P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:37
  Sygt nok

  Sygt nok: Kan nanomaskiner helbrede os indefra?

  I fremtiden kan vi skrumpe en robotkirurg og fjerne en kræftsvulst indefra, og lave kapsler med medicin, der selv finder det sted i kroppen, hvor medicinen gør mest gavn. Det lyder som science fiction drømme, og er det også lidt endnu. Sygt nok handler i dag om det fremadstormende felt nanomedicin. Danske forskere udvikler lige nu netop smarte mikropiller, nanomaterialer, der kan dyrke organer - og nano-diagnostik, der kan erstatte et helt laboratorium. Medvirkende: Anja Boisen, professor ved Sundhedsteknologi på DTU og leder af IDUN projektet. Thomas Lars Andresen, professor og afdelingsleder ved Sundhedsteknologi på DTU. Jørgen Kjems, professor og leder af forskningsgruppen Celpat ved Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen. (Genudsendelse fra fredag).

  Videnskab & Teknologi
 • 2:45:09
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  Er det nok med en halv milliard til flere hænder i de danske daginstitutioner? Unge selvskadere inspirerer og smitter hinanden på de sociale medier - hvad kræver det, hvis de unge skal ud af det her misbrug? Hvordan er udsigterne til, at danske kvinder, ramt af en særlig aggressiv form for brystkræft, får adgang til behandling med EU-godkendt medicin? Værter: Tinne Hjersing Knudsen og Ole Brink. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 54:21
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Europa i klemme

  Vesten er splittet og presset af Kina, af Rusland og af indre splid og tendenser på opløsning. Og de vestlige værdier om demokrati og menneskerettigheder skrider, hvis ikke Europa finder sammen om at spille en stærkere international rolle. Så hvad gør Europa? Gæster: Lars Bangert Struwe, Henrik Breitenbauch og Martin Lidegaard. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05, lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:41
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Reklamepause

  Mikkel og Esben sætter en stopper for de digitale reklamer, der invaderer familielivet. For reklamerne dukker op overalt, når vi surfer, og i de apps vi bruger - og de ødelægger oplevelsen. Men de er samtidig årsagen til, at vi kan læse artikler og bruge sociale medier uden at betale ved kasse 1. Så er det overhovedet rimeligt at blokere dem? Og er der alternativer til blokering, hvis du bare ikke kan holde ud at kigge på dem? Derudover: TV-kendis spænder en hunderobot foran en rickshaw - Esben imponeres. Medvirkende: David Lorentzen. Aske Kammer. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. (Sendes også 20.03 og torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:10
  Supertanker

  Supertanker: Til kamp for kosten og kroppen

  Vegetar, flexitar, pescitar. KETO, antiinflammatorisk, stenalder, raw food. Vi går meget op i vores kost, og vi kan mere eller mindre højlydt være for eller imod kød på bordet, kaninføde, for meget kaffe, eller alkoholkvoter. Og ud over et hav af forskellige diæter som kæmper om at fremhæve deres respektive fortræffeligheder og løfter om vægttab, gladere tarme, bedre humør, længere liv og mindre sygdom, som vi manøvrerer imellem, så ser vi også madprogrammer. Samtidig med at vi tænker over, at vi skal motionere og røre os. Og intet af alt det er noget, vi fandt på i går. Fokus på kosten og kroppen er ikke noget nyt og moderne. En ny bog fortæller om en kost- og helsebølge for godt 100 år siden, og Supertanker lærer af den. Medvirkende: Anne Tjønneland, læge og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter. Sven Halse, lektor emeritus i tysk litteratur og kulturhistorie, Århus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendes også 21.03, søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Bananrepublik eller lige efter bogen?

  Embedsmænd i Kulturministeriet skrev den indstilling, som lå til grund for Radio- og TV-nævnets valg af Radio Loud fremfor Radio 24 Syv. Nævnet besluttede det samme, som embedsmændene anbefalede. Er det en helt almindelig beslutningsproces? Eller har Kulturministeren haft mulighed for at lægge pres på nævnet og tage livet af 24 Syv? Debat med Jens Rohde, medieordfører RV, Jesper Petersen, medieordfører S, Mads Brügger, tidligere programchef på 24Syv, Lisbeth Knudsen, direktør for Mandag Morgen, Jens Qvesel, forvaltningspolitisk chef i DJØF. Vært: Bille Sterll. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.05).

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:49
  Public service

  Public Service - grøn tøjvask og grønne studieture

  Forleden fortalte vi, hvordan elever på flere gymnasier for klimaets skyld helst vil undgå at tage flyet, når de skal på studietur. Det reagerede en del lyttere fra højskoler og efterskoler på - de er nemlig allerede mestre i grønne studieture. Dem taler vi med i dag. Vi følger også op på en anden klimahistorie. For kan det virkelig være rigtigt at man kan vaske sit tøj rent ved 30 grader? Og dermed undgå at bruge energi på at vamre vandet op? P1s aktuelle magasin med konstruktiv journalistik. Vært Jesper Borup leder sammen med lytterne efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Send dit input til publicservice@dr.dk (Sendes også 19.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:59
  Baglandet

  Baglandet: Eliten på forreste række

  Gymnasieelever er i medier på det seneste blevet beskrevet som sløve, umotiverede og uambitiøse. Men på Niels Brock Handelsgymnasium er der rift om pladserne på forreste række. Her rykker man gerne frem i lokalet for at kunne følge ordentligt med i undervisningen. De fleste elever har 5 A-fag, elsker at gå i skole og har høje ambitioner for fremtiden. Så hvem er de topmotiverede gymnasieelever og hvad driver dem? Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendes også 19.33, søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  H. C. Andersen her, der og alle vegne: Planer om et kommende oplevelsescenter på en vestsjællandsk herregård, hvor eventyrdigteren overnattede i en uge i 1862, er løbet ind i problemer, fordi regeringen vægrer sig ved at udbetale et støttebeløb, der blev bevilget af den forrige regering. Men Lerchenborg er langt fra det eneste gods, som Andersen kastede glans over med sine besøg: Kulturen på P1 kortlægger de mange muligheder for fremtidige HCA-oplevelsescentre. Beethovens danske forbindelser: At Ludwig van Beethoven skrev nogle af den klassiske musiks allervigtigste værker vil næppe komme bag på nogen. Men at han havde tætte forbindelser til Danmark - forbindelser, der involverede Oehlenschlæger, Kuhlau, Slaget på Reden og en frygtelig masse champagne - det er måske nyt. Altså indtil efter Kulturen på P1 i dag. Den vidunderlige beton: I Norge har nedrivningsplaner for en bombe-beskadiget beton-regeringsbygning skabt voldsom debat. I Danmark har affredningen af den betonhal, der rummer Roskildes vikingeskibe, på samme måde delt vandene. Hvor arkitekterne ser rå skønhed ser mange almindelige borgere grimme, grå bygninger - men der var engang, hvor betonen var udset til at redde Danmark. Kulturen på P1 fortæller betonens kulturhistorie. Da kalenderen sprang 11 dage over: I dag for 320 år siden var det den 18. februar, præcis som nu. Men dagen efter var det pludselig den 1. marts. Kulturen på P1 fortæller historien om et kalenderskifte, der udløste både rasende demonstrationer mod paven, engelsk fagforeningsballade - og en masse dato-forvirring for rejsende i Europa. Værter: Karen Secher og Tore Leifer. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:50:05
  Orientering

  Orientering

  Når du betaler penge til din pension, kan du risikere at støtte kontroversielle fængsler i USA. Det skriver netmediet for undersøgende journalistik Danwatch, og vi taler både med journalisten bag historien og spørger nogle af de danske pensionsselskaber, hvorfor de har valgt at investere i private fængsler i USA? Demonstranter fra Stram Kurs forstyrrede i fredags en muslimsk børnebegravelse. Stram Kurs-demonstranterne var samlet til en markering af femårsdagen for den danske terrorist Omar El-Husseins død, og de valgte altså at afholde demonstrationen udenfor en moské på Dortheavej i det nordvestlige København. Vi spørger Stram Kurs, om det er i orden at forstyrre en begravelsesceremoni. Og så skal vi en tur til USA hvor demokraternes primærvalg fortsætter med at trække overskrifter. Mens Bernie Sanders samler mere og mere momentum for sin kampagne, så er den undertippede outsider i skikkelse af rigmanden Michael Bloomberg på vej ind på scenen, hvilket får det til at slå gnister mellem de to demokrater. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 45:00
  P1 Debat

  P1 Debat: Bananrepublik eller lige efter bogen?

  Embedsmænd i Kulturministeriet skrev den indstilling, som lå til grund for Radio- og TV-nævnets valg af Radio Loud fremfor Radio 24 Syv. Nævnet besluttede det samme, som embedsmændene anbefalede. Er det en helt almindelig beslutningsproces? Eller har Kulturministeren haft mulighed for at lægge pres på nævnet og tage livet af 24 Syv? Debat med Jens Rohde, medieordfører RV, Jesper Petersen, medieordfører S, Mads Brügger, tidligere programchef på 24Syv, Lisbeth Knudsen, direktør for Mandag Morgen, Jens Qvesel, forvaltningspolitisk chef i DJØF. Vært: Bille Sterll. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • P1 anbefaler

  P1 anbefaler

  Kultur
 • 05:13
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:49
  Public service

  Public Service - grøn tøjvask og grønne studieture

  Forleden fortalte vi, hvordan elever på flere gymnasier for klimaets skyld helst vil undgå at tage flyet, når de skal på studietur. Det reagerede en del lyttere fra højskoler og efterskoler på - de er nemlig allerede mestre i grønne studieture. Dem taler vi med i dag. Vi følger også op på en anden klimahistorie. For kan det virkelig være rigtigt at man kan vaske sit tøj rent ved 30 grader? Og dermed undgå at bruge energi på at vamre vandet op? P1s aktuelle magasin med konstruktiv journalistik. Vært Jesper Borup leder sammen med lytterne efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Send dit input til publicservice@dr.dk (Genudsendelse fra 13.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:59
  Baglandet

  Baglandet: Eliten på forreste række

  Gymnasieelever er i medier på det seneste blevet beskrevet som sløve, umotiverede og uambitiøse. Men på Niels Brock Handelsgymnasium er der rift om pladserne på forreste række. Her rykker man gerne frem i lokalet for at kunne følge ordentligt med i undervisningen. De fleste elever har 5 A-fag, elsker at gå i skole og har høje ambitioner for fremtiden. Så hvem er de topmotiverede gymnasieelever og hvad driver dem? Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra 13.33). (Sendes også søndag 5.33 og 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:41
  Kortsluttet

  Kortsluttet: Reklamepause

  Mikkel og Esben sætter en stopper for de digitale reklamer, der invaderer familielivet. For reklamerne dukker op overalt, når vi surfer, og i de apps vi bruger - og de ødelægger oplevelsen. Men de er samtidig årsagen til, at vi kan læse artikler og bruge sociale medier uden at betale ved kasse 1. Så er det overhovedet rimeligt at blokere dem? Og er der alternativer til blokering, hvis du bare ikke kan holde ud at kigge på dem? Derudover: TV-kendis spænder en hunderobot foran en rickshaw - Esben imponeres. Medvirkende: David Lorentzen. Aske Kammer. Værter: Mikkel Malmberg og Esben Hardenberg. (Genudsendelse fra 10.03). (Sendes også torsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:10
  Supertanker

  Supertanker: Til kamp for kosten og kroppen

  Vegetar, flexitar, pescitar. KETO, antiinflammatorisk, stenalder, raw food. Vi går meget op i vores kost, og vi kan mere eller mindre højlydt være for eller imod kød på bordet, kaninføde, for meget kaffe, eller alkoholkvoter. Og ud over et hav af forskellige diæter som kæmper om at fremhæve deres respektive fortræffeligheder og løfter om vægttab, gladere tarme, bedre humør, længere liv og mindre sygdom, som vi manøvrerer imellem, så ser vi også madprogrammer. Samtidig med at vi tænker over, at vi skal motionere og røre os. Og intet af alt det er noget, vi fandt på i går. Fokus på kosten og kroppen er ikke noget nyt og moderne. En ny bog fortæller om en kost- og helsebølge for godt 100 år siden, og Supertanker lærer af den. Medvirkende: Anne Tjønneland, læge og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter. Sven Halse, lektor emeritus i tysk litteratur og kulturhistorie, Århus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra 11.03). (Sendes også søndag 6.03 og mandag 5.03).

  Kultur
 • Kl. 22:03-00:05
  Orientering

  Orientering

  Når du betaler penge til din pension, kan du risikere at støtte kontroversielle fængsler i USA. Det skriver netmediet for undersøgende journalistik Danwatch, og vi taler både med journalisten bag historien og spørger nogle af de danske pensionsselskaber, hvorfor de har valgt at investere i private fængsler i USA? Demonstranter fra Stram Kurs forstyrrede i fredags en muslimsk børnebegravelse. Stram Kurs-demonstranterne var samlet til en markering af femårsdagen for den danske terrorist Omar El-Husseins død, og de valgte altså at afholde demonstrationen udenfor en moské på Dortheavej i det nordvestlige København. Vi spørger Stram Kurs, om det er i orden at forstyrre en begravelsesceremoni. Og så skal vi en tur til USA hvor demokraternes primærvalg fortsætter med at trække overskrifter. Mens Bernie Sanders samler mere og mere momentum for sin kampagne, så er den undertippede outsider i skikkelse af rigmanden Michael Bloomberg på vej ind på scenen, hvilket får det til at slå gnister mellem de to demokrater. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05). (Sendes også 3.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:21
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Europa i klemme

  Vesten er splittet og presset af Kina, af Rusland og af indre splid og tendenser på opløsning. Og de vestlige værdier om demokrati og menneskerettigheder skrider, hvis ikke Europa finder sammen om at spille en stærkere international rolle. Så hvad gør Europa? Gæster: Lars Bangert Struwe, Henrik Breitenbauch og Martin Lidegaard. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra 9.05). (Sendes også lørdag 7.03 og søndag 22.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Kulturen på P1

  H. C. Andersen her, der og alle vegne: Planer om et kommende oplevelsescenter på en vestsjællandsk herregård, hvor eventyrdigteren overnattede i en uge i 1862, er løbet ind i problemer, fordi regeringen vægrer sig ved at udbetale et støttebeløb, der blev bevilget af den forrige regering. Men Lerchenborg er langt fra det eneste gods, som Andersen kastede glans over med sine besøg: Kulturen på P1 kortlægger de mange muligheder for fremtidige HCA-oplevelsescentre. Beethovens danske forbindelser: At Ludwig van Beethoven skrev nogle af den klassiske musiks allervigtigste værker vil næppe komme bag på nogen. Men at han havde tætte forbindelser til Danmark - forbindelser, der involverede Oehlenschlæger, Kuhlau, Slaget på Reden og en frygtelig masse champagne - det er måske nyt. Altså indtil efter Kulturen på P1 i dag. Den vidunderlige beton: I Norge har nedrivningsplaner for en bombe-beskadiget beton-regeringsbygning skabt voldsom debat. I Danmark har affredningen af den betonhal, der rummer Roskildes vikingeskibe, på samme måde delt vandene. Hvor arkitekterne ser rå skønhed ser mange almindelige borgere grimme, grå bygninger - men der var engang, hvor betonen var udset til at redde Danmark. Kulturen på P1 fortæller betonens kulturhistorie. Da kalenderen sprang 11 dage over: I dag for 320 år siden var det den 18. februar, præcis som nu. Men dagen efter var det pludselig den 1. marts. Kulturen på P1 fortæller historien om et kalenderskifte, der udløste både rasende demonstrationer mod paven, engelsk fagforeningsballade - og en masse dato-forvirring for rejsende i Europa. Værter: Karen Secher og Tore Leifer. (Genudsendelse fra 14.03).

  Kultur
 • 1:50:05
  Orientering

  Orientering

  Når du betaler penge til din pension, kan du risikere at støtte kontroversielle fængsler i USA. Det skriver netmediet for undersøgende journalistik Danwatch, og vi taler både med journalisten bag historien og spørger nogle af de danske pensionsselskaber, hvorfor de har valgt at investere i private fængsler i USA? Demonstranter fra Stram Kurs forstyrrede i fredags en muslimsk børnebegravelse. Stram Kurs-demonstranterne var samlet til en markering af femårsdagen for den danske terrorist Omar El-Husseins død, og de valgte altså at afholde demonstrationen udenfor en moské på Dortheavej i det nordvestlige København. Vi spørger Stram Kurs, om det er i orden at forstyrre en begravelsesceremoni. Og så skal vi en tur til USA hvor demokraternes primærvalg fortsætter med at trække overskrifter. Mens Bernie Sanders samler mere og mere momentum for sin kampagne, så er den undertippede outsider i skikkelse af rigmanden Michael Bloomberg på vej ind på scenen, hvilket får det til at slå gnister mellem de to demokrater. www.dr.dk/orientering (Genudsendelse fra 16.05).

  Nyheder & Aktualitet