruktør. Anna Jerslev, post.doc. i psykologi, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også mandag 5.03).

  Kultur
 • 56:33
  Vildt Naturligt

  Vildt Naturligt: Solsystemet og starten på det hele

  Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen tager på tidsrejse tilbage til dengang for milliarder af år siden, hvor solsystemet blev dannet. Johan udnævner vores solsystem til galaksens hyggeligste, selv om han bliver svimmel af at tænke på det. Vicky kæmper for at holde styr på de ufattelige afstande og forskellen på universet, galakser og solsystemer. Heldigvis får de tålmodig hjælp af astrofysiker og erklæret rumnørd Majken "Astronomicca" Christensen. Historien om solsystemets dannelse er første afsnit i en sommerserie, hvor Johan og Vicky fortæller deres egen vildt naturlige skabelsesberetning. Adam og Eva er ikke med. Til gengæld er der sex, skønhed, vold og massedød - og en masse fantasifulde evolutionære krumspring, når livet opstår og udvikler sig. Værter: Johan Olsen og Vicky Knudsen. Gæst: Majken B. E. Christensen, astrofysiker og rum-formidler som @Astronomicca. Producer: Søren Bjørn-Hansen. Redaktør: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Genudsendelse fra torsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • Pilgrim - på rejse i troens univers

  Pilgrim - på rejse i troens univers

  Denne uges pilgrim bringer dig til den italienske by Assisi, som hvert år tiltrækker millioner af turister og pilgrimme. De kommer for at opleve den særlige stemning, der hersker i den hellige Frans' fødeby. Hvorfor Assisi er noget særligt, fortæller forfatter Tove Ahlmark om. Og i Assisi møder Anders Laugesen også den danskfødte franciskanerbroder Theodor. (Sendes også 2.03, mandag 11.03, 21.03, tirsdag 5.03 og lørdag 20.03).

  Kultur

Formiddag

 • Tidsånd

  Tidsånd

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain. (Sendes også mandag 00.05 og lørdag 2.03).

  Kultur
 • Gudstjeneste på P1

  Gudstjeneste på P1

  Pilgrimsgudstjeneste. Helgenæs Kirke. Aarhus stift. 5. s. e. Trinitatis. Prædikant: Elisabeth Lidell. Organist: Judith Völker. Salmer: 736: "Den mørke nat forgangen er". Salme i '100 salmer': nr. 814: "Denne morgens mulighed". Forfatter: Johannes Møllehave. Præludium: Lysets engel går med glans. Komponist: Weise. Postludium: Norsk dans opus 35, nr. 2. Komponist: E. Grieg. Vært: Malene Fenger-Grøndahl. www.dr.dk/tro

  Kultur
 • 56:59
  Tal til mig

  Tal til mig - Andrea Hejlskov: Thors hammer

  "Jeg tænkte "vis mig hvem der er min Gud" og i samme øjeblik tonede en torshammer frem fra den ene ende af himlen, til den anden". Foredragsholder Andrea Hejlskov mistede sin søster i et biluheld og fandt derefter sin Gud, Thor, ved en ofring. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 8. marts). (Sendes også mandag 20.03 og lørdag 6.03).

  Nyheder & Aktualitet

Eftermiddag

 • Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • P1 Debat

  Søndagsfrokosten: Er udskamning gået amok?

  Er udskamning, boycot og fyring af anderledes tænkende gået amok? Nogle af verdens førende tænkere og forfattere går i et åbent brev til angreb på fænomenet "Cancel Culture", der begår fælles karaktermord, på dem de er uenige med. Skal alle kunne tåle hån spot og latterliggørelse? Dør den demokratiske samtale? Skal unge med indvandrerbaggrund udvises, når de overfalder, ydmyger og videofilmer deres ofre? Ja, mener Socialdemokraterne. Hvad mener du? Demente Else blev filmet med skjult kamera på et plejehjem, Ekstra Bladet offentliggjorde TV2-optagelserne, på trods af et fogedforbud. Skal vi se de uværdige TV-billeder? Søndagsfrokosten dækker bord til værdidebat. Medvirkende: Knud Foldschack, advokat, Niels Jespersen, chefredaktør netavisen Pio og Jeppe Falk, konsulent/iværksætter. Vært: Gitte Hansen. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:31
  Hvad nu hvis...? Historien på vrangen med Adam Holm

  Hvad nu hvis...? 2:5 - Danske jøder i dansk KZ-lejr

  Hvad nu hvis Danmark havde interneret den jødiske befolkning i efteråret 1943? De danske departementschefer kom med dette forslag til den tyske besættelsesmagt for at undgå, at jøderne blev deporteret til Tyskland. Hvordan havde vores nationale selvforståelse haft det i dag? Gæst: Sofie Lene Bak, lektor, Københavns Universitet. (Genudsendelse fra onsdag). (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 54:33
  Blod, sved og skabertrang

  Blod, sved og skabertrang 2:5 - Jenny Rossander

  Filmmanuskriptforfatter Anna Emma Haudal er først for nyligt begyndt at definere sig selv som feminist. For hvordan kunne hun stadig være elskelig, hvis hun blev en del af flokken af vrede kvinder? I denne episode af Blod, sved og skabertrang møder hun musiker Jenny Rossander, kendt under navnet Lydmor, som altid har kaldt sig selv feminist og aktuelt også i offentligheden har blandet sig i debatten om forskelsbehandling af køn i musikbranchen og medierne. Vært: Anna Emma Haudal. Tilrettelægger: Diana Bach. Redaktør: Mette Willumsen. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også 00.05).

  Kultur
 • Skønlitteratur på P1

  Skønlitteratur på P1: Ikke den Lolita

  "Lolita er kendt, ikke mig", har forfatteren Vladimir Nabokov udtalt, der står bag den efterhånden ikoniske lillepigefigur. Selvom det i denne udsendelse skal handle om Nabokov, er det for en gangs skyld ikke kun "Lolita", der er i fokus. Hans tidligere roman "Latter i mørket" er nemlig udkommet på dansk i foråret 2020. Og selvom det ikke helt er Lolita, indeholder også denne roman forbudt begær for unge piger. Den midaldrende kunstkender Albinus forelsker sig nemlig i den unge Margot, og deres forhold får store konsekvenser. Vi bringer et interview med forfatteren Niels Lyngsøe, der har stået for den danske oversættelse. Derudover bliver der også tid til et genhør med Liv Nimand Duvås roman "Rosenreglen", hvori hovedpersonen Kat kæmper med minderne om dengang i hendes teenageår, da en mandlig fotograf forgreb sig på hende. Vært: Nanna Mogensen. (Sendes også 3.03).

  Kultur
 • 29:47
  DR Romanprisen 2020

  DR Romanprisen 2020 2:6 - Eva Tind

  Et perledykkersamfund i Korea, en utopisk stad i Indien og en paradisets have i Sverige. Det er de steder, som forfatter Eva Tind tager os med til i sin roman Ophav. De tre hovedpersoner Sui, Miriam og Kai, henholdsvis datter, mor og far, er alle i en overgangsperiode i livet og på jagt efter en ny identitet. De må konfrontere deres eget ophav og sider af deres personlighed, som hidtil har været skjult og undertrykt. Ophav er januar måneds kandidat til DR Romanprisen 2020, og Eva Tind fortæller her om arbejdet med romanen. Vært: Diana Bach. (Sendt første gang 4. januar).

  Kultur
 • 27:10
  P1 Dokumentar

  Dan Rachlin og ludomanien 3:4 - Stop spillet

  Du kan næsten ikke se en sportudsendelse uden at støde på reklamer for betting. Det undrer Dan, og han opsøger Jakob Haugaard, som er en af de mange kendte mennesker, som har reklameret i en spillereklame. Og så forsøger Dan for første gang nogensinde at stoppe helt med at spille. Tilrettelæggelse: Jonas Damstrup Fried. Redaktør: Mette Willumsen. Redaktionen kan kontaktes på jodf@dr.dk (Genudsendelse fra torsdag).

  Dokumentar
 • Orientering

  Orientering Europa

  EU's regeringsledere mødes denne uge for første gang i løbet af Corona-pandemien ansigt til ansigt for at afgøre hvor stort et EU budget, man vil have og hvor mange penge, der skal sættes af til genopretningen af den europæiske økonomi. At mødes fysisk kan blive afgørende for at få en aftale på plads. For virtuelle møder duer ikke til krise-kommunikation. Vi får besøg af to danske MEP'er, der fortæller om erfaringer med "afstandsarbejde" og ser frem mod det vigtige topmøde. Så holder vi øje med præsidentvalget i Polen, som tegner til at blive en meget lige kamp. Men måske er polakkerne ved at få nok af den nationalkonservative retning? Og denne uge deler vi igen ud af et par rejsevejledninger. Sommeren er over os, og grænserne er åbne. Men hvad skal du egentlig forberede dig på, når du tager til for eksempel Estland eller Frankrig. Er barerne åbne? Skal du have en maske på? Og har befolkningen lyst til, at du kommer? Værter: Thomas Tjærandsen og Marianne Skovlund www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Sendes også 23.03 og 4.03).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • P1 Debat

  Søndagsfrokosten: Er udskamning gået amok?

  Er udskamning, boycot og fyring af anderledes tænkende gået amok? Nogle af verdens førende tænkere og forfattere går i et åbent brev til angreb på fænomenet "Cancel Culture", der begår fælles karaktermord, på dem de er uenige med. Skal alle kunne tåle hån spot og latterliggørelse? Dør den demokratiske samtale? Skal unge med indvandrerbaggrund udvises, når de overfalder, ydmyger og videofilmer deres ofre? Ja, mener Socialdemokraterne. Hvad mener du? Demente Else blev filmet med skjult kamera på et plejehjem, Ekstra Bladet offentliggjorde TV2-optagelserne, på trods af et fogedforbud. Skal vi se de uværdige TV-billeder? Søndagsfrokosten dækker bord til værdidebat. Medvirkende: Knud Foldschack, advokat, Niels Jespersen, chefredaktør netavisen Pio og Jeppe Falk, konsulent/iværksætter. Vært: Gitte Hansen. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • 12:00
  Panorama

  Panorama: Bjergvandring på Avala

  En historisk vandring på bjerget med det mytiske navn, Avala, der ligger udenfor den serbiske hovedstad, Beograd. Bjerget lever op til sit navn ved at rumme stort set alle symboler for omvæltningerne i Serbien igennem de seneste 100 år. (Genudsendelse fra i går).

 • 1:54:07
  Bagklog på P1

  Bagklog på P1: Dennis Nørmark og Lykke Friis

  I denne særudgave af Bagklog på P1 kloger vi os på store og små konsekvenser for fremtiden af coronaepidemien. Gæsterne er antropolog Dennis Nørmark og direktør for tænketanken Europa Lykke Friis. Vært: Esben Kjær. bagklog@dr.dk (Genudsendelse fra i går).

  Kultur
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Vi er alle deprimerede!

  Jeg er selv blevet testet positiv for depression - dog uden at føle mig deprimeret. Så hvad er det egentlig, der sker, når vi giver diagnosen, medicinerer og forsøger at hjælpe mennesker gennem den alvorlige sygdom? På briksen har jeg Peter Øvig Knudsen, der selv har oplevet svære depressioner og senest blev behandlet med elektrochok. Ved siden af ham sidder en af landets dygtigste psykiatere, Poul Videbech, som hjælper os gennem en times deprimeret radio. Gæster: Peter Øvig Knudsen, forfatter. Poul Videbech, professor, psykiater og leder af center for neuropsykiatrisk depresssionsforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Genudsendelse fra onsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Klog på Sprog

  Hvordan har landbruget påvirket det danske sprog? Og hvad med al vores kyst? Ahmed Akkari og Kim Leine gæster Klog på Sprog til en snak om danskhed og det danske sprog. (Genudsendelse fra fredag).

  Kultur
 • Orientering

  Orientering Europa

  EU's regeringsledere mødes denne uge for første gang i løbet af Corona-pandemien ansigt til ansigt for at afgøre hvor stort et EU budget, man vil have og hvor mange penge, der skal sættes af til genopretningen af den europæiske økonomi. At mødes fysisk kan blive afgørende for at få en aftale på plads. For virtuelle møder duer ikke til krise-kommunikation. Vi får besøg af to danske MEP'er, der fortæller om erfaringer med "afstandsarbejde" og ser frem mod det vigtige topmøde. Så holder vi øje med præsidentvalget i Polen, som tegner til at blive en meget lige kamp. Men måske er polakkerne ved at få nok af den nationalkonservative retning? Og denne uge deler vi igen ud af et par rejsevejledninger. Sommeren er over os, og grænserne er åbne. Men hvad skal du egentlig forberede dig på, når du tager til for eksempel Estland eller Frankrig. Er barerne åbne? Skal du have en maske på? Og har befolkningen lyst til, at du kommer? Værter: Thomas Tjærandsen og Marianne Skovlund www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Genudsendelse fra 17.05). (Sendes også 4.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:33
  Blod, sved og skabertrang

  Blod, sved og skabertrang 2:5 - Jenny Rossander

  Filmmanuskriptforfatter Anna Emma Haudal er først for nyligt begyndt at definere sig selv som feminist. For hvordan kunne hun stadig være elskelig, hvis hun blev en del af flokken af vrede kvinder? I denne episode af Blod, sved og skabertrang møder hun musiker Jenny Rossander, kendt under navnet Lydmor, som altid har kaldt sig selv feminist og aktuelt også i offentligheden har blandet sig i debatten om forskelsbehandling af køn i musikbranchen og medierne. Vært: Anna Emma Haudal. Tilrettelægger: Diana Bach. Redaktør: Mette Willumsen. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Kultur
 • 55:31
  Hvad nu hvis...? Historien på vrangen med Adam Holm

  Hvad nu hvis...? 2:5 - Danske jøder i dansk KZ-lejr

  Hvad nu hvis Danmark havde interneret den jødiske befolkning i efteråret 1943? De danske departementschefer kom med dette forslag til den tyske besættelsesmagt for at undgå, at jøderne blev deporteret til Tyskland. Hvordan havde vores nationale selvforståelse haft det i dag? Gæst: Sofie Lene Bak, lektor, Københavns Universitet. (Genudsendelse fra onsdag).

  Kultur
 • Pilgrim - på rejse i troens univers

  Pilgrim - på rejse i troens univers

  Denne uges pilgrim bringer dig til den italienske by Assisi, som hvert år tiltrækker millioner af turister og pilgrimme. De kommer for at opleve den særlige stemning, der hersker i den hellige Frans' fødeby. Hvorfor Assisi er noget særligt, fortæller forfatter Tove Ahlmark om. Og i Assisi møder Anders Laugesen også den danskfødte franciskanerbroder Theodor. (Genudsendelse fra 8.03). (Sendes også mandag 11.03, 21.03, tirsdag 5.03 og lørdag 20.03).

  Kultur
 • Skønlitteratur på P1

  Skønlitteratur på P1: Ikke den Lolita

  "Lolita er kendt, ikke mig", har forfatteren Vladimir Nabokov udtalt, der står bag den efterhånden ikoniske lillepigefigur. Selvom det i denne udsendelse skal handle om Nabokov, er det for en gangs skyld ikke kun "Lolita", der er i fokus. Hans tidligere roman "Latter i mørket" er nemlig udkommet på dansk i foråret 2020. Og selvom det ikke helt er Lolita, indeholder også denne roman forbudt begær for unge piger. Den midaldrende kunstkender Albinus forelsker sig nemlig i den unge Margot, og deres forhold får store konsekvenser. Vi bringer et interview med forfatteren Niels Lyngsøe, der har stået for den danske oversættelse. Derudover bliver der også tid til et genhør med Liv Nimand Duvås roman "Rosenreglen", hvori hovedpersonen Kat kæmper med minderne om dengang i hendes teenageår, da en mandlig fotograf forgreb sig på hende. Vært: Nanna Mogensen. (Genudsendelse fra 15.03).

  Kultur
 • Orientering

  Orientering Europa

  EU's regeringsledere mødes denne uge for første gang i løbet af Corona-pandemien ansigt til ansigt for at afgøre hvor stort et EU budget, man vil have og hvor mange penge, der skal sættes af til genopretningen af den europæiske økonomi. At mødes fysisk kan blive afgørende for at få en aftale på plads. For virtuelle møder duer ikke til krise-kommunikation. Vi får besøg af to danske MEP'er, der fortæller om erfaringer med "afstandsarbejde" og ser frem mod det vigtige topmøde. Så holder vi øje med præsidentvalget i Polen, som tegner til at blive en meget lige kamp. Men måske er polakkerne ved at få nok af den nationalkonservative retning? Og denne uge deler vi igen ud af et par rejsevejledninger. Sommeren er over os, og grænserne er åbne. Men hvad skal du egentlig forberede dig på, når du tager til for eksempel Estland eller Frankrig. Er barerne åbne? Skal du have en maske på? Og har befolkningen lyst til, at du kommer? Værter: Thomas Tjærandsen og Marianne Skovlund www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Genudsendelse fra 17.05).

  Nyheder & Aktualitet