Audiens

Audiens på P1 er et program om tro og eksistens., der går i dybden med de store emner som livet, døden, og at finde vej gennem kriser og prøvelser.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:43
  Audiens

  Stilhed i Thorshavn - Tre dage i kloster

  I Færøernes hovedstad, Torshavn, ligger et lille katolsk nonnekloster. Her har seks franciskanersøstre deres liv med bøn, pligter og stilhed. Katarina Lewkovitch har fået lov at bo i klosteret og følge med i en hverdag, der består af enkelhed og meditation. Derudover reflekterer fotografen Kirsten Klein og meditationslærer Klaus Kornø Rasmussen over stilhedens væsen og dens betydning.

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Troen i Rummet

  I denne udsendelse forlader vi Jorden. I selskab med astronaut Andreas Mogensen, astrofysiker Johan Fynbo og partikelfysiker Holger Bech-Nielsen, tager Katarina Lewkovitch ud i universet for at tale om ærefrygt, ydmyghed, og verdens skabelse og undergang, som det tager sig ud fra Rummet. For hvordan påvirker det ens tro og opfattelse af Skaberværket at bevæge sig hjemmevant rundt i Kosmos og jonglere med stjernestøv? Kan man tro på både Gud og Big Bang, og findes der en teori for Guds vilje? Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendt første gang 1. januar 2018).

  Kultur
 • 56:36
  Audiens

  Ayahuasca- det forbudte sakramente

  I Sydamerika bruges stoffet Ayahuasca i behandling af narkomaner og folk med PTSD og depressioner, men i Danmark er det forbudt. Den særlige regnskovsdrik kaldes også for Sjælens Pisk eller Guds forlængede arm, og har i tusinder af år været brugt som spirituelt redskab til at få visioner og rejse ind i den åndelige dimension. Katarina Lewkovitch har besøgt en familie på Østerbro i København der tilhører trossamfundet Santo Daime, hvor drikken betragtes som sakramente. De bruger jævnligt Ayahuasca som et terapeutisk redskab, og fortæller om deres personlige erfaringer med Ayahuasca, hvad det har betydet for dem og hvordan det påvirker sindet. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendt første gang 30. marts 2018).

  Kultur
 • 56:16
  Audiens

  "I skal blive som børn..." - om børns spiritualitet

  Børn kan kunsten at være "uden for tiden". De kan i højere grad end voksne glemme sig selv, og børns åbenhed og evne til nærvær kan være indgangen til at opleve det guddommelige. Sammen med børn, religionspædagog Nina Tange og forfatteren J. Anker Larsens roman, De vises sten, dykker Katarina Lewkovitch ned i børns spiritualitet. Hvad tror de på? Hvordan gør de det? Og hvornår går barnets paradis tabt? (Sendt første gang 27. april 2018).

  Kultur
 • 56:29
  Audiens

  Hvordan dufter ånd?

  Katarina Lewkovitch er sammen med præsten Poul Joachim Stender taget på besøg hos én af Danmarks eneste parfumører, Zarko Ahlmann Pavlov. Han har i mange år arbejdet på at udvikle duften af den nordiske drøm. Duftenes verden er hemmelighedsfuld og magisk, og det tager mange år og tusindvis af forsøg at udvikle en duft. Men hvordan dufter "ånd"? Sammen med parfumøren forsøger de at fremstille en duft af kirke og ånd - hemmelighedsfuld, rummelig, dyb, mørk og brusende. Medvirkende: Parfumør Zarko Ahlmann Pavlov, præst Poul Joachim Stender. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendt første gang 5. juni 2017).

  Kultur
 • 56:46
  Audiens

  Ved verdens ende

  At blive fjeldgænger, eller "qivittoq" er et gammelt fænomen i Grønland, og forbundet med både frygt og fascination. En qivittoq er et menneske, der af skam, fiasko eller ulykkelig kærlighed vælger at vende samfundet ryggen og gå ud i naturen, for at leve isoleret dér til sin død. Man forbinder ofte disse personer med overnaturlige evner, aggression og hævntørst. Fænomenet findes også i dag, hvor der jævnligt findes spor og beretninger om overfald foretaget af fjeldgængere, og er omgærdet med tabu og mystik. Katarina Lewkovitch følger i den sidste udgave af Audiens på P1 sporet til verdens ende og forsøger at finde ud af, hvad der er tro og hvad der er virkelighed. (Sendt første gang 26. december 2018).

  Kultur
 • 56:33
  Audiens

  Havet, tågen og troen - om den færøske tro

  Da doktor Panum i 1700-tallet besøgte Færøerne skrev han efterfølgende, at han aldrig havde set så mange sindssyge mennesker, og at der hos mange boede et stille, religiøst vanvid. Katarina Lewkovitch forsøger i sin rundrejse på Færøerne at tegne et noget mere nuanceret billede at et folk, hvis tro er dyb og stærk. Den store billedkunstner og eventyrer Trondur Pattursson fortæller om havfølelsen og den kosmiske frihed. Digteren Joanes Nielsen lod sig korsfæste i protest over de religiøse autoriteter i 70'erne, og i den lille bygd Tjørnuvik er Jesus den store ven og befrier. Vi skal med over de yderste fjelde, når vædderne skal hentes hjem for vinteren, forcere drabelige klipper, møde Kingokoret og de to ældre søstre, for hvem Jesus betyder alt. Tilrettelagt og produceret af Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:15
  Audiens

  Martinus - Danmarks bedst bevarede hemmelighed

  Han blev født som Martinus Thomsen i Sindal i Nordjylland i 1890, begyndte som hyrdedreng, og blev siden mejerist. Som 30-årig havde han en åndelig oplevelse, hvor Kristus viste sig for ham, og han fik ifølge sig selv, kosmisk bevidsthed. Herefter skrev han Livets Bog, Det tredje Testamente og andre værker der samlet fylder over 6000 sider og siden er oversat til 22 sprog. Martinus' verdenslære handler om intet mindre end hele universets sammenhæng, kosmologien. I udsendelsen fortæller Martinuskendere om mennesket og mystikeren Martinus og hans lære. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:49
  Audiens

  På Herrens Mark - liv og tro på Al-Asadbasen i Irak

  I denne udsendelse er Katarina Lewkovitch taget til Al-Asad- militærbasen i Irak. Her bor og arbejder feltpræst, Oral Shaw som præst for de udsendte danske soldater. Hans opgave er at give trøst, mod og åndelig styrke i en til tider ekstrem virkelighed. Livet som feltpræst ude i verdens brændpunkter er en noget anden dagligdag end det almindelige liv som sognepræst i Nordjylland.

  Kultur
 • 56:33
  Audiens

  Den færøske tro

  Mange sætter troen på Færøerne i forbindelse med konservatisme og præster, der nægter at vie homoseksuelle og fraskilte. Men hvordan ser færingernes tro egentlig ud? Historien om troen på Færøerne er historien om tab, længsel og tavshed. Og havet og dansen spiller en stor rolle, ifølge Lisbeth Solmunde Michelsen, der er præst og opvokset på Færøerne. Hun er desuden Dronning Margrethes lærer i færøsk og rejseledsager til Færøerne. I denne udsendelse forsøger Katarina Lewkovitch at stille skarpt på troslivet på de 18 nordatlantiske klippeøer. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:13
  Audiens

  Munken fra Nordvest - Peter Elversang

  Som sanger i rockbandet Bifrost blev Peter Elversang, eller Annapurna, en kendt stemme i 1980'erne. Men livet med rock og stoffer skiftede han ud med et rent liv med bøn og meditation. Katarina Lewkovitch har besøgt ham i den lille lejlighed i Københavns nordvest- kvarter, hvor han fortæller om sit liv og tanker, om at leve med cølibat og spiritualitet på tværs af religioner og om at skrive moderne salmer. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Den grønlandske tro

  Grønlænderne betragtes som det mest kristne folk i Nordeuropa, og ca 97 procent af befolkningen er medlem af folkekirken. Men hvordan praktiseres kristendommen i Grønland, hvilken rolle spiller den gamle inuit-religion, og hvordan forener man spøgelsestro med kristendom? Medvirkende: Kunstner Aka Høegh, historiker Thorkild Kjærgaard, moderne shaman Angajoq, og præst i Grønland Minna Winsløw. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendt første gang 17. april 2017).

  Kultur
 • 54:24
  Audiens

  Tirsdag 2. jan. 2018

  "I begyndelsen var ordet" med digteren Simon Grotrian og sognepræst Bo Grymer. "Der skal verdenskrige eller sindsforstyrrelser til, før en digter fødes", siger Grotrian, og tillader et sjældent blik ind i digterens verden, hvor fortrolighed med mørket, troens nødvendighed og et sprog, der kan rumme katedraler, blomstrer og folder sig ud. Der er Audiens hos de to venner i herreværelset i den lille by nord for Silkeborg, hvor samtalens kunst åbner verdener og poesi. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendt første gang 1. januar 2017).

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Åbenbaringer og mirakler 2:2

  Blodgrædende madonnabilleder, kræftknuder der forsvinder på et øjeblik og blødende sår, der pludselig springer op i hænder og fødder, også kaldet stigmata. Hvad er et mirakel, hvem oplever dem, og er det det guddommeliges måde at henvende sig til os på? Katarina Lewkovitch besøger nogle af de steder, hvor der er foregået mirakler i fortiden og nutiden, og undersøger miraklets natur. Blandt andre medvirker Hans Berntsen, katolsk præst Lars Messerschmidt og mennesker, der på egen krop har oplevet et mirakel, som ændrede deres liv radikalt. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:31
  Audiens

  Åbenbaringer og mirakler 1:2

  Hvordan er det at møde Jesus, hvordan ser han ud og hvordan lever man med den erfaring, at have mødt ham? I denne udsendelse fortæller journalist Jesper Borup om den dag Jesus kom gående ind i hans lejlighed i Valdemarsgade på Vesterbro, og Charlotte Rørth tager Katarina Lewkovitch med ud i Rold Skov for at fortælle om sine møder med Jesus. Fælles for dem er, at de har haft uforklarlige oplevelser, der med ét ændrede deres liv og verdensbillede. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Hvid

  Den liturgiske farve Kr. Himmelfartsdag er hvid. Hvid er på samme ting intet og alting. Men hvad symboliserer farven hvid, hvordan opfatter øjet farver og lys, og hvilken betydning har hvid? Mød kunstner Peter Callesen, der skaber magi med sit arbejde med det hvide papir, og for hvem det hvide papir både betyder liv og død. I Kina er hvid sorgens farve, for Jesper Fich symboliserer den skabelsens fuldbyrdelse og glæde, og i musikken kan hvid støj både helbrede og få babyer til at sove. Medvirkende: papirkunstner Peter Callesen, katolsk præst Jesper Fich, læge ph.d. Mette Bertelsen, kunstkritiker og forfatter Torben Sangild. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:48
  Audiens

  At reparere verden med musik

  Oboist Henrik Goldschmidt er jøde og stifter af Middle East Peace Orchestra og Goldschmidts Musikakademi. Han tager jævnligt til Ramallah på Vestbredden for at føre arabiske og jødiske børn sammen gennem musikken. Hans livsprojekt er at efterlade verden lidt bedre, end da han kom, hvad enten han sidder i orkestergraven i Det Kgl. Kapel eller spiller jødisk klezmermusik med sine palæstinensiske venner. Han bruger musikken til at række en hånd ind over grænsen mellem religioner og sociale skel. Medvirkende: Musiker Henrik Goldschmidt. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Mødet med krigen - I Mosul med Puk Damsgård

  Livet i frontlinjen er en blanding af stor menneskelig lidelse og praktisk arbejde. Katarina Lewkovitch er taget med mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård til Mosul, hvor liv og død bliver sat på spidsen konstant, og hvor følelsesregisteret er på overarbejde. Men udover angst og ødelæggelse, skal det også handle om chokofanter, toiletforhold og tørshampoo. (Sendt første gang 17. april 2017).

  Kultur
 • 57:00
  Audiens

  Mødet med krigen - Forberedelsen med Puk Damsgård

  Hvordan forbereder man sig på at tage til en krigszone, og hvordan er det at have krigen som arbejdsplads? Katarina Lewkovitch skal med Puk Damsgård til Mosul i Nordirak i krigen mod Islamisk Stat. Men inden afrejsen skal der skrives sidste vilje-brev, familien skal underrettes og man skal forberedes mentalt.

  Kultur
 • 56:13
  Audiens

  Med Thomas Kluge og Kaj Mogensen

  Maleren Thomas Kluge møder præsten Kaj Mogensen på toppen af Himmelbjerget til en samtale om tro og mørke, magt og ydmyghed og naturens dæmoni. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:01
  Audiens

  Med Janus Bakrawi og Saliha Marie Fetteh

  Skuespiller Janus Bakrawi er opvokset med en katolsk mor og en muslimsk far. Som 7-årig blev han bortført til Jordan af sin far, og har en stor del af sit liv kæmpet med sin identitet, både socialt og religiøst. Saliha Marie Fetteh er oprindeligt fra en nordjysk fiskerlandsby, men konverterede til islam, og kæmper i dag for kvinders rettigheder i islam. I Audiens skal det handle om rødder, og hvad der sker, når de kappes over, frivilligt eller ufrivilligt, og om at skifte tro og finde sig selv. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:06
  Audiens

  På sporet af det onde 2:2 med Jacob Holdt og Ole Skjerbæk-Madsen

  I Påskens udgaver af Audiens på P1 forsøger vi at indkredse lidelsen og det onde. I Audiens Langfredag ankommer Jacob Holdt til Bethlehemskirken, hvor Ole Skjerbæk Madsen holder til. I forsøget på at indkredse lidelsen og det onde er han en erfaren mand. Han uddriver onde ånder på mennesker, der er besat. Men hvad er en dæmon, hvordan arbejder en djævleuddriver, og hvordan skelner man mellem psykisk sygdom og besættelse? Lytterne bliver også inviteret med på en fantasirejse tilbage til Golgata for 2000 år siden. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 55:43
  Audiens

  På sporet af det onde 1:2 med Jacob Holdt

  I Påskens udgaver af Audiens på P1 forsøger vi at indkredse lidelsen og det onde, - det punkt, hvor mennesket når sin bund og stirrer ind i det eksistentielle geværløb. Skærtorsdag fortæller Jacob Holdts om sit våben mod det onde: Sig aldrig nej til et andet menneske, og sig aldrig nej til smerte. Således har han smeltet både massemordere og Ku Klux Klan-ledere og overlevede selv mødet med ondskab og kriminalitet. I 1. del af Audiens skal det desuden handle om, hvordan man starter som præstesøn og ender som fuldtidsvagabond. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

  Kultur
 • 56:10
  Audiens

  Med Bodil Jørgensen og Christian Busch

  Hvordan er det at være ved at dø, hvordan er det at overleve, og hvordan ser mørket ud? Skuespiller Bodil Jørgensen og hospitalspræst Christian Busch reflekterer over tro, det udsatte menneske og at finde vejen gennem krise. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch. (Sendes også 4.03).

  Kultur