Live kanaler

P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:06
  Sygt nok

  Sygt nok: Vores vidunderlige bagdel

  Tænker du nogensinde over, hvad det er, du sidder på dagen lang? Hvis du gik og troede, at din bagdel blot er en blød pude, som er lavet til at tage med overalt, så tager du grueligt fejl! Din bagende, popo, numse eller bare røv har spillet en afgørende rolle i menneskehedens evolutionshistorie. For uden vores unikke kæmpemuskel, gluteus maximus, var vi måske aldrig blevet intelligente. Sygt nok zoomer ind på, præcist hvor afgørende det er, og har været, at have en god røv. Medvirkende: Jørn Madsen, biolog og underviser i evolutionsbiologi på Københavns Universitet. Morten Zacho, studielektor ved institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen. (Genudsendelse fra fredag).

  Videnskab & Teknologi
 • 2:44:58
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Situationen i USA er eskaleret dag for dag, siden den 46-årige George Floyd døde i forbindelse med en brutal anholdelse i Minneapolis. Nu vil præsident Donald Trump indsætte militæret mod de voldelige demonstranter. Morgenen igennem ser vi nærmere på den voldsomme udvikling i USA. Forskning viser, at omkring 10% af coronasmittede videresmitter 80% af alle smittede. Vi spørger pandemiforsker Lone Simonsen, hvordan disse såkaldte 'superspredere' smitter. Og så mærker vi i dag historiens vingesus, mens man på Falster tager de første spadestik til det, der meget vel kan vise sig at være Danmarks hidtil største vikingeborg. Vi er med til allerførste etape af udgravningen. Værter: Ole Brink og Tinne Hjersing Knudsen. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 55:15
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: USA i kaos

  USA er i kaos! De værste raceoptøjer i årtier hærger byer tværs over USA efter en betjents drab på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis. De kommer efter tre måneders coronapandemi med over 100.000 døde, 40 millioner tabte arbejdspladser - og op til et præsidentvalg om fem måneder. Og Trump, der skulle samle nationen, raser på Twitter fra Det Hvide Hus. Gæster: Anne Alling, Jacob Funk Kirkegaard og Niels Bjerre-Poulsen. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:41
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Microsoft, en genstartet techgigant

  Du lægger måske ikke mærke til det, når du sidder ved din PC. Men Microsoft, der laver Windows-styresystemet, har gennem de seneste år undergået en forvandling. Fra at være et indadvendt kæmpefirma, der laver kontorsoftware, er techgiganten nu engageret i moderigtig computerspilproduktion og open source-teknologi. Mikkel og Esben undersøger, hvordan Microsoft er gået fra at være klassens nørd til skolegårdens seje rod. Og om forvandlingen er reel, eller om der er tale om et udspekuleret blændværk. Medvirkende: Leif Jonasson. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. (Sendes også 20.03 og torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Supertanker

  Supertanker: Når frygt går i arv

  Vi kender alle oplevelsen af at være bange for noget eller nogen. En frygt, som i mange sammenhænge kan være hensigtsmæssig, fordi den forhindrer os i at havne i farlige situationer. Men frygten kan også blive destruktiv, hvis den bliver til en grundangst, som ikke justeres i forhold til den ydre virkelighed. Og så kan den gå i arv. Flere studier viser, at traumer ikke kun påvirker dem, der har været udsat for en traumatisk oplevelse. De kan også videregives til kommende generationer - også selvom børn af traumatiserede forældre er vokset op i fredelige omgivelser og ikke selv har oplevet noget, der minder om det, der har traumatiseret forældrene. Supertanker kaster lys på menneskers grundangst og diskuterer, hvordan og hvorfor frygt kan gå i arv. Medvirkende: Simon Lec, musiker og efterkommer af flygtninge. Nina Thorup Dalgaard, psykolog og forsker hos VIVE. G alit Malkiel Nielsen, tilrettelægger. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 12. maj). (Sendes også 21.03, søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:15:06
  P1 Debat

  P1 Debat: Racisme & Revolution?

  Jeg kan ikke trække vejret, betjent! Den 46-årige afro-amerikaner George Floyd døde for en uge siden med en hvid politimands knæ presset mod sin hals. Siden har demonstrationer og optøjer bredt sig til stater over hele USA, politistationen i Minneapolis er brændt af, og Nationalgarden er sat ind. I Danmark gik 2.000 mennesker pinsesøndag i demonstration under parolen: Black lives matter. Men gør de det? Er der strukturel racisme i USA? Er der behov for en revolution? Et opgør med politivold? Har vi samme racisme i DK? Blandt politifolk og i befolkningen? Betyder Floyds død noget for, hvem der kan blive USAs næste præsident? P1Debattører: Jens Philip Yazdani vært Radio4, Sikandar Siddique (FT), Melissa Inya sanger, Almaz Mengesha (V), Søren Espersen (DF), Martin Lidegaard (RV). Søren Hviid Pedersen lektor i statskundskab/højskolelærer, David Trads journalist/forfatter, Thomas Boehme dansker i Houston, George Floyds hometown. Vært: Gitte Hansen. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.05).

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:18
  Baglandet

  Baglandet: Mændene fra drug highway 2:4 - "I morgen tager jeg hjem til mor og far"

  I morgen vil Ali gå i bad, barbere sig og tage pænt tøj på. Han vil flytte hjem til sin mor og far, hjem og bede bønner og læse koranen og være en god søn og ikke en beskidt junkie. Men først skal han ryge heroin. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.33, søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Kunsten rykker ind på USA's raceslagmark: Blodet flyder under demonstrationerne i USA's store byer efter en politimands drab på en sort borger, og nu blander kunstnerne sig også i race-opgøret: En stjerneparade af musikere tager bladet fra munden og pladeselskaberne markerer situationens alvor ved ikke at udgive ny musik hele dagen i dag. Kulturen på P1 ser på, om kunstnernes verbale protester gør en forskel. I vikingernes fodspor: Mange troede vel, at Trelleborg var Danmarks største vikingeborg, men dén ligger altså på Falster, og de færreste har hørt om den. Men det ændrer sig fra i dag, hvor arkæologerne for første gang stikker graveredskaberne i jorden på stedet. Kulturen på P1 er med, når de første fund forhåbentlig dukker op af den sorten muld. Første dag tilbage på scenen: Teatersalene har stået tomme i månedsvis, men det ændrer sig snart - for eksempel for Teater Mungo Park i Allerød. Efter flere måneder med møder på computerskærmen kunne ansatte hos Mungo Park i dag mødes FYSISK for første gang siden nedlukningen i marts - og Kulturen på P1 var med. Det danske frisind får et serviceeftersyn: Vi var hurtige til at frigive pornografien, sengekantsfilmene forargede de færreste og der var bare masser af bare bryster på strandene - men holder vores forestilling om Danmarks som frisindets ubestridte foregangsland nu også? Kulturen på P1 taler med en forsker, der har kortlagt det danske frisind som det har udfoldet sig på filmlærrederne. Værter: Karen Secher og Jesper Dein. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:50:09
  Orientering

  Orientering

  Optøjer og demonstrationer i adskillige amerikanske byer eskalerer. De blev udløst af politivold, men foreløbig er svaret på optøjer og demonstrationer endnu mere politivold. Nationalgarden er sat ind flere steder, og nu truer Trump med at indsætte militæret - kamphærdede veteraner fra USAs seneste krige i Afghanistan og Irak. Genåbningen af samfundet har ikke fået smitten til at eksplodere som frygtet, og nu mener danske forskere at have fundet en del af forklaringen: Det er ganske få mennesker og begivenheder, der står for den altovervejende del af coronasmitten, såkaldte superspredere. I Sverige er langt flere døde af corona end i de andre nordiske lande - og fra flere sider har der lydt kritik at den svenske måde at håndtere krisen på. Nu kræver et flertal uden om den svenske regering, at Sverige skal have en undersøgelse af, hvordan landet har håndteret coronakrisen. Karen Hjulmand og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 1:15:06
  P1 Debat

  P1 Debat: Racisme & Revolution?

  Jeg kan ikke trække vejret, betjent! Den 46-årige afro-amerikaner George Floyd døde for en uge siden med en hvid politimands knæ presset mod sin hals. Siden har demonstrationer og optøjer bredt sig til stater over hele USA, politistationen i Minneapolis er brændt af, og Nationalgarden er sat ind. I Danmark gik 2.000 mennesker pinsesøndag i demonstration under parolen: Black lives matter. Men gør de det? Er der strukturel racisme i USA? Er der behov for en revolution? Et opgør med politivold? Har vi samme racisme i DK? Blandt politifolk og i befolkningen? Betyder Floyds død noget for, hvem der kan blive USAs næste præsident? P1Debattører: Jens Philip Yazdani vært Radio4, Sikandar Siddique (FT), Melissa Inya sanger, Almaz Mengesha (V), Søren Espersen (DF), Martin Lidegaard (RV). Søren Hviid Pedersen lektor i statskundskab/højskolelærer, David Trads journalist/forfatter, Thomas Boehme dansker i Houston, George Floyds hometown. Vært: Gitte Hansen. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • P1 anbefaler

  P1 anbefaler

  Kultur
 • 05:21
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:15:06
  P1 Debat

  P1 Debat: Racisme & Revolution? (fortsat)

  - fortsat.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:18
  Baglandet

  Baglandet: Mændene fra drug highway 2:4 - "I morgen tager jeg hjem til mor og far"

  I morgen vil Ali gå i bad, barbere sig og tage pænt tøj på. Han vil flytte hjem til sin mor og far, hjem og bede bønner og læse koranen og være en god søn og ikke en beskidt junkie. Men først skal han ryge heroin. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • Kl. 20:03-21:03
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Microsoft, en genstartet techgigant

  Du lægger måske ikke mærke til det, når du sidder ved din PC. Men Microsoft, der laver Windows-styresystemet, har gennem de seneste år undergået en forvandling. Fra at være et indadvendt kæmpefirma, der laver kontorsoftware, er techgiganten nu engageret i moderigtig computerspilproduktion og open source-teknologi. Mikkel og Esben undersøger, hvordan Microsoft er gået fra at være klassens nørd til skolegårdens seje rod. Og om forvandlingen er reel, eller om der er tale om et udspekuleret blændværk. Medvirkende: Leif Jonasson. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Supertanker

  Supertanker: Når frygt går i arv

  Vi kender alle oplevelsen af at være bange for noget eller nogen. En frygt, som i mange sammenhænge kan være hensigtsmæssig, fordi den forhindrer os i at havne i farlige situationer. Men frygten kan også blive destruktiv, hvis den bliver til en grundangst, som ikke justeres i forhold til den ydre virkelighed. Og så kan den gå i arv. Flere studier viser, at traumer ikke kun påvirker dem, der har været udsat for en traumatisk oplevelse. De kan også videregives til kommende generationer - også selvom børn af traumatiserede forældre er vokset op i fredelige omgivelser og ikke selv har oplevet noget, der minder om det, der har traumatiseret forældrene. Supertanker kaster lys på menneskers grundangst og diskuterer, hvordan og hvorfor frygt kan gå i arv. Medvirkende: Simon Lec, musiker og efterkommer af flygtninge. Nina Thorup Dalgaard, psykolog og forsker hos VIVE. G alit Malkiel Nielsen, tilrettelægger. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur
 • 1:50:09
  Orientering

  Orientering

  Optøjer og demonstrationer i adskillige amerikanske byer eskalerer. De blev udløst af politivold, men foreløbig er svaret på optøjer og demonstrationer endnu mere politivold. Nationalgarden er sat ind flere steder, og nu truer Trump med at indsætte militæret - kamphærdede veteraner fra USAs seneste krige i Afghanistan og Irak. Genåbningen af samfundet har ikke fået smitten til at eksplodere som frygtet, og nu mener danske forskere at have fundet en del af forklaringen: Det er ganske få mennesker og begivenheder, der står for den altovervejende del af coronasmitten, såkaldte superspredere. I Sverige er langt flere døde af corona end i de andre nordiske lande - og fra flere sider har der lydt kritik at den svenske måde at håndtere krisen på. Nu kræver et flertal uden om den svenske regering, at Sverige skal have en undersøgelse af, hvordan landet har håndteret coronakrisen. Karen Hjulmand og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05). (Sendes også 3.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 55:15
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: USA i kaos

  USA er i kaos! De værste raceoptøjer i årtier hærger byer tværs over USA efter en betjents drab på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis. De kommer efter tre måneders coronapandemi med over 100.000 døde, 40 millioner tabte arbejdspladser - og op til et præsidentvalg om fem måneder. Og Trump, der skulle samle nationen, raser på Twitter fra Det Hvide Hus. Gæster: Anne Alling, Jacob Funk Kirkegaard og Niels Bjerre-Poulsen. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  Kunsten rykker ind på USA's raceslagmark: Blodet flyder under demonstrationerne i USA's store byer efter en politimands drab på en sort borger, og nu blander kunstnerne sig også i race-opgøret: En stjerneparade af musikere tager bladet fra munden og pladeselskaberne markerer situationens alvor ved ikke at udgive ny musik hele dagen i dag. Kulturen på P1 ser på, om kunstnernes verbale protester gør en forskel. I vikingernes fodspor: Mange troede vel, at Trelleborg var Danmarks største vikingeborg, men dén ligger altså på Falster, og de færreste har hørt om den. Men det ændrer sig fra i dag, hvor arkæologerne for første gang stikker graveredskaberne i jorden på stedet. Kulturen på P1 er med, når de første fund forhåbentlig dukker op af den sorten muld. Første dag tilbage på scenen: Teatersalene har stået tomme i månedsvis, men det ændrer sig snart - for eksempel for Teater Mungo Park i Allerød. Efter flere måneder med møder på computerskærmen kunne ansatte hos Mungo Park i dag mødes FYSISK for første gang siden nedlukningen i marts - og Kulturen på P1 var med. Det danske frisind får et serviceeftersyn: Vi var hurtige til at frigive pornografien, sengekantsfilmene forargede de færreste og der var bare masser af bare bryster på strandene - men holder vores forestilling om Danmarks som frisindets ubestridte foregangsland nu også? Kulturen på P1 taler med en forsker, der har kortlagt det danske frisind som det har udfoldet sig på filmlærrederne. Værter: Karen Secher og Jesper Dein. (Genudsendelse fra 14.03).

  Kultur
 • 1:50:09
  Orientering

  Orientering

  Optøjer og demonstrationer i adskillige amerikanske byer eskalerer. De blev udløst af politivold, men foreløbig er svaret på optøjer og demonstrationer endnu mere politivold. Nationalgarden er sat ind flere steder, og nu truer Trump med at indsætte militæret - kamphærdede veteraner fra USAs seneste krige i Afghanistan og Irak. Genåbningen af samfundet har ikke fået smitten til at eksplodere som frygtet, og nu mener danske forskere at have fundet en del af forklaringen: Det er ganske få mennesker og begivenheder, der står for den altovervejende del af coronasmitten, såkaldte superspredere. I Sverige er langt flere døde af corona end i de andre nordiske lande - og fra flere sider har der lydt kritik at den svenske måde at håndtere krisen på. Nu kræver et flertal uden om den svenske regering, at Sverige skal have en undersøgelse af, hvordan landet har håndteret coronakrisen. Karen Hjulmand og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05).

  Nyheder & Aktualitet