P1 er aktualitetskanalen, der giver et kritisk og inspirerende perspektiv på verden. P1 bruger aktuelle begivenheder som relevante anledninger til at perspektivere, udfordre og oplyse lytterne inden for samfund, kultur og videnskab. Kanalen leverer nuanceret viden og spændende fortællinger til videbegærlige voksne.

Morgen

 • 03:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:37
  Brinkmanns briks

  Brinkmanns briks: Vikingerne var slet ikke så tossede

  Vikingerne er en del af vores historie. Nogle mener endda, at vikingetiden er helt afgørende for, hvordan Danmark ser ud i dag. Men findes der en psykologisk arv fra vikingetiden? Det undersøger jeg med vikingeeksperterne Jeanette Varberg og Karen Bek-Pedersen, når vi finder ud af, hvordan vikingernes psykologi var. Gæster: Museumsinspektør på Nationalmuseet og arkæolog Jeanette Varberg. Forfatter og foredragsholder Karen Bek-Pedersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 2:45:11
  P1 Morgen

  P1 Morgen

  En 32-årig økonomiansvarlig opdagede, at der var noget i vejen med regnskaberne, når Forsvarets Ejendomsstyrelse var kunden. Derfor gik han til Rigsrevisionen med den viden, der i dag får dem til at udtale meget hård kritik af styrelsen. Vi taler med whistlebloweren og forsvarsministeren. Når unge topatleter og sportstalenter af den ene eller anden årsag lægger sporten på hylden, er de færreste forberedte på, hvilket tomrum de bliver efterladt. Vi taler med en tidligere badminton spiller senere i udsendelsen Og så skal se lidt på Danmarks EU forsvarsforbehold. Værter: Tinne Hjersing Knudsen og Jan Falkentoft. www.dr.dk/p1morgen

  Nyheder & Aktualitet

Formiddag

 • 54:12
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Klimaet går amok - hvad gør medierne?

  Alarmerende nyheder flyder i lind strøm i disse dage fra FN's årlige klimakonference i Madrid. Men hvad er mediernes ansvar for, at vi forstår, reagerer og handler? Og giver det overhovedet mening, når avislæsere samtidig bombarderes med Black Friday-reklamer? Det diskuterer Katherine Richardson, professor og medlem af Klimarådet, med Politikens chefredaktør Christian Jensen og Børsens chefredaktør Bjarne Corydon. Kønsskæv valgdækning: Der er mere medieomtale til folketingskandidater, hvis de er mænd. Mindre, hvis de er kvinder. Ny undersøgelse fra Syddansk Universitet i Odense kortlægger dækningen af valgene i 2011, 2015 og 2019, og skævhederne er endda stigende. Statskundskabsprofessor Ulrik Kjær uddyber i debat med Pernille Holbøll, kommende chefredaktør på Ekstra Bladet. Europa på forsiden: De store krisebogstaver er i brug, når europæiske medier rapporterer om Brexit, klima og flygtninge. Men komplekse problemer kalder på gedigen og sand journalistik, siger chefredaktørerne Pia Rehnquist fra Sydsvenskan og Ulf Poschardt fra tyske Die Welt efter debat i Den Sorte Diamant i København i denne uge. Iscenesat politik: Da Nicolai Wammen tidligere på ugen blev enig med regeringens støttepartier om næste års finanslov var det med fuldt blus på DR1's og TV2's kameraer og mikrofoner. Efter over ti timers forhandlinger lykkedes det nemlig endnu en gang at lande en politisk aftale, så den ramte nyhedsudsendelserne på to store tv-kanaler. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:33
  Sygt nok

  Sygt nok: Behøver alternativ behandling bevis?

  På Sygehus Lillebælt i Vejle forsøger en forsker lige nu at undersøge, om patienter har glæde af alternativ behandling. Men hvordan kan man vide, om alternativ behandling virker, når videnskaben ikke kan måle en effekt? Og er det overhovedet vigtigt at dokumentere en virkning, hvis bare patienterne har glæde af behandlingen? De to spørgsmål er kernen i denne tredje og sidste episode i Sygt nok's miniserie om alternativ behandling. Og som noget helt særligt lukker vi også holdningerne ind i Sygt nok, når Maja Thiele inviterer gæster ind til en debat om de alternative behandlingers berettigelse. Gæster: Mette Stie, PhD-forsker ved Vejle Sygehus. Lise Lotte Gluud, professor ved Hvidovre Hospital. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. Jens Christian Christensen, formand for foreningen Danske Akupunktører. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Klog på Sprog

  Regeringen fremlagde i denne uge den såkaldte "ghettoliste" med 28 danske ghetto-områder. Men hvad betyder det overhovedet? M.J Afhakame og Kian Sadeghi bryster sig med at være markante ghetto-stemmer og i dag bliver vi klogere på deres sprog.

  Kultur

Eftermiddag

 • 15:00
  Radioavisen

  Radioavisen

  Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.

  Nyheder & Aktualitet
 • 44:07
  Ugens gæst

  Ugens gæst: Pia Olsen Dyhr

  "Med dejlig chokolade..." - Pia Olsen Dyhr var midt i sin fødselsdagsfest, da hun i lørdags blev kaldt til krisesnak med statsministeren. Finanslovsforhandlingerne skred ikke frem efter planen. Mandag aften var aftalen på plads - og Pia Olsen Dyhr proklamerede glad, at der med minimumsnormeringerne skrives Danmarkshistorie. Men gør der nu det? Spørg Pia Olsen Dyhr, når hun er Ugens Gæst - ring 7021 1919 eller send en sms til 1212. Vært: Pia Røn.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:58
  Public service

  Public Service - digitale krænkelser prioriteres højere af politiet

  En af dem, der tidligere har kritiseret politiet for at være for dårlige og langsommelige til at efterforske digitale krænkelser, roser nu politiet. Der er sket rigtig meget især det sidste halve år, og der er flere eksempler på, at politiet rykker hurtigt - og tager sagerne alvorligt. Advokat Miriam Michaelsen, fra organisationen Digitalt Ansvar, er gæst hos Jesper Borup. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:49
  Baglandet

  Gensyn med krigen 2:3 - "Det er sgu hårdt, ikke at kende sig selv"

  Claus Jensen - eller Hightower blandt soldaterkammerater - tog til Kosovo for 20 år siden, fordi han havde et regnskab at gøre op med serberne fra tidligere udsendelser. Nogle af oplevelserne på Balkan var meget voldsomme, og i dag, mange år efter, er de begyndt at komme op til overfladen. Og det er barskt at skulle se sig selv udefra og opdage, at man er mere syg af PTSD end man troede. For første gang er veteraner fra Kosovo-konflikten rejst tilbage til brændpunkterne fra dengang. Mange har ar på sjælen. Med sig har de familiemedlemmer eller en god ven, som ofte aldrig helt har forstået, hvad veteranerne har været igennem. Baglandet tog med. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:24:10
  4. division

  4. division

  I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling. Gæsteværter: Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.

  Kultur
 • 29:54
  Endnu en jul med Poul Nesgaard

  Endnu en jul med Poul Nesgaard II - 6. december - Nikolaj Cederholm og Jørgen de Mylius

  Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.

  Kultur
 • 1:50:24
  Orientering

  Orientering

  Danmarks forbehold over for forsvarssamarbejdet i EU vil komme til at koste i de kommende år. I takt med at de øvrige EU-lande styrker samarbejdet inden for forsvar og sikkerhed, kommer Danmark længere og længere ud på sidelinjen. Det fastslår en udredning, som blev præsenteret i dag. En tidligere medarbejder har fået renoveret sit eget hus for 1,7 millioner kroner. Der er blevet betalt regninger for arbejde, der aldrig er blevet gjort. Og en renovering af et cykelskur endte med at blive til et nyt tekøkken, der kostede 80.000 kroner mere. Det er nogle af eksemplerne fra det omfattende regnskabsrod i Forsvarets Ejendomsstyrelse, der i dag har fået skarp kritik fra statsrevisorerne. Odense har fået sin egen Tibet-sag. En tibetansk dansetrup har fået aflyst sin optræden, officielt på grund af en beklagelig dobbelt-booking. Spørgsmålet er, om der stikker en anden forklaring under? Louise Windfeld-Høeberg og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Aften

 • 44:07
  Ugens gæst

  Ugens gæst: Pia Olsen Dyhr

  "Med dejlig chokolade..." - Pia Olsen Dyhr var midt i sin fødselsdagsfest, da hun i lørdags blev kaldt til krisesnak med statsministeren. Finanslovsforhandlingerne skred ikke frem efter planen. Mandag aften var aftalen på plads - og Pia Olsen Dyhr proklamerede glad, at der med minimumsnormeringerne skrives Danmarkshistorie. Men gør der nu det? Spørg Pia Olsen Dyhr, når hun er Ugens Gæst - ring 7021 1919 eller send en sms til 1212. Vært: Pia Røn.

  Nyheder & Aktualitet
 • 05:00
  Danmark kort

  Danmark kort

  Jorcks Passage. Lidt historie om en gård i det indre København. Den ligger i Jorcks passage, hvor der kun lyder fodtrin og ingen biler. En næsten parisisk gade, der ikke findes magen til i byen. Tilrettelæggelse: Claus Johansen. (Sendt første gang 17. april 2009).

  Kultur
 • 05:14
  Nyheder fra Grønland

  Nyheder fra Grønland på dansk

  Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk. Radio

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:58
  Public service

  Public Service - digitale krænkelser prioriteres højere af politiet

  En af dem, der tidligere har kritiseret politiet for at være for dårlige og langsommelige til at efterforske digitale krænkelser, roser nu politiet. Der er sket rigtig meget især det sidste halve år, og der er flere eksempler på, at politiet rykker hurtigt - og tager sagerne alvorligt. Advokat Miriam Michaelsen, fra organisationen Digitalt Ansvar, er gæst hos Jesper Borup. Får du selv en idé, mens du lytter til programmet, så send den til publicservice@dr.dk

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:32
  Detektor

  Detektor: 'Verdens sikreste' hjelm er ikke så sikker, som Hövding lover

  "Ifølge videnskabelige undersøgelser er airbagteknologien 8 gange sikrere end traditionelle cykelhjelme," skriver det svenske firma Hövding om deres airbag-cykelhjelm. Men det vil de nu ændre, efter at Detektor har undersøgt, hvor sikker airbag-hjelmen egentlig er. Vi kigger også på den nye finanslov - og SF's påstand om, at psykiatrien for første gange nogensinde er kommet på finansloven. Vært: Camilla Stampe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 57:33
  Sygt nok

  Sygt nok: Behøver alternativ behandling bevis?

  På Sygehus Lillebælt i Vejle forsøger en forsker lige nu at undersøge, om patienter har glæde af alternativ behandling. Men hvordan kan man vide, om alternativ behandling virker, når videnskaben ikke kan måle en effekt? Og er det overhovedet vigtigt at dokumentere en virkning, hvis bare patienterne har glæde af behandlingen? De to spørgsmål er kernen i denne tredje og sidste episode i Sygt nok's miniserie om alternativ behandling. Og som noget helt særligt lukker vi også holdningerne ind i Sygt nok, når Maja Thiele inviterer gæster ind til en debat om de alternative behandlingers berettigelse. Gæster: Mette Stie, PhD-forsker ved Vejle Sygehus. Lise Lotte Gluud, professor ved Hvidovre Hospital. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. Jens Christian Christensen, formand for foreningen Danske Akupunktører. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Klog på Sprog

  Regeringen fremlagde i denne uge den såkaldte "ghettoliste" med 28 danske ghetto-områder. Men hvad betyder det overhovedet? M.J Afhakame og Kian Sadeghi bryster sig med at være markante ghetto-stemmer og i dag bliver vi klogere på deres sprog.

  Kultur
 • Kl. 22:03-00:05
  Orientering

  Orientering

  Danmarks forbehold over for forsvarssamarbejdet i EU vil komme til at koste i de kommende år. I takt med at de øvrige EU-lande styrker samarbejdet inden for forsvar og sikkerhed, kommer Danmark længere og længere ud på sidelinjen. Det fastslår en udredning, som blev præsenteret i dag. En tidligere medarbejder har fået renoveret sit eget hus for 1,7 millioner kroner. Der er blevet betalt regninger for arbejde, der aldrig er blevet gjort. Og en renovering af et cykelskur endte med at blive til et nyt tekøkken, der kostede 80.000 kroner mere. Det er nogle af eksemplerne fra det omfattende regnskabsrod i Forsvarets Ejendomsstyrelse, der i dag har fået skarp kritik fra statsrevisorerne. Odense har fået sin egen Tibet-sag. En tibetansk dansetrup har fået aflyst sin optræden, officielt på grund af en beklagelig dobbelt-booking. Spørgsmålet er, om der stikker en anden forklaring under? Louise Windfeld-Høeberg og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet

Nat

 • 54:12
  Mennesker og medier

  Mennesker og medier: Klimaet går amok - hvad gør medierne?

  Alarmerende nyheder flyder i lind strøm i disse dage fra FN's årlige klimakonference i Madrid. Men hvad er mediernes ansvar for, at vi forstår, reagerer og handler? Og giver det overhovedet mening, når avislæsere samtidig bombarderes med Black Friday-reklamer? Det diskuterer Katherine Richardson, professor og medlem af Klimarådet, med Politikens chefredaktør Christian Jensen og Børsens chefredaktør Bjarne Corydon. Kønsskæv valgdækning: Der er mere medieomtale til folketingskandidater, hvis de er mænd. Mindre, hvis de er kvinder. Ny undersøgelse fra Syddansk Universitet i Odense kortlægger dækningen af valgene i 2011, 2015 og 2019, og skævhederne er endda stigende. Statskundskabsprofessor Ulrik Kjær uddyber i debat med Pernille Holbøll, kommende chefredaktør på Ekstra Bladet. Europa på forsiden: De store krisebogstaver er i brug, når europæiske medier rapporterer om Brexit, klima og flygtninge. Men komplekse problemer kalder på gedigen og sand journalistik, siger chefredaktørerne Pia Rehnquist fra Sydsvenskan og Ulf Poschardt fra tyske Die Welt efter debat i Den Sorte Diamant i København i denne uge. Iscenesat politik: Da Nicolai Wammen tidligere på ugen blev enig med regeringens støttepartier om næste års finanslov var det med fuldt blus på DR1's og TV2's kameraer og mikrofoner. Efter over ti timers forhandlinger lykkedes det nemlig endnu en gang at lande en politisk aftale, så den ramte nyhedsudsendelserne på to store tv-kanaler. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 1:24:10
  4. division

  4. division

  I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling. Gæsteværter: Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.

  Kultur
 • 29:54
  Endnu en jul med Poul Nesgaard

  Endnu en jul med Poul Nesgaard II - 6. december

  Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.

  Kultur
 • 1:50:24
  Orientering

  Orientering

  Danmarks forbehold over for forsvarssamarbejdet i EU vil komme til at koste i de kommende år. I takt med at de øvrige EU-lande styrker samarbejdet inden for forsvar og sikkerhed, kommer Danmark længere og længere ud på sidelinjen. Det fastslår en udredning, som blev præsenteret i dag. En tidligere medarbejder har fået renoveret sit eget hus for 1,7 millioner kroner. Der er blevet betalt regninger for arbejde, der aldrig er blevet gjort. Og en renovering af et cykelskur endte med at blive til et nyt tekøkken, der kostede 80.000 kroner mere. Det er nogle af eksemplerne fra det omfattende regnskabsrod i Forsvarets Ejendomsstyrelse, der i dag har fået skarp kritik fra statsrevisorerne. Odense har fået sin egen Tibet-sag. En tibetansk dansetrup har fået aflyst sin optræden, officielt på grund af en beklagelig dobbelt-booking. Spørgsmålet er, om der stikker en anden forklaring under? Louise Windfeld-Høeberg og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren. www.dr.dk/orientering

  Nyheder & Aktualitet