P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.
Morgen
- 03:00
- 56:37Kortsluttet
Kortsluttet: Brandvarme tech-tips i en kold tid
Mikkel, Esben og en gæsteekspert fejrer den nordjyske vinterferieuge med et program om teknologiske tips. De deler deres bedste tech-tips til apps og arbejdsgange, og diskuterer de problemer deres anbefalinger løser. Der er noget for alle, der bruger teknologi i hverdagen, fra simple tips til hvordan du hurtigst muligt åbner din yndlingsapp, til hvordan du automatisk får transkriberet din stemme, eller organiseret din viden i en digital hjerne. Medvirkende: Silas Bang. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. kortsluttet@dr.dk (Genudsendelse fra tirsdag).
Videnskab & Teknologi - 2:45:04P1 Morgen
P1 Morgen
Genåbningen er sat i gang - så småt i hvert fald. Vi følger op på gårsdagens pressemøde - er det for lidt eller for meget, og hvad betyder det for danskerne? Så følger vi op på en sag fra Tyskland, hvor en tidligere ansat i den syriske efterretningstjeneste er blevet dømt for at have medvirket til tortur på demonstranter i Syrien. Og så viser en ny intern undersøgelse hos Socialdemokratiet, at 53 medlemmer af partiet har oplevet "uønsket seksuel opmærksomhed" det seneste år. Vi spørger Socialdemokratiet, hvad de vil gøre ved det. Værter: Ole Brink og Mara Dohn. www.dr.dk/p1morgen
Nyheder & Aktualitet
Formiddag
- 54:21Slotsholmen
Slotsholmen: Da regeringen sagde ja til mere corona-smitte
Det vigtigste det er, at der dør færrest mulige af corona, sagde statsminister Mette Frederiksen for et år siden. Nu står hun i spidsen for en genåbning af Danmark, der ifølge hendes eget udsagn vil føre til markant flere smittede med Covid-19. Issa Mahmoud Jeppesen spørger socialdemokraternes sundhedsordfører, hvad der blev af forsigtighedsprincippet og kampen for færrest mulige corona-dødsfald. Senere i programmet kommer Venstres sundhedsordfører i studiet for at svar på, hvorfor hans parti er klar til at åbne Danmark endnu mere op end regeringen. Og så synger en stor politisk karriere på sidste vers. 77-åige Marianne Jelved stopper i politik. Sidst i dagens program ser hun tilbage på det bedste og det værste fra sine 33 år i Folketinget. Vært: Issa Mahmoud Jeppesen. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også søndag 20.03).
Nyheder & Aktualitet - 56:38Vildt Naturligt
Vildt Naturligt: Drømmerejse til Europas nationalparker
Selv om vi er corona-indespærrede i Danmark, er det tilladt at drømme om kommende naturoplevelser under fremmede himmelstrøg. Biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen får medrivende inspiration fra forfatterne bag en ambitiøs ny guidebog om europæiske nationalparker. Parret Lone Ildved og Brian Gade Larsen har brugt over otte år på at trave stierne tynde i 58 parker i blandt andet Frankrig, Spanien, Portugal, Østrig, Schweiz, Tyskland og Italien. Deres højdepunkter og advarsler i "The National Park Guide Europe" rummer også vigtige anbefalinger til de danske planer om flere nye nationale parker med mere uberørt natur. Gæster: Rejseguideforfatterne Lone Ildved og Brian Gade Larsen fra www.nationalparkguide.com. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også søndag 7.03).
Videnskab & Teknologi - 56:46Tal til mig
Tal til mig - Jakob Ellemann-Jensen: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed
Jakob Ellemann er formand i Venstre, og på hans kontor hænger en post-it med ordene: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed. Ordene stammer fra salmebogen (Soldatens bøn) og Jakob beder til at en højere magt vil stå for netop de tre ting. Når Jakob Ellemann bliver i tvivl om hvad Gud er, indsætter han ordet "kærlighed" i stedet for Gud, og så er han ikke længere i tvivl. Manglen på tvivl om Guds og kærlighedens kraft oplevede han også da han en julenat under en militær-udsendelse i et krigsplaget område, stod i en kirke og så hvordan alverdens religioner omgik hinanden i en slags hellig fred. Jakob Ellemann er med egne ord "mere end kulturkristen" og i denne udsendelse bilægger han sit politiske liv og tjekker ind i det åndelige. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også lørdag 6.03 og søndag 11.03).
Kultur
Eftermiddag
- 44:30P1 Debat
P1 Debat: Hvor langt vil de blå gå?
Vi ender med at dø af restriktioner, inden vi dør af corona, mener Venstre og resten af blå blok, der kalder regeringens genåbningsplan alt for sløv. P1 Debat tager blå blok på ordet og spørger: Hvor stor en risiko er I klar til at løbe? Debattører: Martin Geertsen, sundhedsordfører, Venstre, Mona Juul, erhvervsordfører, Konservative, Mai Villadsen, politisk leder, Enhedslisten, Lisbeth Lintz, formand, overlægeforeningen, Thomas Bernth, erhvervsredaktør, Berlingske, og Torben Hollmann, sektorformand, FOA. Vært: Thomas Tjaerandsen. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).
Nyheder & Aktualitet - 26:14Radiofortællinger
Radiofortællinger: Kat ud over alle grænser
Kim og hans nye kæreste er ved at krydse USA i en lækker cabriolet, da de må lave en hård opbremsning for ikke at ramme en vild skovkat. Endnu et kærlighedsforhold tager sin begyndelse, nu til katten som de kalder Sebastian - et kærlighedsforhold fyldt med uforudsete dramaer på tværs af kontinenter. Medvirkende: Kim. Tilrettelæggelse: Maya Zachariassen. Producer & vært: Torben Brandt. Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk (Genudsendelse fra 13.03).
Kultur - 26:41Kvinder i krig
Kvinder i krig 5:7 - "Min hverdag er folk, der vil sprænge folk i luften"
I 2003 går Danmark i krig i Irak. Kamilla Bittmann er sprængstofspecialist, og hendes hverdag består af bomber og granater. Engang imellem vil hun bare gerne spise lyserødt slik og se Desperate Housewives med kammeraterne. Louise Søndergaard Sørensen skal udover krigen også slås med ensomheden i lejren, men en dag går hun ned til militærpolitiet, og det bliver starten på en lang kærlighedshistorie. Medvirkende: Kamilla Bittmann, tidl. sektionsfører og sprængstofspecialist i Irak. Louise Søndergaard Sørensen, tidl. kontorhjælper i Irak / veteran fra Irakkrigen. Tilrettelæggelse: Celine Klint. I redaktionen: Anne Pilegaard Petersen. Lydmix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også lørdag 16.03).
Dokumentar - 1:54:06Kulturen på P1
Kulturen på P1
Corona udløser skriveblokering: Hvor finder man inspiration til sin næste roman, når alt er lukket og éns omgangskreds begrænser sig til den nærmeste familie? Flere britiske forfattere rapporterer om corona-skriveblokering. Kulturen på P1 ringer rundt til danske stjerneforfattere for at høre, hvilke inspirationskilder der hjælper dem gennem Covid-19-tørken. Nordens bedste forfattere i kø til pris: 350.000 kroner og masser af ære - det er hvad der venter årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris. I dag afsløres det, hvem der er med i opløbet, og på forhånd vides det, at der er danske forfattere imellem. Mød dem i Kulturen på P1. Et mareridt af en anmeldelse: "Lydkvaliteten er så ringe, at man får en mistanke om at nogen forsøger at skjule noget". Sådan lyder den benhårde anmelderdom over en ung musiker, der gæster Kulturen på P1 i dag, og anmeldelsen er skrevet af ... musikeren selv. Album-aktuelle Mads La Cour lægger hånden på den varme kogeplade i serien, hvor kunstnere selv skriver den værst tænkelige anmeldelse af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein. (Genudsendelse fra 14.03).
Kultur - 1:50:04Orientering
Orientering
I årevis bad de om en undskyldning for de år, de var udsat for omsorgssvigt og mishandling på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Skiftende regeringer ville ikke tage ansvar, først da Mette Frederiksen blev statsminister fik de deres undskyldning. Og i dag har 17 tidligere Godhavn-drenge fået tilkendt hver 300.000 kr. i erstatning. Ved en ceremoni tidligere i dag fejrede Kinas præsident Xi Jinping sejren over fattigdom. Over 100 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom under Xis regeringsperiode, men er der virkelig ikke nogle fattige tilbage i Kina? Det forsøger vi at få et svar på. Ifølge regeringens egne eksperter kan genåbningen føre til, at der vil være 870 indlagte med Covid-19 den 15. april. Og med 870 indlagte kommer vi op i nærheden af det antal indlagte, som der var tilbage i begyndelsen af januar, da pandemien toppede herhjemme med over 900 indlagte. Men hvem bliver de indlagte (uanset om det bliver 200 eller 1000)? Og hvordan bliver deres sygdomsforløb, når de nu er smittet med den britiske variant B117? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05).
Nyheder & Aktualitet
Aften
- 44:30P1 Debat
P1 Debat: Hvor langt vil de blå gå?
Vi ender med at dø af restriktioner, inden vi dør af corona, mener Venstre og resten af blå blok, der kalder regeringens genåbningsplan alt for sløv. P1 Debat tager blå blok på ordet og spørger: Hvor stor en risiko er I klar til at løbe? Debattører: Martin Geertsen, sundhedsordfører, Venstre, Mona Juul, erhvervsordfører, Konservative, Mai Villadsen, politisk leder, Enhedslisten, Lisbeth Lintz, formand, overlægeforeningen, Thomas Bernth, erhvervsredaktør, Berlingske, og Torben Hollmann, sektorformand, FOA. Vært: Thomas Tjaerandsen. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.05).
Nyheder & Aktualitet - P1 anbefaler
P1 anbefaler
- 26:14Radiofortællinger
Radiofortællinger: Kat ud over alle grænser
Kim og hans nye kæreste er ved at krydse USA i en lækker cabriolet, da de må lave en hård opbremsning for ikke at ramme en vild skovkat. Endnu et kærlighedsforhold tager sin begyndelse, nu til katten som de kalder Sebastian - et kærlighedsforhold fyldt med uforudsete dramaer på tværs af kontinenter. Medvirkende: Kim. Tilrettelæggelse: Maya Zachariassen. Producer & vært: Torben Brandt. Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk (Sendt første gang 21. september 2017). (Sendes også 19.03).
Kultur - 26:41Kvinder i krig
Kvinder i krig 5:7 - "Min hverdag er folk, der vil sprænge folk i luften"
I 2003 går Danmark i krig i Irak. Kamilla Bittmann er sprængstofspecialist, og hendes hverdag består af bomber og granater. Engang imellem vil hun bare gerne spise lyserødt slik og se Desperate Housewives med kammeraterne. Louise Søndergaard Sørensen skal udover krigen også slås med ensomheden i lejren, men en dag går hun ned til militærpolitiet, og det bliver starten på en lang kærlighedshistorie. Medvirkende: Kamilla Bittmann, tidl. sektionsfører og sprængstofspecialist i Irak. Louise Søndergaard Sørensen, tidl. kontorhjælper i Irak / veteran fra Irakkrigen. Tilrettelæggelse: Celine Klint. I redaktionen: Anne Pilegaard Petersen. Lydmix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.33 og lørdag 16.03).
Dokumentar - Kl. 20:03-21:03Vildt Naturligt
Vildt Naturligt: Drømmerejse til Europas nationalparker
Selv om vi er corona-indespærrede i Danmark, er det tilladt at drømme om kommende naturoplevelser under fremmede himmelstrøg. Biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen får medrivende inspiration fra forfatterne bag en ambitiøs ny guidebog om europæiske nationalparker. Parret Lone Ildved og Brian Gade Larsen har brugt over otte år på at trave stierne tynde i 58 parker i blandt andet Frankrig, Spanien, Portugal, Østrig, Schweiz, Tyskland og Italien. Deres højdepunkter og advarsler i "The National Park Guide Europe" rummer også vigtige anbefalinger til de danske planer om flere nye nationale parker med mere uberørt natur. Gæster: Rejseguideforfatterne Lone Ildved og Brian Gade Larsen fra www.nationalparkguide.com. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Sendes også 20.03 og søndag 7.03).
Videnskab & Teknologi - 56:46Tal til mig
Tal til mig - Jakob Ellemann-Jensen: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed
Jakob Ellemann er formand i Venstre, og på hans kontor hænger en post-it med ordene: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed. Ordene stammer fra salmebogen (Soldatens bøn) og Jakob beder til at en højere magt vil stå for netop de tre ting. Når Jakob Ellemann bliver i tvivl om hvad Gud er, indsætter han ordet "kærlighed" i stedet for Gud, og så er han ikke længere i tvivl. Manglen på tvivl om Guds og kærlighedens kraft oplevede han også da han en julenat under en militær-udsendelse i et krigsplaget område, stod i en kirke og så hvordan alverdens religioner omgik hinanden i en slags hellig fred. Jakob Ellemann er med egne ord "mere end kulturkristen" og i denne udsendelse bilægger han sit politiske liv og tjekker ind i det åndelige. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendes også 21.03, lørdag 6.03 og søndag 11.03).
Kultur - 1:50:04Orientering
Orientering
I årevis bad de om en undskyldning for de år, de var udsat for omsorgssvigt og mishandling på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Skiftende regeringer ville ikke tage ansvar, først da Mette Frederiksen blev statsminister fik de deres undskyldning. Og i dag har 17 tidligere Godhavn-drenge fået tilkendt hver 300.000 kr. i erstatning. Ved en ceremoni tidligere i dag fejrede Kinas præsident Xi Jinping sejren over fattigdom. Over 100 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom under Xis regeringsperiode, men er der virkelig ikke nogle fattige tilbage i Kina? Det forsøger vi at få et svar på. Ifølge regeringens egne eksperter kan genåbningen føre til, at der vil være 870 indlagte med Covid-19 den 15. april. Og med 870 indlagte kommer vi op i nærheden af det antal indlagte, som der var tilbage i begyndelsen af januar, da pandemien toppede herhjemme med over 900 indlagte. Men hvem bliver de indlagte (uanset om det bliver 200 eller 1000)? Og hvordan bliver deres sygdomsforløb, når de nu er smittet med den britiske variant B117? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).
Nyheder & Aktualitet - 1:50:04Orientering
Orientering (fortsat)
I årevis bad de om en undskyldning for de år, de var udsat for omsorgssvigt og mishandling på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Skiftende regeringer ville ikke tage ansvar, først da Mette Frederiksen blev statsminister fik de deres undskyldning. Og i dag har 17 tidligere Godhavn-drenge fået tilkendt hver 300.000 kr. i erstatning. Ved en ceremoni tidligere i dag fejrede Kinas præsident Xi Jinping sejren over fattigdom. Over 100 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom under Xis regeringsperiode, men er der virkelig ikke nogle fattige tilbage i Kina? Det forsøger vi at få et svar på. Ifølge regeringens egne eksperter kan genåbningen føre til, at der vil være 870 indlagte med Covid-19 den 15. april. Og med 870 indlagte kommer vi op i nærheden af det antal indlagte, som der var tilbage i begyndelsen af januar, da pandemien toppede herhjemme med over 900 indlagte. Men hvem bliver de indlagte (uanset om det bliver 200 eller 1000)? Og hvordan bliver deres sygdomsforløb, når de nu er smittet med den britiske variant B117? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).
Nyheder & Aktualitet
Nat
- 54:21Slotsholmen
Slotsholmen: Da regeringen sagde ja til mere corona-smitte
Det vigtigste det er, at der dør færrest mulige af corona, sagde statsminister Mette Frederiksen for et år siden. Nu står hun i spidsen for en genåbning af Danmark, der ifølge hendes eget udsagn vil føre til markant flere smittede med Covid-19. Issa Mahmoud Jeppesen spørger socialdemokraternes sundhedsordfører, hvad der blev af forsigtighedsprincippet og kampen for færrest mulige corona-dødsfald. Senere i programmet kommer Venstres sundhedsordfører i studiet for at svar på, hvorfor hans parti er klar til at åbne Danmark endnu mere op end regeringen. Og så synger en stor politisk karriere på sidste vers. 77-åige Marianne Jelved stopper i politik. Sidst i dagens program ser hun tilbage på det bedste og det værste fra sine 33 år i Folketinget. Vært: Issa Mahmoud Jeppesen. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).
Nyheder & Aktualitet - 1:54:06Kulturen på P1
Kulturen på P1
Corona udløser skriveblokering: Hvor finder man inspiration til sin næste roman, når alt er lukket og éns omgangskreds begrænser sig til den nærmeste familie? Flere britiske forfattere rapporterer om corona-skriveblokering. Kulturen på P1 ringer rundt til danske stjerneforfattere for at høre, hvilke inspirationskilder der hjælper dem gennem Covid-19-tørken. Nordens bedste forfattere i kø til pris: 350.000 kroner og masser af ære - det er hvad der venter årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris. I dag afsløres det, hvem der er med i opløbet, og på forhånd vides det, at der er danske forfattere imellem. Mød dem i Kulturen på P1. Et mareridt af en anmeldelse: "Lydkvaliteten er så ringe, at man får en mistanke om at nogen forsøger at skjule noget". Sådan lyder den benhårde anmelderdom over en ung musiker, der gæster Kulturen på P1 i dag, og anmeldelsen er skrevet af ... musikeren selv. Album-aktuelle Mads La Cour lægger hånden på den varme kogeplade i serien, hvor kunstnere selv skriver den værst tænkelige anmeldelse af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein. (Sendes også 1.03).
Kultur - 1:54:06Kulturen på P1
Kulturen på P1 (fortsat)
Corona udløser skriveblokering: Hvor finder man inspiration til sin næste roman, når alt er lukket og éns omgangskreds begrænser sig til den nærmeste familie? Flere britiske forfattere rapporterer om corona-skriveblokering. Kulturen på P1 ringer rundt til danske stjerneforfattere for at høre, hvilke inspirationskilder der hjælper dem gennem Covid-19-tørken. Nordens bedste forfattere i kø til pris: 350.000 kroner og masser af ære - det er hvad der venter årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris. I dag afsløres det, hvem der er med i opløbet, og på forhånd vides det, at der er danske forfattere imellem. Mød dem i Kulturen på P1. Et mareridt af en anmeldelse: "Lydkvaliteten er så ringe, at man får en mistanke om at nogen forsøger at skjule noget". Sådan lyder den benhårde anmelderdom over en ung musiker, der gæster Kulturen på P1 i dag, og anmeldelsen er skrevet af ... musikeren selv. Album-aktuelle Mads La Cour lægger hånden på den varme kogeplade i serien, hvor kunstnere selv skriver den værst tænkelige anmeldelse af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein. (Sendes også 1.03).
Kultur - 1:50:04Orientering
Orientering
I årevis bad de om en undskyldning for de år, de var udsat for omsorgssvigt og mishandling på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Skiftende regeringer ville ikke tage ansvar, først da Mette Frederiksen blev statsminister fik de deres undskyldning. Og i dag har 17 tidligere Godhavn-drenge fået tilkendt hver 300.000 kr. i erstatning. Ved en ceremoni tidligere i dag fejrede Kinas præsident Xi Jinping sejren over fattigdom. Over 100 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom under Xis regeringsperiode, men er der virkelig ikke nogle fattige tilbage i Kina? Det forsøger vi at få et svar på. Ifølge regeringens egne eksperter kan genåbningen føre til, at der vil være 870 indlagte med Covid-19 den 15. april. Og med 870 indlagte kommer vi op i nærheden af det antal indlagte, som der var tilbage i begyndelsen af januar, da pandemien toppede herhjemme med over 900 indlagte. Men hvem bliver de indlagte (uanset om det bliver 200 eller 1000)? Og hvordan bliver deres sygdomsforløb, når de nu er smittet med den britiske variant B117? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).
Nyheder & Aktualitet - 1:50:04Orientering
Orientering (fortsat)
I årevis bad de om en undskyldning for de år, de var udsat for omsorgssvigt og mishandling på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Skiftende regeringer ville ikke tage ansvar, først da Mette Frederiksen blev statsminister fik de deres undskyldning. Og i dag har 17 tidligere Godhavn-drenge fået tilkendt hver 300.000 kr. i erstatning. Ved en ceremoni tidligere i dag fejrede Kinas præsident Xi Jinping sejren over fattigdom. Over 100 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom under Xis regeringsperiode, men er der virkelig ikke nogle fattige tilbage i Kina? Det forsøger vi at få et svar på. Ifølge regeringens egne eksperter kan genåbningen føre til, at der vil være 870 indlagte med Covid-19 den 15. april. Og med 870 indlagte kommer vi op i nærheden af det antal indlagte, som der var tilbage i begyndelsen af januar, da pandemien toppede herhjemme med over 900 indlagte. Men hvem bliver de indlagte (uanset om det bliver 200 eller 1000)? Og hvordan bliver deres sygdomsforløb, når de nu er smittet med den britiske variant B117? Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).
Nyheder & Aktualitet