Live kanaler

P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:40
  Radiofortællinger

  Satans syndsforladelse 5:7 - Fem minutter i tolv

  Da Emil ringer til Hanne en dag i slutningen af april er der noget galt. Hun holder noget skjult. Det viser sig, at hun aftenen forinden har sagt farvel til Kirsten i den tro, at hun ville dø i løbet af natten. Men, siger Hanne, fordi Emil har planer om at lave flere afsnit af Satans syndsforladelse har Gud givet Hanne 10 ekstra dage at leve i. Sådan starter et nyt eventyr med Hanne og Kirsten og deres kamp mod mørkets kræfter fra en stuelejlighed i Høje Gladsaxe. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Medvirkende: Hanne Leffler og Kirsten Pedersen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra mandag).

  Dokumentar
 • 27:27
  Baglandet

  Baglandet: Stamgæsterne uden hjem

  Rundt omkring i danmark ligger små værtshuse, der før landet lukkede ned, hver dag var befolket af stamgæster, der slukkede tørsten med en bajer eller to, imens de vendte livets store og små begivenheder med hinanden. Med nedlukningen forsvandt de fællesskaber fra den ene dag til den anden. På Amager i København har Mette Risdal, der er bartender på værtshuset cafe sundet taget sagen i egen hånd og har gennem nedlukningen haft ugentlig kontakt med en række af hendes stamgæster, for at sikre sig, at de har det godt. Baglandet har fulgt i hælene på Mette og talt med hendes stamgæster. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:12
  Supertanker

  Supertanker: Livslang læring - Til hvad?

  Vi går i skole, nogle i gymnasiet, nogle på universitetet. Men måden vores skole er bygget op, og forventningerne til hvordan, vi går i skole, og hvad vi lærer hvornår, er blevet reformeret nogle gange i de seneste årtier. Det giver både en anden type uddannelse og en anden oplevelse af dannelse af de generationer, som kommer gennem dét skolesystem. Det er sket på en måde så nogle spørger, om det lever op til Danmarks udsagn om, at vi som nation skal leve af hovederne. Ifølge den hollandske pædagogiske filosof, Gert Biesta er dannelse trængt i baggrunden til fordel for employability. Og hvor det før var fx vores hænder, der udførte et arbejde er det i dag hele vores person hele livet (human ressource) der er ansat. Medvirkende: Jens Erik Kristensen: Lektor på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Ning de Coninck-Smith: Professor på DPU, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann: Tilrettelægger og vært. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også mandag 5.03).

  Kultur
 • 56:40
  Vildt Naturligt

  Vildt Naturligt: Dinosaurer i Danmark

  Dinosaurerne nåede vidt omkring i deres storhedstid for 200 millioner år siden. Danske forskere har været med til at finde spor efter dem på både Bornholm og Grønland. Geologiprofessor Lars Clemmensen besøger biologerne Vicky og Johan for at fortælle om detektivjagten på fortidskæmpernes fodspor og knoglerester i ældgamle jord- og stenlag. Hvad ved vi om giganternes vandringer i en verden, hvor geografi og klima var helt anderledes end i dag? Gæst: Lars Clemmensen, professor i geologi, Københavns Universitet. Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen. vildtnaturligt@dr.dk (Genudsendelse fra torsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • Pilgrim - på rejse i troens univers

  Pilgrim - At finde vej

  Kunstner og psykolog Naiha Khijee fortæller om at vandre med sin tro igennem forskellige kulturlandskaber og at skabe nye udtryk i kunsten. Desuden introducerer salmedigter Jonas Breum en af sine salmer. Vært Anders Laugesen.

  Kultur

Formiddag

 • 55:45
  Tal til mig

  Tal til mig - Morten Sabroe: "God is a concept"

  'God is a concept' sang John Lennon og den unge journalist og forfatter Morten Sabroe var helt enig og han råhørte sangen igen og igen. Han tror ikke på Gud. Måske fordi hans mor ikke troede på noget OVERHOVEDET: 'måske er det en blokering' som han siger. Alligevel har Morten Sabroe kredset omkring himlen, Gud og efterlivet igennem sit forfatterskab. Og hvorfor det, når man nu ikke tror? Med scener fra Panum Instituttet hvor Mortens mor 'svømmer rundt i et badekar' i forskningens tjeneste, og en scene fra horisontlinjen på Ærø der en dag, i Mortens fantasi, blev til en kæmpestor hjerne, tales der om dødslejer, den kollektive bevidsthed og dødsangst. Og ikke mindst om den pligtfølelse, der gør at Morten har fulgt sin nærmeste familie hele vejen til dødens dørtærskel. For religionerne må ikke have patent på samvittighedsfølelsen. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Genudsendelse fra lørdag). (Sendes også torsdag 21.03).

  Kultur
 • Gudstjeneste på P1

  Gudstjeneste på P1

  Kirken i Ørestad. Københavns stift. 1. søndag efter påske. Prædikant: Per Ramsdal. Kirkemusiker: Ebbe Stadel Nielsen. Salmer: 224: "Stat op, Min sjæl, I morgengry!". 28: "De dybeste lag i mit hjerte". 248: "Med Thomaskravet står vi her". 80: "Tak og ære være Gud". Præludium: Siciliano 1. sats. Komponist: J. S. Bach. Solo: Agnus Dei. Fra h-moll messe. Komponist: J. S. Bach. Vært: Katarina Lewkovitch. www.dr.dk/tro

  Kultur
 • Tidsånd

  Tidsånd - kristendom i Rigsfællesskabet

  En statue af missionærpræsten Hans Egede i Nuuk blev overhældt med rød maling. På Færøerne rejser man et 17 meter højt kors som landets nye vartegn. Har kristendommen været god eller dårlig for udviklingen i Grønland og på Færøerne? Hvordan kan vi forstå og markere kristendommen i Rigsfællesskabet? Vært Christoffer Emil Bruun har besøg af den grønlandske præst Marianne Lynge Krog og historiker Thorkild Kjærgaard, mens Bergur Rønne Moberg fortæller om Færøerne. (Sendes også lørdag 19.03).

  Kultur

Eftermiddag

 • Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • Ordet fanger

  Ordet fanger: Mundkurvspolitik

  Åndsfriheden og den frie forskning er truet, så langt er ugens gæster enige. Men kommer truslen fra Christiansborgpolitikere, der kun vil have videnskab, som bekræfter deres eget verdensbillede? Eller fra forskere, som fører politik forklædt som videnskab? Det er spørgsmålet i ugens Ordet fanger, hvor vi diskuterer, hvem der må kritisere hvem for hvad, og hvor grænsen mellem holdninger og faglighed går. Gæster: Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance. Eske Willerslev, DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet. Vært: Villads Andersen. www.dr.dk/p1debat (Genudsendelse fra 12.15).

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:10
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Destruktiv tv-journalistik i "21Søndag"

  Der blev ikke sparet på krudtet, da DR i 2012 rettede skytset mod opholdsstedet Solhaven i Farsø. Sagen endte med retssag og frifindelse, og i denne uge er den kaldt "et alvorligt memento til journalistikken" i omfattende gennemgang i tidsskriftet "Social Kritik". Hvordan gentagelser undgås, diskuterer tidsskriftsredaktør Mette Bladt med DR's daværende nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Valg med fortielser: Afstanden mellem journalister og politikere i Grønland er lille. Og det kan - bl.a. i den netop overståede valgkamp - være svært at bedrive kritisk journalistik. Den erfarne Sermitsiaq-journalist Poul Krarup konstaterer, at "man tit skyder på sendebuddet i stedet for at diskutere substansen". En karakteristik, som bestsellerforfatter Mads Peder Nordbo genkender efter sin kritik af overgreb på børn. Live fra Yangon: Det var et scoop, da CNN tidligere på ugen kunne rapportere fra det militærkuppede Myanmar. Men var det også prisen værd for dem, som blev fængslet efter at have talt med en amerikansk journalist? Interview med Asien-rådgiver Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support. Kampfly for milliarder: Danmark fik onsdag overdraget det første af 27 nye F35 Joint Strike Fighter. Flykøbet er resultat af en omfattende lobby- og mediekampagne, som i 2015-16 skulle dementere udbredt bekymring for en ny, denne gang luftbåren, IC4-skandale. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Hjernekassen på P1

  Hjernekassen på P1: Konfliktsky

  Hvad vil det sige at være konfliktsky? Hvorfor er nogle mennesker konfliktsky og andre konfliktsøgende? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Genudsendelse fra mandag).

  Kultur
 • 57:20
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Skriv dit liv

  Jeg er fascineret af mennesker og historier. Især når mennesker evner at fortælle om deres liv på en måde, der gør det indlevende og til noget man kan spejle sig i. Måske kan vi alle lære noget af at skrive vores historie ned, det tror jeg faktisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Katrine Marie Guldager og forfatter og psykolog Glenn Bech. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag).

  Videnskab & Teknologi
 • 27:40
  Radiofortællinger

  Satans syndsforladelse 5:7 - Fem minutter i tolv

  Da Emil ringer til Hanne en dag i slutningen af april er der noget galt. Hun holder noget skjult. Det viser sig, at hun aftenen forinden har sagt farvel til Kirsten i den tro, at hun ville dø i løbet af natten. Men, siger Hanne, fordi Emil har planer om at lave flere afsnit af Satans syndsforladelse har Gud givet Hanne 10 ekstra dage at leve i. Sådan starter et nyt eventyr med Hanne og Kirsten og deres kamp mod mørkets kræfter fra en stuelejlighed i Høje Gladsaxe. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Medvirkende: Hanne Leffler og Kirsten Pedersen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra mandag). (Sendes også 16.03).

  Dokumentar
 • 27:27
  Baglandet

  Baglandet: Stamgæsterne uden hjem

  Rundt omkring i danmark ligger små værtshuse, der før landet lukkede ned, hver dag var befolket af stamgæster, der slukkede tørsten med en bajer eller to, imens de vendte livets store og små begivenheder med hinanden. Med nedlukningen forsvandt de fællesskaber fra den ene dag til den anden. På Amager i København har Mette Risdal, der er bartender på værtshuset cafe sundet taget sagen i egen hånd og har gennem nedlukningen haft ugentlig kontakt med en række af hendes stamgæster, for at sikre sig, at de har det godt. Baglandet har fulgt i hælene på Mette og talt med hendes stamgæster. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Genudsendelse fra tirsdag). (Sendes også 16.33).

  Nyheder & Aktualitet
 • Orientering

  Orientering Europa

  En stol der manglede og et lille 'erhmm' fra en undrende EU kommissionens formand Ursula von der Leyen, er blevet til en stor historie om politisk ydmygelse gange to. Først fordi Tyrkiets præsident Erdogan ikke har en stol parat til formanden for EU kommissionen, dernæst fordi formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, sætter sig på sin stol uden at reagere på sin kollegas lille "erhmm". Nu er Europa Parlamentet på den anden ende over episoden. Men puster de ikke bare til ilden og render Erdogans ærinde? Vi taler med to danske mep'er om den sag. Og får besøg af en forsker, der fortæller hvad, der fik Erdogan til at iscenesætte besøget på den måde. Det handler både om at vise magt og at føle sig svigtet af EU. I Bosnien stiger presset på migranterne. Der er udbrud af corona, der er hårde pushbacks og nu er der også bander af migranter, der har opgivet at komme videre og i stedet angriber andre migranter. Om få måneder begynder pengene fra EU's gigantiske genopretningsfond at trille ud til EU's lande. Her skal de bruges på grøn- og digital omstilling. Og det er der en del lande der har meget brug for. Vi skal høre fra Tyskland, hvor man må bruge blyant og papir i vaccineudrulningen. Adgang til internet og mangel på digitale færdigheder er også stor i lande som Bulgarien, Italien, Rumænien og Polen. Så der er nok at bruge de mange milliarder til. Men også faldgruber. Det mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er bekymret for, at alt for mange europæere bliver efterladt på perronen når det digitale tog begynder at rulle. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Genudsendelse fra 17.05).

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • Ordet fanger

  Ordet fanger: Mundkurvspolitik

  Åndsfriheden og den frie forskning er truet, så langt er ugens gæster enige. Men kommer truslen fra Christiansborgpolitikere, der kun vil have videnskab, som bekræfter deres eget verdensbillede? Eller fra forskere, som fører politik forklædt som videnskab? Det er spørgsmålet i ugens Ordet fanger, hvor vi diskuterer, hvem der må kritisere hvem for hvad, og hvor grænsen mellem holdninger og faglighed går. Gæster: Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance. Eske Willerslev, DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet. Vært: Villads Andersen. www.dr.dk/p1debat (Sendes også 18.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • Panorama

  Panorama: Første verdenskrig mindes

  Rejsebrev fra Vestfronten. Den 1. Verdenskrig sluttede klokken 11 om formiddagen den 11. november 1918. Poul Smidt har været i Flanderns marker ved byen Iper, som hver dag året rundt blæser Den sidste Tappenstreg for den ukendte soldat. (Genudsendelse fra i går).

  Kultur
 • 56:38
  Filmland

  Filmland: Ensomme cowboys og andre westernmyter i det nordligste Norge

  For 10-15 år siden mukkede medierne over at Kim Fupz Aakesons mange manuskripter fyldte for meget. De danske film lignede hinanden. Siden har Fupz nænsomt fordelt sin indsats på dansk børnefilm, svenske og norske film ... og serier. Knap er 'Ulven kommer' pillet af DR's sendeplan før 'Welcome to Utmark' ankommer på streamingtjenesten HBO. Filmland taler med Fupz om at omplante westernmyter til Nordnorge og om den evige fejde mellem natur og civilisation. Derudover anmeldelser af amerikanske 'Sound of Metal' og den indonesiske superheltefilm, 'Gundala'. Tilrettelæggelse: Per Juul Carlsen. www.dr.dk/film (Genudsendelse fra lørdag). (Sendes også mandag 20.03).

  Kultur
 • 53:20
  Slotsholmen

  Slotsholmen: Pind i hårdt angreb på Løkke

  Lars Løkke Rasmussen er forfængelig og egoistisk og splitter blå blok med sin ambition om et nyt parti. Sådan lyder den hårde kritik af den tidligere statsminister fra hans gamle ven og våbenfælle Søren Pind. I Slotsholmen uddyber Søren Pind sin analyse af både Løkke Rasmussen og det borgerlige Danmark. Ifølge Dansk Folkeparti SKAL der servers tarteletter og andre klassiske danske retter i de offentlige institutioner. Samtidig skal en ny sproglov sikre, at offentligt ansatte ikke længere bruger engelske gloser som "game changer" og "top of mind". Det er to af forslagene i Dansk Folkepartis nye kulturudspil. Vært Issa Mahmoud Jeppesen spørger Morten Messerschmidt, om hvad det skal til for. Sidst i udsendelsen svarer socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund på, hvorfor Danmark som eneste land i Europa vil sende flygtninge tilbage til det borgerkrigshærgede Syrien. Selv om FN og en række eksperter appellerer til, at vi ikke gør det. Vært: Issa Mahmoud Jeppesen. (Genudsendelse fra torsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:20
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Skriv dit liv

  Jeg er fascineret af mennesker og historier. Især når mennesker evner at fortælle om deres liv på en måde, der gør det indlevende og til noget man kan spejle sig i. Måske kan vi alle lære noget af at skrive vores historie ned, det tror jeg faktisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Katrine Marie Guldager og forfatter og psykolog Glenn Bech. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Genudsendelse fra onsdag). (Sendes også 21.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 54:59
  Verden ifølge Gram

  Verden ifølge Gram: Myanmar mod sammenbrud?

  Video efter video dokumenterer militærets vilkårlige, brutale vold mod Myanmars civile - unge som gamle, kvinder som mænd. Hundredvis er dræbt og mange flere såret, siden generalerne satte Myanmars demokratiske eksperiment ud af kraft og fængslede Aung San Suu Kyi og hendes ministre. Nu styrer landet mod sammenbrud - og risiko for endnu et væbnet opgør mellem Myanmars etniske grupper. Vært: Steffen Gram. (Genudsendelse fra tirsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • Orientering

  Orientering Europa

  En stol der manglede og et lille 'erhmm' fra en undrende EU kommissionens formand Ursula von der Leyen, er blevet til en stor historie om politisk ydmygelse gange to. Først fordi Tyrkiets præsident Erdogan ikke har en stol parat til formanden for EU kommissionen, dernæst fordi formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, sætter sig på sin stol uden at reagere på sin kollegas lille "erhmm". Nu er Europa Parlamentet på den anden ende over episoden. Men puster de ikke bare til ilden og render Erdogans ærinde? Vi taler med to danske mep'er om den sag. Og får besøg af en forsker, der fortæller hvad, der fik Erdogan til at iscenesætte besøget på den måde. Det handler både om at vise magt og at føle sig svigtet af EU. I Bosnien stiger presset på migranterne. Der er udbrud af corona, der er hårde pushbacks og nu er der også bander af migranter, der har opgivet at komme videre og i stedet angriber andre migranter. Om få måneder begynder pengene fra EU's gigantiske genopretningsfond at trille ud til EU's lande. Her skal de bruges på grøn- og digital omstilling. Og det er der en del lande der har meget brug for. Vi skal høre fra Tyskland, hvor man må bruge blyant og papir i vaccineudrulningen. Adgang til internet og mangel på digitale færdigheder er også stor i lande som Bulgarien, Italien, Rumænien og Polen. Så der er nok at bruge de mange milliarder til. Men også faldgruber. Det mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er bekymret for, at alt for mange europæere bliver efterladt på perronen når det digitale tog begynder at rulle. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Sendes også 23.03 og 4.03).

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:12
  Følg pengene

  Følg pengene: Verdenshistoriens dyreste trafikprop

  Verdenshandelen kan være en skrøbelig størrelse. Containerskibet Ever Given satte sig på tværs i Suez-kanalen og blev en 400 meter lang bremseklods for transporten mellem Asien og Europa. Og problemerne viser sig nu i form af forsinkede varer, logistisk kaos og udsigt til et gigantisk erstatningsopgør om mange milliarder kroner. Så hvilke varer må du kigge i vejviseren efter i de næste måneder, og hvor alvorlige bliver de globale efterdønninger af trafikproppen til havs. Det undersøger Følg Pengene. Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. (Genudsendelse fra onsdag).

  Nyheder & Aktualitet
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  Skønlitteratur på P1: At læse et liv gennem læsning

  Kan man beskrive et menneskeliv ud fra hvilke bøger, hun har læst? Naja Marie Aidt har læst rigtig mange bøger i sit liv, og dem har hun samlet i en lang liste, der måske kan være med til at give et billede af, hvem hun er som menneske. Der er slet ikke tid til at tale om dem alle sammen, men vært Alberte Clement Meldal undersøger, hvordan de skønlitterære medlemmer af Det danske akademi læser, så du kan få et indblik i, hvem det er, der uddeler de fornemste priser i dansk litteratur. I denne udsendelse af Skønlitteratur på P1 skal det handle om Naja Marie Aidt, som selv fremhæver den fransk/ungarske forfatter Agota Kristofs trilogi 'Det store stilehæfte' som en af de bøger, der har betydet allermest for hende. I redaktionen: Sidsel Finderup. Vært: Alberte Clement Meldal. (Genudsendelse fra onsdag).

  Kultur
 • 56:52
  Sygt nok

  Sygt nok: Corona har givet os videnskabs-feber

  Coronavirus har fået danskerne til at studere sundhedsvidenskab som aldrig før. Vi taler om mikrobiologi ved kaffemaskinen, og forskere er de nye kendisser. Men selvom forskning er rykket tættere på os, er der flere, der slet ikke tror, videnskaben har svaret. Og dem, der gør, bliver nogle gange skuffede, når svaret er kompliceret. I det her program ser vi på, hvordan Corona har muteret vores forhold til videnskaben. Og også ændret videnskaben selv. Medvirkende: Maja Horst, professor på DTU og Jens Peter Andersen, seniorforsker ved Center for dansk forskningsanalyse på Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Victoria Touveneau. sygtnok@dr.dk (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også tirsdag 5.03).

  Videnskab & Teknologi
 • 54:10
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Destruktiv tv-journalistik i "21Søndag"

  Der blev ikke sparet på krudtet, da DR i 2012 rettede skytset mod opholdsstedet Solhaven i Farsø. Sagen endte med retssag og frifindelse, og i denne uge er den kaldt "et alvorligt memento til journalistikken" i omfattende gennemgang i tidsskriftet "Social Kritik". Hvordan gentagelser undgås, diskuterer tidsskriftsredaktør Mette Bladt med DR's daværende nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Valg med fortielser: Afstanden mellem journalister og politikere i Grønland er lille. Og det kan - bl.a. i den netop overståede valgkamp - være svært at bedrive kritisk journalistik. Den erfarne Sermitsiaq-journalist Poul Krarup konstaterer, at "man tit skyder på sendebuddet i stedet for at diskutere substansen". En karakteristik, som bestsellerforfatter Mads Peder Nordbo genkender efter sin kritik af overgreb på børn. Live fra Yangon: Det var et scoop, da CNN tidligere på ugen kunne rapportere fra det militærkuppede Myanmar. Men var det også prisen værd for dem, som blev fængslet efter at have talt med en amerikansk journalist? Interview med Asien-rådgiver Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support. Kampfly for milliarder: Danmark fik onsdag overdraget det første af 27 nye F35 Joint Strike Fighter. Flykøbet er resultat af en omfattende lobby- og mediekampagne, som i 2015-16 skulle dementere udbredt bekymring for en ny, denne gang luftbåren, IC4-skandale. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand. (Genudsendelse fra fredag). (Sendes også 3.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • Orientering

  Orientering Europa

  En stol der manglede og et lille 'erhmm' fra en undrende EU kommissionens formand Ursula von der Leyen, er blevet til en stor historie om politisk ydmygelse gange to. Først fordi Tyrkiets præsident Erdogan ikke har en stol parat til formanden for EU kommissionen, dernæst fordi formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, sætter sig på sin stol uden at reagere på sin kollegas lille "erhmm". Nu er Europa Parlamentet på den anden ende over episoden. Men puster de ikke bare til ilden og render Erdogans ærinde? Vi taler med to danske mep'er om den sag. Og får besøg af en forsker, der fortæller hvad, der fik Erdogan til at iscenesætte besøget på den måde. Det handler både om at vise magt og at føle sig svigtet af EU. I Bosnien stiger presset på migranterne. Der er udbrud af corona, der er hårde pushbacks og nu er der også bander af migranter, der har opgivet at komme videre og i stedet angriber andre migranter. Om få måneder begynder pengene fra EU's gigantiske genopretningsfond at trille ud til EU's lande. Her skal de bruges på grøn- og digital omstilling. Og det er der en del lande der har meget brug for. Vi skal høre fra Tyskland, hvor man må bruge blyant og papir i vaccineudrulningen. Adgang til internet og mangel på digitale færdigheder er også stor i lande som Bulgarien, Italien, Rumænien og Polen. Så der er nok at bruge de mange milliarder til. Men også faldgruber. Det mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er bekymret for, at alt for mange europæere bliver efterladt på perronen når det digitale tog begynder at rulle. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa (Sendes også 23.03 og 4.03).

  Nyheder & Aktualitet